Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Izzó hit-Kedves édesapa, teremts hagyományt!-Megfelelő hozzáállás-Mit néznek a gyermekeid?-Tartsd becses kincsnek Isten igéjét!

2019. június 19. 00:03 - Andre Lowoa

Izzó hit

„…Istenünk, akit szolgálunk, ki tud minket szabadítani… De ha nem tenné is…” (Dániel 3:17-18 NIV)
Bár a tüzes kemencével néztek szembe, a három héber ifjú visszautasította a hitükre és viselkedésükre vonatkozó kompromisszumot. Azt mondták a királynak: „Van nekünk Istenünk, akit mi tisztelünk: ő ki tud minket szabadítani az izzó tüzes kemencéből, és ki tud szabadítani a te kezedből is, ó király! De ha nem tenné is, tudd meg, ó király, hogy mi a te isteneidet nem tiszteljük…” Ezek a szavak: „De ha nem tenné is” hitüket egy magasabb szintre emelték. Tudták, hogy Isten meg tudná akadályozni, de azt nem tudták, hogy mi Isten terve erre az esetre. Ám inkább meghaltak volna, mint hogy megtagadják Őt, vagy csalódást okozzanak Neki. Értsd meg ezt: Isten kivihet ebből a helyzetből, vagy átvihet rajta. Ha tovább benne hagy, mint ameddig maradni szeretnél, olyankor fejleszti ki benned – az izzó hitet.
Az izzó hit a kétségek halála, az izzó hit nem ismer lehetetlent. Áthatol a fenyegető felhőkön és megragadja Őt, akié minden hatalom mennyen és földön. Elviselhetővé teszi a körülményeket és reménytelivé a jövőt. Az izzó hit elhiszi, hogy még ha tűzön kell is átmenned, Isten is végigmegy rajta veled együtt. Hallgasd csak a pogány király szavait, aki látta, hogy ez történt: „…négy férfit látok szabadon járni a tűzben, és nincs rajtuk semmi sérülés. A negyedik pedig olyannak látszik, mint valami isten” (Dániel 3:25). Az izzó hit által ugyanolyan szabad leszel a megpróbáltatások tüzében, mint amikor idekint vagy. Sőt, ha a barátaid látják ott veled az Urat, ez meg fogja győzni őket, úgy, mint semmi más.




Kedves édesapa, teremts hagyományt!

„Ti apák pedig ne ingereljétek gyermekeiteket, hanem neveljétek az Úr tanítása szerint fegyelemmel és intéssel.” Efezus 6:4

Ne csak azt halld meg...

Kedves édesapa, a gyermekeid megérdemlik, hogy olyan édesapjuk legyen, aki a keresztyén élet példája számukra, Isten Igéjének igazságát tanítja nekik, és megmutatja, hogyan fogadhatják el az örök élet ajándékát. A te családodban is elkezdődhet ez a gyönyörű hagyomány, ha te elkötelezed életedet Jézus Krisztusnak.

Gordon MacDonald bibliamagyarázó írja: „A régi legendák között van egy történet egy középkori munkafelügyelőről, aki egy építkezésen dolgozó három kőfaragót megkérdezett, hogy mit csinálnak. Az első azt felelte, hogy téglát rak. A második azt mondta, falat épít. De a harmadik kőfaragó valóban nagyra becsülte a munkáját, és így válaszolt: »Egy hatalmas székesegyházat építek.«

Tedd fel ugyanezt a kérdést bármely két apának a családfőként betöltött szerepére vonatkozóan, és valószínűleg hasonló ellentétet fogsz találni. Az egyik talán ezt mondja: »Családfenntartó vagyok.« De a második esetleg másként szemléli a dolgokat, és azt feleli: »Gyermekeket nevelek.« Az első a kenyérkeresetet tartja feladatának. A második azonban Isten szemszögéből tekint szerepére: ő életek formálásában vesz részt.”

R. A. Torrey, a nagyszerű bibliamagyarázó egyszer azt mondta: „Nem lehet megmondani egy emberről, hogy sikeres keresztyén vezető volt-e, amíg nem láttuk az unokáit.”

Kedves édesapa, gondolj bele: nem csupán fiúkat és lányokat nevelsz, hanem jövendőbeli apákat és anyákat. Olyan életeket formálsz ma, melyek holnap a jövő nemzedékeit fogják formálni. Ahhoz, hogy ebben sikeres légy, egyik kezeddel Isten kezét kell fognod, a másik kezeddel gyermekedét.



Megfelelő hozzáállás

„Az az indulat legyen bennetek, amely Krisztus Jézusban is megvolt.” (Filippi 2:5)

Hányan veszítik el naponta az állásukat a rossz hozzáállás miatt? Hányan maradnak le az előléptetésről a munkához és a munkatársaikhoz való viszonyulásuk miatt? Hány házasság megy tönkre? Lehetetlen kiszámolni. Pedig soha senkinek nem kellene elveszítenie az állását, nem kellene lemaradnia az előléptetésekről, nem kellene tönkretenni egy házasságot a rossz hozzáállás miatt. Miért? Mert az ember hozzáállása nem kőbe vésett, lehet rajta változtatni! Chuck Swindoll írja: „Számomra fontosabb a hozzáállás, mint a képzettség, fontosabb, mint a pénz, a körülmények, a kudarcok, a siker vagy mások véleménye, mások viselkedése. Fontosabb, mint a megjelenés, a tehetség vagy a szakértelem. A hozzáállás dönt egy vállalat… egy gyülekezet… egy család sorsáról. A rendkívüli ebben az, hogy minden nap magunk választhatjuk meg a hozzáállásunkat. Nem változtathatjuk meg a múltat… nem változtathatunk azon, hogy az emberek bizonyos módon viselkednek. Nem változtathatjuk meg az elkerülhetetlent. Az egyetlen dolog, ami kezünkben van, az a hozzáállásunk… Meg vagyok győződve arról, hogy az élet csak 10 százalékban szól arról, ami velünk történik, 90 százalékban arról, hogyan reagálunk ezekre a történésekre. Ez rád is igaz… Mi vagyunk a felelősek a saját hozzáállásunkért.” Pál azt írja: „Az az indulat legyen bennetek, amely Krisztus Jézusban is megvolt!” Ő mindig szeretettel, kegyelemmel és elfogadással közeledett az emberekhez, olyan szívvel, amely inkább szolgálni akart, mint hogy őt szolgálják. Tehát ha a hozzáállásod nem olyan jó, mint lehetne, akkor kezdd azzal, hogy így imádkozol: „Atyám, adj nekem krisztusi hozzáállást mindenki felé, akivel ma találkozom!”




Mit néznek a gyermekeid?

„Nem vetem a tekintetemet haszontalan dolgokra.” (Zsoltárok 101:3)
 
Nem vetem a tekintetem haszontalan dolgokra." Zsolt 101:3,
 

Ma a 9–17 éves gyermekek több mint felének van internetkapcsolata vagy műholdas televíziója a saját szobájában. A régi kép, hogy a család összegyűlik a nappaliban az egyetlen tévé előtt, ma már szinte nem is létezik. Ehelyett a gyerekek magukra vannak hagyva, és kedvükre válogathatnak, hogy mit akarnak nézni. Sőt, ehhez már nem is kell a szobájukban lenniük, hiszen annyiféle hordozható eszköz van az okostelefontól a tabletig, amin nézhetik. Egy ismert társadalomkutató így fogalmazott: „Szinte minden, amit a gyermekek látnak, lényegében beépül elméjükbe, méghozzá cenzúrázatlanul, mindenféle szűrés nélkül.” A szólásszabadság jogára hivatkozva a kormány és a bíróság megengedi a kábeltévé- és internetszolgáltatóknak, hogy nyílt szexualitást, erőszakot, meztelenséget és trágár beszédet vigyenek gyermekeid és unokáid szobájába. Aggódsz emiatt? Nem ártana!

Miért kell a juhok mellé pásztor? Ugyanazért, amiért a gyermekeknek szükségük van szerető, figyelmes és kötelességtudó szülőkre: a farkasok miatt! Nem mentség, hogy nem értesz annyira a technológiához! Az, hogy te nem voltál kitéve ilyen szinten mindezeknek gyermekkorodban, nem garantálja, hogy gyermekeid nem fognak rászokni. Sok szülő egyáltalán nem fordít időt arra, hogy megtudja, mit néznek gyermekei! Te ne légy ilyen! Betsabéval való bűnös viszonya és az annak következtében családját érő gyász és pusztítás után Dávid ezt mondta: „Tökéletes szívvel akarok élni házamon belül. Nem vetem a tekintetemet haszontalan dolgokra.” (Zsoltárok 101:2–3).

Kedves szülő, a te gyermekeid mit néznek?



Tartsd becses kincsnek Isten igéjét!

„Ajkának parancsából nem engedek, keblembe zártam szája mondásait.” (Jób 23:12)

Isten Lelke Isten Fiához hasonlóvá formál minket Isten Igéje által. Ezért próbálja a Sátán százegyféle módon megakadályozni, hogy Bibliát olvass. Pál azt mondta: „Istenre bízlak titeket és kegyelme igéjére, akinek van hatalma arra, hogy építsen és örökséget adjon a szentek közösségében” (ApCsel 20:32). Isten Igéje olyan, mint a vetőmag, tele van lehetőséggel. Jézus azt mondta: „azok a beszédek, amelyeket én mondtam nektek: Lélek és élet” (János 6:63). Csodálatos dolog történik, ha tanulmányozod a Szentírást: elméd megvilágosodik, szíved húrja megpendül, és az igazság életre kel benned. A Biblia sokkal több, mint egy dogmatikai tankönyv. Hitet teremt, örömöt hoz, leküzdi a nehézségeket, legyőzi a kísértést, reményt épít, erőt ad, tisztánlátást ad, létrehív dolgokat és garantálja  a jövődet. Elengedhetetlen a túléléshez. Épp olyan létfontosságú, mint az étel. Ezért mondta Jób: „szájának beszédeit többre becsültem, mint életem táplálékát” (Jób 23:12 Károli). Isten Igéje az a lelki táplálék, amire szükségünk van életcélunk megvalósításához. A Biblia nevezi tejnek, kenyérnek, kemény eledelnek és édességnek is (ld. 1Péter 2:2; Máté 4:4; 1Korinthus 3:2; Zsoltárok 119:103). Ez a négyfogásos étkezés a Szentlélek menüje, ami biztosítja napi erőnlétünket és növekedésünket. Péter azt írja: „mint újszülött csecsemők a hamisítatlan lelki tejet kívánjátok, hogy azon növekedjetek az üdvösségre” (1Péter 2:2). Ezért kötelezd el magad arra, hogy minden nap időt szánsz Isten Igéjének olvasására!



„Ha ti megtartjátok az én igémet, valóban tanítványaim vagytok.” (János 8:31)

János azt írja: „kívánom, hogy mindenben olyan jó dolgod legyen, és olyan egészséges légy, amilyen jó dolga van a lelkednek” (3János 2). Ahhoz, hogy jó dolgunk legyen, Isten Igéjének olvasása legyen minden nap első és legfontosabb teendőnk! Jézus azt mondta: „Ha megmaradtok az én igémben, valóban tanítványaim vagytok” (János 8:31 NKJV). Megmaradni azt jelenti, hogy egy bizonyos helyen letelepedni. Ez az otthont juttatja eszünkbe, azt a helyet, ahol örömöt, elfogadást, bátorítást, támogatást, védelmet, célt, identitást és pihenést találunk. Kincsnek tartani Isten Igéjét azt jelenti, hogy elfogadjuk legnagyobb tekintélynek, iránytűnek, tanácsadónak döntéseinkhez, mércének minden kapcsolatunk és cselekedetünk értékeléséhez. Másként fogalmazva: övé legyen az első és az utolsó szó az életünkben! Sok gondunk abból adódik, hogy döntéseinket nem megbízható tekintélyre alapozva hozzuk meg. Például a közgondolkodásra alapozva: „Mindenki ezt csinálja.” Hagyományra: „Mindig is így csináltuk.” Észérvekre: „Logikusnak tűnik.” Érzelmekre: „Helyesnek érzem.” Mindezek hibásak, mert belőlünk fakadnak, nem Istentől származnak. Szükségünk van egy tökéletes mércére, mi soha nem vezet rossz irányba, és csak Isten Igéje felel meg ennek a kritériumnak. A Példabeszédek könyvében azt olvassuk: „Istennek minden szava színigaz” (30:5). Ez azt jelenti, hogy amikor Isten Igéje mond valamit, azt meg kell tenned, akkor is, ha nem látod értelmét vagy nincs kedved hozzá. Azt kell mondanod, amit Pál is mondott: „hiszek mindabban… ami meg van írva” (ApCsel 24:14).


„Krisztus beszéde lakjék gazdagon.” (Kolossé 3:16)

Ha elmédet Isten Igéjével töltöd meg, akkor a Szentlélek felhasználja azt arra, hogy átformáljon. „Krisztus beszéde lakjék bennetek gazdagon… teljes bölcsességgel.” Hogy lehet ezt elérni? 1) Olvasással. Ha újságot szoktál olvasni, de Bibliát nem, akkor nem fogsz növekedni lelkileg. Ne várj növekedést akkor sem, ha órákig nézel tévét, de bibliaolvasásra csak három-négy percet szánsz. Hogy mondhatod, hogy elhiszed a Biblia minden szavát, ha még soha nem olvastad ki elejétől a végéig? „Tartsa azt magánál és olvassa azt egész életében, hogy megtanulja félni az Urat, az ő Istenét, s hogy megtartsa ennek a törvénynek minden igéjét, és teljesítse mindezeket a rendelkezéseket” (5Mózes 17:19). Ha minden nap csak tizenöt percet szánsz bibliaolvasásra, akkor egy év alatt ki tudod olvasni. Ha naponta csupán harminc perccel kevesebbet szánsz tévénézésre, akkor kétszer is elolvashatod a Bibliát egy év alatt. A napi bibliaolvasás segít, hogy hatótávolságon belül maradj és meghalld Isten hangját. Szeretnél lelki növekedést? Alakíts ki napi bibliaolvasási tervet és ragaszkodj hozzá! 2) Fogadókészséggel. A magvetőről szóló példázatban (ld. Lukács 8:5-15) Jézus háromféle nem fogadókész hozzáállásról beszél: a teljesen elzárkózó (az útfél), a felszínes (a köves talaj), és az, akinek folyton elterelődik a figyelme (a tövises talaj). Majd így folytatja: „Vigyázzatok tehát, hogyan hallgatjátok!” (Lukács 8:18). Ha bármikor úgy érzed, nem szól hozzád az Ige, ellenőrizd a hozzáállásod, különösen figyelj oda a büszkeségre, mert Isten a legunalmasabb tanító által is szólni tud hozzád, ha alázatos és fogadókész vagy. Jakab azt írta: „szelíden fogadjátok a belétek oltott igét, amely meg tudja tartani lelketeket” (Jakab 1:21). Ezek nem csupán jó ötletek, hanem életváltoztató alapelvek!


„Mennyire szeretem törvényedet! Egész nap azon elmélkedem.” (Zsoltárok 119:97)

Ha valóban kincsnek tartod Isten Igéjét, akkor: 1) Tanulmányozod. Leírod, hogy mi jut eszedbe az olvasottakról. Kérdéseket teszel fel: Ki? Mi? Mikor? Hol? Miért? Hogyan? Másként fogalmazva: a bibliatanulmányozás által nem csupán információt szerzünk, hanem bölcsességet nyerünk. 2) Emlékszel rá. Talán azt hiszed, rossz a memóriád, pedig milliónyi ötletet és tényt emlékezetedbe véstél már. Az igazság az, hogy ami fontos számunkra, arra emlékszünk! Hatalmas haszonnal jár, ha kívülről megtanulunk igéket. Ez segít ellenállni a kísértéseknek, segít jó döntést hozni, csökkenti a stresszt, építi az önbizalmat, tágítja a gondolkodásmódodat, és felkészít arra, hogy bizonyságot tegyünk hitünkről másoknak. AZ emlékezőtehetségünk olyan, kint az izmaink, minél többet használjuk, annál erősebb lesz. Kezdd azzal, hogy egy kis kártyára, amit mindig magaddal vihetsz, leírsz egy igeverset, ami segített. Olvasd el hangosan munka, edzés, várakozás közben, és mielőtt aludni mész. Az igeversek megtanulásának kulcsa: ismétlés, ismétlés, ismétlés+ 3) Elmélkedsz rajta. Nincs még egy olyan szokás, ami többet segítene a lelki érettségre jutásban, mint az, ha naponta elmélkedsz Isten Igéjén. Miközben ezt teszed, szó szerint Krisztus képére formálódsz (ld. 2Kornthus 3:18). Isten Dávidot szíve szerint való férfinak nevezte (ld. ApCsel 13:22). Mivel érdemelte ki ezt a megtiszteltetést? Azzal, hogy szeretett elmélkedni Isten Igéjén: „Mennyire szeretem törvényedet! Egész nap azon elmélkedem.” A sikeres keresztyén élet titka, ha kincsnek tartod Isten Igéjét.


„Ha tudjátok ezeket, boldogok lesztek, ha meg is teszitek.” (János 13:17)

Isten Igéjének olvasása, befogadása, kutatása, emlékezetbe vésése és a rajta való elmélkedés fontos, de meg is kell cselekednünk (ld. Jakab 1:22). Ez a legnehezebb lépés, mert a Sátán harcolni fog ellene. Előfordulhat, hogy annyira lefoglal az, hogy részt vegyél a következő gyülekezeti alkalmon, hogy elfelejted gyakorlatba ültetni, amit a legutóbbin tanultál. Jézus azt mondta: „aki tehát hallja tőlem ezeket a beszédeket, és cselekszi azokat, hasonló a bölcs emberhez, aki kősziklára építette a házát.” (Máté 7:24). Isten nem azért áld meg, mert tudjuk az igazságot, hanem azért, ha engedelmeskedünk is annak. „Ha tudjátok ezeket, boldogok lesztek, ha meg is teszitek.” Hajlamosak vagyunk kerülni a gyakorlati alkalmazást, mert az nemcsak nehéz – bizonyos esetekben egyenesen fájdalmas is! Jézus azt mondta: „megismeritek az igazságot, és az igazság megszabadít titeket” (János 8:32), de először talán kényelmetlenül érint. Isten Igéje feltárja motivációinkat, rámutat hibáinkra, megfedd bűneink miatt és változást követel. Ezért jó megbeszélni másokkal, hogy mit láttunk meg az Igéből. Tőlük megtudhatunk olyan igazságokat, amelyeket magunktól sosem fedeztünk volna fel. Ők segítenek meglátni és alkalmazni, amit mi nem vettünk észre. Ők kérnek számon. Az ige megcselekvésének legjobb módszere, ha készítünk egy akciótervet. Legyen személyes (rád vonatkozó), gyakorlatias (amit meg tudsz tenni), ellenőrizhető (határidőkkel vagy más vonatkozó) módszerekkel, amivel előrehaladásod mérhető). D. L. Moody szavaival: „A Bibliát nem azért kaptuk, hogy növelje tudásunkat, hanem azért, hogy megváltoztassa életünket.”

 

komment
süti beállítások módosítása