Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A vágyak négy kategóriája-Engedd el a múltat!-Imádkozz értelemért!-Isten elismerése-Megtisztulni Isten segítségével-Ne menj oda!-Te is gondozó vagy?-„Vegyétek el a követ!”

2019. június 06. 00:59 - Andre Lowoa

 

A vágyak négy kategóriája

„A hosszú várakozás beteggé teszi a szívet, de a beteljesült kívánság az élet fája.” (Példabeszédek 13:12)

A következő napokban nézzük meg a leggyakoribb vágyakat. Anyagi vágyak: Lídia üzletasszony volt, aki textiltermeléssel foglalkozott (Id. ApCsel 16:14). Pál igehirdetésének hatására az elsők között lett keresztyénné. El tudod képzelni, milyen nehéz lehetett egy nőnek sikeres üzletemberré válni egy férfiak által uralt társadalomban? Olyan sikeres volt, hogy saját háza volt, méghozzá elég nagy ahhoz, hogy otthont adjon Európa első gyülekezetének. A Notre Dame, A Westmisteri apátság, a Sixtus-kápolna vagy az évszázadok során felépített más templomépületek közül az első templom ennek a bíborárus asszonynak az otthona volt. Nos, ha a pénzszerzés iránti vágyad elfojtja nagylelkűségedet, adósságba hajszol vagy állandó elégedetlenséget okoz, akkor ideje újraértékelni, amit csinálsz. A pénzkereset, a hasznos termékek előállítása és a munkahely-teremtés Istent dicsőítő dolgok, csak „gondolj mindig Istenedre, az Úrra, ő ad neked erőt a gazdagodáshoz” (5Mózes 8:18). Gondolkodtál már valaha azon, hogy miért szeretsz motorokat bütykölni vagy miért élvezed a kétkezi munkát? Azért, mert annak a kreatív Istennek a képmására lettél teremtve, aki ezt a hihetetlen kozmikus gépezetet és a benne működő erőket olyan felfoghatatlan módon megtervezte, hogy vannak emberek, akik egész ragyogó tudományos karrierjüket arra szánják, hogy megértsék annak egyetlen apró részletét. Akár tudományos az irányultságod, akár a kétkezi munkát érzed magadénak – mindkettő lelki dolog, és sokat számít! A Biblia azt írja: „Beszéljék mindenkor, hogy nagy az Úr, aki szolgája javát akarja!” (Zsoltárok 35:27). Igen, Isten szeretné, ha sikeres lennél, és segít azt is elérni, ha azért vágysz rá, hogy azzal őt dicsőítsd, és áldássá lehess mások számára.

„Gyönyörködj az Úrban, és megadja szíved kéréseit!” (Zsoltárok 37:4)

Teljesítményre törekvés. Isten legelső parancsa Ádámhoz és Évához ez volt: „Szaporodjatok, sokasodjatok, töltsétek be a földet, és hajtsátok uralmatok alá!” (1Mózes 1:28). Azért van bennünk erőteljes vágy eredmények elérése iránt, mert Isten ilyennek teremtett. Kevés ember törekedett jobban nagy célok elérésére, mint Pál: „még az életem sem drága, csakhogy elvégezhessem futásomat és azt a szolgálatot, amelyet az Úr Jézustól azért kaptam, hogy bizonyságot tegyek az Isten kegyelmének evangéliumáról” (ApCsel 20:24). Isten nem vette el Pál szívéből a teljesítményére törekvést, hanem szolgálatba állította, hogy ezáltal Pál Isten akaratát vihesse végbe. Jó dolog lehet az erős hivatástudat, ha tanulni vágyás és teljesítményre törekvés társul hozzá, hacsak nem vezet munkamániához, rangkórsághoz, az imaélet elhanyagolásához és más emberek manipulásához. Ha ez történik, újra kell értékelned motivációidat! De ha ilyesmi nem áll fenn, és úgy érzed, növekszel Istenben, és égő vágy van benned arra, hogy elérj valamit – akkor rajta, valósítsd meg törekvéseidet! Hajtsd uralmad alá a földet! Használd képességeidet arra, hogy jó dolgokat érj el mások érdekében!  Ha ide eljutsz, akkor akár egy értekezleten veszel részt, akár egy csapatot erősítesz, akár új ötletek formálódnak benned, tudni fogod, hogy saját személyednél többről van szó. Ha jó kapcsolatteremtő vagy, akkor ügyfeleiddel és munkatársaiddal olyan kapcsolatot tudsz kialakítani, melyben egyszerre tudsz imádkozni értük és áldássá lenni a számukra. Miközben átéled az elért eredményekkel miatti örömet, életed Istennek is tetszésére van. Azért egy jó tanács: időnként állj meg, és jusson eszedbe hálát adni Istennek, hogy lehetőséged volt olyat tenni, amit szeretsz csinálni!

„Van ember, aki bajba juttatja felebarátait, de van olyan barát, aki ragaszkodóbb a testvérnél.” (Példabeszédek 18:24)

Emberi kapcsolatok. Jónátán volt a trónörökös, de önként lemondott a trónról, mert tudta, hogy Isten barátját, Dávidot választotta királynak. Jónátán jobban vágyott egy barátra, mit a koronára. Ilyet nem gyakran látunk! Jónátán nem azért lett Dávid barátja, mert valamiféle „lelki tanácsot” követett, hogy „köteles vagy barátot találni”. Egyszerűen kedvelte Dávidot, és ez a barátság megváltoztatta Izráel történelmét. Mindannyiunkban él a kapcsolat utáni vágy, mégsem törekszünk mindig a valóra váltásukra. Hacsak nem hullik ölünkbe egy őszinte, jelentőségteljes kapcsolat, feladjuk a próbálkozást. Pedig ilyen barátságok nem születnek csak úgy maguktól. Jónátánnak hihetetlen akadályokat kellett leküzdenie Dáviddal való barátsága érdekében. Néha neked is ezt kell tenned, és isten segíteni fog. John Ortberg írja: „Chuck barátomnak lelki ajándéka van a reggelire. Egy Waffle House nevű gyorsétteremben szokott találkozni emberekkel. A pincérnő szereti kiszolgálni őt, mert jó borravalót ad, és mindenkit megnevettet. Igazán humoros ember, nem rejtegeti saját hibáit, ezért az emberek is megnyílnak előtte, mint a tulipán a napsütésben. Akkor érzi legjobban Isten jelenlétét, amikor a Waffle Houseban üldögél, és valaki feltárja előtte a lelkét. Nem közös kávézás vonzza őket hozzá, hanem az elő víz folyamai, melyek belőle áradnak.” Ha zárkózott vagy félénk természetű vagy, íme, egy ötlet: lehet, hogy az az ember, akivel szeretnél kapcsolatba kerülni, szintén szégyellős. Indulj, kezdeményezd a beszélgetést, és meglátod mi történik. Ki tudja, lehet, hogy te vagy a megoldás a magányosságára és ő a tiédre.

 

„Vagy nem tudjátok, hogy testetek a bennetek lévő Szentlélek temploma, akit Istentől kaptatok, és ezért nem a magatokéi vagytok?” (1Korinthus 6:19)

Testi vágyak. A Biblia azt mondja, hogy testünket használjuk ünneplésre, evésre, ivásra, éneklésre, táncra, ujjongásra és zenélésre. Ezek a vágyak és örömök emlékeztethetnek arra, hogy milyen jó a mi Istenünk. A testi dolgok nem választhatók el a lelkiéktől, hiszen testünk is úgy kelt életre, hogy Isten belénk lehelte a Lelkét. A Biblia nem ítéli el, ha vonzóak akarunk lenni, de valamit szem előtt kell tartanunk: „mint disznó orrában az aranykarika, olyan a szép asszony, ha nincs ízlése” (Példabeszédek 11:22). Ugyanez az alapelv érvényes a férfiakra is. Hiszen Isten teremtette a testünket, és ő szereti a szépséget. Néhányan kezdeményezték a „fodrászat misszió” . Ez talán furcsán hangzik, hiszen az egész Bibliában egyetlen hajvágásról olvasunk: amikor Delila levágta Sámson haját. De a „fodrászat misszió” hasznos szolgálat lehet. Fodrásznál az emberek olyan problémáikat is elmondják, amit mással nem osztanának meg. így már könnyen beláthatod, hogy az ingyen felajánlott hajvágások hogyan válthatnak igazi szolgálattá a fizikai vagy lelki problémák miatt nehéz helyzetben lévő emberek számára. A fodrászokból és kozmetikusokból álló csoport Costa Ricába utazott, hogy olyan fiatal nők felé szolgáljanak, akik szabadulni akartak a prostitúcióból. Megtisztelték őket azzal, hogy ingyen gondozták azokat a testeket, amelyekről hosszú ideje senki nem gondoskodott, hanem csak tárgyként használták őket. Mi ennek a lényege? Talán újra át kell gondolnod szentírási alapon, hogy mi az igazán „lelki” dolog.




Engedd el a múltat!

„Ne a régi dolgokat emlegessétek, ne a múlton tűnődjetek!
Mert én újat cselekszem, most kezd kibontakozni…”
(Ézsaiás 43:18-19)

Jerry Lewis humorista mondta, hogy kedvenc nászajándéka az esküvőjéről készült film – mert amikor a házasságában rosszul mennek a dolgok, csak bevonul a szobába, lejátssza a filmet visszafelé, és szabad emberként távozik. Nevetünk ezen, de ugyanúgy nem tehetjük meg, hogy visszamenjünk az időben és átírjuk a történteket, mint ahogy nem tudunk összeforrasztani egy törött tojást. Ha a múltban ragadsz, az mindig a jövőd kárára lesz, de ha tanulsz a múltból, az segíthet a jövődet jobbá formálni.  Ha bármikor azon kapod magad, hogy azt mondod: „Ha akkor tudtam volna, amit most tusok”, jusson eszedbe, hogy ha nem növekszel, akkor tíz vagy húsz év múlva is ezt fogod mondani.  Lehet, hogy arra gondolsz: „Bárcsak meg tudtam volna bocsátani a páromnak, ahelyett, hogy csak büntettem őt, akkor talán nem ment volna tönkre a házasságunk, ha nem egyszerű kapcsolatot építhettünk volna.” Talán egy abortusz emléke kínoz, és azon tűnődsz, ki lehetett volna a gyermekedből, és milyen örömöt hozott volna az életedbe. Talán egy rendes ember vagy, aki valami rosszat tett, és így bekerült a bűnügyi nyilvántartásba, és most azt mondod: „Bárcsak…” Nos hallgasd meg mit mond az Isten: 1) Jézus nevében megbocsáttattak bűneid (Id.János 2:12). 2) „Én, én vagyok az, aki eltörlöm mégis álnokságodat önmagamért, és vétkeidre többé ne emlékezzem” (Ézsaiás 43:25). 3) „Ne a régi dolgokat emlegessétek, ne a múlton tűnődjetek! Mert én újat cselekszem, most kezd kibontakozni – talán nem tudjátok? Már készítem az utat a pusztában, a sivatagban folyókat fakasztok.” (Ézsaiás 43:18-19). A mai üzenet számodra ez: engedd el a múltat!



Imádkozz értelemért!

„Adj azért szolgádnak engedelmes szívet, hogy tudja kormányozni népedet, különbséget téve a jó és a rossz között…” 1Királyok 3:9

Bölccsé teszlek...

Gondolkodtál már valaha azon, miért tette Isten kora leggazdagabb emberévé Salamon királyt? Íme, a válasz: „ezt mondta neki Isten: Mivel ezt kérted, és nem kértél magadnak hosszú életet, nem kértél gazdagságot, és nem kérted ellenségeid életét, hanem értelmet kértél, hogy nekem engedelmeskedve tudj kormányozni, ezért teljesítem kérésedet: olyan bölcs és értelmes szívet adok neked, hogy hozzád fogható nem volt előtted, és nem támad utánad sem. Sőt azt is megadom neked, amit nem kértél: olyan gazdagságot és dicsőséget is adok egész életedben, hogy nem lesz hozzád fogható senki a királyok között.” (1Királyok 3:11–13).

Mielőtt anyagi javakat kérnél Istentől, kérj tőle bölcsességet és értelmet! Ha ezek a tulajdonságok megvannak benned, Isten anyagi javakat is rád bízhat, mert tudja, hogy az ő akarata szerint és az ő dicsőségére fogod felhasználni. Mit jelent pontosan az értelem? A tudás és a bölcsesség összességét. Ez az a képesség, ami az életet úgy értelmezi, ahogy Isten, egy személyben vagy egy helyzetben azt látja, amit Isten lát. Másként fogalmazva: a megértés az a képesség, hogy Isten szemével látunk, az ő fülével hallunk, az ő gondolatai szerint gondolkodunk, és az ő szíve szerint érzünk. Mi a megoldás a házassági problémákra? A megértés! Mi a megoldás a szülő és tizenéves gyermeke közötti konfliktusra? A megértés! Mi a megoldás az üzleti gondokra? A megértés! „Szerezz bölcsességet, és minden szerzeményeden szerezz értelmet! Becsüld nagyra, és felmagasztal téged. Dicsőséget hoz rád, ha magadhoz öleled.” (Példabeszédek 4:7–8). A mai ige számodra ez: imádkozz értelemért!




Isten elismerése

„…kárnak ítélek mindent Krisztus Jézus, az én Uram ismeretének páratlan nagyságáért…” (Filippi 3:8)
Sokan rohanunk egyik dologtól a másikig, szükségeink betöltése hajt, mégsem érezzük magunkat soha beteljesültnek, és nem állunk meg elég időre ahhoz, hogy Isten szemén keresztül mérjük fel saját értékünket. Maradandó elégedettséget nem ad az, ha elérünk egy újabb célt vagy határidőt. Pál írta az Újszövetség nagy részét, prédikált a világ vezetőinek, és építette az egyházat, szíve mégis így kiált: „hogy Krisztust jobban [személyesebben, meghitten] megismerjem…” (ld. Filippi 3:8,10). Amíg Istentől nem nyersz megerősítést, minden emberi dicséret csak lyukas szívbe fog hullani, és elcsorog. Miután véget ér a hajsza miatti izgalom, kell hogy legyen valami más, valami több is az életedben, mint csupán annyi, hogy elérj egy újabb célt. Az a feladatunk, hogy elbánjunk a kínzó elismerés-függőségünkkel (igen, függőség!), úgy hogy Istenhez fordulunk, hogy elnyerjük az egyetlen elismerést, ami valóban megelégít – az Ő tetszését. Pál keményen dolgozott, de ezt egyetlen egy okból tette: „Azért munkálkodunk… hogy az Ő tetszését elnyerjük” (2Korinthus 5:9 KJV). Kérdezd meg magadtól: „Miért teszem, amit teszek? Kiért teszem?” A válaszod mindent megmutat majd. Miből gondolod, hogy be tudod tölteni Isten életedre vonatkozó célját, ha nem szánsz elég időt és energiát arra, hogy kapcsolatot építs vele? Ha nincs a lelkedben friss tűz, ki fogsz égni. Egy újabb bizonyítvány vagy egy újabb trófea nem lesz elég. Csak Isten tudja helyreállítani mindazt, amit erőlködésed kimerített. Isten soha nem fog arra kérni, hogy bármi olyat csinálj, ami helyettesítené azt, amit egyedül az Ő jelenléte tud betölteni. Az ő jelenlétében a koronák elveszítik csillogásukat, és az emberi vállonveregetések jelentéktelenné válnak (ld. Jelenések 4:10-11).
Nyugodtan elengedheted tehát mindet, semmit sem fogsz veszíteni!



Megtisztulni Isten segítségével

„Míg elhallgattam bűnöm… rám nehezedett kezed…” (Zsoltárok 32:3-4 NAS)

Egy terapeuta, aki 34 éve diplomázott az Oregoni Egyetemen, felhívta az egyetemet és bevallotta, hogy csalt a záróvizsgáján. Ahelyett, hogy visszavonták volna a diplomáját, az egyetem felkérte a hölgyet, hogy írjon egy cikket a becsületességről. Egy nő, aki gyalog körbejárta a földet, megvallotta, hogy az út egy részét a kísérő teherautón tette meg. „Nem akarom, hogy úgy emlékezzenek rám, mint az első nő, aki körbejárta a földet gyalog, miközben csaltam” – mondta. Közülünk hányan ismernék be egyáltalán csalásaikat? A zsoltáríró azt mondta: „Míg elhallgattam bűnöm… rám nehezedett kezed…” Ha megvalljuk bűneinket, ez: a) Lehetővé teszi, hogy megtapasztaljuk Isten bocsánatát: Ő már úgyis tud róluk, de nem fog megbocsátani, amíg azzal vagy elfoglalva, hogy kifogásokat keresel, vagy másokat hibáztatsz. János azt mondja: „Ha megvalljuk bűneinket… ő megbocsátja bűneinket…” (1János 1:9). Az első lépés rajtad múlik. b) Helyreállítja az érzelmi és a fizikai energiádat. Semmi sem olyan kimerítő, mint a tagadás, és semmi sem olyan felüdítő, mint a tiszta lap. Dávid ezt mondta: „Bűnöm miatt megrokkant az erőm…” (Zsoltárok 31:11). A Betsabéval elkövetett bűnére visszagondolva ezt írta: „Míg hallgattam, kiszáradtak csontjaim, egész nap jajgatnom kellett… Megvallottam neked vétkemet, bűnömet nem takargattam… és te megbocsátottad bűnömet…” (Zsoltárok 32:3-5). c) Lehetővé teszi, hogy továbblépj. A megvallás lehetővé teszi, hogy megnyomd a „törlés” gombot és újat kezdhess. Az is fontos, hogy határt húzz a múlt és a jövő között arra az esetre, ha kísértene, hogy újra megismételd a régi viselkedésed. d) Lehetővé teszi, hogy növekedj. Thomas Edison azt mondta, hogy a kudarcok ezernyi módon tanították arra, hogyan ne készítsen izzólámpát! Használd a tévedéseidet arra, hogy érted és ne ellened dolgozzanak, kezdd azzal, hogy megvallod őket Istennek, és elfogadod az ő bocsánatát!




Ne menj oda!

„Az utcán járkált, egy utcasarkon, és megindult a ház felé.” Példabeszédek 7:8

Salamon azt írja: „Láttam a tapasztalatlanok között, észrevettem a fiúk között egy esztelen ifjút. Az utcán járkált, egy utcasarkon, és megindult a ház [a parázna nő háza] felé” (Példabeszédek 7:7–8). A fickó hibája az volt, hogy rosszkor volt rossz helyen, ráadásul a rossz személlyel. Az üzenet világos: ha nem akarod megégetni magad, ne játssz a tűzzel! Nem leszel kokainfüggő, ha soha nem is próbálod ki! Nem leszel alkoholista, ha soha nem iszol. Nem követsz el szexuális jellegű bűnt, ha nem keveredsz arra vivő kétes helyzetbe. Lehetetlen minden olyan helyzetet és embert elkerülni, aki veszélyes lehet. De ahogy Luther Márton mondta: „Azt nem tudod megakadályozni, hogy egy madár átrepüljön a fejed fölött, de azt igen, hogy fészket rakjon a hajadban!” Volt egyszer egy idős férfi, aki észrevette, hogy egy kisfiú körbe-körbe biciklizik a háztömb körül. Órákon át tekerte a kerékpárját, míg végül az idős férfi megkérdezte tőle: „Kisfiam, nem vagy fáradt? Egész délelőtt itt tekertél a ház körül.” A kisfiú így válaszolt: „Megszöktem otthonról, és világgá megyek.” Az idős ember így válaszolt: „De hiszen nem mentél el itthonról, csak a háztömb körül kerekezel.” „Nem – ragaszkodott álláspontjához a kisfiú –, én megszöktem, de az anyukám azt mondta, hogy nem mehetek át az út túloldalára.” Mind hajlamosak vagyunk az elcsatangolásra, ezért Isten bizonyos határokat fektetett le, melyeket sosem szabadna átlépnünk. Vannak bizonyos helyek, ahová sosem szabadna elmennünk, bizonyos emberek, akikhez sosem szabadna csatlakoznunk. Sosincs jó ideje annak, hogy rossz helyen legyünk a rossz személlyel. Tehát ne menj arra!





Te is gondozó vagy?

„Az Úr… emlékezik rá, hogy porból lettünk.” (Zsoltárok 103:13-14)
Mivel manapság az emberek hosszabb ideig élnek, sokunk gondoskodik beteg és idős családtagjairól. De ki gondoskodik a gondozókról? Ki tölti be az ő szükségeiket? Ha te gondozó vagy, íme, néhány dolog, amit meg kell tanulnod megtenni magadért. Először is: kérj segítséget! John Donne írta: „Senki sem egy különálló sziget”. Először talán furcsa érzés, és nehezedre esik segítséget kérni, mégis tedd meg, és jobban fogod érezni magad! Kezdd azzal, hogy összeállítod azon területek listáját, ahol a szeretted segítségre szorul. Fogalmazz konkrétan: házimunkák, közlekedés, személyes pénzügyek, fürdetés, öltöztetés, egyebek. Ha nemet mondanak, ne vedd személyeskedésnek, fordulj máshoz, keresgélj másfelé! Vannak emberek körülötted, akik csak arra várnak, hogy megkérjék őket, emberek, akik örömüket lelik a szolgálatban. Másodszor: maradj kapcsolatban! Ne te akard feltalálni a spanyolviaszt! Használd ki az egyház, a közösségi programok, támogató csoportok, nyugdíjas központok és az internet adta lehetőségeket! Vond be a családodat, a barátaidat és a szomszédaidat is! A Biblia azt mondja: „Az egyedülálló ember legyőzhető… ha ketten vállvetve állnak, győzni tudnak. Három még jobb…”(Prédikátor 4:12 NLT). Harmadszor: ne feledd, te is csak ember vagy! Isten tudja ezt. Ne érezd tehát rosszul magad azért, mert rosszul érzed magad. Isten „irgalmas… hiszen tudja hogyan formált, emlékszik rá, hogy porból lettünk”(Zsoltárok 103:13-14). Ha más valaki szükségleteire összpontosítasz, és kizárod a saját szükségleteidet, az nemeslelkűnek tűnhet, de ugyanakkor bűntudathoz, haraghoz, depresszióhoz és kiégéshez vezet. Érzéseid befolyásolják fizikai állapotodat, ezért engedd meg magadnak, hogy érezd, megéld őket, nemcsak azért, mert ez egészségesen tart, hanem azért is, mert ez teszi lehetővé, hogy együtt tudj érezni másokkal, és továbbra is gondoskodni tudj róluk.




„Vegyétek el a követ!”

„Jézus így szólt: »Vegyétek el a követ.«” (János 11:39)

Lázár sírjának bejáratát egy nagy kő torlaszolta el. Ezért Krisztus mielőtt feltámasztotta volna, megparancsolta: „Vegyétek el a követ.” Van ebben egy tanulság: Isten helyreállítja az életedben, amit elvesztettél – ha hajlandó vagy elmozdítani az akadályokat, melyek útjában állnak. Mi volt a kő mögött? Egy bűzlő holttest! János azt írja: „Szeretteim, ha pedig a szívünk nem ítél el, bizalommal szólhatunk Isten előtt” (1János 3:21). Akkor tudsz bizalommal közeledni Istenhez, ha tudod, hogy elbántál azokkal a dolgokkal, amik elválasztanak tőle. Ehhez bátorság kell. Addig azonban nem fogod az új életet megtapasztalni, amíg nem vagy hajlandó ezt megtenni. Isten vissza tudja adni neked, amit az élet elvett, helyre tudja állítani, amit elvesztettél – de csak akkor, ha hajlandó vagy szembenézni az igazsággal.

Dávid király ügyei igencsak bűzlöttek: házasságtörés és gyilkosság. A te dolgaid talán nem ennyire büdösek, de mielőtt Isten válaszolni tudna imádságaidra, el kell ismerned őket. A töredelmes bűnbánó és bűnbocsánatot nyert Dávid ezt írta: „Ha álnok szándék lett volna szívemben, nem hallgatott volna meg az Úr. De Isten meghallgatott, figyelt imádságom szavára.” (Zsoltárok 66:18-19).

Amikor valamilyen függőségben szenvedőn próbálunk segíteni, akkor nemcsak azzal kell foglalkoznunk, ami rabságban tartja, hanem azzal is, amivel függőségét eltakarni próbálja. Lehet, hogy hónapokig vagy akár évekig tartó kezelés kell hozzá, de a változás csak akkor kezdődik el, amikor hajlandóak vagyunk „elvenni a követ”, és engedni, hogy Isten kezdjen valamit azzal, ami mögött van.
komment
süti beállítások módosítása