Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Nem kell elfelejtened-Tartsd a szád az EKSZ-ekkel kapcsolatban

2019. április 25. 10:26 - Andre Lowoa





Nem kell elfelejtened


 

"Azt pedig tudjuk, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál, azoknak, akiket elhatározása szerint elhívott." Róma 8:28

 

Számtalanszor hallottuk a mondást: "Bocsáss meg, és felejtsd el". Csupán egy baj van ezzel; mégpedig az, hogy lehetetlen! Egy sérelmet nem igazán lehet elfelejteni. Sőt, a felejtéssel próbálkozni sincs értelme; mert amikor megpróbálod, arra a bizonyos dologra fókuszálsz, amit el akarsz felejteni.

Isten nem azt akarja, hogy elfelejtsd a dolgot, hanem azt, hogy bízz Benne, és figyeld meg, hogyan tud belőle jót kihozni. Ez sokkal fontosabb, mint elfelejteni, mert ilyenkor megköszönheted Istennek azt a jót, amit kihozott az adott dologból. Nem tudod megköszönni Istennek azokat a dolgokat, amiket elfelejtettél.

A Róma 8:28 ezt mondja: "Azt pedig tudjuk, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál, azoknak, akiket elhatározása szerint elhívott."

Nem azt mondja az Ige, hogy minden dolog jó, mert ez nem igaz. A rák nem jó. A betegség nem jó. A válás nem jó. A háború nem jó. A nemi erőszak és a bántalmazás nem jó. Nagyon sok dolog van az életben, ami bűn és gonoszság. Nem minden Isten akarata, ami a világban történik.

De Isten azt mondja, hogy a rosszból jót hoz ki, ha bízunk benne. Amikor odamész hozzá és azt mondod: "Istenem, odaadom neked az életem összes területét", akkor Isten az életed minden részét békességgel tölti meg. Isten békességet teremt a szívedben, és ha nem is érted, miért történt az a bizonyos sérelem, meg tudsz bocsátani, mert Isten a fájdalmat jóra fogja fordítani.

Nem kell elfelejtened a rossz dolgokat, amiket elkövettek ellened. Akkor sem fog menni, hogy ha megpróbálod! Isten azt mondja, hogy nem felejtened, hanem megbocsátanod kell, és megfigyelni, hogyan hoz ki jót belőle.

Beszéljetek róla

  • Ki az, akinek nem bocsátottál meg csupán azért, mert nem akartál felejteni, vagy nem akartad elengedni azt, amit tett veled?
  • Mit kell tenned ma ahhoz, hogy megbocsáss az adott illetőnek, és továbbléphess?
  • Tudnál-e példát mondani arra, amikor Isten a nehéz helyzetből jót hozott ki?




Tartsd a szád az EKSZ-ekkel kapcsolatban

 

„Aki megbocsátja a vétket, szeretetre törekszik, aki pedig újra felemlegeti, még a barátokat is elválasztja.” (Péld 17:9, CEV fordítás)

Ha nem jelent problémát számodra az első három javaslatom, azzal kapcsolatban, hogyan kezelheted életed során az EKSZ-eket, azokat frusztráló embereket, akik Extra Kegyelemre Szorulnak (nézz a magatartásuk mögé, hagyd el a sértettséget és légy egy kicsit elnéző velük), a negyedik valószínűleg ezeknél nehezebb lesz.

Ne pletykálkodj róluk!

Amikor felbosszantanak téged vagy valami olyat tesznek, ami frusztrációt okoz neked, nagy kísértést érzel arra, hogy valakit felhívj vagy küldj egy üzenetet, hogy elmeséld „Nem fogod elhinni, mit tett!”. Jó érzés lehet ezt megtenni. De ez nem szeretetre méltó viselkedés.

A Biblia azt mondja, hogy szeretnünk kell azokat az embereket, akik megsértenek minket. A róluk való pletykálás kedvesnek egyáltalán nem nevezhető. A Példabeszédek könyve 17:9-ben ezt olvashatjuk: „Aki megbocsátja a vétket, szeretetre törekszik, aki pedig újra felemlegeti, még a barátokat is elválasztja.” (CEV fordítás). Ha másokról pletykálkodsz, azzal csak olajat öntesz a tűzre és fokozod a frusztráltságod.

Mi a pletyka? A pletyka egyik meghatározása szerint „információ megosztása valakivel, aki nem érintett a problémában vagy nem vesz részt a megoldásban”. Az adott illetőnek lehet nincs is köze az egészhez, de te belekevered azért, hogy jobban érezhesd magad.

Legyünk őszinték ezzel kapcsolatban. A pletyka, lényegét tekintve, a megtorlásnak az egyik formája. Úgy próbálsz meg visszavágni azoknak az embereknek, akik megsértettek téged, hogy kibeszéled őket a hátuk mögött.

Isten utálja ezt.

A rómaiakhoz írt levél 1:29-ben, Isten a pletykát egy kategóriába sorolja a gyilkossággal. A pletyka hihetetlenül ártalmas. Ártalmas a gyülekezetben. Ártalmas a családokban. Ártalmas a munkában. Valamint, a pletyka állandósítja a fájdalmat.

Ezért mondja Isten azt, hogy „Vigasztaljátok tehát egymást, és építse egyik a másikat…”, és hogy keressük egymásban azt, „…ami igaz, ami tisztességes, ami igazságos, ami tiszta, ami szeretetre méltó, ami jó hírű, ha valami nemes és dicséretes…” (1Thessz 5:11, Fil 4:8, NIV fordítás).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miért érzünk néha kísértést arra, hogy pletykáljunk?
  • Amikor felismerted azt, hogy Isten a pletykát egy kategóriába sorolja a gyilkossággal, hogyan változtak meg az ezzel kapcsolatos gondolataid?
  • Hogyan állít ellentétet ez az igeszakasz a pletykával szemben: „Vigasztaljátok tehát egymást, és építse egyik a másikat, ahogyan teszitek is.” (1Thessz 5:11, NIV fordítás)?




komment
süti beállítások módosítása