Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Minden széttörött, de feltámasztatunk erőben-Nem lehetünk bűntelenek, de vétkezhetünk kevesebbszer

2019. április 21. 10:57 - Andre Lowoa



 

Minden széttörött, de feltámasztatunk erőben


"Tudjuk, hogy minden teremtmény sóhajtozik és fájdalmat hordoz..." (Róm 8,22a CEV fordítás)

Semmi sem működik tökéletesen. Mert az egész emberiség rossz döntéseket hozott....

Minden széttörött, és ezen a bolygón semmi sem működik tökéletesen. A bűn mindent tönkretett.

A bűn mindent lerombolt. A bűn mindent elpusztított. A bűn megrontott és elrontott mindent. A bűn mindent megsebzett - minden kapcsolatot, elképzelést, álmot és emberi testet. Mindent érintett a rombolás.

A Prédikátor könyvében Salamon leírja az élet hat területét, amit a bűn tönkretett. Az elkövetkező pár napban megvizsgáljuk ezt a hat területet.

1. Az első következmény a természeti katasztrófák és természetellenes változások. - Már nem az Édenben élünk. Ahogy John Milton írta híres költeményében, a Paradicsom elveszett. Egy megtört bolygón élünk. És ennek következményeképpen hurrikánok, tájfunok, kiszámíthatatlan időjárás, földrengések, aszályok és árvizek, amiket tapasztalhatunk.

Elképesztő számomra, hogy a biztosító mindezekben Isten cselekedetét látja (angolul "act of God" = vis major, előre nem látható körülmény - ford.), de egy gyermek születését senki nem nevezi Isten cselekedetének. Vagyis, Isten cselekedete csakis a rossz dolgokat takarja, amik történnek. Pedig Isten nem akarja, hogy ezek a dolgok megtörténjenek a világban. A természeti katasztrófák Őt is éppúgy feldúlják, mint minket. A világ megtört, mikor a bűn mindent tönkretett.

A rómaiakhoz írt levélben azt olvassuk, hogy a "teremtett világ összezavarodott" (Róm 8,20 CEV fordítás). Minden ezen a bolygón elvesztette eredeti rendeltetését. A világon minden sérült, beleértve a DNS-edet, a szüleid DNS-ét, az ő szüleik DNS-ét. Észrevetted már, hogy a tested sem működik helyesen? Ha mindenki szervezete tökéletesen működne, nem lenne szükség orvosokra.

2. A második következmény a fizikai hanyatlás és a halál. - Míg a bűn nem jelent meg a világban, addig nem volt halál bolygónkon. A Prédikátor könyve azt írja: "Az ember nem tudja hatalmában tartani a szelet, ... és senkinek sincs hatalma a halál napja fölött." (Préd 8,8) Tudjuk, hogy a halál elkerülhetetlen, mégis meg akarjuk akadályozni. Sokat teszünk azért is, hogy a testi hanyatlást elhalasszuk.

De van tulajdonképpen jó hír is: Isten nem akarja, hogy örökké éljünk ezen a földön. Azt akarja, hogy egy tökéletes helyen éljünk örökké, nem egy olyan bolygón, amit bűn tett tönkre.

"Földi testünk a földbe kerül, mikor meghalunk, de feltámasztatik, hogy örökké éljen. Testünk eltemettetik megtörten, de feltámasztatik dicsőségben. Eltemettetik gyengeségben, de feltámasztatik erőben." (1Kor 15,42-43 NLT fordítás)

Beszéljetek róla

* Miért olyan nehéz nekünk, hívőknek is, elfogadni a testi hanyatlás és a halál gondolatát?
* Milyen felelősséggel tartoznak a keresztények a természeti környezet felé?




Nem lehetünk bűntelenek, de vétkezhetünk kevesebbszer

"Ha azt állítjuk, hogy nincs bűnünk, magunkat csapjuk be és nem élünk az igazságban" (1János 1:8, NLT fordítás)


Mindannyiunk életében vannak területek, amelyek egyszerűen nem működnek. Senki sem a tökéletesség mintaképe. Butaság azt a látszatot kelteni, hogy minden a legnagyobb rendben van velünk, amikor mindenki tudja, hogy ez nem igaz. A Biblia ezt önbecsapásnak hívja.

Ezen a bolygón sosem leszel bűntelen, de lehetőséged van kevesebbszer vétkezni. De miért olyan nehéz változtatni azon, amit annyira nem szeretünk magunkban?

1. Mert már nagyon régóta tesszük.

A fájdalomra vagy a stresszre adott néhány rossz vagy bűnnek számító védekezési reakciónk már gyerekkorunkban kialakult.  És bár lehet, hogy ezek a reakcióink hosszú távon romboló hatásúak ránk nézve, ismerősek a számunkra, és amikor  ezeket alkalmazzuk, nyugalmat érzünk és azt, hogy urai vagyunk a helyzetnek. És mivel már régóta alkalmazzuk ezeket a reakciókat, beszűkül a gondolkodásunk, és azt hisszük, hogy nincs más módja annak, ahogy reagálni tudnánk a körülményeinkre.

3. Mert azonosulunk a védekezési reakciónkkal.

Gyakran nem tudjuk elválasztani a védekezési reakcióinkat vagy a rossz szokásainkat attól, akik vagyunk . Ha úgy látjuk, hogy a reakcióink vagy a rossz szokásaink is az énünk részei, akkor megváltoztathatatlannak tekintjük azokat, és ezzel örökös kudarcra ítéljük magunkat. Például ilyen, ha valaki állandóan dühbe gurul, és azt a kifogást hozza fel, hogy "Én már csak ilyen vagyok!".

3. Mert a védekezési reakciónknak van eredménye

Az ember általában minden jutalmazott cselekvést megismétel. A védekezési reakcióddal talán el tudod nyomni a fájdalmad, leplezni tudod a félelmed, kifogást tudsz találni arra, hogy miért vallottál kudarcot, vagy csillapítani tudod a bűntudatodat, így azok mind újra megerősítést nyernek, mert talán rövid távon eredményre vezetnek. Hosszú távon azonban ezek a berögzült reakcióid szétrombolják a kapcsolataidat.

4. Mert Sátán akadályoz minket

Ha egyszer elkezdesz valamit megváltoztatni az életedben, Sátán elkezdi majd ezeket mondani neked: "Mit gondolsz, ki vagy te? Te sosem fogsz megváltozni. Nem voltál képes megváltozni régen sem, miért gondolod, hogy most képes leszel rá? Reménytelen a dolog, nem fog működni." Ezeket a gondolatokat és félelmeket maga Sátán ülteti a fejedbe.

És ezek visszatartanak attól, hogy változtassunk, hogy megszabaduljunk a sértettségtől és azoktól a szokásoktól  és lelki problémáktól, amikről tudjuk, hogy nem egészségesek.

Akkor tehát mi kell ahhoz, hogy változtatni tudjunk azokon a szokásainkon, reakcióinkon és beidegződéseinken, amiket annyira nem szeretünk a életünkben?

A Biblia azt mondja, dobjuk el ezeket, és engedjük, hogy a Szent Szellem megújítsa a szokásainkat és a reakcióinkat: "Mivel hallottatok Jézusról és megtudtátok az igazságot, amely tőle jön, dobjátok el a testi vágyaktól és becsapásoktól megrontott régi és bűnös természeteteket és a régi életmódotokat. Ehelyett hagyjátok, hogy a Szellem megújítsa a gondolataitokat és a dolgokhoz való hozzáállásotokat. Vegyétek fel az új természeteteket, amely arra teremtetett, hogy olyan legyen, mint Isten." (Efézus 4:21-24, NLT fordítás).

 Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Próbáltál valaha megváltoztatni egy rossz szokásodat korábban, de akadályozva érezted magad? Mit gondolsz, miért éreztél így? Hogyan reagáltál?
  • Milyen védekezési reakciódat állandósítasz azzal, hogy úgy gondolod, az is része annak, aki vagy? Próbáld megváltoztatni a gondolkodásmódodat: ahelyett, hogy azt mondod, "Munkamániás vagyok", mondd azt, hogy "Túl sokat dolgozom", vagy ahelyett, hogy azt mondod, "Lusta vagyok", mondd azt, hogy "Hajlamos vagyok halogatni dolgokat."
  • Gondolkodj azon, hogy mit mond neked ez az igevers az életmódod megváltoztatásával kapcsolatban: "A bűn nem tudja megmondani, hogyan élj. Egyébként is, már nem élsz a bűn régi zsarnoksága alatt. Te Isten szabadságában élsz." (Róma 6:14, The Message fordítás)






komment
süti beállítások módosítása