Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A bűnös ember tud kevesebbet vétkezni-A kereszt üzenete-A szeretet cselekedet: találd meg mások szükségleteit!-Isten figyeli, hogy hogyan hozod a formád!

2019. április 14. 10:38 - Andre Lowoa

A bűnös ember tud kevesebbet vétkezni

Ha azt mondjuk, hogy nincsen bűnünk, önmagunkat csaljuk meg, és nincs meg bennünk az "igazság." (1Ján. 1:8)

Mindnyájan tökéletlenek vagyunk. Mindannyiunknak vannak olyan részek az életünkben, amelyek egész egyszerűen nem működnek. Egyikünk sem ér fel a tökéletesség mércéjéhez. Úgy tenni, mintha minden rendben lenne, miközben mindenki tudja, hogy nem így van, elég nagy butaság. A Biblia valójában azt mondja erről, hogy ez önbecsapás.
Sosem leszel egészen bűntelen ezen a földön, de az lehetséges, hogy kevesebbet vétkezz. Miért olyan nehéz tehát, hogy megváltoztassunk dolgokat magunkban, amiket nem igazán szeretünk?

1. Mert a hiányosságaink már túl régóta fennállnak

Néhány romboló viselkedés mintánk már gyermekkorban kialakult, talán egy fájdalom következményeként, vagy a feszültségek levezetése miatt. Ezek a hibáink önpusztítóak is lehetnek, de legalább ismerősek számunkra!

2. Mert azonosítjuk magunkat a hiányosságainkkal

Gyakran összekeverjük magunkat a hiányosságainkkal. Amikor úgy látod magad, mint aki hozzáragadt a hibáihoz, ezzel be is betonozod ezt az állapotot.

3. Mert a hiányosságainknak eredményei is lehetnek

Ha valamiért jutalmat kapunk, újra megtesszük azt. A hibáink eredménye lehet az életünkben, hogy leplezzük a félelmeinket, elrejtjük félelmeinket, kifogásokat keresünk hibáinkra, vagy magunk próbáljuk meg jóvá tenni bűneinket.

4. Mert a Sátán elbátortalanít minket

Amikor elkezdesz dolgozni az életed egy olyan területén, amin változtatni akarsz, a Sátán elkezdi mondani: „Mit gondolsz, ki vagy te? Te soha sem fogsz megváltozni. Eddig sem voltál képes rá. Gondolod, ezúttal menni fog? Ez teljesen reménytelen. Nem fog sikerülni.” Ezeket a félelmeket maga az Ördög ülteti el az elmédben.

Ezek a dolgok tartanak távol attól, hogy megváltoztassuk sérelmeinket, szokásainkat és függőségeinket, amelyekről tudjuk, hogy károsak számunkra.

Mi kell hát ahhoz, hogy változtatni tudjak azokon a régi beidegződéseimen, amelyeket nagyon nem szeretek magamban?

Ti azonban nem így tanultátok a Krisztust, ha valóban úgy hallottatok róla, és kaptatok felőle tanítást, ahogyan az megvalósult Jézusban. Vessétek le a régi élet szerint való óembert, aki csalárd és gonosz kívánságok miatt megromlott, újuljatok meg lelketekben és elmétekben,
öltsétek fel az új embert, aki Isten tetszése szerint valóságos igazságban és szentségben teremtetett. Ezért tehát vessétek le a hazugságot, és mondjatok igazat, mindenki a felebarátjának, mivelhogy tagjai vagyunk egymásnak. "Ha haragusztok is, ne vétkezzetek: a nap ne menjen le a ti haragotokkal, helyet se adjatok az ördögnek. (Ef 4.20-27, HNT)


Beszéljünk róla

* Próbáltál már valaha megváltozni? Elhagyni egy rossz szokást a múltban, és elkedvetlenedtél? Mit gondolsz, miért éreztél így? Hogyan reagáltál erre az érzésre?
* Melyik rossz tulajdonságodat sikerült már berögzítened magadban azzal, hogy azt gondoltad, ez is a személyiséged része? Próbáld megváltoztatni a gondolkodásmódodat: Ahelyett, hogy azt mondanád, „Munkamániás vagyok”, mondd azt: „Túl sokat dolgozom.” Ahelyett, hogy azt mondanád: „Lusta vagyok,” mondd, hogy „Van bennem hajlandóság, hogy halogassak dolgokat.”




A kereszt üzenete: Engedd el!


„Vigyázzatok, hogy közületek senki se mulassza el válaszolni a kegyelemre, amit Isten ad, mert ha valaki elmulasztja, könnyen feltörhet benne a keserűség, ami nem csak önmagában rossz, de sokaknak megmérgezheti az életét." (Zsidók 12:15, Phillips fordítás)

A megbocsátás ingyen van, de nem olcsó! Jézus Krisztus életébe került! Ugyanakkor nem is könnyű. A megbocsátás csak akkor valósulhat meg, amikor a megbántott személy vállalkozik arra, hogy elfelejtse a tartozást, sőt nem is akarja kiegyenlíteni a számlát, vagy bosszút forralni. Ezt tette Jézus értünk, és erre hív el minket is, hogy így viszonyuljunk másokhoz.

De hogyan tudnád elengedni a fájdalmadat? A Biblia három lépést mutat, melyek által szabadságunk lehet a meg nem bocsátástól.

  • Hagyd Istenre. Add fel azt a jogodat, hogy bosszút állj valakin. Ha elégtételt akarsz szerezni magadnak, csak még jobban fokozod a konfliktust. Inkább engedd, hogy Isten egyenlítse ki a számlát.
  • Gyógyulj a kegyelemmel. Az egyetlen módja, hogy elengedd a fájdalmad, hogy belekapaszkodsz Isten kegyelmébe. A Biblia ezt mondja: „Vigyázzatok, hogy közületek senki se mulassza el válaszolni a kegyelemre, amit Isten ad, mert ha valaki elmulasztja, könnyen feltörhet benne a keserűség, ami nem csak önmagában rossz, de sokaknak megmérgezheti az életét." (Zsidók 12:15, Phillips fordítás). A keserűség ragályos!
  • Szegezd fel a keresztre! A kereszt Isten válasza minden szükségedre. Jézus meghalt, hogy bocsánatot nyerj! Meghalt, hogy szabad lehess a félelemtől, a keserűségtől és nehezteléstől. Nincs olyan pszichológia, terápia, pirula, semmilyen önsegítő szeminárium, ami olyan szabaddá tud tenni, mint a kereszt!

A Biblia azt írja: „Tudjuk, hogy a régi életünk meghalt Krisztussal a kereszten, hogy a bűnös természetünknek ne legyen hatalma felettünk és ne legyünk a bűn szolgái." (Róma 6:6, NCV fordítás). Ne légy többet a meg nem bocsátás bűnének a szolgája! Engedd el a neheztelést afelé, aki bántott. Tedd meg minden nap, ha szükséges. Függetlenül, hogy milyen gyakran tér vissza az a fájdalmas emlék, vidd Istenhez, kérd az Ő kegyelmét, majd hagyd a fájdalmad a keresztnél!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miért nehéz feladni azt a jogod, hogy elégtételt szerezz magadnak?
  • Hogyan lettél te vagy mások a meg nem bocsátás bűnének a szolgája?
  • Kinek kell megbocsátanod? Kérd Isten kegyelmét, hogy meg tudd tenni!







A szeretet cselekedet: találd meg mások szükségleteit!

"Jönnek majd idők, amikor éhséget bocsátok a földre, nem kenyérre fognak éhezni és vízre fognak szomjazni, hanem az Úr szavára. Az emberek tengertől tengerig támolyognak, bolyonganak majd a föld egyik határától a másik határáig keresve Isten szavát, de nem találják. Szép lányok és erős férfiak epedeznek majd Isten szava után" (Ámós 8:11-13 NLT)

A Biblia ezt mondja a János 19:28-29-ben: "Ezután Jézus tudta, hogy már minden elvégeztetett, hogy beteljesedjék az Írás, így szólt: Szomjas vagyok. Volt ott egy ecettel tele edény. Egy szivacsot ecettel töltve izsópra tűztek és odatartották a szájához." (ÚF)

A kifejezés: "Szomjas vagyok" volt a mottója Teréz Anyának, aki megalapította a Szeretet Misszionáriusai Szerzetesrendet és a Teréz Anya Otthon a Haldoklóknak. Minden Otthon a Haldoklóknak épületben, ahová a világ legszegényebbjeit vitték, volt egy Jézus kép ahogyan a kereszten van megfeszítve, alatta ez a mondat: "Szomjas vagyok.", mert Teréz Anya szerint ez a feladatunk: csillapítani a krisztusi szomjúságot azzal, hogy másokon segítünk.

Mi nem segíthetünk Jézusnak a kereszten. Az a múlt volt. El tudod képzelni, hogy te vagy az a katona, aki Jézusnak inni ad? Mekkora kiváltság! Ezt nem tehetjük meg. De segíthetünk azoknak, akik körülöttünk vannak.

Létezésünk célja kielégíteni Jézus kereszten való szomjúságát, amit minden lélek iránt érzett és ez szeretetünkben tettek által mutatkozik meg. A szeretet kifejezése az, amikor mások szükségleteit elégítjük ki, mint a szomjúságukat- fizikális, érzelmi, vagy lelki szomjúságukat Krisztus szeretete után, aki pedig utánunk szomjazott.

Vannak emberek körülötted, akik lelkileg szomjaznak, de senki nem ismerte ezt így még fel. Íme pár szinoníma erre: unalom, boldogtalanság, elégedetlenség, stressz, depresszió.

Azok az emberek, akik szomjasak lelkileg szükséget szenvednek a céltudatoságban, és a jelentőségteljességben. Szeretnék Isten szavát hallgatni. Szeretnék tudni, mit tegyenek az életükkel.

"Jönnek majd idők, amikor éhséget bocsátok a földre, nem kenyérre fognak éhezni és vízre fognak szomjazni, hanem az Úr szavára. Az emberek tengertől tengerig támolyognak, bolyonganak majd a föld egyik határától a másik határáig keresve Isten szavát, de nem találják. Szép lányok és erős férfiak epedeznek majd Isten szava után" (Ámós 8:11-13 NLT).

Hát nem ez illik a mai társadalmunkra? Az emberek jól néznek ki, de belül üresek. Depressziósok, bátortalanok, megbántottak, kétségbeesettek, elégedetlenek, ugrálnak egyik dologról a másikra, keresik, hogy mi elégítené ki őket teljesen, és csillapítaná a szomjúságukat.

Hívőként mi a világban a felelősségünk?

Az egyetlen módja Isten szolgálatának az, ha a nevében segítünk és szolgálunk másokat. Segíts csillapítani a szomjúságukat azzal, hogy elmondod nekik Isten mit tett, hogy ők teljesek legyenek.



Beszéljetek róla:

* Kik azok, akik lelkiekben szomjasak körülötted?
* Miért fontos átgondolni azt, hogy ha valaki kívülről tökéletesnek tűnik, vajon szenved-e belülről?




Isten figyeli, hogy hogyan hozod a formád!

,,Lakóhelyéről rátekint a föld minden lakójára. Ő alkotott minket, s most minden cselekedetünket figyeli."(Zsoltárok 33:14-15)

download_1.jpg

 

Isten egyedire formált téged és talentumokat adott neked, most pedig azt figyeli, hogy hogyan hozod a formád. Magadat helyezve előtérbe fogod az Istentől kapott lelki ajándékaidat, szívedet, képességeidet, személyiségedet és tapasztalataidat használni, vagy Istenre koncentrálsz, miközben ezeket használod? Magadért élsz, vagy hozzájárulsz a világhoz azáltal, hogy hozod a formád?

A Zsoltárok 33:14-15-ben azt olvassuk, hogy ,,Lakóhelyéről rátekint a föld minden lakójára. Ő alkotott minket, s most minden cselekedetünket figyeli.”

Elgondolkodtál már azon, hogy Isten az életed minden egyes mozzanatát figyeli? Nincs olyan pillanat az életedben, amelyről Isten nem tudna. Isten sosem mondta, hogy "Unom már. Ez most úgysem fontos. Inkább csatornát váltok…" Amit ehelyett igazából mondd, az a következő: „ Mielőtt megszülettél, már a gondolataimban voltál. Egy levegővételed sem mulasztottam el.”

Egy napon, amikor az életed véget ér itt a Földön és az örökkévalóságba mész, meg fogsz állni Isten előtt és elszámolsz majd, hogy hogyan használtad az ajándékokat, amelyeket tőle kaptál – a lehetőségeidet, a hálózataidat, a kapcsolataidat, az elmédet, a tehetségedet és formádat. Hogyan használtad, amit neked adott?

Fel tudod fogni, hogy ez milyen komoly dolog? Ézsaiás 44:21-ben úgy olvassuk, hogy „Vedd ezt komolyan Izráel, hogy te vagy az én szolgám. Én alkottalak, én formáltalak. A szolgám vagy és nem feledkezem meg rólad.”

A élet egy teszt, az örökkévalóságra való készülődésről szól. Fontos, hogy hogyan alakítasz, mert az Istentől kapott ajándékokhoz való hűséged meghatározza, hogy mennyivel jutalmaz majd meg örökkévalóságban.

A Biblia tanítása nagyon tiszta azzal kapcsolatban, hogy a Mennybeli szereped és jutalmaid azon alapulnak, hogy hogyan bántál mindazzal, amit Istentől a földi életedben kaptál. Ha hűséges vagy és kihozod a legtöbbet abból, amit Isten neked adott, akkor a mennyben is többet fog rád bízni. Ellenkező esetben viszont tragikus veszteség ér majd az örökkévalóságban.

Jézus azt mondja, hogy "Aki hű a kevesen, a sokon is hű az, és aki a kevesen hamis, a sokon is hamis az. Ha tehát a hamis mammonon nem voltatok hűségesek, ki bízza rátok az igazit? És ha a másén nem voltatok hűek, ki adja oda nektek azt, ami a tietek?" (Lukács 16:10-12)

Beszéljetek róla

  • Szakítottál már időd arra, hogy elgondolkodj, hogy Isten milyenre formált téged? Ha még nem, akkor szánj ma erre időt, kezdj el azon gondolkodni, hogy Isten milyen formán formált téged egyedire a szellemi ajándékaidon, szíveden, képességeiden, személyiségeden és tapasztalataidon keresztül.
  • Jó sáfár voltál? Milyen terülteteken tudnád jobban hasznosítani magad?
  • Mit gondolsz, mit jelent, hogy nincs a világon olyan, aki hozzád hasonló formát kapott?



komment
süti beállítások módosítása