Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Miért kellene irgalmat mutassunk?-Számítasz, Isten lát Téged-Szánj időt a csendességre

2019. április 12. 10:26 - Andre Lowoa




Miért kellene irgalmat mutassunk?


“Legyetek irgalmasok, amint Atyátok is irgalmas.“ (Lukács 6:36, NIV fordítás)

forgiveness1.jpg


Egy tulajdonság sem írja le teljesebben Istent, mint az irgalom. Ez az első jellemvonás amit Isten használ, hogy bemutassa magát az Írásokban. Ez egy fontos tulajdonság Jézus minden komoly követőjének is a fejlődésre. Ha ez Isten legbelső része, akkor számunkra nélkülözhetetlen.

De mi motiválhat, hogy könyörületet tanúsítsunk embereknek az életünkben?

1. Isten irgalmas.
Jézus mondta:“Legyetek irgalmasok, amint Atyátok is irgalmas.“ (Lukács 6:36, NIV fordítás)

Mielőtt megítélsz másokat a bűnükért és bukásaikért, emlékezz rá, Isten hányszor bocsátott meg neked. Ha terhes számodra valakinek segítséget nyújtani a szükségben, állj meg és emlékezz rá, hogyan vigasztalt Isten, amikor fájdalmat éltél át. Amikor azokra az emberekre gondolsz, akik próbára teszik a türelmedet, állj meg, és emlékezz, mennyire türelmes hozzád Isten. Mikor úgy érzed, elégtételt vennél valakin, aki rosszindulatú vagy igazságtalan volt veled, állj meg és emlékezz, milyen kedves volt veled Isten, mikor az ellensége voltál (Lásd: Róma 5:10.).

2. Minden nap szükségem van irgalomra.
Nem számíthatok rá, hogy minden nap tökéletes leszek egészen halálomig, így több irgalomra lesz szükségem. A Biblia azt mondja: “Semmi irgalom nem tanúsíttatik azoknak, akik semmi irgalmat nem mutattak másoknak.” (Jakab 2:13a, GW fordítás) Szükségem van Isten bocsánatára, kedvességére, türelmére és segítségére életem minden napján. Isten azt mondja, azt kapod, amit adsz. A megbocsátás és az irgalom egy kétirányú utca.

3. Az irgalom boldoggá tesz.
Jézus mondta: “Boldogok akik irgalmasok másokhoz” (Máté 5:7a, GNT fordítás). Az irgalom cselekedetei kimozdítanak önmagamból. Kimozdítják a fókuszomat önmagamról és mások felé irányítják. Ez pedig boldogságot idéz elő. Tulajdonképpen az iszonyúan erős mód a depresszió legyőzésére az irgalom cselekedetein át vezet. Ahogy elajándékozod az életed, a boldogság elkezd visszajönni hozzád, és a depresszió felhői felemelkednek és szertefoszlanak.

 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • A három fent felsorolt ok közül (hogy miért tanúsítsunk irgalmat) melyik a legmeggyőzőbb számodra? Miért?
  • Isten feléd irányuló kegyelme hogyan segít inkább abban, hogy könyörületet mutass mások felé?







Számítasz, Isten lát Téged


Szerette volna látni, hogy ki az a Jézus, de kistermetű lévén, nem láthatta a sokaságtól. Ezért előre futott és felmászott egy vadfügefára, hogy lássa őt" (Lk.19:3-4)

A világ értékrendje szerint Zákeus egy csődtömeg volt. Különösen alacsony volt; senki sem kedvelte, mivel fővámszedő volt; utálta önmagát.

Nem volt büszke arra, amit elért az életben, mert tudta, hogy csalt annak érdekében, hogy eljusson idáig. Befolyásos, sok pénzzel rendelkező ember volt, de egy barátja sem lévén hihetetlenül magányos volt.

De egy nap teljesen megváltozott Zákeus élete, mert Jézus arra ment, és ekkor rájött, mennyire számít Istennek.

Amikor Zákeus megtudta, hogy Jézus a városba jön, látni akarta, de túl alacsony volt ahhoz, hogy a tömeg fölött megpillantsa. Így elfutott egy helyre, ahol tudta, hogy Jézus elhalad majd, és ott felmászott egy fára.

Lukács evangéliumának 19. fejezete feljegyzi, hogy mikor Jézus elhaladt e hely mellett, felnézett és meglátta Zákeust. El tudod képzelni, hogy kalapálhatott ebben a pillanatban Zákeus szíve? Jézus őrá nézett, erre az alacsony, megvetett, jelentéktelen emberre.

Miért állt meg Jézus annál a fánál, és miért nézett rá? Mert tudta, hogy pontosan azon a helyen van Zákeus.

Isten azt is tudja pontosan, hogy te hol vagy. Tudja, hol voltál egy órával ezelőtt, és azt is, hogy hol leszel holnap.
Lehet, hogy úgy érzed, hogy épp egy fán vagy az életedben. Isten tudja, hol vagy.
Lehet, úgy érzed, hogy hátrányos helyzetben vagy. Jézus tud róla.
Lehet, hogy egyedül érzed magad, de Jézus megáll és észrevesz Téged.
Nem felejtett el, nem vagy egyedül!

Egy könnycsepp sem maradt rejtve előtte. Egy sértő szó sem ment el a füle mellett, melyet rád mondtak mások. Nem történt egy mocskolódás sem, melyet Ő nem látott volna és ne szomorkodott volna veled együtt. Mindent lát.

"Ugye öt verebet adnak két fillérért: mégsem feledkezik meg közülük egyről sem az Isten. Nektek pedig még a hajatok szálai is mind meg vannak számlálva. Ne féljetek, ti sok verébnél értékesebbek vagytok!" (Lk.12:6-7)


A szeretet legnagyobb ajándéka, amelyet valaki kaphat, az a figyelem. Ha az embereknek adod az idődet, az életedet adod. Ha figyelsz valakire és a szemébe nézel, azzal azt mondod: "Fontos vagy nekem. Értékes vagy számomra."

Nincs az életedben egy pillanat, egy másodperc sem, mikor Isten ne figyelne Rád. A nap 24 órájában észre vesz Téged, mert szeret, és értékes vagy számára.





Szánj időt a csendességre

„Keress egy csendes, félreeső helyet, ahol nem csábít a kísértés, hogy szerepet játssz Isten előtt. Csak légy ott olyan egyszerűen és őszintén, amennyire tőled telik. A figyelem középpontja rólad Istenre irányul, és el kezded érezni Isten kegyelmét.” (Mt 6:6, The Message)

Nem fogod meghallani Isten szavát, ha az életedet zaj veszi körül. Egyedül és csendben kell lenned ehhez. Mi ezt hívjuk elcsendesedésnek.

Jézus így szól a Mt 6:6-ban: „Keress egy csendes, félreeső helyet, ahol nem csábít a kísértés, hogy szerepet játssz Isten előtt. Csak légy ott olyan egyszerűen és őszintén, amennyire tőled telik. A figyelem középpontja rólad Istenre irányul, és el kezded érezni Isten kegyelmét.” (The Message)

Ez a kulcsa annak, hogy meghalld Isten hívó szavát, és meglásd az életedre rendelt tervét: Isten találkozni akar veled.

Fel kell ismerned, hogy nem te vársz Istenre, hanem Ő vár rád. Isten azért teremtett téged, hogy kapcsolatban legyél Vele. Azt akarja, hogy minden nap töltsd vele az idődet, hogy naponta találkozzatok. Isten vár!

Manapság elég nehéz egyedül lenni egy csendes helyen. Nem tudom, tisztában vagy-e azzal, hogy mennyi zaj veszi körül minket. Az autóban mindig szól a rádió, vagy éppen fülhallgató van a füledben, esetleg a Bluetooth van bekapcsolva állandóan. Minden váróhelyiségben, áruházban és liftben szól a zene. Az életedben nagyon kevés idő van, amelyet igazán csendben tölthetsz el.

Ha gyerekeid is vannak, akkor ez még nehezebb! De hadd adjak egy kis reményt! A történelem egyik nagyszerű asszonyának, Susanna Wesley-nek 18 gyermeke született. Az egyik fia, John, a Metodista egyház megalapítója, akinek nagy szerepe volt a kereszténység elterjesztésében Amerikában, míg a másik fia, Charles, több mint 6000 egyházi éneket írt.

18 gyermek mellett hogyan jut időd egy kis egyedüllétre? Életrajzában az olvasható, hogy Susan Wesley minden délután a kedvenc hintaszékében, kötényét a fejére téve ült egy órán keresztül. A gyerekei tudták, hogyha az anyjuk fején kötény van, akkor egyik gyerek sem zavarhatja meg őt, következmények nélkül!

Wesley elmondása szerint az anyja imái alakították az életét. Ha kétségbeesetten Istent keresed, akkor találsz időt az egyedüllétre. Szánj időt arra, hogy csendben légy és találkozz az Úrral! 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Naponta mennyi időt töltesz csendben?
  • Hogyan segíthetsz megértetni a családoddal, hogy szükséged van a csendre, hogy támogassanak benne, ne pedig megvonják tőled?
  • Milyen hatással lehet a családodra és a saját életedre a csendesség?





komment
süti beállítások módosítása