Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A remény visszatér, ha emlékszünk Isten töretlen szeretetére-A szentség egy reális elvárás-Az ötlet, amelyet alátámaszt a Biblia-Csak azt irányíthatod, amit ismersz

2019. április 09. 10:48 - Andre Lowoa

A remény visszatér, ha emlékszünk Isten töretlen szeretetére

"De ha újra meggondolom, reménykedni kezdek: Szeret az ÚR, azért nincs még végünk, mert nem fogyott el irgalma: minden reggel megújul. Nagy a te hűséged! Az ÚR az én osztályrészem - mondom magamban -, ezért benne bízom." (Jeremiás siralmai 3:21-24)


A fájdalom az élet természetes velejárója. Nem tudsz megmenekülni tőle. Megszakadt kapcsolatok, kihagyott lehetőségek és kemény időszakok az életben mindig lesznek. Mikor jönnek, választhatsz, hogy keserű vagy reményteljes leszel.

A választás a tiéd.

Jeremiás szembenézett a döntéssel. Mikor összedőlt a világ számára, miután Jeruzsálemet Kr.e. 586-ban kifosztották (megj.: Kr.e.598-ban Nebukadnezár Jeruzsálemet ostrom alá fogta, 586-ban a Templomot is leromboltatta.), a próféta megírta a "Jeremiás siralmai" c. könyvet, hogy megossza Istennel az őszinte csalódottságát. De nem telepedett le a keserűségében és nem maradt ott.

A Jeremiás siralmai 3:21-24-ben, miután megosztotta a keserűségét, azt írta, "De ha újra meggondolom, reménykedni kezdek: Szeret az ÚR, azért nincs még végünk, mert nem fogyott el irgalma: minden reggel megújul. Nagy a te hűséged! Az ÚR az én osztályrészem - mondom magamban -, ezért benne bízom."

Egy szörnyű helyzet közepén Jeremiás nézőpontot váltott. Egészséges és jó dolog őszintének lennünk Istennel az érzéseinkről, de végül neked kell nézőpontot váltanod. Mindaddig míg a gondolataink központjában a fájdalom áll, nem oldunk meg semmit.

Ehelyett, mint Jeremiás, fel kell ismernünk Isten nagyszerű szeretetét felénk. Jeremiás megváltoztatta a nézőpontját és felismerte Isten örökkétartó kegyelmét. Nem számít, hogy mi a probléma, nem számít, mennyire dühös vagy Istenre, Ő akkor is szeret. Ez egy olyan állandó, amire támaszkodhatsz - nem számít mi történik.

Minél tovább fókuszálsz arra, ami lehangol, annál tovább fog tartani a depressziód. A keserűség a fájdalomban tart. A Jeremiás siralmai 3-ban Jeremiás egy egyszerű gyógyírt szolgáltat a keserűségre: változtasd meg a gondolkodásod!

Egy lehangoló szóáradat közepén Jeremiás azt mondja "Reménykedni kezdek".

Hogyan tudsz reménykedni a legsötétebb napjaidon? Emlékezz, "Szeret az ÚR, azért nincs még végünk, mert nem fogyott el irgalma: minden reggel megújul".

Erre biztosan számíthatsz! Kegyelme olyan friss, mint a reggel és olyan biztos, mint, hogy a Nap süt.

Beszéljetek róla

* Mi teszi a reményt választás kérdésévé mikor bajban vagy?
* Milyen gyakorlatokat ültethetnél az életedbe a nehéz időkben, amik a reményt tartják a fókuszban?



A szentség egy reális elvárás

„…hanem - mivel ő, a Szent hívott el titeket - magatok is szentek legyetek egész magatartásotokban, úgy, amint meg van írva: "Szentek legyetek, mert én szent vagyok.” /1Péter 1,15-16/



Péter azt mondja, hogy mi magunk is szentek lehetünk, ahogy Mennyei Atyánk is szent.

Nem tűnik ez lehetetlennek? Hiszen tudjuk, hogy bármilyen keményen próbálunk is szentek lenni, még mindig nagyon messzire vagyunk Isten dicsőségétől.

Ézsaiás mennyei látomása segít nekem kicsit jobban megérteni, hogyan is működik ez:

Egy angyal-szeráf így énekel: „Szent, szent, szent a Seregek Ura, dicsősége betölti az egész földet” /Ézsaiás 6, 3/

Ézsaiás így válaszol: „Jaj nekem! Elvesztem, mert tisztátalan ajkú vagyok, és tisztátalan ajkú nép között lakom. Hiszen a Királyt, a Seregek Urát látták szemeim!” /Ézsaiás 6, 5/

És fontos, hogy itt Ézsaiás, a nagy próféta mondja, hogy „Jaj nekem!”. Sőt ahogy Isten szent fényéhez közeledik, annál inkább meglátja, hogy leghelyesebb cselekedetei sem többek a szennyes ruhánál… /Ézsaiás 64,5/
Valójában ezt mondja: „Bármit is cselekedtem, az nem képes elfedni a gyalázatomat és bűnömet. Uram, még csak közelébe se jöhetek a Te szentségednek.”

Ezután a szeráf-angyalok egyike odarepül Ézsaiáshoz egy égő parázzsal, amit az oltárról vett le. Odaérinti Ézsaiás ajkaihoz, és ezt mondja: „Íme, ez megérintette ajkadat, bűnöd el van véve, vétked meg van bocsátva.” /Ézsaiás 6,7/

A legfontosabb, amire emlékeznünk kell ma és mindörökké tehát, hogy Isten az, aki megtisztít minket. Ő maga lesz az, aki teljessé teszi megtisztulásod, ahogy aláveted magad a Szent Lélek munkájának az életedben.

„Hiszen kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez…” /Efézus 2,8/





Az ötlet, amelyet alátámaszt a Biblia

„A Menny és a föld elmúlnak, de az én szavaim sosem múlnak el.” (Lukács 21:33, NIV fordítás)

Gyakran gondolkodóba esünk, hogy egy-egy ötletünk vajon Istentől jött iránymutatás, a Sátán akar becsapni rajta keresztül, vagy pedig olyasmi, amit mi szeretnénk nagyon megtenni. Nagyon fontos észrevennünk a különbséget, és tudnunk, hogyan ismerjük fel Isten hangját, mert az észlelésünknek örökkévaló következményei lehetnek.

Sok gonoszság kerül Isten számlájára, amikor az emberek azzal magyarázzák a tetteiket, hogy: „Isten kért rá, hogy megtegyem.” A Bibliában János első levelének 4:1 verse így ír erről: „Ne higgyetek minden üzenetnek csak azért mert valaki szerint Istentől jött; vizsgáljátok meg, hogy valóban Tőle ered-e!” (TLB fordítás)

Isten soha nem mond ellent a Szavának, ezért vizsgáld meg: az ötlet, amit most magadban forgatsz, összhangban van a Bibliával? Isten sosem mond ki úgy valamit, hogy utána meggondolja magát és teljesen mást állítson. Ha egyszer kimondta, akkor az igaz, és mindig igaz lesz.

Isten következetes és sosem hangulatfüggő. Nem gondolja meg magát, és sosem fog arra kérni, hogy megsértsd a Bibliában lefektetett irányelveit.

Ezért az első kérdés, amit fel kell tenned magadnak: Egyezik ez a gondolat azzal, amit Isten már korábban elmondott? Ha amin gondolkodsz ellentmond annak, amit Isten már kijelentett a Bibliában, akkor tudhatod, hogy téves az ötleted.

Jézus így szólt a Lukács 21:33-ban: „A Menny és a föld elmúlnak, de az én szavaim sosem múlnak el.” Isten Szava örökkévaló, mert az igazság sosem változik. Ha valami igaz volt ötezer éve, akkor ezer éve is igaz volt, sőt ma és még ötezer év múlva is igaz lesz.

Lehet, hogy sokan így fogalmaznak: „Isten mondta, elhiszem, és ezzel megvan a megoldás.” Nem! Isten mondta, és ezzel már megvan a megoldás – akár elhisszük, akár nem.

Ha Isten kér meg valamire, akkor sosem fog utána az ellenkezőjére kérni. Tehát először arra a kérdésre kell tudnod válaszolni, hogy egyezik-e az ötleted Isten Szavával.

Segítő kérdések beszélgetéshez és elmélkedéshez:

  • Mi az, amire az utóbbi időben úgy gondolod, hogy Isten kér? 
  • Ellent mond ez a Biblia bármely részének? Honnan tudod?
  • Hogyan tudsz mélyebb kapcsolatot kialakítani Istennel, hogy könnyebben meg tudd érteni és felismerni az utasításait?





Csak azt irányíthatod, amit ismersz


"... ne gondoljátok magatokat többnek, mint amennyinek gondolnotok kell, hanem arra igyekezzék mindenki, hogy józanul gondolkozzék az Istentől kapott hit mértéke szerint." (Róma 12:3b)

Az első és legnagyobb korlát, amely utadban van az életed bármely területének megváltoztatásánál, az a büszkeséged.

Tény, hogy senki sem tökéletes. Én sem vagyok tökéletes. Te sem vagy tökéletes. A pápa sem tökéletes. A Biblia szerint semmi sem tökéletes a földön kivéve Isten Szavát. A bűn miatt minden sérült ezen a bolygón.

Ennek ellenére megpróbálunk mindenkit lenyűgözni és úgy csinálunk, mintha minden tökéletesen rendben lenne. A gond az, hogy ha maradandó változást szeretnél az életedben, akkor először is alázatosan fel kell mérned a jelenlegi körülményeidet és elfogadni azt, hogy nem vagy tökéletes. El kell fogadnod, hogy neked is vannak problémáid a pénzügyeiddel, az egészségeddel, vagy bármivel, amivel éppen küzdesz az életedben.

A Róma 12:3-ban azt olvassuk, hogy "... ne gondoljátok magatokat többnek, mint amennyinek gondolnotok kell, hanem arra igyekezzék mindenki, hogy józanul gondolkozzék az Istentől kapott hit mértéke szerint."

Készen állsz arra, hogy feltedd azt a kérdést a hozzád legközelebb állóknak, hogy "Miben kellene megváltoznom?" Van bátorságod hozzá, hogy megkérd a többi embert, hogy legyenek őszinték veled ezzel kapcsolatban?

Miért olyan fontos ez? Mert csak azt tudod irányítani, amit ismersz is. Ha nem ismered a hited mértékét, akkor az nem tud növekedni. Ha nem ismered az egészségi állapotodat, akkor nem tudod azt jobbá tenni és növelni. Ha nem ismered az anyagi helyzetedet, akkor nem tudsz kitűzni magad elé pénzügyi célokat. Ha nem tudod, hogy hol tart a lelki életed, az elhivatottságod vagy a kapcsolataid, akkor ezeken a területeken nem tudsz fejlődni. Csak azt tudod irányítani, amit ismersz.

Szintén fontos, hogy rögzítsd a haladásod, az elért célokat egy naplóban, egy felvételen vagy bármilyen egyéb módon. Ha kitűzöl magad elé néhány egészségügyi, pénzügyi vagy bármilyen más célt, rögzítsd az évek során történt haladásod, így láthatod majd, hogy hogyan fejlődtél.

Nézd meg, hogy hol vagy most és megismerheted merre akarsz menni.

Beszéljetek róla:

  • Kik azok az emberek az életedben, akiknek meg tudsz nyílni, akikkel őszinte tudsz lenni?
  • Az életed mely területeit kellene felmérned, hogy reális célokat és változásokat tudj kitűzni magad elé?
  • Milyen módokon tudod nyomon követni a növekedésed és haladásod?




komment
süti beállítások módosítása