Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Az árvák atyjának szíve érted is dobog- Hogy érint téged a kegyelem?-Isten legnagyszerűbb ajándéka

2019. március 27. 10:36 - Andre Lowoa

Az árvák atyjának szíve érted is dobog

„Árváknak atyja, özvegyek védője az Isten, szent hajlékában. Isten hazahozza az elhagyottakat…” (Zsoltárok 68:6-7)

Az ókori világban imádott istenek csak a nagy emberekkel törődtek – aki erős, ügyes, aki gyors és káprázatos. Az emberiség maradéka a színfalak mögött szolgált – mellékszereplők, eltaposottak, jelentéktelen figurák a királyok, hadvezérek, istenségek nagy tervében.

A Biblia Istene azonban nem ilyen.

A Szentírás minden lapján láthatjuk Isten erőteljes érdeklődését a perifériára szorultak felé. Ennek bizonyitéka, hogy egy rabszolga nemzetet választott ki, hogy az ő különleges népe legyen. Ezt visszhangozza, hogy juhpásztorok voltak az elsők, akik meghallották az Úr Jézus testet öltésének hírét.

Azonban talán sehol sem látjuk ezt a különös valóságot tisztábban, mint Istennek az árvák felé való szenvedélyes szeretetében.

Lehet, hogy nem értjük, hogy mennyire páratlan dolog ez, mert egy olyan kultúrában élünk, amelyet mélységében a keresztény gondolkodás alakított. Bár gyakran megsértik, a gyengékkel, sebezhetőkkel való törődés a Nyugat erkölcsi értéke maradt. Ez azonban általában nem így volt azokban a kultúrákban, amelyek körbevették a zsidókat és a korai keresztyénséget. Ugyanúgy, mint a modern társadalom darvinistái, az ókori társadalmak is tipikusan úgy tekintettek a gyengeségre, mint ami méltatlan az élethez. Ahogy a római filozófus, Seneca leírja a Jézus korabeli római kultúrát: „eldobjuk azokat a gyerekeket, akik születésükkor gyengék, fogyatékosak.”


Gondolj bele milyen csodálatos az Isten, aki nemcsak eltűri a gyengéket, betegeket, szegényeket, hanem a legmagasabb szintű védelmébe és törődésébe részesiti őket.

Micsoda kontraszt. Látjuk Istent, amint a leghatalmasabb és önmagában elégséges Hatalom elképzelhetetlenül, folyamatosan kifejezi mélységes törődését a legkisebbek és a nyomorban levő árvák felé. A törvény leírja: „Igazságot szolgáltat az árvának és az özvegynek” (5.Mózes 10:18). A próféta visszhangozza ugyanezt az igazságot: „Csak nálad talál irgalmat az árva.” (Hóseás 14:4) Aztán újra a zsoltárban: „Árváknak atyja, özvegyek védője az Isten, szent hajlékában. Az Isten családba helyezi a magányosakat…” (Zsoltárok 68:5-6)

Amint megragadjuk ezt az idegenszerű, gyönyörű valóságot, találkozunk Isten atyai szívének igazságával, amely nemcsak az árvákért dobog, hanem értünk is, mindannyiunkért. Követett minket, mikor még nyomorúságban és egyedül voltunk. Gyermekeivé fogadott minket. Meghívott, hogy „Abba”-nak, apucikának szólítsuk, hogy az ő lányaiként, fiaiként éljünk.

Természetesen nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt a tényt, hogy Isten arra hívja az övéit, hogy ugyanezt tegyék. „Tiszta és szeplőtlen kegyesség az Isten és Atya előtt ez: meglátogatni az árvákat és az özvegyeket nyomorúságukban” (Jakab 1:27)

Mikor ezt tesszük, akkor feltárjuk az Atya szívét a világ számára. Akár örökbe fogadunk egy árvát, akár felnevelünk, mentorálunk valakit vagy egy helyi gyülekezet árvák felé irányuló szolgálatát támogatjuk, kifejezzük azt a megdöbbentő valóságot, amint a Leghatalmasabb szenvedélyesen törődik a legkisebbekkel. És ebben a folyamatban sokkal mélyebben megtapasztaljuk Isten szívét mi magunk is – egy különleges, csodálatos szeretetet az árvák iránt. Egy különleges, csodálatos szeretet irántunk.

Gondolatébresztőként:

Isten folyamatos törődése az árvákkal mit mond neked az ő jelleméről?
Mit jelent ki arról, hogyan érez feléd?
Milyen módon lehetsz képes kijelenteni a világnak, hogy Isten számára különlegesen fontos?





Hogy érint téged a kegyelem?

„...röviden írtam, bátorítva titeket és bizonyságot téve arról,
hogy az az Isten igazi kegyelme, amelyben álltok.” (1 Péter 5,12b NLT fordítás)

Sok buktató van az élet maratonján. De tekintet nélkül arra, hogy épp min mész keresztül,
számíthatsz Isten megtartó kegyelmére.

A Biblia azt mondja 1Péter 5,12b-ben, hogy „...röviden írtam, bátorítva titeket és
bizonyságot téve arról, hogy az az Isten igazi kegyelme, amelyben álltok.” (1 Péter 5,12b NLT fordítás)

Három olyan dolog létezik az életben, amely megbotláshoz vezethet és letaszít a útról, hogy ne tudd a versenyed befejezni. Minden ilyen esetben, Isten megtartó kegyelme fog célba kísérni.

1) Isten megtartó kegyelme segít, hogy megállj kísértés közepette.

A kísértés az első dolog melytől könnyen megbotlunk. A Biblia azt mondja, hogy „Isten pedig hűséges,
és nem hagy titeket erőtökön felül kísérteni; sőt a kísértéssel együtt el fogja készíteni a szabadulás
útját is, hogy elbírjátok azt viselni.” (1Kor 10,13b)

Isten azt mondja, hogy „Én gondoskodom a megtartó kegyelemről, hogy az mindig biztosítsa a kivezető utat számodra.”
Ez lehet, hogy csatornaváltást jelent. Lehet, hogy azt takarja, hogy fuss ki az ajtón. De jelentheti azt is, hogy meg kell változtatnod a gondolkozásmódod.
Ő mindenképp biztosítja a kísértésből való kivezető útat.

2) Isten megtartó kegyelme segít állva maradni, ha elfáradtál.

Van amikor nem ér kísértés. Ilyenkor csak el vagy fáradva. Az élet gyakran fárasztó.
Sok energiát igényel, különösen ha a helyes utat választod a könnyű helyett. De honnan kapsz erőt a helyes úton való járáshoz, ha halálosan el vagy fáradva? „Aki pedig minket veletek
együtt Krisztusban megerősít és felken, Isten az. Ő pecsétjével el is jegyzett minket” (2Kor 1,21-22a).
Az a fontos, hogy a Szentlélek benned lakozzon, és Őáltala tedd meg a helyes út azon lépéseit, melyekre saját erődből nem futna.

3) Isten megtartó kegyelme megerősít, hogy a problémák között is tovább tudj haladni.

Vannak olyan sebek, amelyeket a föld összes óhaja sem tud eltüntetni. Vannak az életben nem tervezett,
könyörtelen, és meg nem érdemelt dolgok – ezek fájnak a legjobban.

Mit csinálsz ilyenkor? Először megállsz, és a "mi lett volna, ha" játékot játszod ahelyett,
hogy Krisztusra és az Ő megtartó erejére fókuszálnál. Ézsiás 41,10 azt mondja, hogy „Ne félj, mert én veled vagyok,
ne csüggedj, mert én vagyok Istened. Megerősítelek, meg is segítelek, sőt győzelmes jobbommal támogatlak.” (NCV fordítás)

Így kapsz megtartó kegyelmet.

Beszéljetek róla!

* Hogy tapasztaltad meg Isten azon megtartó kegyelmét, mely átsegít a nehéz időkön?

* Hogyan lehet kiterjeszteni Isten megtartó kegyelmét másokra?

* Mit gondolsz, mit jelent a „mi lett volna, ha” játékot játszani? Mikor mentegetőztél ilyen módon?






Isten legnagyszerűbb ajándéka

 

"Gazdag nagylelkűségében kibékíti őket önmagával. Pusztán ajándékul. Kiszedett minket a bajból és helyreállított, olyanná tett, amilyenné mindig is akart. Mindezt Jézus Krisztuson keresztül tette meg. Isten feláldozta Jézust a világ oltárán, hogy megtisztítsa azt a bűntől." (Róma 3:24-25, MSG fordítás)

 

A legnagyszerűbb ajándékot, melyet valaha neked ajándékoztak, nem egy üzletben vásárolták. Nem pénzzel fizettek érte. Még csak nem is volt becsomagolva.

Mégis, annak, aki adta, mindenébe került.

A Biblia azt mondja, hogy Isten elküldte a Fiát a Földre, hogy mindenidők legnagyobb ajándékát adja nekünk. Azért jött a földre, hogy meghaljon és Istennel kibékítsen. Róma 3:24-25-ben azt olvassuk, hogy "Gazdag nagylelkűségében kibékíti őket önmagával. Pusztán ajándékul. Kiszedett minket a bajból és helyreállított, olyanná tett, amilyenné mindig is akart. Mindezt Jézus Krisztuson keresztül tette meg. Isten feláldozta Jézust a világ oltárán, hogy megtisztítsa azt a bűntől." (MSG fordítás)

Miért kellett Jézusnak meghalnia? Kezdjük az elejétől.

  • Senki sem tökéletes. Senkivel sem találkoztam még, aki tökéletesnek gondolta volna magát. Nem felelek meg a saját elvárásaimnak, még kevésbé Isten elvárásainak. Te sem. Mindannyian elszúrtuk. A Biblia úgy fogalmaz, hogy "Mindannyian vétkeztünk és híjával vagyunk Isten dicsőségének." (Róm 3:23, CEV fordítás)

  • Isten igazságos. Isten korrekt akar lenni. Amikor valaki megszegi a törvényt, meg kell, hogy bűnhődjön érte. Amikor megszeged az emberek törvényét, az emberek által kiszabott büntetéssel fizetsz. Amikor pedig Isten törvényeit szeged meg, az Isten által kiszabott büntetéssel fizetsz. A Bibliában azt olvassuk, hogy "A bűn zsoldja a halál." (Róma 6:23, NIV fordítás).

  • Jézus kifizette a bűneink árát. A Szentírás azt mondja, hogy "Isten a bűntelen Jézust vette és ráöntötte a mi bűneinket. Ez követően ránk árasztotta az Úr jóságát." (2 Korinthus 5:21, TLB fordítás). Jézus elvette az én bűneimet és a te bűneidet és a világ összes bűnét. Ez a Jó Hír, az Evangélium. Jézus kifizette az árat, melyet te sosem tudtál volna megfizetni.

  • Fogadd el Isten ingyenes ajándékát! Isten a megváltás ingyenes ajándékát akkor adta nekünk, amikor Jézus magára vette a mi bűneinket. Ez egy olyan ajándék, amit el kell fogadnunk. A Biblia azt írja, hogy "Akik pedig befogadták, azokat felhatalmazta arra, hogy Isten gyermekei legyenek, mindazokat, akik hisznek az Ő nevében..." (János 1:12, NIV fordítás)


Elfogadod Isten ingyenes megváltó ajándékát? Egy dolog megérteni a Jézussal való kapcsolat alapjait, egy más dolog elfogadni ezt az ajándékot.

Imádkozom azért, hogy még ma meghozd ezt a mindenek feletti döntést.

Beszéljetek róla

  • A megváltásodon kívül, mi a legemlékezetesebb ajándék, amit valaha is kaptál?
  • Miért nehéz elfogadni egy ingyenes, különleges ajándékot?
  • Kit tudnál meghívni a húsvéti istentiszteletre?




komment
süti beállítások módosítása