Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

5 mód, hogy megnyugodj Isten kegyelmében-A szeretet az egy cselekedet-A szeretet egy készség, amely tanulható-Ajánld fel magadat Istennek- Engedd Istennek, hogy látást adjon problémáid megoldásához!

2019. március 25. 10:47 - Andre Lowoa

5 mód, hogy megnyugodj Isten kegyelmében

Ügyeljetek arra, hogy senki se essen el Isten kegyelmétől (Zsidók 12:15a LB)


Hogyan tudsz megnyugodni Isten szabadító kegyelmében?

Vedd észre, hogy senki sem tökéletes.

A Zsoltárok 119:96 azt mondja: "Semmi sem tökéletes, csak a te igéd" (LB). Amit a társadalom mond neked nem tökéletes. A népszerű vélemények sem tökéletesek. Amit az alatt tanultál amíg felnőttél, az sem tökéletes, de Isten szava tökéletes. Amikor veszed a Bibliát, és ráépíted az életed, tökéletes alapod lesz.

Élvezd Isten feltétlen szeretetét.

A Biblia azt mondja: "Lássátok meg, milyen nagy szeretetet tanúsított irántunk az Atya: Isten gyermekeinek neveznek minket, és azok is vagyunk." (1 János 3:1) Amikor Krisztus követője leszel, már nem csak Isten szolgája vagy, hanem a Király gyermeke. A szolga az alapján van elfogadva, amit tesz, a gyermek az alapján van elfogadva, aki ő maga. A szolga idegesen kezdi a napját, aggódva, hogy munkája elnyeri-e mestere tetszését, a gyermek megnyugszik családja biztonságos szeretetében. A szolga a munkája miatt van elfogadva, a gyermek a családhoz tartozás miatt.

Hagyd Istenre a dolgaidat.

Mit teszel azokkal a dolgokkal, amiket nem tudsz kontrollálni az életben? "Minden gondotokat őreá vessétek, mert neki gondja van rátok," (1Péter 5:7) Amikor bedobod a csalit, eljön az a pont, hogy le kell venned az orsóról a kezed. Ahogy a csali bedobásának az elengedés a lényege, úgyanígy, a perfekcionizmuson is úgy tudsz felülkerekedni, ha elengeded, és hagyod, hogy Isten tegye a dolgát.

Hitből cselekedj, ne félelemből.

Emlékezz, hogyan kerültél Isten családjába. Az Efézus 2:8 azt mondja: "Hiszen kegyelemből van üdvösségetek a hit, által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez". Nincs más út a mennybe, csak a kegyelem. Sosem leszel elég jó, és nem vásárolhatod be magad. Ez egy ingyenes ajándék Istentől.

Cseréld le a perfekcionizmusodat Isten békéjére.

A perfekcionizmus elpusztítja a békét. Jézus azt mondja a Máté 11:28-29-ben: "Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok, és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek. Vegyétek magatokra az én igámat, és tanuljátok meg tőlem, hogy szelíd vagyok, és alázatos szívű, és megnyugvást találtok lelketeknek." Micsoda lehetőség!

Rengeteg dologban fogsz kurdarcot vallani az életben. De nem kell aggódnod emiatt, ha elfogadtad Isten kegyelmét. Sőt, történetesen csak egy kudarctól kell tartanod: "Ügyeljetek arra, hogy senki se essen el Isten kegyelmétől." (Zsidók 12:15a LB) Fogadd el még ma, és engedd el magad!

Beszéljetek róla:

* Milyen bajok, el nem engedett problémák vagy bűntudat van az életedben, amiket el tudsz engedni, ha megérted, hogy senki sem tökéletes?
* Mik Isten szeretetének más vonatkozásai, amik segítenek megnyugodni?
* Hogyan szükséges ma reagálnod Isten felajánlott kegyelmére?



A szeretet az egy cselekedet


"Kedves gyermekeim, ne csak mondjuk, hogy szeretjük egymást; mutassuk meg az igazságot a tetteinkkel" (1Jn 3:18 - NLT fordítás)

Ha tényleg szeretsz valakit, akkor azt azzal mutatod meg, ahogy viselkedsz vele. 

A szeretet nem vonzódás és nem izgatottság. A mai általános dalszövegek érzelgősségénél is több. Ez alapján akkor már halott a szeretet ha az érzelem elmúlik? Ez egyáltalán nincs így, mert a szeret az egy cselekedet és viselkedés.

A Bibliában, Isten parancsai folyamatosan arra sarkallnak, hogy szeressük egymást, csakhogy az érzéseket nem tudod irányítani. Ha most azt mondanám, legyél szomorú, nem tudnál felszólításra szomorú lenni. Mint egy színész tudnád imitálni, de az érzéseket nem tudod utasításra változtatni, mert nem így működsz.

Amennyiben a szeretet csak egy érzés lenne, akkor Isten nem tudná parancsolni. A szeretet azonban az, amit teszel. A szeretet kiválthat érzelmet, de a szeretet az egy cselekedet.

A Biblia azt mondja: "Kedves gyermekeim, ne csak mondjuk, hogy szeretjük egymást mutassuk meg az igazságot a tetteinkkel" (1Jn 3:18 - NLT fordítás) Beszélhetünk róla, hogy "szeretem az embereket!" De valóban szeretjük őket? Valódi szeretetünket a cselekedeteink fedik fel.

 Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • A barátaid iránti viselkedésedben megmutatkozik szereteted? És a munkatársaid iránt? És a szomszédjaid iránt? És idegenek iránt?
  • Gondolj a minden egyes családtagodra. Hogyan tudsz XY iránt szeretettel viseltetni? Légy pontos a meghatározásban.
  • A mások iránti szeretet választása, hogy alakítja irántuk való érzelmed?



A szeretet egy készség, amely tanulható


"Kedves barátaim! Szeressük egymást továbbra is, mert a szeretet Istentől van. Aki szeret, az Isten gyermeke, és ismeri Istent." (1 János 4:7, NLT fordítás)

A szeretet egy készség, amely tanulható. Másként szólva: olyasmi, amiben idővel egyre jobb lehetsz. Ez azt is jelenti, hogy a szeretetben gyakorlással tudsz fejlődni.

Lehet, hogy szerinted nagyon jól tudsz szeretni másokat, de Isten azt szeretné, hogy még jobb legyél benne – hogy a szeretet szakavatott mestere légy! Ennek ellenére, az emberek többsége sosem tanul meg igazán szeretni.

Belőled is válhat kapcsolati szakértő. Ugye jó lenne, ha az emberek úgy ismernének, mint akiben rendkívüli szeretet van mások felé? Amikor arról beszélgetnek, mennyire szeretsz másokat, talán ilyesmit mondanának: “Őt egyáltalán nem zavarja, hogy ki vagy és hogy nézel ki” vagy “Őt nem az érdekli, hogy eddig milyen utakon jártál, mi rosszat tettél vagy honnan jöttél.”

A gyakorlás – újból és újból – az egyetlen módja annak, hogy jó légy valamiben. Amikor először próbálkozol, még ügyetlennek fogod érezni magad, de minél többet gyakorolsz, annál jobb leszel benne.

Ugyanez igaz a szeretetre is (1János 4:7), ezért gyakoroljuk a szeretetet egymás felé! A Biblia azt mondja: “Gyakoroljátok ezeket a dolgokat, legyetek bennük elkötelezettek, hogy mindenki számára egyértelmű legyen az előrehaladásotok” (1 Timóteus 4:15, HCSB fordítás).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Gondolj valakire, akit ismersz, és aki nagyon szeret másokat. Hogyan tanulhatnál tőle?
  • Milyen konkrét módokon tudnád gyakorolni a szeretetet mások felé ezen a héten?
  • Mit tanulhatsz Jézustól a szeretettel kapcsolatban?





Ajánld fel magadat Istennek

“Barátaim! Isten hatalmas kegyelme miatt kérlek titeket: ajánljátok fel magatokat élő áldozatként Istennek, odaszánva magatokat a szolgálatra és az Ő tetszésére. Ez az igazi imádat, amit bemutathattok." (Róma 12:1, TEV fordítás)

Isten dicsőítése igazából arról szól, hogy felajánlod magad neki.

Sokféleképpen hívhatjuk ezt a személyes hódolatot: hívhatod megszentelődésnek, hívhatod úgy, hogy "Úrrá teszem Jézust", vagy, hogy felveszem a keresztet, meghalok önmagamnak, átadom magam a Léleknek.

A lényeg, hogy megtedd, és nem az, hogy miként hívod. Isten az életedet akarja - az egészet. A 95% nem elég.

Életünk teljes átadásának sok hátráltatója lehet:

* Nem ismerjük Istent - nem tudjuk, hogy milyen is valóban.
* A bűnös természetünk - mi magunk akarunk Isten lenni.
* Félreértjük azt, hogy mit is jelent átadni magunkat és, hogy mennyi bizalomra van ehhez szükségünk.

A bizalom nélkülözhetetlen velejárója az életünk átadásának. Nem tudjuk átadni az életünket Istennek, ha nem bízunk benne, de nem tudunk benne bízni amíg nem ismerjük eléggé. A félelem nem engedi, hogy átadjuk az életünket, de a szeretet kiűzi ezt a félelmet. Minél jobban megérted, hogy mennyire is szeret Isten, annál egyszerűbben tudod átadni az életeted.

Honnan tudhatom, hogy Isten szeret? Sok bizonyítékot ad erre:

* Isten szeret téged (Zsolt. 145:9)
* Sosem veszít szem elől (Zsolt. 139:3)
* Az életed minden részlete érdekli (Mt. 10:30)
* Felkínálja a lehetőséget, hogy mindenféle örömben részesülj (1. Tim. 6:17)
* Jó terve van az életeddel (Jer. 29:11)
* Megbocsát (Zsolt. 86:5)
* Türelmes veled (Zsolt. 145:8)
* Feláldozta a Fiát érted (Róm 5:8)

Isten sokkal jobban szeret, mint ahogy azt el tudod képzelni!

“Barátaim! Isten hatalmas kegyelme miatt kérlek titeket: ajánljátok fel magatokat élő áldozatként Istennek, odaszánva magatokat a szolgálatra és az Ő tetszésére. Ez az igazi imádat, amit bemutathattok." (Róma 12:1, TEV fordítás)

Isten nem egy rabszolgahajcsár és nem is terrorizál lelkileg vagy akár fizikai erőszakkal, hogy átadd magad neki! Nem akarja megtörni az akaratunkat hanem magához csábít, hogy önként ajánljuk fel. Isten szeret és szabaddá tesz. Életünk átadása szabadsághoz vezet, nem megkötözöttséghez.

Beszéljetek róla:

* Mit értesz meg jobban Istenről, amikor arra gondolsz, hogy hagyja, hogy meghozd azt a döntést, hogy szereted-e vagy nem?
* Pihenj meg ma Isten szeretetének ismeretében! Majd hagyd, hogy ez dicsőítésre motiváljon!





Engedd Istennek, hogy látást adjon problémáid megoldásához!

„És megnyitotta Isten az asszony szemét, úgyhogy meglátott egy forrást. Odament, megtöltötte a tömlőt vízzel, és megitatta a fiút.” (1Mózes 21,19)

Nem tudhatom, miféle problémákkal szembesülsz mostanság, de biztos vagyok benne, van közöttük legalább egy, amire egyszerűen nem találsz megoldást, mintha zsákutcába kerültél volna.

Szükséged van Szentlélek segítségére, hogy világosítsa meg elmédet, hogy Isten Igéjében megtaláld a kérdéseidre a válaszokat. A Biblia nyelvén ez a megvilágosodás.

Az 1. Mózes 21-ben egy anyáról és egy gyermekekről olvasunk, akiknek rendkívül nagy szükségük volt világos látásra. A történet Abrámmal és Sárával kezdődik, akiknek Isten idős korukban gyermeket ígért. 85 évesen Ábrahámnak még mindig nem volt fia. Ekkor Sára úgy döntött, kezébe veszi az ügyet. Előállt az ötlettel: szüljön nekik utódot az egyik szolgáló. Ez azonban Sára terve volt - nem pedig Istené.

Később, miután Sárának is megszületett a saját fia, a szolgálóra és gyermekére, Izmaelre megvetéssel tekint. Gyakorlatilag kirúgja Hágárt és Izmáelt. Hágár attól fél, hogy fia éhenhal, ezért keservesen sírni kezd. Van egy problémája, amin egyedül Isten tud segíteni.

Ezután Isten bátorította őt, majd a Biblia ezt írja: „És megnyitotta az asszony szemét, úgyhogy meglátott egy forrást, Odament, megtöltötte a tömlőt vízzel, és megitatta a fiút” (1Móz 21,19).

Nekünk is erre van szükségünk! Arra, hogy Isten megnyissa a szemünket, hogy meglássuk a problémáinkra a választ az Úr Igéjében. Valljuk be, gyakran képtelenek vagyunk önmagunktól helyes megoldásokra jutni az élet nyomasztó kéréseiben. Úgy vagyunk, mint Hágár: már csak az Úr közbelépésére számíthatunk.

A megoldás (a forrás) Hágár szeme előtt volt, de nem látta mindaddig, míg Isten meg nem nyitotta a szemét. Isten segített neki egy másik szemszögből látni a helyzetet.

Neked is szükséged van a Szentlélekre, hogy megvilágítsa értelmedet. Amikor Isten megnyitja a szemedet, megláthatod azokat a javakat, amelyek szó szerint előtted vannak.

Beszéljétek meg

* Vajon Isten ma melyik problémádra akarja megadni a választ?
* Kérted az Urat, hogy segítsen meglátni az általa kínált megoldást?





komment
süti beállítások módosítása