Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Három tény a mennyről-Isten azt mondja, elfogadott téged-Isten értékesnek tart-Jézus úgy halt meg, hogy megszakadt a szíve-Kit kedvel Isten?

2019. március 19. 10:37 - Andre Lowoa






Három tény a mennyről

 

"Mivel egy új életre támadtatok fel a Krisztussal, a menny valóságos dolgaira szegezzétek tekinteteteket, ahol a Krisztus a dicsőséges helyen, az Isten jobbján ül." (Kolossé 3,1, NLT fordítás)

 

Rengeteg téves elképzelésünk van arról, hogy milyen is a menny. Nem leszel angyal. Nem lesznek szárnyaid. Nem leszel egy kicsi pufi kérub, fehér köntösben, aki a felhőkön lebeg.

Számomra ez a pokol lenne. Nem tudnék elképzelni annál unalmasabbat, mint egy színtelen helyen lenni, ahol egy hárfán kellene játszani.

Jól kell gondolkoznunk a mennyről - nem pedig úgy, mint ahogy Hollywood teszi. A Biblia azt mondja a Kolossé 3,1-ben: "Mivel egy új életre támadtatok fel a Krisztussal, a menny valóságos dolgaira szegezzétek tekinteteteket, ahol a Krisztus a dicsőséges helyen, az Isten jobbján ül."

Szóval milyen tényeket mond a Biblia azokról, amik odafent vannak?

  1. Ez az a hely, ahol Isten él és uralkodik. A Biblia a mennyet "Isten lakhelyének", "Isten házának" és " Isten városának" nevezi. Ez nem csak az a hely, ahol Isten él, hanem ahol uralkodik. Jézus 31-szer mondja a mennyről, hogy az "Isten királysága" vagy a "Menny királysága".
  2. Ez egy valós hely. A menny nem az elme egy érzete, egy létállapot, vagy egy olyan állapot, amelyben test nélkül lebegsz. Valójában a Biblia azt mondja, hogy a mennyben lesznek utcák, fák, víz, és otthonok. Sok ige utal arra, hogy állatok is vannak a mennyben. A mennyben fizikai tested is lesz. A Máté 6,20 azt mondja, hogy a mennyben gyűjtünk magunknak kincseket. Nem gyűjthetsz egy olyan helyen kincseket, ami nem valóságos.
  3. Neked és nekem lett tervezve. Isten nem magának tervezte a mennyet. Nekünk alkotta meg. Amikor Isten elkezdett gondolkozni a földről, elkezdett gondolkozni a mennyről is. A Biblia azt mondja, hogy Isten alkotta az egész univerzumot, mert szeretett volna egy családot, akikkel eltöltheti az örökkévalóságot. A menny az a hely, amit ő a családjának alkotott. Nem a földi életre lettünk megteremtve. Te és én a mennybe lettünk kitalálva!

A menny egy csodálatos hely. A Biblia azt mondja: "Amit szem nem látott, fül nem hallott, és ember szíve meg sem sejtett, azt készítette el Isten az őt szeretőknek" (I. Korinthus 2,9b)

Beszéljetek róla:

  • Miért olyan jelentős az a tény, hogy a menny az a hely, "ahol Isten uralkodik"?
  • Hogyan változtatja meg az életedet itt és most a Menny valósága?
  • Mit tehetnél ezen a héten, hogy segíts valakinek a mennybeli otthonáról hallani?



Isten azt mondja, elfogadott téged

„Ezért tehát fogadjátok el egymást, ahogy Krisztus is elfogadott titeket. Ő Isten dicsőségére tette ezt.” (Róma 15:7., GW fordítás)

Többségünk azzal tölti az életét, hogy megpróbál elismerést szerezni. El akarjuk nyerni a szüleink, a társaink, a partnerünk elismerését vagy olyan emberekét, akiket tisztelünk, sőt olyanokét is, akikre irigyek vagyunk. Az elismerés megszerzése erős hajtóerő, olyannyira, hogy befolyással lehet arra is, milyen ruhákat hordunk, milyen autót vezetünk, milyen házat vásárolunk, még a karrierünk kiválasztására is.

Gyermekként talán rettenetesen részese akartál lenni egy csapatnak. Ezért lehet, hogy valaki azt mondta: „Na lássam, meg mered csinálni?" és valami olyan dologra ösztökéltek, ami butaság volt vagy veszélyesnek bizonyult. Te azonban megtetted, mert az elfogadás iránti vágyad erősebb volt még annál is, hogy biztonságban érezd magad.

Megtesszük, mert szeretjük azt érezni, hogy „Rendben vagyok. Valaki elfogad engem." Az önbecsülésednek hatalmas löketet ad az, amikor elfogadnak. Az igazság az, hogy Jézus elfogad téged és ez az elfogadás nem a teljesítményeden alapul. Sőt, lehet, hogy elfogadtad Krisztust; de tudatosítottad már magadban, hogy ezt csak azért tudtad megtenni, mert ő elfogadott téged? Nem kell kiérdemelned az elismerését. Nem kell bizonyítanod neki.

Abba kell hagynunk az olyan gondolkodást, ami arról szól, hogy „Egy telhetetlen Isten van odafent, muszáj jó fiúnak vagy jó lánynak lennem, hogy elfogadjon." Isten - Jézus Krisztuson keresztül - már rég elfogadott. Ez az Örömhír!

A Biblia azt tanítja: „Ha apám, anyám elhagyna is, az Úr magához fogad engem" (Zsoltárok 27:10.). Lehet, hogy ma is próbáltál megfelelni egy telhetetlen szülőnek. Továbbra is próbálod elnyerni mások elismerését. Ha magadra ismersz, meg kell értened két dolgot:

Először is, ha mostanáig nem fogadtak el, lehetséges, hogy soha nem is fognak; és másodszor, ez az ő bajuk, nem a tiéd.

Nem kell, hogy mások elfogadjanak ahhoz, hogy lenyűgözd Istent. Isten már elfogadott. Több mint 7 milliárd ember él a bolygón. Ha valaki közülük nem kedvel, kit érdekel? Nincs szükséged rá. Isten elfogadott!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Min alapul a te önbecsülésed?
  • Fizikailag milyen hatással van rád az elfogadottság utáni vágy? Mi a helyzet érzelmi és szellemi szinten?
  • Hogyan változtatja meg az életed a tény, hogy Isten elfogadott?




Isten értékesnek tart

„Áron vétettetek meg: ne legyetek emberek rabszolgái!.” (1 Kor 7:23)

Isten azt mondja, nem csak elfogad, hanem értékes is vagy számára.

Mit gondolsz, mennyit érsz? Nem arról beszélek, mennyid van, hanem mennyire tartod magad. Sose keverd össze vagyonod értékét a saját emberi értékeiddel. Lehetsz gazdag vagy szegény, ez azonban nincs kapcsolatban a magad értékeivel.

Mi határozza meg valami értékét? Két lényeges szempont van:

1.Attól függ, ki mennyit hajlandó fizetni érte. Mennyit ér a házad, lakások? Valószínű nem annyit, amennyit te szeretnél érte kapni, és lehet nem annyit, mint amennyit tavaly ért. A házad annyit ér, amennyit valaki hajlandó megadni érte.

Mennyit ér egy levelező lap? Sokan szemétbe dobják. Egy gyűjtőnek lehet nagyon sokat. Egy ritkaságért lehet százezret is megadnak.

Mennyit ér egy műalkotás? Amennyit valaki fizet érte.

2.Attól függ, kié volt a múltban. Sokszor valami azért értékes, mert valakié volt. Elvis Presley autója értékesebb a tiednél? Valószínű igen. John Lennon gitárja a tiednél? Egy izzadt, büdös mez, ami Messié volt, mennyit érhet?

Ennek a két szempontnak a figyelembe vételével, te mennyit érsz? Kérdezd meg magadtól, hogy kié vagy és, hogy mennyit fizetett érted. A Biblia azt mondja „Áron vétettetek meg: ne legyetek emberek rabszolgái!.” (1 Kor 7:23)

Krisztus vett meg téged, ő fizette a váltságot. Őhozzá tartozol. Mennyire tesz ez téged értékessé?

És most kérdezd meg magadtól: „Kihez tartozom én valójában?". A Biblia azt mondja Istené vagy. Isten elküldte egyetlen fiát érted. A kereszt mutatja az értéked. Jézus nem egy értéktelen miatt halt meg. Te igenis értékes vagy. Senki más nem fizetne többet annál, mint amilyen áron Isten megváltott téged. Elfogadott vagy és igen értékes!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

Másképp látod-e az embereket, ha figyelembe veszed azt, hogy Isten számára mindenki értékes?

  • Milyen helyzetben keresed magad értékét Isten előtt?
  • Büszkeségedtől és félelmedtől hogyan tudsz elvonatkoztatni, ha tudod Isten mire tart?
  • Hogyan tudod megláttatni másokkal, Isten milyen értékesnek tartja őket?





Jézus úgy halt meg, hogy megszakadt a szíve


"Ez az, amit Krisztus végérvényesen tett: mások bűnei miatt szenvedett, az Igaz a nem igazakért. Mindenen keresztülment - megölték és aztán feltámadt - azért, hogy minket Istenhez vigyen." (1 Péter 3:18, MSG fordítás)

uob_1.jpg


Húsvétkor egy olyan eseményt ünneplünk, ami bizonyítja, hogy Jézus az volt, akinek mondta magát. Ő volt a testben megjelent Isten, aki azért jött a Földre, hogy megmentsen minket. Ez azt jelentette, hogy meg kellett halnia értünk.

Egy verésekkel és gúnyolódásokkal teli éjszaka után, miután fájdalmas töviskoronát húztak a fejére, Jézust keresztre feszítették. A keresztre feszítés volt valószínűleg a legbrutálisabb és legkínzóbb halálbüntetés, amit ember valaha kitalált. Karjait szélesre feszítették a kereszten és mindkét csuklóját átszegezték a két csont között. Amint a szegek átfúródtak a testének ezen pontjain, eltalálták a karon végigfutó ideget, amivel borzasztó fájdalmat okoztak.

Ha valaki ilyen testhelyzetben függ bármennyi időre is, a mellkas körüli izmok lebénulnak. Levegőt venni még tud, de kilélegezni már nem képes. A kereszthalál tulajdonképpen egyenlő a fulladással, kivéve, hogy a rómaiak nem akarták ilyen könnyűvé tenni. A személy térdeit kissé behajlítva fogták, és lábfejeit odaszegezték a kereszthez.

Így a kereszten függő ember valóságos haláltusát vívott egészen addig, amíg a mellkasában lévő fájdalom már szinte robbanásig feszült. Ilyenkor az odaszegezett lábain felemelte magát, hogy levegőhöz jusson. Amikor a fájdalom elviselhetetlenné vált lábaiban, újra visszaengedte magát addig, amíg a tüdejében lévő fájdalom kibírhatatlan nem lett. Ez egy elképesztően kínzó folyamat volt.

Végül, a katonák úgy gyorsították fel a fulladás beálltát, hogy eltörték a bűnöző lábait.

Jézus esetében, nem kellett eltörniük lábait, mert addigra már meghalt. Azért, hogy biztosra menjenek, az oldalába döftek egy dárdát. Víz és vér jött ki mellkasából, amiről az orvosok azt állítják, hogy kizárólag akkor történik, ha a szív meghasad. Nevezd úgy, ahogy akarod, de Jézus úgy halt meg, hogy megszakadt a szíve.

Miért kellett Jézusnak meghalnia? Mert egyedül Ő volt képes arra, hogy fizessen a bűneidért. Te érdemelted volna a büntetést, de Jézus fizette ki helyetted: "Mert Krisztus is szenvedett egyszer a bűnökért, az Igaz a nem igazakért, hogy Istenhez vezessen minket." (1 Péter 3:18a, NIV fordítás)

Beszéljetek róla

  • Mit gondolsz, hogyan érezhette Isten apaként magát, amikor látta Fiát így megkínozva a kereszten?
  • Miért fontos, hogy megértsük azt, amit Jézus elszenvedett értünk a kereszten?
  • Milyen hatással van az Istennel való kapcsolatodra, ha arra az áldozatra gondolsz, amit Ő vállalt?





Kit kedvel Isten?

"Az ígéret pedig nem csak azoké, akik a Mózes törvénye alatt élnek, hanem bárkié, aki olyan hittel él, mint Ábrahám." Róma 4,16 (NCV Fordítás)


Isten nem kivételez - eltekint a hátteredtől, beosztásodtől vagy a bűneidtől. Nem számít, hogy vallásos ember voltál, vagy az vagy-e jelenleg, hogy éppen rendelkezel-e bármilyen vallásos háttérrel.

A Róma 4,16-ban ezt találjuk: "Az ígéret pedig nem csak azoké, akik a Mózes törvénye alatt élnek, hanem bárkié, aki olyan hittel él, mint az Ábrahám." (Róma 4,16 - NCV Fordítás). Kik ezek az emberek, akik a Mózes törvénye alatt élnek? A zsidók. A zsidók, akik a leghamarabb ismerhették meg Isten útjait.

Gondolkoztál már azon, hogy miért éppen a zsidók lettek Isten választott népe? Talán jobban szerette Isten őket, mint minket? Nem. Isten egy bizonyos célra választotta ki őket - hogy hirdessék, hogy nincs más igaz Isten. Ők voltak tulajdonképpen a mi misszionáriusaink.

Isten ezt a feladatot mostmár átadta gyülekezetnek, ahol úgy megtalálhatóak a zsidók, mint pogányok és mindenki, aki hisz Jézus Krisztusban. Isten megmentő kegyelme bárki számára elérhető, aki hittel megnyitja szívét: "Aki segítségül hívja az Úr nevét, üdvözül." (Róma 10,13 - NIV fordítás). A mennyben nincs személyválogatás, az igevers nem azt mondja, hogy csak a nagyon jó emberek, az igazán okosak és vallásosak fognak üdvözülni, ha segítségül hívják Isten nevét. Azt mondja, hogy mindenki, aki hozzá kiált, megmenekül.

A legszomorúbb az, hogy hiába tudja nagyon sok ember, hogy Isten felajánlja kegyelmi ajándékát, mégis maguk erejéből próbálnak a Mennybe bejutni. Azt hiszik, hogy vannak dolgok az életükben, amiktől ők elegendően jók, ezért nincs is szükségük Isten megmentő kegyelmére Krisztus által.

Lehet, hogy tettél igazán remek dolgokat az eddigi életed során, de ha azt hiszed, hogy ez elég ahhoz, hogy a Mennybe juss, felejtsd el. Az egyetlen út mindannyiunk számára az, hogy elfogadjuk Isten ajándékát, mely ma is elérhető bárki számára.

Beszéljetek róla:

* Melyek azok az erőfeszítéseid, illetve jellemvonásaid, melyekről azt hiszed, hogy segítenek abban, hogy üdvözülj?
* Mit gondolsz, mi a te szereped a gyülekezet feladatában, hogy terjeszd a megváltás üzenetét azok felé, akikhez még nem jutott el?
* Mit jelent "segítségül hívni az Úr nevét"?





komment
süti beállítások módosítása