Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Milyen a pokol?-Van biztonsági hálód?

2019. március 16. 10:06 - Andre Lowoa




Milyen a pokol?

 

„Ha valaki nem szereti az Urat, legyen az a személy elválasztva Istentől – örökre elveszve.” (1Korintus 16:22, ERV fordítás)

 Emberi szavakkal elég nehéz meghatározni a poklot, olyan mintha megpróbálnánk elmagyarázni az internet működését egy hangyának.

Valójában azonban Jézus többet beszélt a pokolról, mint a mennyről. És annak alapján, ahogy Jézus – és mások a Bibliában – leírták a poklot, egyáltalán nem szeretnénk, ha részünk lenne benne, sőt azt sem szeretnénk, hogy bárki, akit szeretünk vagy ismerünk megtapasztalná, hogy milyen.

Mit tanít tehát a Biblia a pokolról?

1. A gyötrelem helyszíne. A Lukács 13:28 azt mondja, hogy a pokolban „Sírni fogtok és kegyetlen fájdalmaitok lesznek” (GW fordítás). A pokollal kapcsolatos elképzelésünk tehát, miszerint ott tűz és gyötrelem lesz, a Biblián alapszik.

2. Az Istentől és más emberektől való teljes elválasztottság helye. Ez a legrosszabb a pokolban. Ha úgy éled le az életedet, hogy azt hajtogatod, hogy nem akarod, hogy közöd legyen Istenhez, akkor tulajdonképpen célba érsz. A pokol az Istentől való teljes elválasztottságot jelenti. „Ha valaki nem szereti az Urat, legyen az elválasztva Istentől – örökre elveszve.” (1Korintus 16:22, ERV fordítás)

3. Egy szeretet nélküli hely. A Biblia azt tanítja nekünk, hogy Isten maga a szeretet. Isten nélkül pedig örökre az ő szeretete nélkül maradunk a pokolban. A Biblia egy más helyen azt is mondja, hogy „Nincs félelem a szeretetben, a tökéletes szeretet kiűzi az összes félelmet” (1János 4:18, GNT fordítás). Mihez hasonlítható Isten szeretete nélkül élni? Olyan, mintha állandóan halálra lennél rémülve.

Mindenki, aki a pokolra jut, a saját választása miatt kerül oda. Azt fogja kapni, amiről mindig is azt gondolta, hogy kell neki: egy Istentől elválasztott életet. De Te nem akarhatod ezt! Nem akarhatsz a pokolra jutni! Dönts másképp még ma!

Ahhoz, hogy megtudd, hogyan lehet örök életed, és hogy elkerüld a pokol gyötrelmeit, látogass el erre az angol nyelvű oldalra: rickwarren.org/know-god. Kérlek, mondd el nekem, ha úgy döntesz, hogy követni szeretnéd Jézust. Szeretnék veled együtt ünnepelni! Írj nekem (angolul) a rick@rickwarren.org címre.

Beszéljetek róla:

  • Szerinted Jézus miért beszélt többet a pokolról, mint a mennyről?
  • Mennyiben hasonlít vagy különbözik a pokolnak a fenti leírása attól a képtől, ahogyan azt napjaink kultúrájában  ábrázolják?
  • A Biblia pokolról szóló leírásaiban van olyan rész, amit nehezen tudsz elfogadni? Miért?



Van biztonsági hálód?

„Végezetül, mindnyájan legyetek egyetértők, együttérzők, testvérszeretők, alázatosak és könyörületesek." (1Péter 3:8 NIV fordítás)

Pásztorként nap, mint nap látok olyan helyzeteket, amin senkinek nem lenne szabad keresztülmennie egyedül. Senkinek nem lenne szabad egyedül várni a kórházban, míg egy szerette élet-halál harcot vív a műtőben. Egy nőnek sem lenne szabad egyedül várnia a labor eredményre, ami megmondja, hogy problémás lesz-e a terhessége vagy sem. Senkinek nem lenne szabad egyedül várnia a hírekre a csatatérről. Senkinek nem lenne szabad egyedül állnia a még nyitott sírnál. Senkinek nem lenne szabad egyedül maradnia az első olyan éjszakán, ami éppen azután van, hogy a házastársa otthagyta. 

Az életben elkerülhetetlenek a nehéz időszakok és a tragédiák. Mindannyiunknak szembe kell nézni velük a saját oldalunkról is. De nem kell egyedül keresztülmennünk rajtuk! Szükségünk van Isten biztonsági hálójára, hogy megfogjon és fenntartson a nehéz időkben.

De mégis mi Isten biztonsági hálója? Hívők egy csoportja, egy maréknyi ember, akik igazán elkötelezettek irántad. Az ilyen kis csoportokat nevezzük közösségnek. Ez Isten terve a közösséggel: „Ha egy rész szenved, a többi is vele együtt szenved." (1Korintus 12:26, NIV fordítás). A közösség Isten válasza a kétségbeesésre.

A Róma 12:15 egy hasonló gondolatot fejez ki: „Örüljetek az örvendőkkel, és gyászoljatok a gyászolókkal." (NIV fordítás).

Az első része ennek a versnek egyszerű: amikor valami jó történik valakivel, gyakran már-már természetes beszállni az ünneplésbe.

De amikor valaki egy nehéz időszakot él meg, a helyzet sokkal bonyolultabbnak tűnik. Ám igazából ez is egyszerű. Amikor egy krízisen mész keresztül, nem tanácsokat akarsz, hanem azt szeretnéd, ha valaki ott ülne veled, fogná a kezed, átölelne, vagy veled együtt sírna.

Ahogy Pál mondja: „Bátorítsátok egyik a másikat, és építsétek egymást." (NIV fordítás). Bátorítani valakit nem csak azt jelenti, hogy buzdító beszédet tartasz, vagy nagy bölcsességet mondasz. Gyakran a legjobb bátorítás csöndben ülni, és várni, és sírni egy baráttal.

Van biztonsági hálód – olyan keresztény társak, akikre számíthatsz az élet legnehezebb időszakaiban is? Ha nem, még ma menj el, és kezdd el építeni ezeket a barátságokat! A nehéz időszakok elkerülhetetlenek, és botorság felkészületlenül belemenni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Kik alkotják a biztonsági hálód? Hogyan építed a közösséget és éred el az elkötelezettség ezen szintjét velük?
  • Milyen gyakorlati módon tudsz valakinek biztonsági hálót biztosítani?
  • Mi a különbség egy Biblia tanulmányozó csoport tagjának és egy közösség tagjának lenni?




komment
süti beállítások módosítása