Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Gyötrelmeimmel miért forduljak Istenhez-Hogyan bocsátasz meg?-Hogyan szálljunk szembe a népszerű véleményekkel?

2019. március 13. 10:41 - Andre Lowoa





Gyötrelmeimmel miért forduljak Istenhez

 

"Ezért is szenvedem ezeket, de nem szégyellem, mert tudom, kiben hiszek, és meg vagyok győződve, hogy neki van hatalma arra, hogy a rám bízott kincset megőrizze arra a napra" (2Tim 1:12)

Amikor valami nagyon értékessel rendelkezel, ami ritkaság, drága, vagy egy örökség része, és biztosan tudni szeretnéd, hogy nem lopják el, nem törik el, nem ég el, beviszed a bankba és egy páncélszekrénybe, széfbe teszed.

Isten azonban még a széfnél is jobban megőrzi azt, amit rábízol. Számíthatsz rá. Ő már bizonyított. Nagyon kevés emberre bízhatod így a dolgaid. Viszont bármit, amit Istenre bízol, ő gondoskodik róla.

Most akkor mit is bízhatsz Istenre? Elmondom: mindent, amiért aggódsz. Bármi, amiért aggódsz, nyugtalankodsz, tedd bele Isten szeretet széfjébe.

Az aggódás gyakorlatilag ateizmus, mert úgy hat mintha nem lenne mennyei Atyád, aki szeret téged, és akiben bízhatsz, olyan mintha lelki-árva lennél. Az aggódás hitetlenség, azt bizonyítja, hogy nem hiszel annak a 6000 isteni  ígéretnek, ami a Bibliában található.

Legnehezebben akkor tudsz dolgokat Isten széfjébe tenni, amikor gyötrődsz. Amikor szenvedsz, amikor Istenben sem tudsz bízni. Vissza akarod venni, magadnál akarod tartani.

Pál tudta ezt, de azt is tudta, amikor kínlódsz, pont az az idő, amikor legjobban Istenre szorulsz. Emiatt mondta: "Ezért is szenvedem ezeket, de nem szégyellem, mert tudom, kiben hiszek, és meg vagyok győződve, hogy neki van hatalma arra, hogy a rám bízott kincset megőrizze arra a napra" (2Tim 1:12)

Van, amikor olyan emberekkel beszélek, akik azt mondják: Félek Krisztusnak adni az életem, mert bizonytalan vagyok, hogy meg tudom-e tartani ígéretem.

Őszintén kimondom: nem tudod megtartani ígéreted. Összezavarodsz. Szerencsére szabadulásod nem ahhoz kötött, hogy megtartod-e ígéreted. Azon alapul, hogy Krisztus megtartja ígéretét, törődik azzal, amit érte teszel.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit tesz az aggódás az életedben?
  • Mit gondolsz, időnként miért könnyebb magadban gyötrődni, mint Istennek átadni?
  • Mi szükséges ahhoz, hogy Istenre hagyatkozz?






Hogyan bocsátasz meg?

 „Isten mindent elvégzett! Elküldte Krisztust, hogy békét teremtsen közte és közöttünk, azt a feladatot bízta ránk, hogy békét teremtsünk közte és mások között. Mivel Isten Krisztusban békét ajánlott és megbocsátást a világ népének. Azért küldettünk, hogy Krisztusért szóljunk, és Isten könyörög, hogy hallgassatok az üzenetünkre. Krisztusért szólunk és őszintén kérünk titeket, hogy béküljetek meg Istennel.” (2 Korintus 5:18-20 CEV fordítás)

1956-ban öt amerikai misszionárius kelt útra, hogy Ecuadorba menjen, az Amazonas keleti részén található esőerdőbe másodszor meglátogatni a Huaorani törzset, amely az antropológusok szerint a leggonoszabb, legerőszakosabb törzs volt a Földön. Gyilkos kultúrájuk volt – a tanulmányok azt mutatták, hogy a törzs hatvan százaléka emberölés áldozataként halt meg.

Amint a misszionáriusok kiszálltak a repülőgépből, a törzs tagjai halálra döfték őket dárdáikkal. A brutális gyilkosságnak híre ment az egész világon – a Life, a Time és a Newsweek magazin címlapon számolt be róla, és több más újság is írt a misszionáriusok – köztük Nate Saint és Jim Elliot haláláról.

Néhány évvel később, Jim felesége, Elisabeth, és lánya, Valerie Elliot és Nate húga, Rachel Saint a Huaorani faluba költöztek, hogy szeretetet és megbocsátást mutassanak azok az emberek felé szolgálva, akik megölték a családjukat. Végül is Mincaye, a törzs vezetője, és azok, akik részt vettek a misszionáriusok megölésében, mindannyian keresztényekké lettek.

Az a megbocsátás, amit Elizabeth Elliot és Rachel Saint bemutatott értelmetlennek tűnhet, amíg nem tapasztaltad meg Isten megbocsátását. Ha már ezt átélted, hogyan bocsátasz meg? Négy dolgot tehetsz, ahogyan ezek a nők is tették:

Mondj le arról a jogodról, hogy elégtételt vegyél! A Róma 12:19 azt mondja: „Ne próbálj elégtételt venni. Hagyd, hogy Isten álljon bosszút.” (CEV fordítás). Hagyd Istenre! Ő gondoskodni fog róla, és sokkal jobban fogja kezelni a dolgokat, mint te tudnád.

Válaszolj a gonoszra jóval! Hogyan mondhatod, hogy valakinek teljesen megbocsátottál? Imádkozhatsz, kérve Isten áldását arra az emberre, aki fájdalmat okozott neked. A Biblia ezt mondja: „Tegyetek jót azokkal, akik gyűlölnek titeket, áldjátok azokat, akik átkoznak, és imádkozzatok azokért, akik rosszul bánnak veletek” (Lukács 6:27-28 NIV fordítás).

Ismételd ezeket a lépéseket addig, ameddig szükséges! Péter megkérdezte Jézust a Máté 18:21-22-ben: „Hányszor kéne megbocsátanom valakinek, aki rossz volt hozzám? Hétszer elég?’ Jézus így válaszolt: ’Nem csak hétszer, hanem hetvenhétszer!’” (CEV fordítás). Valamikor a megbocsátásnak folyamatosnak kell lennie!

Ments meg másokat Isten megbocsátásának jó hírével! A Biblia a 2Korinthus 5:18-20-ban azt mondja:  „Isten mindent elvégzett! Elküldte Krisztust, hogy békét teremtsen közte és közöttünk, azt a feladatot bízta ránk, hogy békét teremtsünk közte és mások között. Mivel Isten Krisztusban békét ajánlott és megbocsátást a világ népének. Azért küldettünk, hogy Krisztusért szóljunk, és Isten könyörög, hogy hallgassatok az üzenetünkre. Krisztusért szólunk és őszintén kérünk titeket, hogy béküljetek meg Istennel.” (CEV fordítás).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mennyire nehéz számodra lemondani az elégtételről, vagy arról, hogy a tiéd legyen az utolsó szó?
  • Hogyan tudsz mintát adni a megbocsátásról az életedben?
  • Ki az, akinek szüksége van rá, hogy hallja Isten békéről és üdvösségről szóló üzenetét?







Hogyan szálljunk szembe a népszerű véleményekkel?


„Miért akar bevinni minket az ÚR arra a földre? Azért, hogy fegyvertől hulljunk el, asszonyaink és gyermekeink pedig prédára jussanak? Nem volna jobb visszatérnünk Egyiptomba?"

(4 Mózes 14:3)


1979-ben fejeztem be a teológiát Fort Worth-ben, Texasban; és úgy éreztem, Isten Dél-Kaliforniába hív, hogy megalapítsam a Saddleback Gyülekezetet. Felhívtam az egyik ismerősömet, akit nagyra becsültem, és elmondtam neki, hogy mit gondolok, mit szeretne tőlem az Úr.

Tudod, mit mondott nekem? „Rick, ez a legidiótább ötlet, amit valaha is hallottam. Elmész Kaliforniába és soha többet nem hallunk majd felőled. Úgysem fog összejönni!" Ez hideg-zuhany volt az álmaimnak!

Minden alkalommal, amikor komolyan használni akarod az életed arra, amit Isten szeretne tőled, lesznek olyanok, akik ellenezni fogják. Lesznek barátaid, sőt talán még családtagjaid is, akik ellenzik, azért, mert a Sátán mindent be fog vetni, hogy távol tartson attól, hogy betöltsd az elhívásod. Az az egyik oka annak, amiért olyan kevesen töltik be valójában Isten hívását, hogy nem szeretünk szembeszállni a népszerű véleményekkel.

Ha Isten elhívását akarod követni az életedben, muszáj elutasítanod a negatív megjegyzéseket, bárkitől is származnak!

A Biblia azt mondja a 4 Mózes 14:2-3-ban: „Izráel fiai mindnyájan zúgolódtak Mózes és Áron ellen. Ezt mondta nekik az egész közösség: Bárcsak meghaltunk volna Egyiptomban, vagy halnánk meg itt a pusztában! Miért akar bevinni minket az ÚR arra a földre? Azért, hogy fegyvertől hulljunk el, asszonyaink és gyermekeink pedig prédára jussanak? Nem volna jobb visszatérnünk Egyiptomba?" Amikor az izráeliták nehéz körülmények közé kerültek, úgy döntöttek, hogy többre becsülik a rabszolgaságot a szabadságnál, mert az biztonságosabb. Ahelyett, hogy követték volna Istent és azt tették volna, amire elhívta őket, vissza akartak térni a régi életükhöz.

Az egyik vezetőjüknek, Kálebnek azonban rendkívüli bátorsága volt. Ő úgy döntött, hogy Isten segítségével szembe fog nézni a kihívásokkal, akkor is, ha fél. Készen állt, hogy elutasítsa a negatív megjegyzéseket azért, hogy betöltse Isten elhívását.

Sőt nem csak negatív megjegyzéseket kapott Káleb. A 4 Mózes 14:10 azt mondja: "De az egész közösség azt mondta, hogy meg kell őket kövezni. Akkor megjelent az ÚR dicsősége a kijelentés sátra fölött egész Izráelnek."

Nagyon tetszik, ahogy Isten jelenléte megmentette Kálebet és Józsuét. Ez a te életedben is megtörténhet! Azt mondják, az előharcosok mindig a hátukba kapják a nyilat. El kell döntened, hogy elutasítod a negatív megjegyzéseket, ha Isten hívását akarod követni az életedben!

Beszéljetek róla:

* Milyen rabszolgaságba akarsz visszatérni ahelyett, hogy előrelépnél és vállalnád a kockázatot?
* Amikor azokat a tanácsokat becsülöd meg, amiket olyan emberektől kapsz, akiket szeretsz és becsülsz, mennyire segítenek ezek téged abban, hogy az elhívásod irányába indulj? Mennyi ezek között a negatív megjegyzés?
* Miért olyan nehéz néha szembeszállnunk a népszerű véleményekkel vagy a barátaink tanácsával?



komment
süti beállítások módosítása