Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Az aggodalom időpocsékolás-Kapcsolatok-Kire támaszkodhatsz?-Megszilárduló házasság- Mielőtt randevúzni kezdesz-Miért van szükséged a gyülekezetre?-Nóé-Vigyázz jobban magadra!

2019. március 08. 00:09 - Andre Lowoa

 

Az aggodalom időpocsékolás

„Semmiért se aggódjatok, hanem imádságban és könyörgésben mindenkor hálaadással tárjátok fel kéréseiteket Isten előtt.” Filippi 4:6

Az aggodalom az egyik leghiábavalóbb időtöltés, amit megengedünk magunknak. Jézus ezt kérdezte: „Aggódásával pedig ki tudná közületek meghosszabbítani életét csak egy arasznyival is?” (Máté 6:27). Az aggodalom a nyugalom és a kapcsolatok gyilkosa. Követ minket, vadászik ránk és eltéríti gondolatainkat (mint egy terrorista a repülőgépet). Talán a nyilvánosság előtt továbbra is működni tudunk, de van egy vészjósló erő, ami ott ólálkodik bennünk. Ez az aggodalomnak nevezett ellenség befolyásolja a hangulatunkat, rombolja a kreativitásunkat, elszívja az elégedettségünket, a beteljesedettségnek azt a belülről fakadó érzését, amit nem lehet elérni csupán dolgok megszerzésével. Miért küszködünk olyan sokat olyan dolgokkal, melyeken úgysem tudunk változtatni? Egy lelkipásztor ezt írja: „Évekbe telt, míg megértettem, hogy amikor lefeküdtem, nem kellett volna magammal vinnem fele napomat a fejemben. Egész éjjel küszködtem olyan kérdésekkel, melyeket amúgy sem tudtam volna megoldani reggelig. El sem tudom mondani, hányszor mentem úgy munkába, hogy úgy éreztem magam, mint egy régi cipő csámpásra taposott cipősarka. A hatékonyságom csökkent, feszültebb voltam, nem tudtam teljes kapacitáson működni, és ennek a kapcsolataim látták kárát.” Ismerős helyzet? Íme, Isten receptje az aggodalom ellen: „Semmiért se aggódjatok, hanem imádságban és könyörgésben mindenkor hálaadással tárjátok fel kéréseiteket Isten előtt; és Isten békessége, mely minden értelmet meghalad, meg fogja őrizni szíveteket és gondolataitokat a Krisztus Jézusban. Egyébként pedig, testvéreim, ami igaz, ami tisztességes, ami igazságos, ami tiszta, ami szeretetreméltó, ami jóhírű, ha valami nemes és dicséretes, azt vegyétek figyelembe! … és veletek lesz a békesség Istene!” (Filippi 4:6–9). Engedd, hogy ma Isten megszabadítson az aggodalomtól!




Kapcsolatok

„Alkotok hozzáillő segítőtársat.” (1Mózes 2:18)

Nem jó az embernek egyedül lenni

Ádám tökéletes világban élt, mégis hiányzott valami az életéből. Ezért Isten „hozzáillő segítőtársat” teremtett. Mivel téged is Isten teremtett úgy, hogy társra vágysz, neked is ő tudja bemutatni a megfelelő személyt. De hajlandónak kell lenned arra, hogy tőle kérj tanácsot, kövesd útmutatását, és várj az ő időzítésére. Ez nem mindig könnyű. Vannak, akik inkább a boldogtalanságot választják, mint az egyedüllétet. Ha beteljesületlen vágyaink vezetnek, elhamarkodott döntéseket hozunk, melyek végül fájdalmat okoznak. Lehetetlen jó döntést hozni, ha az indítékunk az egyedülléttől vagy elutasítottságtól való félelem. Semmi rossz nincs abban, ha arra vágyunk, hogy valakinek szüksége legyen ránk, vagy megoszthassuk életünket valakivel. Ne hagyd, hogy bárki is meggyőzzön arról, hogy gyengeség az, ha arra vágysz, hogy szeressenek és te is szerethess valakit. Isten arra teremtette az embert, hogy szaporodjon és sokasodjon, és ennek a parancsnak a betöltéséhez két ember kell. Egymás nélkül csonkák vagyunk. Egy nagyra becsült tanácsadó írja: „Késznek kell lennünk arra, hogy megnyíljunk és engedjük szeretni magunkat… engednünk kell magunknak, hogy szükségeink legyenek. Manapság divatosabb úgy viselkedni, mintha nem lenne szükségünk senkire. De Isten azt mondja, hogy szükségünk van egy másik emberre. Mivel az egész Szentírásban mindenütt ő mutatta be az embereket egymásnak, ez feljogosít arra, hogy te is imádkozz ezért, és higgy benne, hogy ugyanezt meg fogja tenni veled is.” Imádkozz tehát, és hidd el, hogy Istennél van valaki „hozzád illő”, valaki, aki pontosan illik hozzád és az előtted álló életúthoz. Ha megtalálod azt a személyt, akit Isten számodra tervezett, olyan erőt és olyan tehetséget fogsz felfedezni magadban, amiről eddig nem is tudtad, hogy létezik.


„Az emberből kivett oldalbordát asszonnyá formálta az Úristen, és odavitte az emberhez.” (1Mózes 2:22)

Ádám tökéletes környezetben élt, és a lehető legjobb munkája volt – amit Isten adott neki. Ennél jobbat el sem lehet képzelni. Mégis magányos volt, valami hiányzott az életéből. A Biblia azt mondja, hogy Ádám nem talált magához illő segítőtársat, ezért teremtette az Úristen az asszonyt (ld. 1Mózes 2:20–22). Isten látta, hogy Ádámnak társra van szüksége, és betöltötte ezt a szükséget. Ezen a ponton azonban néhányan a magányosság, frusztráció vagy rossz tanácsok miatt előrerohanunk, és leelőzzük Istent. Nem véletlenül sorolja a Biblia a Lélek ajándékai közé a lelkek megkülönböztetésének képességét (ld. 1Korinthus 12:10). Amikor valaki belép az életedbe, akkor nemcsak a kinézetét, tehetségét és anyagi eszközeit hozza, hanem a lelkületét is. Ha valaha éltél olyan ember közelében, akiben uralkodásra vágyó, bosszúálló, neheztelő vagy örökké borúlátó lélek volt, akkor tudod, hogy mennyire fontos a lelkek felismerésének ajándéka. Légy hát szigorú, nehezen meggyőzhető ítélőbíró, aki kézzelfogható bizonyítékokat követel, mielőtt meghozná döntését. Ne feledd, jobb hosszasan töprengeni, és alaposan átgondolt, jó döntést hozni, mint elhamarkodott következtetésre jutni, és összetört szívvel végezni. Talán nem érzed magad elég bölcsnek és tapasztaltnak ilyen döntések meghozásához, de figyelj csak: nem az segít jó döntést hozni, hogy mennyit tudsz, hanem az, hogy mennyit kérdezel. Az első, akit kérdezned kell: Isten; és a megfelelő idő a kérdezésre: még mielőtt belépsz egy kapcsolatba, nem pedig utána.

 




Kire támaszkodhatsz?

„…hogy ne önmagunkban bizakodjunk, hanem Istenben…” (2Korinthus 1:9)
Jézus azt mondta: „E világon sok megpróbáltatásotok lesz” (János 16:33 NLT). Ha megoldsz egy problémát, már jön is a másik, hogy a helyébe lépjen. Nem mind hatalmas probléma, de mindre szükség van a lelki növekedéshez. Hogyan méred fel valaminek az erejét? Úgy, hogy próbának veted alá! A Biblia azt mondja: „Ne lepődjetek meg azon… hogy próbák érnek… ezek készítenek fel titeket.” (1Péter 4:12-13 CEV). Azok a tapasztalatok, amelyek az életet gazdagítják néha éppen a legrosszabb pillanatokban jönnek – amikor a szíved össze van törve, amikor elhagyottnak érzed magad, amikor Istenhez fordulsz. Ekkor tanulsz meg szívből, őszintén imádkozni Istenhez. Amikor valami fáj, nincs erőd felszínes dolgokhoz. Ekkor fedezed fel, hogy: „Közel van az Úr a megtört szívűekhez” (Zsoltárok 34:19). Isten megóvhatta volna Józsefet a börtöntől, Dánielt az oroszlánok vermétől, Jeremiást az iszapos gödörtől, és Pált a hajótöréstől, de nem tette. A végeredmény az lett, hogy mindannyian közelebb kerültek Istenhez, és hatással lehettek a körülöttük lévő világra. A problémák arra késztetnek, hogy Istenre nézz, és saját magad helyett őrá támaszkodj. Ez különösen igaz azokra, akik olyan nagy dolgokat vittek véghez, mint Pál. „…mi magunk is elszántuk magunkat a halálra azért, hogy ne önmagunkban bizakodjunk, hanem az Istenben, aki feltámasztja a halottakat; aki ekkora halálos veszedelemből megszabadított minket, és meg is fog szabadítani…” (2Korinthus 1:9-10). Sohasem tudhatod, mire képes Isten, amíg nem marad számodra más, csak ő. Tedd hát szükségeidet az ő mindenre képes, szerető kezébe, és figyeld, mi történik!




Megszilárduló házasság

„A szeretet soha el nem múlik…” (1Korinthus 13:8)
Íme öt nagyszerű ötlet, amely új életet vihet a házasságodba. Először: újítsd meg az elkötelezettséged. A göröngyök és csiszolatlan pontok természetesek egy házasságban. Mi másra számíthatnál két tökéletlen embertől? Döntsd el: „Újra meg fogom nyerni házastársamat!”, és kezdj el e szándék, nem pedig a felgyülemlett érzések szerint cselekedni. Mondd ezt: „Megteszek mindent, amit lehet, hogy a házastársamnak a legjobb legyen”. Igaz, hogy nehéz, ha csak az egyik fél kötelezi el magát erre, de ha megteszed, akkor „beállsz Isten nyomába” és engeded, hogy Ő tegye, amit kell a pároddal. Bármely házasság működőképes, ha két ember kimondja ezt: „Uram, mondd meg, mit tegyünk!”. Isten képes megújítani a házasságodat, de ennek sok munka az ára. Az érzések vissza fognak jönni, de nem lehet meghatározó szerepük a döntéseidben. Másodszor: kezdj el újra randevúzni a pároddal! Senki sem szereti, ha jelenlétét magától értetődőnek veszik, ezért tedd magadévá a következő hozzáállást: „Továbbra is udvarolni fogok a páromnak, és igyekszem őt megnyerni”. Harmadszor: adj fel valamit a társadért! Pozitív üzenete lesz, ha ezt mondod: „Igen, ezt terveztem, de inkább veled töltöm ezt az időt”. Negyedszer: figyelj oda a kis dolgokra! A kis dolgokról könnyű megfeledkezni, mint például a bókok, vagy egy kis kártya, melyen ez áll: „szeretlek”. Vagy lepd meg a férjedet azzal, hogy azt a ruhát viseled, ami neki legjobban tetszik, és különleges ételt készítesz neki. Végül: hangsúlyozd a pozitív dolgokat! A kritizálásra bárki képes. Ha keresed, mindig fogsz találni a társadban tökéletlenségeket. Próbálj helyette olyan dolgokat keresni, amelyekben jó! Add tudtára, amit találtál, és figyeld, hogy mi történik!





Mielőtt randevúzni kezdesz

„Minden utadon gondolj rá, és ő egyengetni fogja ösvényeidet.” Példabeszédek 3:6

Minden utadon gondolj rá...

Mielőtt találkoznál valakivel, kérdezd meg magadtól:

1) Szabadon tudom adni önmagamat? Pál azt írja: „mert a nekünk adatott kegyelem szerint különböző ajándékaink vannak” (Róma 12:6). Ha újra kell gondolnod magad ahhoz, hogy mást boldoggá tégy, akkor nem a megfelelő kapcsolatban vagy. Ha már most kifogásol benned valamit, akkor gondolod, hogy a házasság majd javít valamit a helyzeten? Kizárt!

2) Kapcsolatunk őszinteségre épül? A Biblia azt írja: „Ezért tehát vessétek le a hazugságot, és mondjatok igazat, mindenki a felebarátjának…” (Efezus 4:25). A kapcsolatok a nyíltság és őszinteség talaján virágoznak. Ha hazugság, ámítás lopakodik be, akkor ideje nagyon gyorsan őszintének lenni, vagy szakítani.

3) Világos határokat állítottunk fel? Ha a kapcsolat ma véget érne, bánnád, hogy túl messzire mentetek? A Biblia azt mondja: „Kerüljétek a paráznaságot!” (1Korinthus 6:18). Isten a szexet egy elkötelezett kapcsolatba, a házasságon belülre teremtette; enélkül az, amit gyönyörűnek és beteljesülést adónak tervezett, olyan érzést kelthet benned, mint akit csak „használtak”.

4) Ez a személy birtokolni vagy irányítani akar? Ha igen, akkor ez vészjelzés! A Biblia azt mondja. „A szeretet türelmes, jóságos; a szeretet nem irigykedik…” (1Korinthus 13:4). Ha nem tehetsz egy lépést sem a másik engedélye nélkül, akkor ideje hátrálni és újraértékelni a kapcsolatot.

5) Mit csinálunk az együtt töltött időben? Ha nincs semmilyen tervetek, akkor könnyen messzebbre mentek a testi kapcsolatban, mint kellene. Ezért célszerű előre megegyezni a határok felállításában. Ha Isten ott van a kapcsolatotokban, akkor nem fogtok ebben hibázni. „Minden utadon gondolj rá, és ő egyengetni fogja ösvényeidet.” Ha Istenre figyeltek, meg tudtok maradni a helyes úton.






Miért van szükséged a gyülekezetre?

„… a test valamennyi tagja, noha sokan vannak, mégis egy test…” (1Korinthus 12:12)

Van egy csodálatos történet Jimmy Durantéról, a szórakoztatóipar egyik igazán nagyszerű egyéniségéről. Felkérték, hogy készítsen egy műsort második világháborús veteránok részére. Azt válaszolta, hogy nagyon elfoglalt, de ha nem bánják, hogy csak egy rövid monológot mond el, és utána rögtön el kell mennie a következő programjára, akkor vállalja a fellépést. Elfogadták. Miután azonban felment a színpadra, és elmondta a rövid monológját, csak maradt tovább. Eltelt 15, 20, 30 perc is, és ő még mindig ott állt. Végül még egyszer utoljára meghajolt, és távozott. A színfalak mögött valaki megállította, és megkérdezte: „Úgy tudtam, hogy indulnia kell pár perccel a fellépés után. Mi történt?” Jimmy így válaszolt: „Maga is láthatja, ha egy pillantást vet az első sorra.” Két olyan veterán ült ott, akik egyaránt elvesztették egyik karjukat a háborúban. Egyikük a jobb karját vesztette el, a másik a balt. Együtt mégis tudtak tapsolni, és pontosan ezt tették, hangosan és jókedvűen.

Ez egy jó kép arra, hogy mi történik a gyülekezetben: „Mert ahogyan a test egy, bár sok tagja van, de a test valamennyi tagja, noha sokan vannak, mégis egy test, ugyanúgy a Krisztus is”. De ahhoz, hogy élvezni tudd ennek az áldásait, el kell menned a gyülekezetbe, és ha ott vagy, ki kell nyújtanod a kezed mások felé, hogy megismerhesd őket, és téged is megismerjenek, hogy erősíts másokat, és te is megerősödj. Ha csak ülsz a padban, és a fejeket látod hátulról, az nem elég. A melletted ülő éppen azt látja jól, ami neked kiesik a látóteredből. Szükséged van tehát a tanácsára, a helyreigazítására és a vigasztalására, és neki is a tiédre. Ha ez megvalósul, akkor úgy működik a gyülekezet, ahogy működnie kell.




Nóé

„... Nóé kegyelmet talált az Úr előtt." (Mózes 6:8)

Ha szeretnéd élvezni Isten áldásait, figyelj meg két dolgot Nóé életében. Először: Nóé tisztelte Istent. „Hit által kapott kijelentést Nóé azokról a dolgokról, amelyek még nem voltak láthatók, és Istent félve és tisztelve készítette el a bárkát háza népe meg­mentésére" (Zsidók 11:7). Nóé soha életében nem látott esőt, sőt senki más sem. Több mint 160 km-re élt a legközelebbi tengertől. Még ha meg is tanult volna hajót építeni, hogyan juttatta volna vízre? És mi a helyzet az állatok összegyűjtésével? 120 éven át nevetség tárgya volt. De mert tisztelte Istent, győztesként került ki ebből a helyzetből. Másodszor: Nóé engedelmeskedett Istennek. „Nóé mindent pontosan úgy tett, ahogyan Isten megparancsolta neki" (1Mózes 6:22 NLT). A megértés várhat, az engedelmesség nem! Az azonnali engedelmesség többet tanít meg Istenről, mint egy életen át tartó bibliatanulmányozás. Valójában Istennek sok olyan parancsa van, amit nem érthetsz meg, amíg nem engedelmeskedsz neki. Amikor Nóé az özönvíz után kiszállt a bárkából, Isten ezt mondta neki: „Szaporodjatok, sokasodjatok... Nektek adok mindent" (1Mózes 9:1-3 NIV). Istennel a jutalmad mindig nagyobb, mint az engedelmességed. Néha meg­próbálkozunk csak részben engedelmeskedni: „Járni fogok gyülekezetbe, de nem adok tizedet. Fogok Bibliát olvasni, de nem bocsátok meg annak, aki megbántott". A részleges engedelmesség engedetlenség! A Biblia azt mondja: „...cselekedetekből igazul meg az ember, és nem csupán a hit által" (Jakab 2:24). Miért ilyen fontos az engedelmesség? Mert Jézus ezt mondta: „Ha szerettek engem, megtartjátok az én parancsolataimat" (János 14:15).




Azt hiszed, csak akkor leszel kedves Isten szemében, ha olyan dolgokat teszel, mint bibliaolvasás, templomba járás, imádkozás, adakozás, bizonyságtétel? Nem, Ő örömét leli életed minden apró részletében, akár dolgozol, akár játszol, pihensz, vagy eszel. Ő nem téveszt szem elől semmit: „Az Úr irányítja annak az embernek a lépteit, akinek az útja tetszik neki" (Zsoltárok 37:23). A bűn kivételével minden emberi cselekedetet lehet Isten tetszésére végezni, ha hittel és hálás lelkülettel tesszük. Lehet, hogy au­tókat árulsz, vagy mosogatsz, talán orvos vagy, vagy tanár, számítógép programozó, vagy családanya Isten dicsőségére. Mint egy gyermekére büszke szülő, Isten élvezi, ha látja, hogyan használod tőle kapott képességeidet az Ő dicsőségére. Az özönvíz után Isten ezt mondta Noénak: „Szaporodjatok, sokasodjatok, és töltsétek be a földet! ... Minden, ami mozog, ami csak él, legyen a ti eledeletek. Nektek adom mindezt éppúgy, minta zöld növényt." (1Mózes 9:1-3). Isten ezt mondta Noénak: „Itt az ideje, hogy bol­dogulj az életben! Tedd azt, amire terveztelek! Házasodj meg! Legyenek gyermekeid! Ültess növényeket! Egyél! Remekelj az üzleti ügyekben! Légy a legjobb, ami lehetsz!" Az Oscar díjas Tűzszekerek című filmben Eric Lidell ezt mondta: „En hiszem, hogy Isten­nek valami célja van velem... de adott nekem gyorsaságot is, és amikor futok, érzem, hogy kedve telik bennem". Nincsenek „nem lelki" képességek, csak rosszul felhasznál­tak. A Biblia azt mondja: „Noéban kedve telt az Úrnak" (1Mózes 6:8 CEV). Kezdd hát el használni energiádat és talentumaidat Isten örömére!



Vigyázz jobban magadra!

„Mert áron vétettetek meg: dicsőítsétek tehát Istent testetekben!” (1Korinthus 6:20)

Ha nem viselsz gondot testedre, akkor lehet, hogy hamarabb mégy a mennybe, mint tervezted. A Biblia azt mondja, hogy dicsőítsük Istent testünkben (Id. 1Korinthus 6:20). Hogyan tegyük ezt? 1) Változtass az étkezési szokásaidon! Sokan rossz indítékból esznek: stressz, unalom, fáradság, harag, depresszió vagy alacsony önértékelés miatt. Igyekezz a gyökerénél kezelni a problémát! Ha kevés gyümölcsöt, zöldséget és rostot eszel, az árt az egészségednek. Gyakorolj önuralmat! „Akik pedig Krisztus Jézuséi, a testet megfeszítették szenvedélyeivel és kívánságaival együtt” (Galata 5:24). 2) Kezdj el mozogni! A titok nyitja, hogy lassan kell kezdeni. Menj lépcsőn a liftezés helyett, ne menj autóval oda, ahová gyalog is elérsz, labdázz a gyerekeiddel tévénézés helyett! Isten mozgásra tervezte a testedet, és ez nem azt jelenti, hogy reggelente megteszed azt a pár lépést az autódtól az íróasztalodig. Ha heti háromszor fél órát tornázunk, az csökkenti a vérnyomást és a stresszt, és jó közérzetet teremt. Rajta, kezdj hozzá! 3) Feküdj le időben! Tony Jenkins lelkész a háziorvosánál érdeklődött, hogy mit lehetne tenni felesége horkolása ellen. „Annyira zavarja önt?” – kérdezte az orvos. „Nem csak engem – felelte Jenkins -, az egész gyülekezetet!” Komolyra fordítva a szót: szükségünk van nyolc óra alvásra. Lehet, hogy valahogy kibírod kevesebbel is, de valóban úgy akarsz élni, hogy „valahogy kibírod”? A zsoltáros azt mondta: „Hiába keltek korán, és feküsztök későn: fáradsággal szerzett kenyeret esztek. De akit az Úr szeret, annak álmában is add eleget.” (Zsoltárok 127:2). Tehát kapcsold ki a tévét és a számítógépet, és feküdj le időben! A mai üzenet számodra ez: törődj jobban a egészségeddel!

komment
süti beállítások módosítása