Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Kapcsolatok helyreállítása:

2019. március 01. 10:02 - Andre Lowoa



Kapcsolatok helyreállítása: Istennel beszélj először

"Mi okoz harcokat és viszályokat köztetek?...Vágyakoztok valamire, de az nincs... Azért nincs, mert nem kéritek Istentől." (Jakab 4:1-2 NIV fordítás)


Az első biblikus lépés egy kapcsolat helyreállításakor az, hogy Istennel beszélj, mielőtt még az adott személlyel beszélnél.

Beszéld meg a problémát Istennel. Ha először imádkozol ahelyett, hogy a problémádat egy barátodnak meséled el, gyakran megtapasztalhatod, hogy Isten megváltoztatja a szívedet, vagy megváltoztatja a másik embert anélkül, hogy te bármit tennél.

Minden kapcsolatod jobb lenne, ha többet imádkoznál azokért. Használd az imát arra, hogy függőleges irányban engedd ki magadból a dolgokat - ahogy Dávid is tette a zsoltárokban. Mondd el Istennek a csalódásaidat. Kiálts Hozzá. Őt nem lepődik meg és nem lesz ideges, amikor úgy mész Hozzá, hogy harag,  fájdalom, bizonytalanság vagy bármely más érzés van benned. Mondd el Neki, hogy pontosan mit érzel.

A legtöbb konfliktus betöltetlen szükségben gyökerezik, és vannak olyan szükségletek, amelyeket csak Isten tud betölteni. Ha azt várod bárkitől - egy baráttól, társtól, pásztortól vagy családtagtól - hogy töltsön be olyan szükségletedet, amit csak Isten képes betölteni, akkor annak csalódás és keserűség lesz az eredménye. Az embernek sok olyan dologra van szüksége, amit csak egyedül Isten képes betölteni.

Jakab apostol azt írja, hogy sok konfliktusunk abból fakad, hogy nem imádkozunk: "Mi okoz harcokat és viszályokat köztetek?...Vágyakoztok valamire, de az nincs... Azért nincs, mert nem kéritek Istentől." (Jakab 4:1-2 NIV fordítás)

Ahelyett, hogy Istenre néznénk, másoktól várjuk, hogy boldoggá tegyenek, és dühösek leszünk, ha ez nem sikerül. Isten ezt mondja: "Miért nem hozzám jössz először?"

 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Általában mit teszel először, amikor konfliktusod van valakivel?
  • Mit gondolsz, miért hajlunk arra, hogy konfliktus esetén először másoknak beszéljünk arról?
  • Az imaéleted tükrözi, hogy csak Isten tudja betölteni minden szükségletedet? Miért, vagy miért nem?



Kapcsolatok helyreállítása: Te kezdeményezz

„Ha belépsz az imádat helyére és ajándékot készülsz vinni az oltárhoz, és hirtelen eszedbe jut, hogy egy embertársadnak panasza van ellened, hagyd ott az ajándékodat és menj el azonnal, menj ehhez a barátodhoz és hozd rendbe a dolgokat. És utána, de csak utána gyere vissza és intézd el a dolgaidat Istennel.” (Mt 5:23-24,  MSG fordítás)

A második bibliai lépés a kapcsolatok helyreállítására a kezdeményezés.

Akár te bántottál meg valakit, akár téged bántottak meg, Isten azt várja tőled, hogy te tedd meg az első lépést a kapcsolat rendezésében. Ne várj a másik félre. Te légy, aki megteszi az első lépést.

A megromlott kapcsolatok helyreállítása annyira fontos volt Jézusnak, hogy azt mondta, hogy ez még a közös imádással szemben is elsőbbséget élvez: „Ha belépsz az imádat helyére és ajándékot készülsz vinni az oltárhoz, és hirtelen eszedbe jut, hogy egy embertársadnak panasza van ellened, hagyd ott az ajándékodat és menj el azonnal, menj ehhez a barátodhoz és hozd rendbe a dolgokat. És utána, de csak utána gyere vissza és intézd el a dolgaidat Istennel.” (Mt 5:23-24, MSG ford.).

Amikor egy kapcsolatodban feszültség van vagy kezd megromlani, azonnal szervezz egy „békekonferenciát." Ne késlekedj, ne állj elő valamilyen kifogással, vagy ne mondd, hogy "Majd, elrendezem, amikor adódik rá alkalom.” Ütemezz be egy szemtől-szembe beszélgetést amilyen hamar csak lehet. A késlekedés csak elmélyíti a neheztelést és még rosszabbá teszi a dolgokat.

A konfliktushelyzetre nem igaz, hogy az idő begyógyítja a sebet. Inkább csak elfekélyesíti.

Ha gyorsan cselekedsz, azzal csökkentheted a te saját lelki sérüléseidet is. A Biblia azt mondja, hogy a bűn, beleértve a megoldatlan konfliktusokat is, elzárják az utat az Istennel való közösségtől, visszatartják az imáinkra adott választ és boldogtalanná tesznek. Jóbot is erre emlékeztették a barátai: "Nehezteléssel halálra aggódni magad bolondság és értelmetlen dolog lenne." (Jób 5:2, GNT ford.)..... "Csak magadnak okozol fájdalmat haragoddal." (Jób 18:4, GNT ford.)

A "békekonferenciád" sikere gyakran azon múlik, hogy a megfelelő időt és helyet választod-e ki hozzá. Ne találkozz a másikkal, amikor fáradt vagy vagy éppen rohansz, és ne olyan helyen, ahol mások félbeszakíthatnak benneteket. Az a legjobb, ha a hely és az idő mind a kettőtöknek alkalmas.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

• Kivel szükséges, hogy "békekonferenciát" tarts? Milyen lépéseket teszel annak érdekében ma, hogy erre sor kerüljön?
• Miért kockázatos "békekonferenciát" tartani, amikor fáradt vagy vagy rohansz?
• Emlékezz vissza arra, amikor valakivel konfliktusod volt. Milyen hatással volt ez az Úrral való kapcsolatodra?

 

Kapcsolatok helyreállítása: Használd többet a füled, mint a szád

Az értelmes ember türelmes, díszére válik, ha megbocsátja a vétket. (Példabeszédek 19:11, NIV fordítás)

A harmadik bibliai lépés egy kapcsolat helyreállításához az, hogy együttérzel a másikkal és megérted az érzéseit.

Használd többet a füled, mint a szád. Mielőtt megpróbálnál megoldani bármilyen nézeteltérést, először is próbáld meg megérteni a másik ember érzéseit. Pál apostol ezt tanácsolja: „a másik érdekeire is figyeljetek, ne csak a magatokéra.” (GNT ford.)

A ’figyeljetek’ kifejezés görög megfelelője a skopos szó, ami egyaránt megtalálható a mikroszkóp és a teleszkóp szavakban is, és a jelentése 'nagyon odafigyelni valamire'. Fókuszálj tehát mások érzéseire is, ne csak a puszta tényekre. Kezdj az érzésekre való odafigyeléssel és az együttérzéssel, ne egyből  a megoldást próbáld meg kitalálni.

Először hagyd, hogy a másik elmondja, mit érez. Csak hallgasd meg, és hagyd, hogy kiöntse a szívét, ne próbálj meg védekezni. Mutasd ki felé, hogy megérted, még akkor is, ha nem értesz egyet vele. Az érzések néha távol állnak a valóságtól és nem logikusak. Dávid is beismeri ezt: „Amikor a gondolataim keserűk voltak és megbántottságot éreztem, akkor olyan ostoba voltam, mint egy állat.” (Zsolt 73, 21-22, GNT ford.) Mindannyian ilyenek vagyunk, amikor fájdalmat érzünk a szívünkben.

A Biblia azonban ezt írja: „Az értelmes ember türelmes, díszére válik, ha megbocsátja a vétket.” (Példabeszédek 19:11). A türelem a bölcsességből fakad, a bölcsesség pedig abból, ha meghallgatunk másokat is, és nem csak a saját fejünk után megyünk.

Ha megtanulunk meghallgatni másokat, azzal ezt fejezzük ki: ’Értékelem a véleményed, számít a kapcsolatunk, és te is számítasz nekem.’ Igaz a mondás, hogy az emberek nem törődnek azzal, amit mondunk addig, amíg nem tudják, hogy fontosak vagyunk nekik.

Egy kapcsolat helyreállításának érdekében „hordozzuk azt a 'terhet', hogy megértőek vagyunk mások kételyeivel és félelmeivel szemben... tegyünk a másik ember kedvére, ne a magunkéra, és tegyük azt, ami az ő javára van.” (Róm 15:2, TLB ford.). Ez néha áldozathozatalt is kíván, például amikor türelmesen el kell viselnünk mások - néha megalapozatlan - haragját.

Azonban ne feledjük, mit tett értünk Jézus: Ő is rosszindulatú és megalapozatlan haragot tűrt el azért, hogy megmentsen. „Hiszen Krisztus sem azért élt, hogy önmagának kedvezzen. Ahogyan az Írások mondják, ’A Téged gyalázók gyalázkodásai, ó Isten, énrám hullottak." (Róm 15:3, NLT ford.)

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Azt, hogy megtanulj meghallhatni másokat, gyakorolni kell. Határozd el, hogy a mai napon minden megnyilvánulásod előtt meghallgatod a másikat, és közben figyeld meg, hogy ennek lesz-e valamilyen eredménye saját magadra vagy a másik emberre nézve.
  • Hajlandó vagy felvenni azt a terhet, hogy meghallgatod és elviseled mások haragját? Miért, vagy miért nem?
  • Miért fontos, hogy a másik ember érezze, hogy meghallgatják, még akkor is, ha esetleg nem értesz vele egyet?



Kapcsolatok helyreállítása: Hatástalanítsd a haragot beismeréssel

"Előbb szabadulj meg a gerendától a saját szemedben; ezután elég jól fogsz látni ahhoz, hogy a barátod szemében lévő szálkával foglalkozz." (Máté 7:5, NLT fordítás)

A negyedik bibliai lépés egy kapcsolat helyreállítása felé az, hogy elismered a te részedet a konfliktusban.

Ha komolyan gondolod, hogy helyre szeretnél állítani egy kapcsolatot, akkor kezdd azzal, hogy elismered a saját hibáid vagy bűnöd. Jézus azt mondta, hogy van egy mód arra, hogy tisztábban lássuk a helyzetet: "Előbb szabadulj meg a gerendától a saját szemedben; ezután elég jól fogsz látni ahhoz, hogy a barátod szemében lévő szálkával foglalkozz." (Máté 7:5 NLT fordítás).

Mivel mindannyiunknak vannak vakfoltjai, néha még akár egy harmadik felet is érdemes megkérned, hogy segítsen értékelni a tetteidet mielőtt találkoznál azzal a személlyel, akivel konfliktusod van. 

Kérdezd meg Istent is, hogy ez a probléma mekkora részben a te hibád. Kérdezd meg, 'Én vagyok a hibás? Én látom rosszul a dolgokat, vagy érzéketlen, esetleg éppen túl érzékeny vagyok?'. A Biblia azt mondja, "Ha azt állítjuk, hogy nincs bennünk bűn, csupán magunkat csapjuk be." (1 János 1:8, MSG fordítás).

A beismerés egy nagyon erős eszköze a kibékülésnek. Gyakran az, ahogy a konfliktust kezeljük, nagyobb fájdalmat okoz, mint az eredeti probléma. De amikor azzal kezded, hogy alázatosan beismered a hibádat, az hatástalanítja a másik ember dühét és elejét veszi a támadásának, ugyanis ő valószínűleg arra számít, hogy megpróbálod majd magad megvédeni.

Ne keress mentséget és ne hárítsd másra a felelősséget. Őszintén ismerd el a te részedet a konfliktusból. Vállald a felelősséget a hibáidért, és kérd a másikat, hogy bocsásson meg neked.

 Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit gondolsz, mik az önértékelés fontos lépései, különösen egy konfliktushelyzetben?
  • Miért nehéz, hogy ne csak mi magunk próbáljuk meglátni a hibáinkat, hanem másokat kérjünk meg, hogy mondják el nekünk?
  • Eddigi konfliktusaidban hogyan segített hatástalanítani a másik ember haragját az, hogy bocsánatot kértél tőle?

 

Kapcsolatok helyreállítása: a konfliktust rendezd, ne a másikat okold

„A szelíd válasz hatástalanítja a dühös indulatot, de az éles nyelv fellobbantja a harag lángját.” (Példabeszédek 15:1 – The Message fordítás)

Egy kapcsolat  helyreállítása felé az ötödik biblikus lépés, hogy a problémát célozd meg, ne pedig a szóban forgó személyt. Nem tudod helyrehozni a konfliktust, ha felemészt a másik fél hibáztatása. Választanod kell a kettő között. A Biblia azt mondja: „A szelíd válasz hatástalanítja a dühös indulatot, de az éles nyelv fellobbantja a harag lángját.” (Példabeszédek 15:1 – The Message fordítás)

Soha nem fogod tudni keresztülvinni az álláspontodat, ha keresztbe teszel a másiknak, ezért bölcsen válogasd meg a szavaidat. A szelíd válasz mindig célravezetőbb a szarkasztikusnál. .

Egy konfliktus megoldásában az, ahogyan beszélsz, éppen olyan fontos, mint az, amit mondasz. Ha támadólag beszélsz, azt ellenállással fogadják. Isten azt mondja: „A bölcs és érett személyt arról ismerik fel, hogy megértő. Minél kedvesebbek a szavai, annál megnyerőbb ő maga.” (Példabeszédek 16:21 – GNT fordítás)

A perlekedés, ócsárlás nem tanácsos. Soha nem nyered meg a másikat, amikor nyers vagy.

A hidegháború idején mindkét oldal egyetértett abban, hogy bizonyos fegyverek annyira pusztítóak, hogy soha nem szabad használni őket. A barátság kedvéért fel kellene számolnunk a kapcsolati atomfegyver-arzenálunkat, az ítélkezést, mások lekicsinylését, az összehasonlítgatást, a megbélyegzést, a sértegetést, a lekezelést és a szarkazmust.

Pál így összegzi ezt az utat:  „Ne használjatok bántó szavakat, hanem csak hasznos szavakat, olyanokat, amelyek felépítenek, azt adják, ami szükséges, tehát amit mondotok, hozzon jót azokra, akik hallják.” (Efézus 4:29 – GNT fordítás)

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Mit tehetsz az ítélkezés, mások lekicsinylése, hasonlítgatás, megbélyegzés, sértegetés, lekezelés, és szarkazmus helyett?
  • Hogyan készítheted fel magad még a beszélgetés előtt arra, hogy szelíden válaszolj?
  • Mit gondolsz, milyen szerepet játszik a testbeszéd abban, hogy ne hibáztass, hanem rendezd a nézeteltérést?




Kapcsolatok helyreállítása: A békességteremtés ára a büszkeségünk

„Ha lehetséges, amennyire tőletek telik, éljetek minden emberrel békességben." (Róma 12:18)

A hatodik biblikus lépés egy kapcsolat helyreállítására, hogy a tőled telhető legnagyobb mértékben együttműködj.

Pál apostol ezt írja: „Ha lehetséges, amennyire tőletek telik, éljetek minden emberrel békességben." (Róma 12:18). A békességen mindig árcédula csüng! Alkalmakkor a büszkeségünkbe kerül, máskor az énközpontúságunk az ára.

A közösségért hozd ki magadból a legjobbat, köss kompromisszumokat, alkalmazkodj másokhoz, és próbáld azt adni, amire az embereknek szükségük van. Jézus hetedik boldogmondását idézve: „Áldott vagy, amikor megmutatod az embereknek, hogy miként működjenek együtt a versengés és a veszekedés helyett. Akkor fedezed fel, hogy ki is vagy igazából, és hol a helyed Isten családjában." (Máté 5:9, The Message fordítás). 

A béketeremtés nem egyenlő a konfliktus elkerülésével! Ha elmenelülsz egy probléma elől, ha úgy teszel, mintha nem létezne, vagy rettegsz attól, hogy beszélj róla, az gyávaság! Jézus viszont, a Békesség Hercege, soha nem félt a konfliktusoktól!

A béketeremtés a megalkuvással sem egyenlő. Ha mindig beadod a derekad, lábtörlőként viselkedsz, vagy megengeded másoknak, hogy átgázoljanak rajtad, nem Jézus tanításai szerint élsz. Ő számtalanszor visszautasította, hogy meghátráljon, és mindíg kiállt a gonosszal szemben.

A béketeremtés azt jelenti, hogy közreműködsz a másik személlyel, hogy helyreálljon a kapcsolat, és ezzel megtiszteled a másik személyt is.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Inkább elkerülöd a konfliktust a kapcsolat helyreállítása helyett? Miért vagy miért nem?
  • Amikor beadod valakinek a derekad, és megengeded, hogy mások átgázoljanak rajtad, hogyan változtatja meg a nézőpontod az a tény, hogy ez nem biblikus békekötés?
  • Hogyan segít Jézus példája emlékezni arra, hogy mások javára cselekedj?



Kapcsolatok helyreállítása: A kibékülés nem feltétlenül problémamegoldás is

"Keressétek a békességet és dolgozzatok annak fenntartásán!" (1. Péter 3:11., NLT fordítás)

A hetedik biblikus lépés a kapcsolatok helyreállítására, hogy a kibékülésre helyezd a hangsúlyt, ne pedig a problémamegoldásra.

Valótlan elgondolás az, hogy mindenki mindenben egyetért. A kibékülés a kapcsolatokra fókuszál, míg a problémamegoldás magára a problémára. Amikor a kibékülésre figyelünk, a probléma elveszti jelentőségét, és sokszor lényegtelenné válik.

Új alapokra helyezhetjük a kapcsolatunkat még akkor is, ha képtelenek vagyunk megoldani az értékrendbeli különbségeket. Keresztényként is gyakran vannak jogos, őszinte vitáink és eltérő véleményünk, viszont nézeteltérésünket tudjuk úgy kezelni, hogy nem válunk ellenszenvessé egymás számára.

Ugyanaz a gyémánt másnak tűnik, ha más szögből nézzük. Isten egyediséget vár tőlünk, nem pedig egyformaságot. Sétálhatunk kéz a kézben anélkül is, hogy teljes egyetértésben lennénk minden kérdést illetően.

Ez nem azt jelenti, hogy feladod a megoldás kutatását. Lehet hogy folytatnod kell majd a dolog megtárgyalását vagy megvitatását, de ezt lelki harmóniában teheted. A kibéküléssel a csatabárdot ássátok el, nem pedig a problémát.

A hetedig lépés a kapcsolatok helyreállítása felé egyszerű, de egyáltalán nem könnyű. Nagyon nagy erőfeszítést igényel helyrehozni egy kapcsolatot. Ezért ösztönöz minket Péter: "Keressétek a békességet és dolgozzatok annak fenntartásán!" (1. Péter 3:11., NLT fordítás)

Amikor a békén dolgozol, azt teszed amit Isten is. Ezért nevezi Isten a béketeremtőket az Ő gyermekeinek.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Kivel kellene helyrehoznod a kapcsolatodat? Tarts egy kis szünetet most, és beszélj Istennel erről az emberről, aztán vedd fel a telefonodat és kezdd el helyrehozni a dolgot!
  • A nézeteltérés hogyan tart távol a kapcsolat helyreállításától?
  • Milyen módon tudnád az egyediséget szemléltetni a kapcsolataidban az egyformaság helyett?





komment
süti beállítások módosítása