Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Három kérdés, amit minden bibliai idézet olvasásakor fel kell tenned-Imádság: döntsd el előre, hogy engedelmeskedsz Isten igéjének-Isten Igéje átformál

2019. február 25. 10:24 - Andre Lowoa




Három kérdés, amit minden bibliai idézet olvasásakor fel kell tenned

„Talán ugyanúgy tetszik az Úrnak az égő- és a véresáldozat, mint az engedelmesség az Úr szava iránt? Bizony, többet ér az engedelmesség…” (1Sám 15:22b)

bible_1.jpg

Ha nincs tapasztalatod abban, hogy Isten Igéjét hogyan alkalmazd az életedben, talán zavarban vagy. Hogyan teheted ezt meg? Ma három kérdést mutatok neked, melyeket bármely Igerésznél feltehetsz, és amik segíteni fognak abban, hogy a Bibliát a saját életedre alkalmazd. Íme a három kérdés:

  1. Mit jelentett ez az Igerész abban az időben, amikor írták?
  2. Mi az az időtlen igazság, ami Isten mondanivalója mögött rejtőzik?
  3. Hogyan alkalmazhatom az életemben?

Ezt úgy hívjuk, hogy „alkalmazás-híd”. Építünk egy hidat a Biblia és a mi világunk közé. Próbáljuk meg úgy felépíteni ezt a hidat, hogy megfigyeljük, mint mond nekünk Pál apostol az 1Korinthus 8. fejezetében a bálványáldozati hús elfogyasztásáról. Olvassuk el az 1Kor 8:1-13-at, majd tegyük fel magunknak a fenti kérdéseket.

  1. Mit jelentett ez az Igerész abban az időben, amikor írták? Korinthosz templomában olyan emberek voltak, akik tudták, hogy a bálványok nem jelentenek semmit, és hogy a nekik felajánlott ételnek nincs varázsereje. Mai hasonlattal csak hamburger volt vagy egy jó steak. Nem számított, hogy megeszik-e, mert a bálványok, amiknek fel lettek áldozva, nem voltak igaziak. Így ez a csoport szabadon evett az ételből, de nem voltak tekintettel arra, hogy mások mit gondoltak erről. Voltak ott új hívők is, akiket zavart ez a gyakorlat. Úgy gondolták, hogy a hívőknek nem kellene megenniük az isteneknek vagy más vallásoknak feláldozott ételt. Pál azt mondja az érett, tapasztalt híveknek, hogy ne engedjék, hogy Istentől kapott szabadságuk megzavarjon más testvéreket.
  2. Mi az az időtlen igazság, ami Isten mondanivalója mögött rejtőzik? Ne használd arra Istentől kapott szabadságodat, hogy másokat kellemetlen helyzetbe hozz.
  3. Hogyan alkalmazhatom az életemben? Nem túl gyakori, hogy ahol élek, Dél-Kaliforniában, kapcsolatba kerülnék áldozatként felajánlott étellel. Feltételezem, nálatok sem jellemző az ilyen helyzet. Akkor ez azt jelenti, hogy mindez számunkra nem hordoz üzenetet? Természetesen nem! Ha az időtlen igazság ez: „Ne használd a szabadságodat arra, hogy másokat azzal zavarj; a szabadságot szeretetre kell felhasználni,” akkor az számomra azt jelenti, hogy figyelemmel kell lennem a körülöttem lévő emberekre, mert így mutatjuk ki a szeretetünket. Tedd fel magadnak a kérdést: „Uram, tettem bármit önzésből, önteltségből, vagy tudatos közönyből másokkal, ami testvérem életében törést okozott? Voltam-e felfuvalkodott önnön szabadságom tudatában, vagy építettem-e másokat a szeretetben?”

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Gondolj egy nagyon ismerős bibliai történetre. Amikor újra elolvasod azt a passzust és felhasználod a fenti három kérdést, milyen új igazságokat vagy az életedben alkalmazható változásokat fedezel fel a történetben?
  • Hiszed, hogy Isten a Biblián keresztül az életedet szándékozik irányítani? Hiszed, hogy az igazságai időtlenek, és az üzenetei még ma is érvényesek?
  • Hogyan tudod megmutatni a hitedet a cselekedeteid által?






Imádság: döntsd el előre, hogy engedelmeskedsz Isten igéjének

 

"A mag ami jó földbe esett, azokat jelképezi akik hallják az igét és megtartják azt igaz és jó szívvel és kitartanak amíg az termést nem hoz." (Lukács 8:15 GNT fordítás)

Isten azokhoz az emberekhez beszél, akik időben eldöntik, hogy azt teszik, amit Ő mond.

Nem fog olyanokhoz szólni, akik azt mondják: "Mondd meg Uram, hogy mit szeretnél, mit mondjak. Aztán eldöntöm hogy ez jó ötlet, vagy sem". Nem fog azokhoz beszélni, akik azt mondják "Istenem, mondd meg hogy szerinted mi lenne jó, aztán összehasonlítom a többi lehetőségemmel, és kiválasztom ami szerintem a legjobb". Nem. Isten nem fogja erre pazarolni az idejét. Előre azt kell mondanod: "Istenem, én együtt akarok működni veled, bármit is akarsz tőlem. Aláírok egy üres csekket: te töltsd ki azt"

Ez az, amit a Biblia jó termőföldnek nevez a Lukács 8:15-ben "A mag ami jó földbe esett, azokat jelképezi akik hallják az igét és megtartják azt igaz és jó szívvel és kitartanak amíg az termést nem hoz." Vedd észre a négy dolgot, ami a jó földet, illetve azokat az embereket jellemzi, akik hittel válaszolnak Isten szavára: először is, meghallják azt. Aztán megtartják vagyis, emlékeznek rá, majd engedelmeskednek neki. Végül pedig kitartanak, amíg nem teremnek gyümölcsöt.

Hogyan teremsz gyümölcsöt? Például úgy, hogy tovább adod azt ami már van. A The Living Bible bibliafordítás szerint ez az ige így szól: "Ők hallgattak Isten igéjére és belekapaszkodtak, és állhatatosan terjesztették mások felé, akik hozzájuk hasonlóan hitre jutnak"

Ha tényleg akarsz Istenről hallani, akkor mondd el valakinek azt, amit már elmondott neked. Ez azt jelenti, hogy engedelmeskedsz Isten igéjének, és ez olyas valami amit előre eldöntesz, még mielőtt kinyitnád a Bibliádat. Ez a tettrekész és engedelmes elme jó talaja.

Tegyük fel, hogy elvégeztél egy lelki agyvizsgálatot, és minden gondolatod ki lett vetítve egy képernyőre, hogy mindenki lássa. Szégyenkeznél? Üres lenne a képernyő? Mit mutatna meg ez a vizsgálat rólad?

Azt mutatná, hogy bezártad az elmédet? Hogy ellenállsz? Hogy bezártad magad Isten előtt mert félsz, bűntudatod van, haragszol, büszke vagy, vagy keserű?

Azt mutatná, hogy felszínes vagy? Elmész templomba, de nincs igazából Isten az első helyen az életedben. Jóval többet tudsz annál, mint amit megélsz. Nem tartasz csendességet. Nem vagy egy kis csoport része. Ha jön a hőség, véged van, mert nincsenek lelki gyökereid.

Megmutatná, hogy zsúfolásig van az agyad? Hogy állandóan annyira el vagy foglalva más dolgokkal - számlákkal, költségvetéssel, sporttal és egyéb dolgokkal. Annyira elfoglalt vagy, hogy Istennek csak az jut ami marad, oldalvonalon kívülre sodródik, és a gyomok megfojtják a lelki életed.

Imádság:

Ha eleged van abból, hogy így élsz, akkor mondd el ezt az imát Istennek most: "Drága Uram, meg akarom tanulni, hogy hogyan halljam a hangodat. Segíts hogy megtegyem az előkészítő lépéseket. Szeretném elérni, hogy nyitott legyen az elmém. Időt akarok szánni arra, hogy figyeljek rád. Ma fogadom / újra megfogadom, hogy minden nap csendességet tartok veled, és eljárok hetente egy kis csoportba. Segíts hogy kiírtsam mindazt ami elvonja rólad a figyelmemet, mindazt ami gyom az életemben. Szeretnék együttműködni veled. Még az előtt hogy elmondanád, mit akarsz, mit tegyek, igent mondok neked Jézus. Leteszem eléd az egész életem. A te nevedben imádkozom. Ámen.







Isten Igéje átformál

Ha ti megmaradtok az én beszédemben, bizonynyal az én tanítványaim vagytok; És megismeritek az igazságot, és az igazság szabadokká tesz titeket. Ján.8.31-32 Károli

Semmi sem képes megváltoztatni az emberek életét, csak a Biblia. Láttam alkoholistákat és függőket kijózanodni és megtisztulni, mert elkezdtek Bibliát olvasni. Láttam, ahogyan Isten Igéje olyan egoista, önimádó férfiakat, akik nőket bántalmaztak átváltoztat Isten szerinti férjekké, csodálatos édesapákká és a közösség derék, becsületes polgáraivá.

A törvény nem tudja megváltoztatni az emberi szívet. Ha elhinném, hogy képes rá, politikus lennék. A hitem arra, hogy a politika valóban megoldást tud nyújtani a föld problémáira, egyenlő a nullával. Hozhatunk törvényeket, amelyek elitélik a rasszizmust és a vakbuzgóságot, de nincs az a törvény, amely rá tudna venni egy fajgyűlölő embert arra, hogy megszeressen egy másik bőrszinű embert.
Erre csak Isten képes.

Jézus így mondja a János 8.31-32-ben:

ha ti megmaradtok az én szavaimban, valóban a tanítványaim lesztek, és megismeritek a való(igaz)ságot és a való(igaz)ság megszabadít titeket. (Vida)

Világi egyetemek szerte a világon vésték kőbe ennek az Igének a második felét az épületeik falán: "Az igazság szabaddá tesz". De ugyanezek az egyetemek semmibe veszik az Ige első részét. A te véleményed , vagy mások véleménye
nem fog szabaddá tenni téged. Csak a Biblia. Mégha a bibliai engedelmesség keménynek tűnik és kényelmetlen is, ez fog megszabadítani téged.

Mindent elhiszel, amit a neten olvasol? Persze, hogy nem! Mindent elhiszel, amit a TV-ben látsz? Nem. Mindent elhiszel, amit az újságokban olvasol? Nem. Miért fordítunk több időt annak a hallgatására, figyelésére, olvasására, amiről tudjuk, hogy hazudik, mint arra, amiről tudjuk, hogy Igazság?

Az alapvető kérdés, amivel szembe fogod találni magad az életben, az ez: Mit fogadsz el tekintélynek?
Az Igét, vagy a világot? Az lesz az igazság, amit Isten mond, vagy amit az emberek állítanak?
Döntened kell, mégpedig hamarosan!


Amennyiben a Biblia nem csalhatatlan, tévedhetetlen és tökéletes, akkor egy halom különféle bajban vagy. A Biblia mondja el, hogyan menekülhetsz meg. A Biblia mondja el, hogy az életed nem egy véletlen baleset. A Biblia mondja el, hogyan kaphatsz megbocsátást. A Biblia mondja el neked, hogyan tudja Isten a világ megjobbítására használni az életed.

Ha a Biblia nem igaz - tökéletesen színigaz- akkor az élet értelmetlen.

Beszéljünk róla:

Mit fogadsz el tekintélynek az életedben? Isten beszédét, vagy a világot?
Hogyan fog kinézni annak az élete, aki a világot fogadja el tekintélynek?
Ha pedig valaki Isten Igéjét veszi tekintélynek az életében, vajon az ő élete hogyan alakul majd?
komment
süti beállítások módosítása