Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A Biblia alkalmazása személyes, praktikus, megvalósítható és hiteles módon-A Biblia egységessége bizonyítja, hogy Igaz-A hálás imák ereje-A krízis gyógyító változásokhoz vezethet-Egy új gondolkodásmód

2019. február 22. 10:18 - Andre Lowoa

A Biblia alkalmazása személyes, praktikus, megvalósítható és hiteles módon


,,De ne csak hallgasd Isten igéjét. Azt kell tenned, amit mond. Különben csak magadat csapod be.” (Jakab 1:22, NLT fordítás)

Semmi sem lesz dinamikus, amíg nem válik személyessé. Arról van szó, hogy amikor Isten igéjét olvasod, megpróbálsz rájönni, mit szükséges tenned most – hogyan alkalmazod.

Egy jó szokás, amit fel tudsz venni, hogy miután olvastad a Bibliát, leírsz egy mondatot arról, amiről szólt. Ez segíteni fog az ,,Igének cselekvőjévé” és nem csupán hallgatójává válni.

Mitől jó egy alkalmazás mód? Négy jellemzője van:

Személyes. Nem írhatsz tervet másnak. Nem arról szól, hogy a világnak mit kéne tennie, hogy a házastársadnak mit kéne tennie vagy a gyermekeidnek. Arról szól, neked mit kell tenned!

Praktikus. Az alkalmazás módodnak valami olyannak kell lennie, amit ténylegesen meg tudsz tenni, vagy amiről képes vagy egy tervet készíteni. A nagy többség nem fog segíteni neked. Valójában közbe fognak lépni, és haszontalannak fogod magad érezni.

Megvalósítható. Hogyha nem tudod teljesíteni a terved, valószínűleg el fog kedvteleníteni. Ha az a terved, hogy öt órát imádkozol naponta, nem fogod megtenni. Ne teljen el napod imádkozás nélkül. Ez megvalósítható. Naponta öt órát imádkozni nem.

Hiteles. Határidőt kell szabnod, amikor meg tudod vizsgálni önmagad. Amíg van határidőd és célod, nem tudod ellenőrizni önmagad. Akkor ez csak egy álom.

Ezt meg tudod tenni a Bibliának bármelyik részével, amit olvasol. A Biblia azt mondja, ,,De ne csak hallgasd Isten igéjét. Azt kell tenned, amit mond. Különben csak magadat csapod be.” (Jakab 1:22, NLT fordítás)

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Miután elolvastad ezt az áhítatot, hogyan fog változni a csendességed?
  • Milyen alkalmazásmódot fogsz kipróbálni ma, hogy a gyakorlatba ültesd?
  • Vágysz azt tenni, amit Isten Igéje mond? Hogyan tükröződik ez az életeden?




A Biblia egységessége bizonyítja, hogy Igaz

"És Mózestől meg valamennyi prófétától kezdve elmagyarázta nekik mindazt, ami az Írásokban róla szólt." (Lk 24,27)

Csak Isten rakhatta össze a Bibliát. Több mint 1600 éven keresztül írta a 66 könyvet 40 különböző szerző - és mégis mindnek egy témája van.

Ez az egyik ok, ami miatt tudjuk, hogy a Biblia Isten szava: egyetlen, egységes témája van. Mózes első könyvétől kezdve egészen a Jelenések könyvéig, a Biblia csak arról szól, hogy Isten megváltja az embert. Jézus a főszereplője!

A tény, hogy a Bibliának ennyire egy központi témája van, nem akármilyen csoda. Más eset lenne, ha egy írója lenne a Bibliának. A Koránt egy személy, Mohamed írta. Konfuciusz válogatott írásait Konfuciusz írta. Buddha írásait pedig Buddha írta. Elvárható, hogy egységesek legyenek.

A Biblia viszont 40 különböző szerzőtől ered, különböző korúak és különböző élethelyzetűek, három különböző kontinensről. Mindannyian ugyanazt a történetet írták - Jézus történetét. Próféták és költők, hercegek és királyok, hajósok és katonák, mindannyiuknak ugyanaz a története. Egy részét otthon írták, egy részét börtönökben, egy másik részét meg hajókon. Nem tudtál volna összerakni ennél változatosabb szerzői csoportot.

Mégis, a történet ugyanaz.

Képzeld el, hogy adok egy-egy papírlapot 50 embernek, és azt mondom nekik, hogy tépjék a papírlapokat különböző formájúra - de nem mondanám meg, hogy mire akarom használni a papírlapokat. Mekkora a valószínűsége annak, hogy ezekből a papírokból ki tudnám rakni az Egyesült Államok térképét? (Az Egyesült Államok 50 szomszédos tagállamból áll - megjegyzés a fordítótól) Ennek az esélye elképesztően alacsony lenne. Ha mégis meg tudnám tenni, az emberek azt hinnék, hogy csak egy trükk volt.

Ez a Biblia összeállításának csodája.

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy az Újszövetség Jézusról szól, az Ószövetség pedig Izráelről. De ez nem igaz. A Biblia ezt mondja a Lukács 24,27 -ben, "És Mózestől meg valamennyi prófétától kezdve [Jézus] elmagyarázta nekik mindazt, ami az Írásokban róla szólt." Az Újszövetség akkor még nem is volt leírva.

A képek, metafórák, hasonlatok és látomások - az elejétől a végéig - mind Isten tervéről szólnak, hogy megváltsa az embert és örök életre szóló családot építsen. Minden vele kezdődött. Őt láthatod minden könyvben.

Ez egy csoda!

Beszéljetek róla:

* A Biblia egységességének csodája megváltoztatta a hozzáállásodat ma reggel, miközben a Bibliát olvastad a csendességedben?
* Amikor a Bibliáról beszélsz, vagy idézel belőle, vajon tükröződik-e benned az ámulat és hódolat, ami abból ered, hogy megérted, a Biblia valóban mekkora csoda?




A hálás imák ereje


"Semmiért se aggódjatok, hanem imádságban és könyörgésben mindenkor hálaadással tárjátok fel kéréseiteket Isten előtt. Ha így tesztek, megtapasztaljátok az Úr békességét." (Filippibeliekhez írott levél 4:6-7a NLT fordítás)

A Filippibeliekhez írott levélben a Biblia legnehezebben elfogadható versét olvashatjuk."Semmiért se aggódjatok, hanem imádságban és könyörgésben mindenkor hálaadással tárjátok fel kéréseiteket Isten előtt. Ha így tesztek, megtapasztaljátok az Úr békességét." (FIlippibeliekhez írott levél 4:6-7a NLT ford.)

Nem könnyű leállni aggodalmaskodásunkkal életünk gyakran ijesztő részletei kapcsán. Isten azonban a hogyant is elénk tárja ebben az igében. "Hálaadással tárjátok fel kéréseitek Isten előtt." A hálás ima békét hoz. Az Úr azt mondja neked, hogy amint aggódni kezdenél, fordulj hozzá imában. 

A szülők megértik a hálaadó imák erejét. A legtöbb szülő ugyanis nem örül túlzottan, ha a gyermeke nem hálás, nem köszöni meg azt, amit már megkapott. Isten is így van ezzel. Azt szeretné, ha elkérnénk tőle, amire vágyunk és szükségünk van. Az Újszövetségben több, mint 20 alkalommal szólít fel arra, hogy kérjünk tőle. De azt is szeretné, ha ezt hálás szívvel tennénk. 

A Biblia arra is hív bennünket, hogy legyünk pontosak kéréseinkben és dicsőítésünkben egyaránt. A sima "kösz mindenért" helyett jobb, ha pontosan elmondjuk, miért is vagyunk hálásak. Amikor azt mondom a feleségemnek, hogy "annyira hálás vagyok neked", azt kérdezi, miért is pontosan? Szeretné hallani, mi az, amit nagyra értékelek benne, Isten is ezt teszi. Tehát ha imádkozol, mondd el, miért is vagy hálás pontosan. Ez a legfontosabb módja annak, hogy köszönetet mondj az Úrnak. 

Előre hálát adni az Úrnak a hit egyik nagy lépése: ha van ehhez bátorságunk, csodák történnek. Minél hálásabb vagy, annál nagyobb dolgokat tud véghez vinni az életedben. Ereje eszközeként használja hálaadásunkat az életünk során. 

Tehát mondd, miért vagy hálás? 

Beszéljetek róla

  • Mit gondolsz, miért olyan fontos a hála az életünkben? 
  • Ha egészen pontosan kellene megfogalmaznod, miért vagy hálás az Úrnak? Szánj időt arra, hogy Istennek is felsorold ezeket. 
  • Milyen módokon számítasz Isten áldására a jövőben? Köszönd meg őket - még mielőtt megtörténnek. 




A krízis gyógyító változásokhoz vezethet

„Jákob teljesen egyedül maradt a táborban, és valaki jött, és birokra kelt vele, míg pirkadni kezdett. Mikor az látta, hogy nem győzhet a küzdelemben, megütötte Jákob csípőjét és kificamította a helyéről.” (1Mózes 32:24-25, NLT fordítás)

Éppen krízisben vagy? Ez azt jelenti, hogy Isten készül valamire! Változás előtt állsz. Nem maradhatsz ugyanott. Isten készen áll, hogy megváltoztassa az életed.

A Biblia azt tanítja, hogy az életben a legnagyobb küzdelmünk Istennel van, mert mi akarunk irányítani. Mi akarunk Isten lenni.

Ez volt Jákob problémája is – olyan mértékben próbálta meg irányítani az életét, hogy még születésének sorrendjét is meg akarta változtatni. Jákob iker volt, és a Biblia elmondja, hogy amikor született, belekapaszkodott idősebb testvérének a bokájába, és azért küzdött, hogy ő lehessen az első. Élethosszig tartó konfliktusban állt bátyjával, Ézsaúval, de a legnagyobb harca Istennel volt.

Sőt egyik éjjel, mint ember ember ellen, megpróbált küzdeni Istennel. Néhányan vitatják, hogy Jákob vajon tényleg Istennel birkózott-e, de a Biblia azt mondja a Hóseás könyvében: „Már az anyaméhben küzdött Jákob a testvérével, amikor pedig felnőtt férfi lett, Istennel küzdött.” (Hóseás 12:3, NLT fordítás).

Ha azt kérném, hogy gondolj a legnagyobb problémádra, valószínűleg nagyon gyorsan felidéznéd gondolatban. Azonban függetlenül attól, hogy mi a probléma, gyanítom, hogy mindet ebbe a két témába lehetne besűríteni.

1) Akarok-e engedelmeskedni Istennek ebben a helyzetben, és megteszem, amit ő helyesnek mond, akár tetszik, akár nem?

2) Akarok-e bízni Istenben ebben a helyzetben, engedve, hogy ő kezelje ezt?

Nem számít, mi a problémád – pénzügyi, fizikai, kapcsolati, szakmai – a te legnagyobb problémád nem ez a probléma! A valódi gond az, hogy nem engedelmeskedsz Istennek és nem bízol benne! Ez teszi a problémát még nagyobbá.

Voltál valaha vesztes helyzetben? Talán éppen most vagy benne. Mit gondolsz, ki van emögött? Isten! Isten gyakran megenged krízishelyzeteket az életünkben, hogy magára vonja a figyelmünket. Amikor hirtelen a földre kerülünk, hátunkon fekve, arra kényszerülünk, hogy felnézzünk.

Isten szeret téged, úgy, ahogy vagy, de annál sokkal jobban szeret, minthogy ott hagyjon a megrögzött szokásaidban, halogatásaidban, sebeidben. Ő meg akar változtatni. Segíteni akar, hogy növekedj, jobbá legyél, mássá legyél, hogy mindazzá válj, aminek ő elgondolt. Ezért megengedi a krízist.

Miért? Azért mert ritkán változunk, míg a fájdalom, amit érzünk, nagyobb nem lesz, mint a változástól való félelmünk. Addig nem változunk, amíg látjuk a fényt, csak akkor változunk, ha érezzük a forróságot.

Isten használni tudja a helyzetedet, hogy oda vigyen, ahol lenned kell. A krízis felhívja a figyelmedet, és arra kényszerít, hogy Isten felé nézz.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mikor a legnehezebb engedelmeskedned Istennek?
  • Mikor van a legnagyobb kihívás számodra, hogy bízz Istenben?
  • Milyen szerepet játszik az engedelmesség és a bizalom a legnagyobb kihívásban, amivel éppen most nézel szembe?






Egy új gondolkodásmód

”Ne utánozzátok ennek a világnak a viselkedési módjait és szokásait, hanem engedjétek, hogy Isten egy új személlyé változtasson azáltal, hogy megváltoztatja a gondolkodásmódotokat.” (Róma 12:2, NLT fordítás)

Az, ahogy a dühödet kifejezed, egy tanult válasz. Nem automatikusan választod ezt a reakciót, hanem valakitől ezt láttad és ezt tanultad. A haragra adott válaszunk egy tanult válasz.

A jó hír az, hogy meg lehet szabadulni a tanult reakciótól, és nem kell ezt az utat választanod. Új szokásokat és mintákat tanulhatsz. Nem kell továbbörökítened azt, amit a szüleid és az ő szüleik tettek. Minden alkalommal, amikor indokolatlanul dühbe gurulsz, mintává válsz gyermekeid számára. Pontosan azt tanítod meg nekik, hogyan nem helyes cselekedni, és ők a saját gyermekeiknek ugyanezt fogják megtanítani. Valakinek meg kell állítani ezt a körforgást!

A Biblia a Róma 12:2-ben ezt mondja: ”Ne utánozzátok ennek a világnak a viselkedési módjait és szokásait, hanem engedjétek, hogy Isten egy új személlyé változtasson azáltal, hogy megváltoztatja a gondolkodásmódotokat.” (NLT ford.)

Hogyan viselkedik ma a világ? Elnyom, elfojt, és mindenhol csak az önkifejezéssel találkozunk.

A televízió és a filmek tele vannak azzal, hogy durvaságot tapasztalnak másoktól olyan emberek, akik maguk is frusztráltak, sérültek vagy dühösek. A gyerekek olyan mintákat tanulnak meg, amiket látnak. Nem akarhatod, hogy a gyermeked rossz mintát tanuljon meg arra, hogy hogyan kezelje az indulatait és a haragját.

A kulcs ahhoz, hogy megtanuld kezelni az indulataidat, a Róma 12:2-ben van: a gondolkodásmódunknak meg kell változnia.
Ha meg akarod változtatni azt, ahogy viselkedsz vagy cselekszel, akkor nem a viselkedésedre kell fókuszálnod. És arra se figyelj, hogy hogyan érzel. Kezdd azzal, hogy megváltoztatod a gondolkodásmódodat. Amikor megváltozik az, ahogy bizonyos dolgokat értelmezel az elmédben, akkor meg fognak változni az érzelmeid is, majd ez azt fogja eredményezni, hogy megváltozik a viselkedésed és a cselekedeteid is. Egy új személlyé változol az elméd megújulása által.

Ezt Isten végzi el benned. Ő az, aki megváltoztatja az ártalmas és romboló gondolkodási mintákat az elmédben, és egy új emberré, egy új személlyé változtat téged.

Beszéljünk róla:

• Milyen mintákat látsz a családodban, amelyek hatással voltak rád a különböző élethelyzetekben való reakcióidban?

• Hogyan lehetnél még jobb példa a gyermekeidnek vagy másoknak abban, hogy hogyan reagáljunk szeretettel a különböző helyzetekben az emberek felé?

• Milyen más téren szeretnéd még, ha Isten egy „”új emberré” formálna át téged ?



komment
süti beállítások módosítása