Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Amit le kell győznöd-Amit le kell metszeni-Gondolkozz el azon. hogy mit gondolsz!-Használd, amit Isten neked adott!-Hol élsz most?-Mit vár el Isten tőled?-Ne hagyd, hogy mások visszatartsanak!-Ő megért-TUDD, HOGY MI A JÓ SZÁMODRA!

2019. február 21. 00:16 - Andre Lowoa

Amit le kell győznöd

„Ne térj el tőle se jobbra se balra, hogy boldogulj mindenütt, amerre csak jársz.” (Józsué 1:7)

Peter McWilliams mondta: „Talán legnagyobb hiba, amit elkövethetünk, hogy kerüljük az olyan helyzeteket, melyekben esetleg hibáznánk.” A következő néhány napban vizsgáljunk meg néhány dolgot, amit le kell győznünk ahhoz, hogy sikert érhessünk el az életben. Helyzetek. Úgy érzed, hogy zsákutcába jutottál? Talán szeretnél továbbtanulni, de nincs hozzá megfelelő anyagi háttered. Vagy munkahelyet szeretnél váltani, de nem mersz lemondani a biztos fizetésről, vagy félsz, hogy elveszítenéd a nyugdíjadat. Talán egy fogyatékosság vagy betegség csapdájában érzed magad. A győzelem titka, hogy a körülményeidet két csoportba osztod: olyan helyzetekre, melyeken tudsz változtatni, és olyanokra, melyeken nem tudsz. Az életben szinte mindenen lehet változtatni, vagy más módon megközelíteni azt. De nem mindig lehet ezt azonnal megtenni. Írd össze, hogy mi az, amin tudsz változtatni. Sokszor azért vallunk kudarcot újra meg újra, mert mindenáron azon akarunk változtatni, amin nem lehet. Ne rohanj fejjel a falnak, gyakorold a reális gondolkodást! Értsd meg a különbséget hit és ábrándozás között! Phil Cooke mondta: „A világon minden problémára vagy van megoldás, vagy nincs. Ha létezik megoldás, rajta, keresd meg! Ha nincs, ne is törődj vele!” Isten bizonyos talentumokkal ajándékozott meg. Ha felfedezed, fejleszted és használod őket, akkor Isten sikert fog adni még lehetetlennek tűnő akadályokkal szembenézve is. Ne foglalkozz azzal, amin nem tudsz változtatni, összpontosíts arra, amin tudsz, és a lehetőségek maguktól fognak kínálkozni. Ahogy Hannibál mondta híres mondatát, mikor átkelt az Alpokon: „Vagy találunk utat, vagy csinálunk egyet.” Neked is ilyen hozzáállásra van szükséged!


„Megsanyargatom és szolgává teszem a testemet.” (1Korinthus 9:27)

második dolog, amit le kell küzdened: az érzelmeid. Bár az érzelmek jó mérőműszerként megmutathatják, hogyan érzel, és súghatnak, hogy miben kell változtatnod életeden, soha ne engedd, hogy az érzelmeid határozzák meg döntéseidet! Kérdezz meg bárkit, akinek kiválóan kell teljesítenie szakterületén, és rá fogsz jönni, hogy ideje nagy részét arra fordítja, hogy uralkodjon az érzésein. Ugyanakkor hasznos lehet, ha odafigyelsz az érzéseidre azért, hogy mélyére hatolj annak, mi is a bajod lényegében. Vegyük példának a következő két állítást: 1) Ma nincs kedvem dolgozni. Miért nincs? Túl sokáig maradtál ébren tegnap? Talán változtatnod kellene az időbeosztásodon. Egészségesen étkezel? Talán változtatnod kellene az étrendeden. Motiválatlan vagy? Beszélj Istennel, olvasd Igéjét, tölts időt lelkesítő barátokkal, stb. Ne csak ülj ölbe tett kézzel, csinálj valamit! 2) Olyan lehangolt vagyok mostanában. Pihensz eleget? Tartottál mostanában szünetet? A hangulatunk általában javul a testmozgástól, szóval kezdj el tornázni, hozd formába magad! Nem engedheted meg magadnak, hogy az érzelmeidre alapozd az életedet. Vissza fognak tartani, megállítanak vagy kerülőutakra visznek. Azt mondod, valamilyen ösztönzésre vársz? Ahogy Jack London regényíró mondta: „Nem várhatsz az inspirációra, neked kell érte menned.” Kövesd Pál példáját: „én tehát úgy futok, mint aki előtt nem bizonytalan a cél, úgy öklözök, mint aki nem a levegőbe vág, hanem megsanyargatom és szolgává teszem a testemet, hogy amíg másoknak prédikálok, magam ne legyek alkalmatlanná a küzdelemre” (1Korinthus 9:26-27)

„Szerezz bölcsességet, és minden szerzeményeden szerezz értelmet!” (Példabeszédek 4:7)

A harmadik dolog, amit le kell küzdened a siker érdekében, a tudatlanság. Ahogy Don Wood író megjegyezte: „A hülyeség örökké tart, a tudatlanságon lehet segíteni.” Túl sokszor nem gondolkodunk reálisan, nem járunk utána az információnak, vagy nem sajátítjuk el a szakértelmet, amire szükségünk van. Edison sokszor vallott kudarcot, de végső sikerét nem a szerencsének köszönhette, hanem a felkészültségnek. Sokan alulértékelik a tudást. Például mivel a számítógépek lehetővé teszik, hogy sokszor próbálkozzunk, ezért nem szánjuk rá az időt, hogy elolvassuk a használati utasítást. Mivel annyira kapkodunk, nem vagyunk hajlandók megállni, és kideríteni, amit valóban tudnunk kell. A fiatalokra nagy nyomás nehezedik, hogy munkahelyet találjanak, ezért gyakran nem értékelik befektetésként a továbbtanulásra fordított időt. Jack Nicklaus golfbajnok mondta: „Tanuld meg a játék alapelemeit, és ragaszkodj azokhoz! A gyorstalpaló megoldások sosem tartósak.” Lehet, hogy elég szerencsés vagy ahhoz, hogy képességeid feletti szintre előléptessenek. De ha a tudásod nem ér fel a pozíciódig, akkor kudarcra vagy ítélve. Íme, néhány szentírási tanács, mely szerint érdemes élni: „Boldog az az ember, aki megtalálta a bölcsességet, és az az ember, aki értelmet kap. Mert több haszna van ennek, mint az ezüstnek, és nagyobb jövedelme, mint a színaranynak. Drágább ez a gyöngynél, és semmi sem fogható hozzá, amiben kedved leled. Hosszú élet van a jobbjában, baljában pedig gazdagság és dicsőség. Útjai kedves utak, és minden ösvénye békesség. Élet fája ez azoknak, akik megragadják, és akik rá támaszkodnak, boldogok.” (Példabeszédek 3:13–18).




Amit le kell metszeni

„…hogy még több gyümölcsöt teremjen.” (János 15:2)

Jézus azt mondta, hogy Isten, a szőlősgazda „azt a szőlővesszőt, amely nem terem gyümölcsöt énbennem, lemetszi, és amely terem, azt megtisztítja, hogy még több gyümölcsöt teremjen”. Figyelj meg két dolgot: 1) Isten bizonyos dolgokat lemetsz. Milyen dolgokat? Olyan dolgokat, amiket már megszoktál, de útját állják a fejlődésednek. Olyan dolgokat, amiket ő nem szánt neked. Olyan dolgokat, melyek bajba sodornának. Olyan dolgokat, amelyek nem hajlandóak változni. Olyan dolgokat, melyek már betöltötték hivatásukat, és már nincs rájuk szükség. 2) Isten visszametsz bizonyos dolgokat. Egy megmetszett gyümölcsfa nem néz ki túl szépen. Amikor Isten elkezd visszametszeni bizonyos dolgokat az életedben azért, hogy energiádat megfelelő irányba terelje, egy darabig talán te sem nézel ki szépen. Néha ez azt jelenti, hogy el kell engedned dolgokat, melyekről azt gondoltad, mindig ott lesznek, vagy át kell rendezned a fontossági sorrendet az életedben, vagy be kell érned kevesebbel egy darabig, vagy azt, hogy nem tudod elmagyarázni a szeretteidnek, miért is történik veled ez a metszési folyamat. De ha az életadó nedveket elszívja egy meddő ág, mely nem fog gyümölcsöt teremni, az pazarlás! Ahogy az is, ha idődet, figyelmedet és erődet az elsőrendű dolgok helyett másodrendűekre vagy harmadrendűekre fordítod. Értsd meg, Isten tudja, mit kell lemetszeni az életedből, és tudja, hogy mit kell visszametszeni. Lehet, hogy nem érted, mit tesz, mégis imádkozz így: „Küldj, akit akarsz, és távolítsd el, akit akarsz. Dicsőíteni foglak, amikor érkezik valaki az életembe, és dicsőítelek, amikor elmegy, mert a te tetszésed az én jutalmam, és a te céljaid megvalósulása az életem értelme.”




Gondolkozz el azon. hogy mit gondolsz!

„Mert amitől leginkább rettegtem, az jött rám... " (Jób 3:25)

Nick kemény fickó volt, de negatív beállítottságú. A vasútnál dolgozott. Egyik éjszaka, mikor a munkatársai már mind elmentek haza, véletlenül bezárta magát egy hűtőkocsiba. A fagypont alatti hőmérséklet miatt aggódva segítségért kiáltott, de hasztalan. Minél többet gondolt szerencsétlen helyzetére, annál jobban fázott, míg végül reszketni kez­dett. Meg volt győződve arról, hogy meg fog halni, ezért levelet írt a családjának, felvá­zolva a történteket. Másnap reggel megtalálták Nick holttestét. A boncolás feltárta, hogy csakugyan halálra fagyott. Azonban volt valami, amit a nyomozók rejtélyesnek találtak. A hűtőkocsi, melyben Nick csapdába esett, elromlott, ezért kikapcsolták. Azon az éjszakán, amikor a férfi halálra fagyott, a vagonban a hőmérséklet 16,1 fok volt, alig alacsonyabb a szobahőmérsékletnél. Am mivel ő a halált várta, gondolataiban már elvesztette a csatát.

Amit te gondolsz az életedről, sokkal fontosabb, mint amit bárki más tart róla. Jób azt mondta: „Mert amitől leginkább rettegtem, az jött rám, amitől remegtem, az ért utol engem". Vigyázz, mire számítasz, a negatív várakozások önbeteljesítő próféciákká válnak. Isten megígérte, hogy segíteni fog neked, de tiéd a döntő szavazat. Ha a negatív dolgokra összpontosítasz, akkor hozzájárulsz ahhoz, hogy a Sátán legyőzzön. Jézus azt mondta: „Legyen a ti hitetek szerint!" (Máté 9:29). Tehát fogadd el Isten Igéjét, és az Ő ígéreteire összpontosíts, ne a problémáidra! Ha ezt teszed, hited a győzelem új szint­jeire juttat. De rajtad áll, hogy megtedd az első lépést!



„... mindent megtehet sokkal bőségesebben, mint ahogy mi kérjük vagy gondoljuk..."

(Efezus 3:20)

Azt beszélik, hogy egyszer Szaúd-Arábia királya meghívott egy híres golfozót egy versenyre. Mielőtt a férfi hazatért volna, a király így szólt hozzá: „Szeretnék önnek vala­milyen ajándékot adni. Bármit kíván, csak nevezze meg!" A golfjátékos udvariasan meg­köszönte, de azt mondta, hogy nincs szüksége semmire. A király azonban hajthatatlan volt, így végül a férfi megadóan mondta: „Nos, felség, golfütőket gyűjtök." Arra gondolt, hogy esetleg kap egy aranyozott vagy gyémánt berakásos ütőt. Képzelhetjük, mennyire megdöbbent, amikor néhány héttel később egy levelet kapott, amelyben egy 2000 hold területű golfklub birtoklevele volt!* Pál azt mondja, hogy „Isten bármit megtehet... sokkal többet, mint amit valaha is el tudnál képzelni... akár legmerészebb álmaidban..." A királyok nem úgy gondolkodnak, mint mi, és ha a Királyok Királyát szolgálod, akkor ez kétszeresen is igaz. Isten rád vonatkozó terve messze felülmúlja mindazt, amit va­laha is el tudnál képzelni magadnak. A zsoltáríró azt mondja: „Éneklek az Úrnak, mert bőkezűen bánt velem" (Zsoltárok 13:6 NKJV). Isten értékeli a legkisebb erőfeszítést is - a kicsinyességet és szűklátókörűséget azonban ellenzi! Ha valóban hiszed, hogy Ő irányítja lépteidet, és hogy jósága és szeretete kísér életed minden napján, akkor nagy dolgokra számíthatsz Istentől. León Nacson mondja: „Mindig számíts a lehető legjobb végkimenetelre magad és mások számára, mert ha csak kicsivel többre számítasz a szokásosnál, akkor csak annyit fogsz kapni!" Emlékezz: „A hit... a nem látható dolgok létéről való meggyőződés" (Zsidók 11:1). Tehát ha nem „látod" is, bízz abban, hogy Isten érted dolgozik, elrendezi, hogy a megfelelő időben a megfelelő helyen légy, azt is, hogy mások elinduljanak neked segíteni - és figyeld, hogy cselekszik Isten!

* angolul a golfütő neve is golf club [a ford.]



Használd, amit Isten neked adott!

„… az Istentől kapott erővel…” (1Péter 4:11)

Péter azt mondja: „ha valaki szolgál, úgy szolgáljon, mint aki azt az Istentől kapott erővel végzi”. Ha Isten egy megbízatást ad neked, akkor megad mindent, ami szükséges ahhoz, hogy teljesíteni tudd. Tulajdonképpen, ha megfigyeled a saját alapvető képességeidet, akkor felfedezheted az elhívásodat. Winston Churchill azt mondta: „Mindenkinek az életében eljön egy különleges pillanat, amikor vállon kocogtatják, és valami különleges dolog elvégzésének a páratlan lehetőségét ajánlják fel, ami az ő tehetségükre van szabva. Mekkora tragédia, ha az a pillanat, amely életük legjobb pillanata lehetett volna, felkészületlenül találja őket.”

Nem mindig lehetsz az, ami szeretnél lenni, de minden lehetsz, aminek Isten akar látni. Ez azért van, mert Ő nevez ki és irányít bennünket „…kinek-kinek képessége szerint…” (Máté 25:15). Mit szeretsz csinálni, és mi az, amit általában jól csinálsz? A zene az erősséged? Vagy a számok világában vagy otthon? Szeretsz gyerekekkel foglalkozni? Pál azt mondja: „A kegyelmi ajándékok között ugyan különbségek vannak, de a Lélek ugyanaz. Különbségek vannak a szolgálatokban is, de az Úr ugyanaz.” (1Korinthus 12:4-5). Ez azt jelenti, hogy olyan dolgok, amelyeket mások unalmasnak találnak, téged éppenséggel felvillanyoznak és gazdagítanak.

A Biblia azt mondja, hogy Isten „lelki házat” épít (1Péter 2:5). És abban mindannyiunknak van helye. Ha ezt tudod, az eloszlatja azt a téveszmét, hogy nem vagy értékes, ha nincs ugyanolyan tálentumod, mint másoknak. Ez egyben meg is határozza a tényleges felelősségedet, és leszámol azzal a mítosszal, hogy mindent neked kell csinálnod. Nem, az kell, hogy legyen a célod, hogy Isten rád vonatkozó tervének határain belül maradj. Tehát ahelyett, hogy mentegetőznél amiatt, hogy nincsenek bizonyos készségeid, fedezd fel azokat az ajándékokat, amelyeket Isten neked adott, és állítsd őket munkába Isten országáért!




 

Hol élsz most?

„Aki pedig mindent megtehet sokkal bőségesebben, mint ahogy mi kérjük vagy gondoljuk…  azé a dicsőség… örökkön örökké.” (Efezus 3:20-21)

Izráel népének vándorlása Egyiptomból az ígéret földje felé szemlélteti azt a három különböző helyet, melyek közül választhatsz, hogy hol szeretnél élni. 1) A „nem elég” helye. Egyiptomi rabszolgaként mindenben a fáraótól függtek. Ha Istenen kívül bárkire vagy bármire rá vagy utalva, akkor nem vagy igazán szabad. Amíg me nem érted, hogy Isten gondot visel rólad, mindig a „nem elég” gondolkodásmód szerint fogsz élni. Illés az éhínség idején egy patak mellett élt, és hollók hordtak neki eleséget. Aztán egy nap a hollók nem jöttek többé, a patak pedig kiszáradt. Miért? Mert Isten elapasztott egy ideiglenes forrást azért, hogy Illés kénytelen legyen visszatérni a valódi forráshoz. Értsd meg: akármit vagy akárkit használ is, az igazi forrásod Isten legyen. Az ő neve „Jahve Jire”, az Isten, aki gondoskodik. 2) Az „éppen csak elég” helye. A pusztában Izráel mindig csak egy napra elegendő mannát kapott. Nem éppen szórakoztató egyik napról a másikra élni, és minden nap keményen dolgozni a betevő falatért. De mi, emberek azt értékeljük, amiért meg kell küzdeni, és így megtanulunk még jobban bízni Istenben. Sőt, az ilyen időszakok fejlesztik ki bennünk a szívósságot, ami segít előre haladni a jobb dolgok felé. 3) A „bőven elég” helye. Isten olyan országot tervezett Izráel számára, „ahol nem kell szűkösen enned a kenyeret, és nem szenvedsz hiányt semmiben” (5Mózes 8:9). Az a célja, hogy életünk minden területén ezt a gazdagságot tapasztalhassuk (Id. 2Korinthus 9:8). Azért adja ezt, hogy magadnak halmozd fel? Nem, hanem azért, hogy áldássá lehess mások számára, és betöltsd élethivatásodat. Állj rá tehát erre az igére: „Aki pedig minden megtehet sokkal bőségesebben, mint ahogy mi kérjük vagy gondoljuk, a bennünk munkálkodó erő szerint: azé a dicsőség… örökkön-örökké.”




Mit vár el Isten tőled?

„Akinek sokat adtak, attól sokat kívánnak, és akire sokat bíztak, attól többet kérnek számon.” Lukács 12:48

 

A több áldás mindig nagyobb felelősséggel jár, tehát:

1) Hagyd abba a panaszkodást! Nem attól leszel boldog, hogy megkapod, amit akarsz, hanem attól, ha felismered és élvezed, amid van. Ezért legyen pozitív hozzáállásod és légy hálás minden nap! Rudyard Kipling mondta: „Ne foglalkozz sokat a hírnévvel, hatalommal vagy pénzzel. Egy napon találkozni fogsz valakivel, akit ezek közül egy sem érdekel, és akkor tudni fogod, milyen szegény vagy.”

2) Ne feltételezz! Ha azt látod, hogy szomszédjaid új bútort vesznek, drága nyaralásokra mennek, vagy új autót vesznek, nem sürget valami belül arra, hogy ugyanezt te is megtedd? Vigyázz, az, hogy úgy tűnik, valaki hasonló körülmények között él, mint te, az még nem jelent semmit! Lehet, hogy kétszer annyit keres, mint te. Másrészt az is lehet, hogy nyakig ül az adósságban, és egyenes úton van a teljes csőd vagy egy válás felé. Ne legyenek feltételezéseid, és ne próbálj meg valaki másra hasonlítani!

3) Ne tartsd vissza, amit oda kellene adnod! Bruce Larson mondta: „A pénz még két kéz arra, hogy gyógyítsunk, tápláljunk másokat, és áldássá legyünk kétségbeesett családok számára e földön. Másként fogalmazva: a pénz az én másik felem.” De ez csak akkor igaz, ha hajlandó vagy megválni tőle. A pénz olyan, mint a trágya: ha hagyod felgyülemleni, bűzlik; ha szétteríted, akkor segíti a növekedést. A pénz olyan lehetőségeket teremt, amilyenekért a szegényebbek csak imádkozni tudnak. Még egy fontos gondolat: az ítélet napján az egyik legfontosabb kérdés lesz, hogy hogyan használtad a pénzedet. Sőt, ez fogja meghatározni örökkévaló jutalmadat is. Gondolkodj el ezen!







Ne hagyd, hogy mások visszatartsanak!

„…megbotránkoztak benne…” (Máté 13:57)
Józsefre nehezteltek bátyjai az álmai miatt, ezért eladták rabszolgának. Dávidot családja nem tartotta alkalmasnak a királyságra. Azok az emberek, akik ismerték Jézust életének első harminc évében, ezt mondták: „…Honnan van ebben ez a bölcsesség és ez a csodatevő erő? Hát nem az ács fia ez?... És megbotránkoztak benne…” (Máté 13:54-57).
Be kell látnod, hogy néhány ember, aki „már akkor is ismert téged”, most nem ismer, mert annak idején beskatulyázott. Mit tehetnél? Tedd, amit Jézus tett – ő továbbment. Mi mást tehetett volna? Nem engedte, hogy mások visszatartsák, és emiatt ott ragadjon életének egy olyan pontján, ami a múlthoz tartozott, és már elmúlt – neked is hasonlóképpen kell tenned. Ha hagyod, hogy mások folyton leszorítsanak az útról az emlékek sávjába, akkor végül ott ragadsz, tovább maradva, mint ameddig kellene, és elszalasztod Istentől rendelt célodat. Csodálatos az, ha vannak olyan emberek az életedben, akik tudják, honnan jöttél, és ennek fényében látják azt, hogy hová tartasz. Ugyanakkor, ha választanod kell az akkor és a most között, áldozd fel a múltat, mert úgysem lehet újraírni, legfeljebb újra és újra lejátszani. Ne ismételgesd a kezdeteket, kezdd el írni a történet többi részét! A jövő a tiéd – ragadd meg, amíg még teheted!
Egyszer egy nagyon szerencsétlen játékos keveredett a golfpályára, aki szinte minden ütést elhibázott, és minden labdája egy hangyabolyban kötött ki. Végül egy hangya úgy döntött, hogy kezébe veszi az irányítást, és így szólt: „Gyertek utánam!”. Egy másik visszakiabált: „De hová megyünk?!” A hangya a felettük ülő labdára mutatott. „Oda! Ha nem mászunk fel rá, meg fogunk halni!”





Ő megért

„…hozzánk hasonlóan kísértést szenvedett mindenben…” (Zsidók 4:15)
Az Úr megérti, min mégy most keresztül, mert neki is volt már része benne. A Biblia azt mondja: „Mert nem olyan főpapunk van, aki ne tudna megindulni erőtlenségeinken, hanem olyan, aki hozzánk hasonlóan kísértést szenvedett mindenben, kivéve a bűnt. Járuljunk tehát bizalommal a kegyelem trónusához, hogy irgalmat nyerjünk, és kegyelmet találjunk, amikor segítségre van szükségünk.” (Zsidók 4:15-16).
Ez azt jelenti, hogy 1) Jézus megérti a családi gondokat. Neki is volt családja. Egy alkalommal épp ők mondták rá, hogy megzavarodott (ld. Márk 3:21). 2) Jézus megérti, mikor úgy érzed, hogy túl sok minden zúdult rád. Volt, hogy azt mondta tanítványainak: „»Jöjjetek velem csak ti magatok egy lakatlan helyre, és pihenjetek meg egy kissé.« Mert olyan sokan voltak, akik odaérkeztek, és akik elindultak, hogy még enni sem volt idejük.” (Márk 6:31). Jézus nem csak a munkahelyi nyomást tudta kezelni, megszervezte, tanította és helyreigazította követőit, akik között egy csapat halász, egy túlbuzgó forradalmár és egy megvetett adószedő is volt. 3) Jézus megérti, milyen, amikor elutasítanak. A falu, ahol felnőtt, nem sok jót hozott neki. „saját világába jött, és az övéi nem fogadták be őt” (János 1:11). Mikor Fülöp azt mondta róla Nátánaélnek: „Megtaláltuk azt, akiről Mózes írt a törvényben, akiről a próféták is írtak: Jézust, a József fiát, aki Názáretből származik.” Nátánaél ezt mondta rá: „Származhat-e valami jó Názáretből?” (János 1:45-46). A családfája sem dicsekedhetett a felmenőivel. Ráháb prostituált volt, Jákób csaló, Dávid házasságtörő – hogy csak néhányat említsünk. Igen, Jézus megért. Tudja, milyen helyzetben vagy, és képes segíteni. Beszélj hát vele!



Csalódtál az emberekben? Jézus megérti, mert őt is cserbenhagyták azok, akiket szeretett, és akikre számított. Júdás, a pénztárosa, eladta, és csókkal pecsételte meg az ügyletet. Legnehezebb órájában a Gecsemáné kertben, hozzá legközelebb álló tanítványai, Péter, Jakab és János, nem tudtak ébren maradni és imádkozni vele (ld. Máté 26:40). Belefáradtál a sokféle igény és követelés teljesítésébe? Jézus megérti. „Nagy sokaság ment hozzá, és bénákat, nyomorékokat, vakokat, némákat és sok más beteget vittek magukkal. Ezeket Jézus lába elé tették, és ő meggyógyította őket” (Máté 15:30).
Azt kérdezed, ha Jézus Isten volt, hogyan fáradhatott el? Mert egyszerre volt teljesen Isten és teljesen ember is. Istennek kellett lennie, hogy megmenthessen minket, és embernek, hogy meghalhasson értünk. „Jézus akkor az úttól elfáradva leült a forrásnál; az idő délfelé járt” (János 4:6). Hamisan vádoltak valamivel? Jézus megérti. Őt is megvádolták azzal, hogy „…falánk és részeges ember, vámszedők és bűnösök barátja” (Máté 11:19). Egészen haláláig „igyekeztek hamis tanúvallomásra szert tenni Jézus ellen, hogy megölhessék” (Máté 26:59 NCV). Jézus pedig ezt mondta: „Nem nagyobb a szolga az uránál. Ha engem üldöztek, titeket is üldözni fognak…” (János 15:20). Ha úgy döntesz, hogy követed Jézust, akkor növekedő életre jelentkezel – de viszontagságokkal teli életre is! Miért ment keresztül Jézus mindezeken? „Mivel maga is kísértést szenvedett, segíteni tud azokon, akik kísértésbe esnek” (Zsidók 2:18). Ő már járt ott, ahol te most tartasz, azért, hogy hozzá fordulhass, tudva, hogy ő megért, és képes segíteni.






TUDD, HOGY MI A JÓ SZÁMODRA!

„…Nem helyes az…” (ApCsel 6:2)
Az újszövetségi gyülekezet olyan gyorsan növekedett, hogy az apostolok nem győztek lépést tartani vele. Ezért azt mondták: „Nem helyes az, hogy az Isten igéjét elhanyagolva mi szolgáljunk az asztaloknál. Hanem válasszatok ki magatok közül, atyámfiai, hét férfit, akikről jó bizonyságot tesztek, akik telve vannak Lélekkel és bölcsességgel, és őket állítsuk be ebbe a munkába; mi pedig megmaradunk az imádkozás és az ige szolgálata mellett.” (ApCsel 6:2-4). Az eredmény az lett, hogy Isten Igéje terjedt, a gyülekezet tovább növekedett, és Jeruzsálem városának vezető rétegéhez tartozó embereket is meg tudtak nyerni Krisztusnak. Életbevágóan fontos, hogy felismerd, melyik terület az, amelyhez a legtöbb értéket tudod hozzátenni – és abban kell helytállnod. Miért nem tesszük ezt? 1) A „hazai pálya” őrzése. Azt gondoljuk: „Ez az én dolgom, senki sem teszi, csak én.” Csak azért, mert mindig elvégeztél egy bizonyos munkát, még nem jelenti azt, hogy továbbra is végezned kell. Mi van akkor, Ha Isten új fejezetet akar írni az életedbe? 2) Túlterheltség. Akinek túl sok mindennel kell megbirkózniuk, hajlamosak éppen azt elutasítani, ami segíthetne rajtuk, mert azt hiszik, hogy ezzel csak újabb terhet kellene magukra venniük. 3) A mártír-komplexus. Amikor azzal hívod fel magadra mások figyelmét, hogy panaszkodsz, ez könnyen életstílussá válhat – azonban nem működik. Az emberek kerülni kezdenek, mert nem látják, hogy bármit is tennél a helyzet megváltoztatására. 4) Nem tudjuk, hogy mi a jó számunkra. A dolgok csak akkor kezdtek jól működni, amikor az apostolok kiosztották a gyülekezet adminisztratív feladatait másoknak, maguk pedig visszatértek ahhoz szolgálathoz, amire elhívásukat kapták. Gondolkodj el ezen!
komment
süti beállítások módosítása