Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A Biblián való elmélkedés segít "megemésztened" Isten Igéjét-A pénzed kezelése fontos Isten számára

2019. február 17. 10:21 - Andre Lowoa

 

A Biblián való elmélkedés segít "megemésztened" Isten Igéjét


„Ez a törvénykönyv legyen mindig az ajkaidon, elmélkedj róla éjjel és nappal, és ügyelj arra, hogy megtartsd mindazt, ami ebben meg van írva. Akkor virágzó és sikeres leszel.” (Józsué 1:8 NIV-fordítás)

biblical_meditation.jpg

Emlékszem, amikor kiváló prédikációkat és mélyen szántó bibliatanítást hallgattam, egyre azon tűnődtem, vajon hogyan talált rá az igehirdető az igazság megannyi remekbe szabott morzsájára Isten Igéjében. Ezért is írtam meg az első könyvemet 35 évvel ezelőtt, hogy segítsek a magamfajta embereknek. A Rick Warren bibliatanulmányozási módszerei c. könyv a bibliatanulmányozás 12 módszerét öleli fel 3 fejezetben, többek között például az összefoglaló módszert, az aktuális téma szerinti módszert és az igeversről igeversre módszert.

Az egyik kedvencem az a bibliatanulmányozási módszer, amelyet ha egyetlen szóval kellene jellemeznem, azt mondanám  „meditálás”. Sokak számára - akik a keleti ill. New Age vallásokhoz kötik - a „meditál” szó pejoratív kicsengésű. Amikor keresztények a meditációra gondolnak, törökülésben ülő embereket látnak maguk előtt, amint a köldöküket takaró gyolcsot szemlélik.

Ez lehet keleti vagy buddhista meditáció, de semmi esetre sem keresztény elmélkedés. A Biblia 29 alkalommal említi a „meditál” (elmélkedik) kifejezést a „New International Version” (NIV) fordításban, hogy szemléltesse egy hívő életét. Isten egyértelmű akarata, hogy elmélkedjünk.

Megígéri nekünk, hogy ha elmélkedünk a Szentíráson, áldása nem marad el. A Józsué 1:8 így fogalmaz: „Ez a törvénykönyv legyen mindig az ajkaidon, elmélkedj róla éjjel és nappal, és ügyelj arra, hogy megtartsd mindazt, ami ebben meg van írva. Akkor virágzó és sikeres leszel” (NIV-fordítás).

Isten tehát arra int, hogy elmélkedned kell Igéjén, ha sikeres szeretnél lenni.

Mi módon teheted ezt? Keress rokon értelmű szót az elmélkedés kifejezésre, és rábukkansz majd a „kérődzés” szóra mint szinonimára. Valószínűleg nem ismered ezt a szót, hacsak nem vagy mezőgazdász. Kérődzésen azt értjük, ahogyan a tehén „rágódik” a táplálékán amikor ismétlődő jelleggel forgatja azt a szájában.

Ez hasonlít ahhoz, ahogy te elmélkedsz a Szentíráson. A tehenek lelegelik a füvet, megrágják, majd onnan a táplálék a gyomrukba jut. Ott a gyomorban aztán emésztődik tovább és magába szív minden ott található savat és vegyületet. Azután egy idő múlva ez a félig megemésztett táplálék újra visszakerül a tehén szájába és az állat újra megrágja azt egy kis friss fűvel együtt.  Ez a folyamat ismétlődik újra és újra, és a tehén így minden gramm táplálékot kinyer a fűből.

A bibliai elmélkedés is valami ehhez hasonló, csak éppen ez a gondolatok emésztésének a folyamata. Isten azt akarja, hogy a lelki-szellemi tápláléknak minden grammját magunkhoz vegyük az Igéjéből. Azt akarja, hogy rágódjunk rajta, emésszük meg, és aztán rágódjunk rajta tovább.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Van egy megszokott helye, ideje és folyamata annak, amikor Istennel időt töltesz? Hogyan tud az elmélkedés javítani az Istennel töltött csendes időd minőségén?
  • Milyen figyelemelterelő dolgokat szükséges kiiktatnod, hogy elmélkedhess Isten Igéjén?
  • Mit jelent számodra „virágzónak” és „sikeresnek” lenni? Mit gondolsz, Isten szerint mivel egyenlő a siker?

 

 

A pénzed kezelése fontos Isten számára

„Ne gyűjts kincseket itt a földön, ahol a moly rágja és a rozsda marja, és ahol a tolvajok betörnek és ellopják. Gyűjts kincseket a mennyben, ahol a moly nem rágja és nem marja rozsda, és ahol a tolvajok nem törnek be, és nem lopják el. Ahol a kincsed van, ott lesznek a szíved vágyai is!” (Máté evangéliuma 6:19-21, NLT fordítás)

treasure_in_heaven.jpg

Isten próbatételeinek egyik eszköze a pénz. Nem adja csak úgy automatikusan oda az áldását bárkinek, először azt vizsgálja, hogy mennyire vagy felelősségteljes. Ha azt látja, hogy az anyagi javakat rád bízhatja, akkor lelki erővel is meg fog áldani. Viszont ha még a pénzedet sem tudod megfelelően kezelni, akkor miért adna neked olyan dolgokat, amelyek igazán fontosak?

A pénzügyeid a legkedveltebb eszköze Isten próbatételeinek. Arra használja a pénzedet, hogy néhány dolgot megvizsgáljon vele.

A pénz megmutatja, hogy mit szeretsz igazán.

Ha valóban tudni szeretnéd, hogy mi igazán fontos számodra, akkor vess pillantást a naptáradra és a bankszámlakivonatodra, hiszen az időbeosztásod és a pénzköltéseid árulják el másoknak azt, hogy mit szeretsz a legjobban.

Máté evangéliuma 6:19-21-ben a következőt olvashatjuk: „Ne gyűjts kincseket itt a földön… Gyűjts kincseket a mennyben… Ahol a kincsed van, ott lesznek a szíved vágyai is!” (NLT fordítás) Ahol szeretnéd, hogy a szíved legyen, oda fektesd be a pénzed, és egyre inkább csak ez fog érdekelni.

A pénz megmutatja, hogy mi az, amiben igazán bízol.

A biztonság miatt bízol a pénzedben? Vagy inkább Istenben bízol? Azért bízol a pénzben, mert meghozza számodra a boldogságot, vagy inkább Istenben bízol, hogy ő adja ezt meg neked? A pénz általi jóllétben bízol, vagy abban, hogy Isten által érezd jól magad? A pénz a hited savpróbája.

A Szentírás a Példabeszédek 11:28-ban a következőt írja: „Aki vagyonában bízik, az elbukik, az igaz kihajt, mint a zöld falevél.” (SZIT fordítás)

A pénz megmutatja, hogy Isten bízhat-e benned

A pénz nemcsak azt mutatja meg Istennek, hogy mennyire bízol benne, hanem azt is, hogy Ő mennyire bízhat meg benned. Lukács evangéliuma 16:10-12 szerint: „Akik a kis dolgokban is hűségesek, azok a nagyokban is azok lesznek. De ha a kis dolgokban sem voltatok becsületesek, akkor nagyobb felelősséggel járó dolgokban sem lesztek azok. És ha a világi vagyont sem kezeltétek hűen, ki bízná rátok a menny igazi gazdagságát? És ha nem vagytok hűek más emberek dolgaihoz, miért kellene bízni a sajátotokban?” (NLT fordítás)

A pénzügyeid intézése nagyban befolyásolja azt, hogy Isten mennyire fogja megáldani az életedet. Ha egyszer megérted, hogy szoros kapcsolat van a vagyonod kezelése és Isten áldása között, az ösztönözni fog arra, hogy mielőbb rendezd a pénzügyeidet annak érdekében, hogy elnyerd Isten lelki ajándékait.

 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Mi a szíved vágya? A pénzköltésed módja igazolja a válaszodat, vagy inkább ellentmond neki?
  • Ha ma elvesztenéd az állásod, mit tennél? Bízol Isten gondoskodásában?
  • Az Isten forrásaival való gazdálkodásod hogyan mutatja meg, hogy bízhat benned?



 

komment
süti beállítások módosítása