Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A Biblia által átalakulsz, nem csak ismeretet kapsz-Hogyan bánj biblikusan és okosan a pénzeddel-Igaz + Nyers = Rossz-Ki a valódi Jézus?

2019. február 16. 10:55 - Andre Lowoa

A Biblia által átalakulsz, nem csak ismeretet kapsz


“A teljes Írás Istentől ihletett, és hasznos arra, hogy megtanítsa nekünk, ami igaz, és hogy ráébresszen bennünket arra, hogy mi a rossz az életünkben. Kijavít minket, amikor rossz úton járunk, és megtanít arra, hogy azt tegyük, ami helyes. Isten arra használja, hogy felkészítse és felszerelje az Ő népét minden jó cselekedet megcselekvésére."  (2Tim 3:16-17, NLT fordítás)

Egyszer megkérdezték tőlem, melyik a legjobb Biblia fordítás. Ezt válaszoltam: „Az, amelyiket az életedre fordítod!” Erre való a Biblia tanulmányozása. Ha Isten szavát nem fordítod le saját életedre, akkor nem úgy tanulmányozod az Bibliát, ahogy azt Isten tervezte.

Isten azért adta nekünk a Bibliát, hogy átalakítson minket, ne csak hogy tájékoztasson. Azért adta, hogy a szívünk legyen nagyobb, ne a fejünk. A Jakab 1:22-ben ezt olvassuk: „Legyetek az Igének cselekvői, ne csupán hallgatói, hogy be ne csapjátok magatokat.”

Más szavakkal, Isten szeretné a hitünket cselekedetre váltani.

Isten a szándékát még nyilvánvalóbbá teszi a 2Tim 3:16-17 versekben: “A teljes Írás Istentől ihletett, és hasznos arra, hogy megtanítsa nekünk azt, ami igaz, és hogy ráébresszen bennünket arra, hogy mi a rossz az életünkben. Kijavít minket, amikor rossz úton járunk, és megtanít arra, hogy azt tegyük, ami helyes. Isten arra használja, hogy felkészítse és felszerelje az Ő népét minden jó cselekedet megcselekvésére" (NLT ford.).

A Biblia célja több annál, mint hogy csak megmutassa mi a rossz az életünkben vagy hogy hogyan kellene élnünk. Isten azért adta a Szentírást, hogy alapjaiban alakítsa át az életünket.

A Biblia magát többféleképpen nevezi meg, például úgy, mint pöröly, kard és penge. Mindezeket az eszközöket azért tervezték, hogy radikális beavatkozást végezzenek velük. Istennek a Bibliával is az a szándéka, hogy radikálisan megváltoztassa az életünket.

A Biblia több helyen arról is beszél, hogy Isten igazsága tej, víz, kenyér és étel. Mi ezekben a dolgokban a közös? Az, hogy ha nem iszod vagy eszed ezeket rendszeresen, akkor meg fogsz halni. Nem úgy teremtettünk, hogy Biblia nélkül éljünk.

A Biblia azért nélkülözhetetlen az életünkben, mert életed ad.

A Biblia azt mondja, hogy Jézus maga a megtestesült Ige. A János 1:14-ben ezt olvassuk: “Az Ige testté lett és közöttünk lakott. Tele volt kifogyhatatlan szeretettel és hűséggel. És mi láttuk az ő dicsőségét, az Atya egyetlen Fiának a dicsőségét.” Isten az élő Igét, Jézust azért adta, hogy hitünk őáltala kezdődjön és őbenne végződjön, és Isten azért adta a Szentírást, hogy felkészítsen arra, hogy a hitünket megéljük.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • A Biblia több mint bölcsességet adagoló automata vagy adatok és információk tárháza. Hogyan látod azt, hogy Isten a Bibliát használva megváltoztatja az életed?
  • Jézus a testté lett Ige. A Bibliával való szoros és meghitt kapcsolat hogyan függ össze a Jézussal való szoros és meghitt kapcsolattal?
  • Hogyan tudod Isten Igéjét a gyakorlatban meg is tenni, és nem csak olvasni?




Hogyan bánj biblikusan és okosan a pénzeddel

„Vigyázzatok, és kerüljétek a kapzsiságot, mert az ember élete, nem a vagyonától függ, hogy mennyire gazdag !” ( Lukács 12:15, GNT fordítás)

A Bibliában van egy történet a Lukács evengéliumának 16:1-13 részében, ami egy gazdag emberről szól, aki megkért egy intézőt, hogy gondot viseljen az ingatlanáról. Amikor megvádolták azzal, hogy rosszul bánik a gazdája pénzével és behívatták, hogy számot adjon sáfárságáról, kieszelt egy tevet. Tudta, hogy el fogja veszíteni az állását és elhatározta, hogy barátokat gyűjt, akik majd gondját viselik, amikor kirúgják. Behívatott mindenkit, akik pénzzel tartoztak a gazdájának és az adósságukat csökkentette; tehát ha valaki 3000 liternyi olivaolajjal volt adós, akkor azt mondta neki, hogy csak feléről készítsenek számlát.

Amikor a gazda meghallotta, hogy mit tett csodálnia kellett a tisztességtelen gazembert, amiért ilyen okos volt.  Mert igaz, az, hogy  akik ehhez a világhoz tartoznak, okosabban bánnak egymással, mint azok, akik a világossághoz tartoznak. " ( Lukács 16:8, GNT fordítás)

A példázatban Jézus nem magasztalja az intéző becstelenségét, ám nagyra tartja éleseszűségét. Mi az éleselműség? Azt jelenti, hogy okos vagy, stratégikus és találékony. Világosan látod a problémát, tudod, hogy mit kell tenni, és aztán kitalálod hogyan valósítsd meg. Isten azt akarja, hogy tanuld meg hogyan bánj okosan és biblikusan a pénzeddel az életed hátralévő részében.

A történetből megtanulhatunk 4 dolgot, amit nem kellene tennünk a pénzünkkel.

  1. Ne pazarold a pénzed. A Lukács 16: 1 azt mondja : “ Jött a jelentés, hogy az intéző elvesztegeti a munkaadójának a pénzét.” (GNT fordítás) Mert mindened amid van Istenhez tartozik, az mindaz az Ő ajándéka a számodra – a pénzedet is beleértve­- óvatosnak kell lenned, hogy ne pazarold el azt, ami a Mesteredhez tartozik.
  2. Ne imádd a pénzed. El kell döntened, hogy Isten lesz-e az első az életedben, vagy a fő célod az életben az, hogy sok pénzt keress. Nem szolgálhatsz mindekettőnek.“Egyetlen szolga sem szolgálhat egyszerre két úrnak, mert vagy az egyiket gyűlöli, és a másikat szereti, vagy az egyikhez ragaszkodik, és a másikat megveti. Nem szolgálhatjátok egyszerre Istent és a pénzt. "( Lukács 16:13)
  3. Ne bízz a pénzedben. Nem érdekel, hogy mennyi pénzed van – akármikor elveszítheted. Az intéző igen korán megtanulta ezt, ahogy a Lukács 16:3-ban is láttuk: “Mit tegyek? Látom, hogy elvesztem az állásomat!” Ha biztonságban akarsz lenni, akkor az életed középpontja valami olyanra kell, hogy épüljön, amit soha nem vehetnek el tőled. És csupán csak egy valami van, amit nem veszíthetsz el és az az Isten szeretete.
  4. Ne várd a pénzedtől, hogy megelégítsen. Ha azt gondolod, hogy ha több pénzed van akkor boldogabb vagy, nagyobb biztonságban vagy, hogy értékesebb vagy akkor félre vagy vezetve, hisz a pénz nem elégít meg. “Aki pénzimádó, sohasem elégszik meg azzal, amit szerzett. Ugyanígy, aki folyvást csak a vagyonát akarja gyarapítani, sohasem elégszik meg az üzleti haszonnal.”

Ezért mondja Jézus a Lukács 12:15-ben: „Vigyázzatok, és kerüljétek a kapzsiságot, mert az ember élete, nem a vagyonától függ, akármilyen gazdag is!”

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit csinálnál másképpen a pénzeddel, ha minden vásárlásnál azt tartanád szem előtt, hogy valaki másnak a pénzét költöd?
  •  Mit mondanál, hogy mi a legfontosabb számodra, ha mások figyelnék az életedet és azt ahogyan használod a pénzed.
  •  Hogyan lehetsze egyszerre nagyravágyó és elégedett a jövedelmeddel?




Igaz + Nyers = Rossz

„Testvéreim, ha valaki közületek valami rosszat tesz, ti, akik lelkiek vagytok, igazítsátok helyre azt a személyt, és szelíden segítsétek, hogy ismét jó legyen. Legyetek azonban óvatosak, mert titeket is megkísérthet a bűn.” (Galata 6:1 – NCV fordítás)

Életedben mindenki egy bizonyos ponton csalódást fog okozni neked. Miért? Mert senki sem tökéletes!

Hogyan kezeld azokat az embereket, akik csalódást okoztak? Hogyan válaszol a szeretet, amikor az emberek csalódást okoznak?

Galata 6:1-ben azt mondja a Biblia: „Testvéreim, ha valaki közületek valami rosszat tesz, ti, akik lelkiek vagytok, igazítsátok helyre azt a személyt, és szelíden segítsétek, hogy ismét jó legyen. Legyetek azonban óvatosak, mert titeket is megkísérthet a bűn.” (NCV fordítás)

A csalódást okozó ember felé a szeretet válasza, hogy szelíd vagy hozzá, és nem ítélkező.

Hogyan lehet egy kemény, nehéz beszélgetést szelíden lefolytatni? Hogyan vigasztalhatod szeretettel az embereket, mikor látod, hogy olyat tettek, amit nem kellett volna tenniük? A Biblia azt mondja, hogy szelíden tegyük, figyelmesen, tisztelettel, nem durván, nem nyersen vagy közönséges módon.

Íme egy egyszerű képlet, amit könnyen az emlékezetedben tarthatsz:
Igaz + Nyers = Rossz

Nem számít, hogy neked van igazad, ha ezt nyersen képviseled, senki nem fog törődni azzal, hogy mit mondasz. Rögtön védekezni fognak! Ha el akarsz érni valakit, aki csalódást okozott neked, ezt szelíden, szeretettel kell tenned.

Példabeszédek 15:4 azt mondja: „A szelíd szavak az életnek a fája, az álnok nyelv pedig összetöri a lelket.” (NLT fordítás)

Mindig van választási lehetőségünk, hogyan beszélünk valakivel – kiváltképpen a saját gyermekeinkkel. Megfigyelted már, hogy a bántó szavak milyen mélyen megsebeznek egy gyermeket? Éveken keresztül gyógyíthatod. A Biblia azonban olyan szavakról beszél, amelyek gyógyítanak és segítenek. Tehát amikor gyermekeid elrontanak valamit, ne húzd fel magad az ügyön és ne mondd nekik azt, amit épp abban a pillanatban gondolsz róluk. Mutasd meg nekik, milyenek lehetnének a dolgok. Mondd nekik az élet, az egészség, a remény szavait, ne pedig az ítélet éles szavait.

Ugyanez a helyzet a házasságainkkal. Mennyi rengeteg házassági probléma elkerülhető lenne, ha csak egy kicsit várnánk, és nem éles, bosszúálló, hanem szelíd kedves szavakat használnánk. Meg kell tanulnunk kedvesnek, szelídnek lennünk a beszédünkben és a reakcióinkban.

Beszéljetek róla:

* Mi a tipikus válaszod, mikor foglalkoznod kell valakivel, amikor tudod, hogy neked volt igazad az adott szituációban?
* Ha kiértékelnéd a napi beszédedet, hány százalékára mondanád, hogy szelíd volt?
* Gondolkodj egy kicsit egy helyzeten, mikor valaki csalódást okozott neked. Egy szelíd válasz hogyan oszlathatná el a problémát, hogyan tenné jobbá a dolgok kimenetelét?




Ki a valódi Jézus?


Jézus pedig ezt mondta: "Én ítéletre jöttem e világra, hogy akik nem látnak, lássanak, és akik látnak, vakká legyenek." János 9:39


Miért olyan nehéz Jézussal valódi kapcsolatban lenni? Vajon miért olyan nagy kihívás? Azért, mert hajlamosak vagyunk rá, hogy csupán majdnem működő kapcsolatot alakítsunk ki egy kitalált Jézussal.

Az agyunkban Jézusnak olyan változata születik meg, akinek van azért pár kérése felénk, de főként olyan, amilyennek mi elvárjuk, elképzeljük, és aztán békén hagy minket.

Itt van a gond, ez a kitalált Jézus nem törődik velünk. Nem érdekli, hogy sikerül-e valami, vagy elbukunk, vakok vagyunk vagy van-e látásunk, hogy élünk-e vagy meghalunk.
Azonban a valódi Jézus komolyan törődik veled. Szenvedéllyel szeret téged. Azóta a nyomodban jár, mióta csak megszülettél. Semmibe veheted, átkozhatod, elutasíthatod a létezését. Ő mégis szenvedélyesen keres téged.

Ő maga mondja a Jelenések 3:20-ban: „Íme, az ajtó előtt állok, és zörgetek: ha valaki meghallja a hangomat, és kinyitja az ajtót, bemegyek ahhoz, és vele vacsorálok, ő pedig énvelem.”

Szenvedéllyel szeret téged, nem akarja azt, hogy a kapcsolatotok bemagolt imádságokból, különböző szabályok betartásából és sematikus megoldásokból álljon. Pál apostol szavaival: "… hogy megismerjétek Krisztusnak minden ismeretet meghaladó szeretetét, hogy teljességre jussatok, az Isten mindent átfogó teljességéig.”

Ez bár egy mozgalmas, feszengő, szenvedéllyel teli kapcsolat, ugyanakkor nagyon gazdag és mély, a végsőkig megelégedést ad. Ezért nem fog Jézus magadra hagyni téged, hiszen azt szeretné, hogy az igazi, örök életet ismerd meg. Ez egy valóságos kapcsolat, a valóságos Jézussal, aki érted függött a kereszten.

Képzeld el őt így, ahogy az időkön keresztül a te szemedbe néz és ezt mondja neked: „Szeretlek. Hajlandó vagyok meghalni érted. Hajlandó vagyok mindent odaadni azért, hogy megismerhess engem és igazi, örökké tartó életed legyen, tele szenvedéllyel és szeretettel.”

Te hol tartasz? Elégedett vagy azzal az élettel, amelyet eddig éltél? Vagy esetleg kész vagy rá, hogy átlépd a határvonalat, azért, hogy megélhesd azt a szenvedélyes, mozgalmas, igazi kapcsolatot az igazi Jézussal, aki nagyon szeret téged?



komment
süti beállítások módosítása