Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Amit meg kellene kérdezned magadtól-Apa-fia beszélgetés-Isten csatornája vagy-Isten ígéretein állva-Meg kell fizetned a teljes árat-Minden gyermek különleges-Segítség szorult helyzetben

2019. január 26. 00:30 - Andre Lowoa

 

Amit meg kellene kérdezned magadtól

 

„Szerezz bölcsességet, és minden szerzeményeden szerezz értelmet!” (Példabeszédek 4:7)

Mint minden jó szülő, Isten is azt akarja, hogy gyermekei sikeresek legyenek. Ahhoz azonban, hogy az életben sikeres légy, rendszeresen fel kell tenned magadnak két kérdést:

1) Elköteleztem-e magamat a fejlődésre? „A bölcsesség elsődleges, ezért szerezz bölcsességet! Még ha mindenedet rá kell is áldoznod, akkor is szerezz értelmet!” (Példabeszédek 4:7 NIV). Olvass, tanulj, tégy fel kérdéseket! Egy kínai közmondás úgy tartja: „Aki kérdez, öt percig ostoba; aki nem kérdez, örökre ostoba marad.” Néhányan olyanok vagyunk, mint az a kislány, aki úgy gondolta, hogy a matematika minden rejtelmének végére ért, amikor megtanulta a 12-es szorzótáblát. Amikor aztán a nagyapja megkérdezte tőle, hogy mennyi tizenháromszor tizenhárom, a kislány csúfolódva válaszolta: „Ne légy buta, nagyapa, ilyen dolog nincs is!” A bölcsesség és tudás iránti éhséged határozza meg a jövődet! Ahhoz, hogy adni tudj majd belőle, először be kell szerezned.

2) Élvezem azt, amit csinálok? Sosem fogod betölteni rendeltetésedet, ha olyan dolgot teszel, amit utálsz. Az igazi siker és beteljesedés mélyén a szenvedély van, ez a szikra élteti benned a tüzet. Ez tölt fel erővel, amikor körülötted mindenki fáradt. Ez segít válaszokat találni, amikor mások kifogytak az ötletekből, és ez erősít meg, amikor mások feladják. Ez ad bátorságot a kockázatvállaláshoz, amíg mások csak biztonságra áhítoznak. Ha elveszíted a szenvedélyedet, két dolog történik: először feladod a kiválóságra törekvést; másodszor veszélyezteted feddhetetlenségedet, mert kísérteni fog, hogy a könnyebb utat és a megalkuvást válaszd, és megelégedj kevesebbel, mint amit Isten számodra tervezett. John Mason mondta: „Ha meg akarjuk fejteni, mi a rendeltetésünk, ahhoz az ad támpontot, hogy mi iránt táplálunk szenvedélyt. Amit szeretünk csinálni, az gyakran nyomravezető jel ahhoz, mit érhetünk el.”


„… aki naggyá akar lenni közöttetek, az legyen szolgátok” (Márk 10:43)
 
"...aki naggyá akar lenni közöttetek, az legen szolgátok" Márk 10:43,

Még két kérdést kellene rendszeresen feltenned magadnak:

1) Kész vagyok másokat szolgálni? Azt mondod, vezető szeretnél lenni? Miért? Amíg erre a kérdésre nem a helyes indítékkal válaszolsz, Isten nem fog előléptetni. Néha egyszerűen csak szeretnénk kezünkben tartani az irányítást. Máskor nem akarjuk megfizetni a siker árát. Csak az előnyeit szeretnénk, a külön irodát, a nagyobb fizetést, a tiszteletben álló rangot, mások csodálatát. Jézus azt mondta: „aki naggyá akar lenni közöttetek, az legyen szolgátok” (Máté 10:43). Azzal, hogy vezető leszel, olyan helyzetbe kerülsz, hogy úgy érzed, először be kell töltened saját szükségeidet ahhoz, hogy segíteni tudj másokon. Ez mindig magában rejt egyfajta kísértést! Őszintén törődnöd kell másokkal, és segíteni őket, hogy elérjék a tőlük telhető legjobbat. Ha ezt teszed, azzal tiszteled Istent, és ő megjutalmaz ezért.
2) Azt végzem, amire elhívást kaptam? „… különböző ajándékaink vannak, eszerint szolgálunk is” (Róma 12:6). Samuel Johnson mondta: „Majdnem minden ember élete egy részét arra pazarolja, hogy próbál olyan képességeket felmutatni, melyekkel nem rendelkezik… hogy elnyerje mások tetszésnyilvánítását, mely úgysem tart sokáig.” Ha valamilyen képet dédelgetsz magadban azokról a tulajdonságokról, melyekkel szerinted a tehetséges emberek rendelkeznek, de te nem, akkor elég nehezen fogsz rájönni, hogy mik a te erősségeid. Henry Ford rámutatott: „Amikor azt kérdezzük, ki legyen a főnök, olyan, mintha azt kérdeznénk: ki énekelje a tenort a kvartettben? Nyilvánvaló, hogy az, akinek tenor hangja van.” Ahhoz, hogy az életben sikert érj el, tudnod kell, mire kaptál ajándékot Istentől!



„Jól vigyázzatok tehát, hogyan éltek!” (Efezus 5:15,)

Van még három kérdés, amit érdemes feltenni magunknak.

1) A lehető legtöbbet hoztam ki a mai napból?

„Jól vigyázzatok tehát, hogyan éltek; ne esztelenül, hanem bölcsen, kihasználva az alkalmas időt” (Efezus 5:15–16). Csak úgy tudunk felkészülni a holnapra, ha ma arra összpontosítunk, amit ma meg kell tennünk. Ha ma nem a helyes dolgokat teszed, akkor a holnapod arra fog elmenni, hogy helyrehozd a ma hibáit. Nem fog megváltozni az életed, amíg nem változtatsz rajta valamit naponta. Csak akkor tudsz a helyes pályán maradni, ha felteszed magadnak a kérdést: „A lehető legtöbbet hoztam ki a mai napból?” Ugyanez a kérdés segít visszatérni is a jó irányba, ha eltávolodtál.

2) Hagyok időt magamnak a gondolkodásra?

A legbölcsebb dolog, amit tehetünk, ha időt hagyunk magunknak a gondolkodásra. Ez különösen is fontos olyankor, ha egyébként inkább a tettek embere vagy, és a célok vezérelnek. Szeretjük érezni, hogy fejlődünk, hogy haladunk, hogy sikerült elérnünk dolgokat. Ahhoz azonban, hogy a helyes dolgot tegyük, a megfelelő módon, a megfelelő időben, ahhoz időt kell hagynunk cselekvésünk kiértékelésére. Te szoktál erre időt hagyni?

3) Tetszik az életem Istennek?

Énókról néhány szóval emlékezik meg az Írás: „bizonyságot nyert arról, hogy Isten szemében kedves” (Zsidók 11:5). Micsoda tanúbizonyság! Jézus azt mondta: „Mit használ ugyanis az embernek, ha az egész világot megnyeri, lelkében pedig kárt vall?” (Márk 8:36). Nem számít, mennyi mindent érsz el, mindenek felett az legyen a célod, hogy Isten szemében tetszésre találj! Ahhoz, hogy ezt elérhesd, időt kell töltened vele imádságban és igeolvasásban. Az imádságban mi beszélünk Istennel, a Szentírásból ő szól hozzánk. Ez olyan győztes kombináció, mely sosem vall kudarcot!



Apa-fia beszélgetés

„Hallgass, fiam, apád intésére” (Példabeszédek 1:8)

„Hallgass, fiam, apád intésére” (Példabeszédek 1:8)

A Példabeszédek könyvében huszonháromszor olvassuk a fiam megszólítást, az apa szó pedig tizenkilencszer fordul elő. Olyan ez a könyv, mint egy apa levele a fiához. Ugyanakkor levél egy apától más apáknak arról, hogy milyen a jó apa. Nemcsak arra tanítja az apákat, hogyan vezessék gyermekeiket, hanem arra is, hogyan éljenek példaadóan. Érdekes, hogy ez a levél sok figyelmeztetést tartalmaz a szexualitás helytelen megélésével kapcsolatban, és elmondja, hogy ez milyen sok szívfájdalmat hozhat. Mindannyian hallottuk már a történetet a tizenkét éves fiúról, akinek az apja ezt mondta: „Fiam, talán ideje lenne elbeszélgetnünk a szexről.” A kissrác így felelt: „Persze, apa. Mire vagy kíváncsi?” Szomorú igazság, hogy manapság gyermekeink a szexualitással kapcsolatos ismereteiket az iskolában, a barátoktól, az internetről és kísérletezésből szerzik – nem pedig otthon kapják meg. Salamon azt írja: „Miért mámorosodnál meg, fiam, a más asszonyától, miért ölelnéd idegen asszony keblét?” (Példabeszédek 5:20). A szexuális felvilágosítás jó megoldás – ha jó tanár tanítja, a megfelelő környezetben és a megfelelő tanterv szerint. A megfelelő tanár pedig te vagy, kedves édesapa, a tanterem az otthonod, és a megfelelő tanterv a Biblia. Egy tízezer diák körében végzett felmérés kimutatta, hogy a szilárd szülői értékrendnek és felügyeletnek van legjelentősebb hatása egy tizenéves szexuális aktivitására. Azok a szülők, akiknek szoros kapcsolatuk van leánygyermekükkel, és felügyelik tanulását és szabadidős tevékenységét, 42 százalékkal csökkentik leányuknál a házasságon kívüli terhesség valószínűségét. Tehát kedves édesapák – és édesanyák – ne hallgassatok! Legyetek részesei gyermeketek életének! Nem engedhetitek meg magatoknak, hogy kimaradjatok belőle!


„Sok beszéddel rá is vette, hízelgő szóval elcsábította.” (Példabeszédek 7:21)

Henry Brandt pszichológus beszél arról, hogy fia mennyire felhúzta magát azon, hogy nem adta neki oda az autót estére, hogy egy lánnyal lemenjen a tópartra sötétedés után. „Mi bajod, papa?”+ – követelőzött a fiú. – nem bízol bennem?” Brandt így válaszolt: „Egy autóban éjszaka egyedül egy tóparton egy gyönyörű nővel? Még magamban sem bíznék!” Salamon részt vett gyermekei életében, idejében és határozottan tanította őket Istennek a szexre vonatkozó nézetéről. A Példabeszédek három leghosszabb szakasza, az ötödiktől a hetedik részig végig ezzel a témával foglalkozik. Az 5. és 6. részben a házasság előtti szexet, a paráznaságot tárgyalja, majd csaknem az egész 7. részben a házasságon kívüli szexet, a házasságtörést. A kettő között arról is őszintén és egyenesen beszél, hogy milyen az Isten akarata szerinti szex. A lelkészek és a szülők túl sokáig dugták a homokba a fejüket, remélve, hogy ez a téma csak úgy eltűnik. De ezt a témát nem lehet kikerülni. George Gallup közvélemény-kutató állítja: „Kétségtelen, hogy a szexszel kapcsolatos kérdések lesznek a legfontosabb ügyek, amivel minden egyháznak szembe kell néznie a közeljövőben. Abortusz, AIDS, házasság előtti szex, homoszexualitás – ezek mind ott lesznek a forgatagban.” Salamon így figyelmeztette fiát: „Sok beszéddel rá is vette, hízelgő szóval elcsábította.” Tehát akár apa, anya, egyedülálló szülő vagy akár nagyszülő vagy, gyermeked nem fogja megtenni a rossz lépést, ha nincs rosszkor, rossz helyen, rossz társaságban. Ezért tanítsd őt így: „Ha nem akarod megégetni magad, ne játssz a tűzzel!”

 

 



Isten csatornája vagy

„…mert Isten az, aki munkálkodik bennetek…” (Filippi 2:13 NKJV)

A csatorna közvetítő eszköz, mint a csövek, melyeket vízvezetéknek használnak, vagy a kábelek, melyek az elektromos áramot vezetik – te pedig Isten csatornája vagy! Arra terveztek, hogy maga Jézus Krisztus áradhasson át rajtad. Isten arra választott ki, hogy te legyél az ő közvetítője ezen a földön. Az Úr imája szerint így imádkozunk: „Jöjjön el a te országod, legyen meg a te akaratod!” (Máté 6:10). Jézus már nem jár köztünk fizikai testben, de felhatalmazást és erőt adott arra, hogy akaratát véghezvigyük. Más szavakkal: ez rajtad keresztül fog megtörténni! Isten megígérte: „Tietek lesz minden hely, amelyre lábatokkal léptek…” (5Mózes 11:24). Isten országának befolyását és javait magunkkal visszük mindenhová, ahová megyünk. A gond csak az, hogy a „vevőkészülékünk” nem mindig működik. Hit kell ahhoz, hogy elhiggyük, valóban Isten utasításait hallottuk, épp úgy, ahogy hit kell ahhoz, hogy elhiggyük, egy láthatatlan rádióhullám halad át a nappalinkon. Mivel meg vagyunk győződve ennek valóságáról, ráhangoljuk a készülékünket, vesszük és sugározzuk az adást.

A tudósok azt mondják, hogy a fémek közül a legjobb vezető az arany. A Biblia azt mondja: „…a ti megpróbált hitetek… sokkal értékesebb a veszendő, de tűzben kipróbált aranynál…” (1Péter 1:7). Bizonyos dolgok akadályozhatják, hogy képesek legyünk venni és továbbítani Isten adását. Ha kemény a szívünk, ha vezetékeink leszakadtak, vagy ha nem vagyunk tudatában annak, hogy közvetítők vagyunk, akkor úgy megyünk végig az életen, hogy nem csatlakoztunk rá arra az energiahálózatra, amit Isten biztosított számunkra. Telve kell lennünk Isten Igéjével, és ami még fontosabb: időt kell töltenünk kettesben az Úrral ahhoz, hogy Isten csatornái legyünk.




Isten ígéretein állva

„Ő mindig pontosan azt teszi, amit mond." (2Korínthus 1:19 TLB)

Előfordult már veled, hogy egy barátod megszegte ígéretét? Valamilyen pénz nem érkezett meg időben, a szerelő nem jött el a megbeszélt időpontra, és a randevú után az illető többé még csak nem is hívott? Számíts rá, az emberek cserben fognak hagyni. De Isten nem. „Ő mindig pontosan azt teszi, amit mond. Ő... beteljesíti... minden ígéretét" (2Korinthus 1:19-20 TLB). Ezt tudva képessé leszel arra, hogy hitben tovább menj, amíg beteljesedésüket várod. James MacDonald mondja: „A nem-tudás az, ami összetör minket. Kételkedünk... aggódunk... kétségbe esünk… ingadozunk és kudarcot vallunk... ha tudnánk, hogy ér mindez véget, akkor semmi bajunk sem lenne. El tudunk viselni egy rossz napot... hónapot... évet... akár évtizedet is... ha tudjuk, hogyan fog végződni. Egy váratlanul ránk törő betegség... nehézség a házassá­gunkban... bizonytalanság és aggodalom gyermekünk miatt... mindnyájunk életében van­nak olyan területek, ahol abba kell kapaszkodnunk, amit Isten mondott... Ő tudja, mit ígért, Ő nem hazudik, és nem felejt. Idejében teljesíti. Ki más tudna ilyen ígéretet tenni? Bárcsak azt mondhatnám neked, hogy mind tökéletesen meg fog valósulni még itt életedben, de ha ezt mondanám, hazudnék... Nem kereshetsz értelmet Isten ígéreteiben csupán erre a földi életre vonatkozóan. Az örökkévalóság tényét kell tekintetbe venned... Az örökkévalóság fog mindent összehozni... az örök élet... és a menny bizonyossága az, ami olyan különlegesen értékessé teszi Isten ígéreteit." Victor Franki, aki túlélte a holokauszt szörnyűségeit, mondta a következőket: „A gyenge hit még jobban elgyengül a katasztrófákban és nehéz helyzetek­ben, ám az erős hit csak még erősebbé lesz általuk". Egy vasárnapi iskolai gyermekcsoport a 23. zsoltárt próbálta megtanulni, de a kis Tommy sehogy sem jutott az első versnél tovább. Eljött a nagy nap, amikor a mikrofon elé kellett állnia. Mosolyogva a gyülekezetre nézett, és így szólt: „Az Úr az én pásztorom - csak ennyit tudok!" Neked is elég, ha ennyit tudsz.





Meg kell fizetned a teljes árat

„...teljes áron akarom megvenni..." (1Krónikák 21:24)
Peter „Dale” Winbrow Sr. így írt The Man in the Glass [A férfi a tükörben] című versében: „Amikor megkapod mindazt, amiért küzdöttél, és a világ szemében király vagy egy napig; csak nézz a tükörbe, és lásd meg, mit akar az az ember mondani! Mert nem apád, anyád vagy feleséged ítéletén kell átmenned, a legtöbbet az az ítélet számít, amit az az ember mond, aki a tükörből szembenéz veled. Ennek az embernek kell a kedvére lenned, a többiek mind nem számítanak, mert o az, aki mindvégig veled lesz. A legveszélyesebb és legnehezebb próbán átmentél, ha a tükörből rád néző ember a barátod. Az egész világot becsaphatod akár éveken át, vállon veregetést is kaphatsz, de végső jutalmad könnyek és fájdalom lesz, ha a tükörben lévő embert megcsaltad.”
Van egy történet egy kisvárosi borbélyról, aki egész jól megvolt, amíg az utca másik oldalára nem kötözött egy nagy fodrászüzlet. Az egész környéket ellepték hirdetésükkel: „MINDEN CSAK EGY DOLLÁR! Hajvágás egy dollár! Dauer egy dollár! Minden csak egy dollár!” Kétségbeesésében a borbély egy reklámszakemberhez fordult, aki felhívott egy reklámtábla készítő céget, és egy nagy reklámtáblát rendelt a borbélyüzlet ajtaja fölé. „És mit írjunk a táblára?” – kérdezték. A reklámszakember így válaszolt: „Írják ki rá nagy és vastag betűkkel a következőket: »RENDBE HOZZUK AZ EGYDOLLÁROS HAJVÁGÁSOKAT!«” Dávid azt mondta: „…csak teljes áron akarom megvenni, mert nem akarom az Úrnak adni a tiedet, és nem akarok ingyen kapott égőáldozatot bemutatni” (1Krónikák 21:24). Ahhoz, hogy be tudd tölteni Istentől kapott rendeltetésedet, meg kell fizetned a teljes árat!





Minden gyermek különleges

„Mielőtt megformáltalak az anyaméhben, és mielőtt a világra jöttél, megszenteltelek, népek prófétájává tettelek.” (Jeremiás 1:5)

Vajon egy gyermek már összetett személyiséggel jön a világra, vagy üres lapként, melyet majd a tapasztalatok írnak tele? Régen a viselkedéslélektan kutatói azt hitték, hogy az újszülöttek nem rendelkeznek személyiségjegyekkel és érzelmi beállítottsággal. Úgy tartották, hogy kis személyiségüket teljes egészében azok a tapasztalatok formálják, melyek a következő években érik őket. A legtöbb szülő azonban ezt másként tapasztalta. Minden két- vagy többgyermekes anya meg van győződve arról, hogy mindegyik gyermeke egyedi személyiséggel rendelkezik – másként érez, másként reagál már az első pillanattól, amikor édesanyja a karjába veszi. Most, sok évnyi kutatás után számos fejlődéslélektani szakértő elismeri, hogy az anyáknak van igazuk. Egy fontos kutatás kilenc jellemzőt azonosított be, melyek az egyes csecsemőknél különböztek, ilyenek például a hangulatingadozás, a tevékenységi szint és a reakciókészség. Azt is felfedezték, hogy az egyes gyermekek közötti különbség jellemzően a későbbi életkorban is megmaradt. Igen, a kisbabák végtelen sok olyan dologban különböznek, melyek meghatározzák személyiségüket, emberi mivoltukat. Ja nincs két egyforma hópehely, ha minden homokszem különböző, akkor értelmetlen az a feltételezés, hogy a gyermekek futószalagon készülnek azonos mintára. Nem tagadjuk a környezet és az emberi hatás fontosságát személyiségünk és gondolkodásmódunk formálódásában, de az is kétségtelen, hogy a földön minden ember egyedi és megismételhetetlen teremtmény már az élete első pillanatától kezdve. Ahogy Isten Jeremiásnak mondta: „Mielőtt megformáltalak az anyaméhben, már ismertelek, és mielőtt a világra jöttél, megszenteltelek:” Ezt neked is tudnod kell gyermekeidről!




Segítség szorult helyzetben

„Isten a mi oltalmunk és erősségünk…” (Zsoltárok 46:2)

Gondterhes világban élünk. A new york-i ikertornyok elleni terrortámadás, természeti katasztrófák, mint a Katrina hurrikán, cunamik, háborúk, hitelválság és a növekvő benzin árak mind-mind aggodalmunk gyökeréig hatolnak. A média minden este lerohanja otthonunkat, élő adásban közvetítve mindezt a számunkra, és ezáltal egy új jelenséget idéz elő, amit a „részvét kifáradásának” neveznek. Napjaink pszichiáterei felismerik a tehetetlenséget, a stresszt, a sebezhetőséget és a depressziót, amit ezeket látva érzünk, miközben azon tűnődünk: „Mi van, ha legközelebb én leszek a terroristák célpontja, vagy rám fognak lesújtani a természet erői? Ki fog megvédeni?”

Azoknak, akiknek félelem van a szívében, a Biblia három dolgot mond:

1) „Isten a mi oltalmunk és erősségünk, mindig biztos segítség a nyomorúságban”. A New American Standard Bible ezt az utolsó gondolatot így tolmácsolja a lapszélen: „Bőségesen elérhető, hogy segítsen szorult helyzetben”. Hát nem nagyszerű? Ha szorult helyzetben vagy, Isten bőségesen elérhető, hogy a segítségedre legyen. Figyeld meg, nem azt mondja, hogy Isten időnként vagy vonakodva fog segíteni. Nem, Ő bőségesen és hűségesen segíteni fog. Mi másra lenne még szükséged?

2) „Azért nem félünk…” (3. vers). Nem kell pánikba esned, nem kell kudarcról beszélned, nem kell kétségbeesetten feladnod. Egy énekíró így fogalmazott: „olyan közel van, mint a nevének a kimondása”. Csak suttogd el a nevét imádságban, és Ő ott lesz számodra.

3) „…ha háborognak és tajtékoznak is vizei, és tombolásától megrendülnek a hegyek…” (4. vers). Ha minden, amit valaha állandónak és megbízhatónak tartottál, veszélybe kerül, és alapjaiban rendül meg, te ott leszel, ahol mindig is voltál: Isten erős és szerető karjaiban. Annak a kezében, aki „bőségesen elérhető, hogy segítsen szorult helyzetben”.
komment
süti beállítások módosítása