Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A motiváció elve: tápláld a lelkesedést magadban-Akarnod kell a lelki növekedést-Apró tanulóleckék kövezik ki a nagy sikerek útját

2019. január 22. 10:31 - Andre Lowoa

A motiváció elve: tápláld a lelkesedést magadban

"(Legyetek) a szolgálatkészségben fáradhatatlanok, a lélekben buzgók: az Úrnak szolgáljatok. A reménységben örvendezzetek, a nyomorúságban legyetek kitartók, az imádkozásban állhatatosak." (Róm 12:11-12.)

Ralph Waldo Emerson, a XIX. századi amerikai esszéíró és költő egyszer ezt mondta: "egyetlen hatalmas eredményt sem lehet elérni lelkesedés nélkül." Szenvedélyesnek kell lenned ahhoz, hogy nagy dolgokat láss megtörténni. Ezért folyamatosan táplálnod kell a lelkesedést magadban, ha változni szeretnél.

Ha úgy állsz hozzá, hogy "talán", "lehet", "nem is tudom", hogy akarok-e változni, akkor abból nem lesz semmi. Vagy ha azt mondod, "jó, majd megváltozok, ha lesz rá időm", annak sem lesz sok gyümölcse. De ha lelkesedéssel és szenvedélyesen akarsz elérni egy célt, az meg is lesz.

Sajnos, a lelkesedést könnyű elveszíteni. De akkor hogyan lehet megtartani? Nos, a személyes tapasztalatom az, hogy ehhez jóval többre van szükség, mint a pozitív gondolkodás, vagy az ember belső sikermechanizmusáról szóló könyv olvasása. Ehhez az kell, hogy Isten ott legyen az életünkben.

A lelkesedés szó, az enthousiasmos, görög eredetű. Az első része, az en -ban/-ben-t jelent, a másik tag, a theos, Istent. Vagyis lelkesnek lenni annyi, mint Istenben lenni. Amikor Isten jelenlétében vagy, a szíved legmélyén lelkesedést érzel.

Pál apostol a Róma 12:11-12-ben elmondja nekünk, hogyan lehetünk tele lelkesedéssel: "(Legyetek) a szolgálatkészségben fáradhatatlanok, a lélekben buzgók: az Úrnak szolgáljatok. A reménységben örvendezzetek, a nyomorúságban legyetek kitartók, az imádkozásban állhatatosak."

"a reménységben örvendezzetek" - amikor rosszul mennek a dolgok, akkor is ragaszkodj Istenbe vetett reménységedhez, és meg fogod tapasztalni az örömöt.

"a nyomorúságban legyetek kitartók" - maradj türelmes, mert tudod, hogy bármi is történik veled, Isten azt a javadra fogja fordítani.

"az imádkozásban állhatatosak" - amikor nehéz időszakok jönnek az életben, két választásunk van: vagy folyamatosan imádkozunk, vagy megrémülünk. Vagy imádkozol Istenhez, és átadod neki a nehézségek megoldását, vagy feladod.





Akarnod kell a lelki növekedést


„Ahogyan mindenkor,  félelemmel és rettegéssel munkáljátok ki üdvösségeteket, mert Isten az, aki munkálja bennetek mind az akarást, mind a cselekvést az ő jó céljának beteljesítése szerint.” (Filippi 2:12b-13, NIV fordítás) 

Az emberi lélek növekedése feltételezi a növekedés iránti elköteleződést. Elengedhetetlen az emberi akarat, elhatározás és erőfeszítés a növekedés érdekében.

A lelki növekedés egy elhatározással kezdődik, amely elhatározás nem kell, hogy nagy ívű legyen, sokkal inkább legyen szívből jövő és komoly. Amikor Jézus követői egy elhatározással az ő útjára léptek, nem voltak tisztában döntésük minden vonatkozásával.  Egyszerűen kinyilvánítottak egy szándékot, hogy követik őt, ami aztán egy izgalmas lelki utazás nyitánya lett. Jézus pedig megragadta ezt az egyszerű, ám komoly döntést és építkezett rá.  

A Filippibeliekhez írt levél 2:12b-13. igeversében Pál beavat minket a lelki növekedés rejtelmeibe, midőn azokhoz szól, akik már megtértek: „Ahogyan mindenkor,  félelemmel és rettegéssel munkáljátok ki üdvösségeteket, mert Isten az, aki munkálja bennetek mind az akarást, mind a cselekvést az ő jó céljának beteljesítése szerint.” (NIV fordítás)

Figyeld meg a szóhasználatot: „munkáljátok ki” üdvösségeteket – nem pedig „munkálkodjatok rajta”.  Semmit sem tehetsz azért, hogy lelki értelemben megváltsd magad;  Krisztus végezte el ezt életével, halálával  és feltámadásával. Fontos azzal tisztában lenni, hogy Istennek része van a növekedésünkben – de nekünk is oda kell tennünk magunkat. Elszánt erőfeszítéseket kell tennünk a lelki fejlődésünk érdekében.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit jelent „kimunkálnod” üdvösségedet?
  • Milyen célzott erőfeszítéseket teszel a lelki növekedésed érdekében? Mi egyebet tehetnél még az idei esztendőben?
  • Mit gondolsz, Isten miért kíván meg tőlünk erőfeszítéseket lelki növekedésünk érdekében?






Apró tanulóleckék kövezik ki a nagy sikerek útját


„Emlékezzetek meg ma arról, amit az Úrtól tanultatok a vele való megtapasztalásaitok által .” (5 Mózes 11:2, TEV fordítás)

diary-writing.png

Mózes kivezette az izraelitákat Egyiptomból a pusztán át az Ígéret Földjére. Az átkelés a hatalmas tömeggel együtt is csak néhány hetet kellett volna, hogy igénybe vegyen, mégis 40 évükbe telt.

Mi tartott nekik ennyi ideig? 40 évig csak körbe-körbe járkáltak. Isten egyik próbatételt állította eléjük a másik után, miközben azt kérdezgette tőlük: „Bíztok bennem?” Hét próbatételen kellett átesniük. Valahányszor elbuktak a próbán, Isten visszaküldte őket egy újabb körre a pusztába. De abba a pusztaságba sem kerültek véletlenül. A pusztában való időzésnek mindig célja van.

Néhányan közületek most is a pusztában vesztegelnek. Emlékezzetek rá: az Ígéret Földjére a pusztaságon át visz az út. Keresztül kell menned a várakozás időszakán. Végig kell menned a sivatagon, át kell vészelned a szárazság idejét.

Célja van annak, hogy a pusztában időzöl. Mialatt pedig várakozol, számba kell venned a leckéket, melyeket tanulsz.

4 Mózes 33:2-ben azt olvassuk, hogy „Mózes az Úr utasítására feljegyzéseket készített haladásuk menetéről.” (NLT fordítás)

A Biblia azt is írja, hogy „Emlékezzetek ma arra, amit az Úrtól tanultatok a vele való megtapasztalásaitok által.” (5 Mózes 11:2, TEV fordítás)

Te vezetsz írásos naplót a keresztyén életutadban bejárt fejlődésed állomásairól? Mindent feljegyzel? Állj neki naplót vezetni, amíg várakozásban vagy. Ám ez ne hagyományos értelemben vett eseménynapló legyen, hanem olyan írásgyűjtemény, mely a tanulóleckéidet foglalja össze.

Életem parkoló pályáin időzve megtanultam, hogy apró leckék kövezik ki a nagy sikerek útját. Az a néhány legapróbb kis tanulólecke, melyet eseménytelen, depressziós és kedvetlen időszakaimban tapasztaltam meg, vált aztán életem nagy sikereinek zálogává. Apró leckék nyitnak utat a nagy sikereknek. Úgyhogy le kell írnod őket. 

A Zsoltárok 119:33 kiváló imádság, ha a pusztában vagy, és Isten szabadítására vársz: „Atyám, taníts meg törvényed által élnem az életem, hogy kijárhassam az iskolát.” (MSG fordítás) Hogy ne bolyongjak céltalanul. Taníts meg arra, hogy hogyan éljek, hogy minél hamarabb túljussak mindezen. Nem akarok 40 évig itt vesztegelni. Nem akarok körbe-körbe keringeni. Tanítsd meg nekem az életre szóló leckéket, hogy ösvényeden maradva növekedhessek lelki érettségben.

Beszéljetek róla:

  • Miért esik annyira nehezünkre várakozni?
  • Milyen tanulsággal szolgáltak számodra életed várakozással telt szakaszai?
  • Miért fontos emlékezni tudni arra, hogyan gondoskodott rólad Isten a pusztában?





komment
süti beállítások módosítása