Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Az új év-Megváltott, megszabadított, átirányított-Ne nézz vissza!-Okos évkezdet-Újévi fogadalmak

2018. december 31. 00:17 - Andre Lowoa

 

Az új év

„Megkoronázod az évet javaiddal, és nyomaidon bőség fakad.” (Zsoltárok 65:12)

Vikki Burke bibliatanító mondta: „A legtöbb emberhez hasonlóan bizonyára te is tettél újévi fogadalmat, például, hogy lefogysz, hogy többet fogsz mozogni, egészségesebben fogsz táplálkozni… hogy javítasz az életeden. De tudtad-e, hogy a vágy, hogy minden új évben javíts életeden, Isten szívéből eredt? Dávid azt mondta: »Megkoronázod az évet javaiddal, és nyomaidon bőség fakad.« Mózes tizenkét kémet küldött, hogy kémleljék ki az Ígéret földjét, hogy »milyen a föld: kövér-e vagy sovány« (4Mózes 13:20). Azok visszatérve jelentették, hogy »tejjel és mézzel folyó föld az« (4Mózes 13:27). Akkora gyümölcsök teremtek ott, hogy két ember tudott csak elcipelni egyetlen szőlőfürtöt! Nos, mi kell ahhoz, hogy megtapasztald Isten áldásait a jövő évben? Figyeld meg a »megkoronázod«, »bőség« és »nyomaidon« szavakat! Ahogy egy korona körülveszi a fejet, az új évben téged is körülölelhet Isten bőséges jósága. De ehhez kell valami a te részedről is. Isten nyomában kell járnod egész évben, mert csak az ő nyomában fakad bőség. Nem várhatod, hogy megtapasztalod a sikert, melyet Isten kínál, ha nem vagy hajlandó minden nap közeli kapcsolatot tartani vele. Ezékiel hasonló gondolatot fejez ki: »Áldást adok nekik hegyem körül, esőt adok idejében: áldásos esők lesznek« (Ezékiel 34:26). Isten lakóhelye körül áldás és jóság záporozik, ezért törekedj arra, hogy az új évben minden nap maradj Isten közelében.”

 

Mennyei Atyám, ebben az évben

„Istennél minden lehetséges.” (Máté 19:26)

Jon Gordon a következő gyakorlatias újévi fogadalmakat ajánlja:

„1) Maradj pozitív. Vagy a cinikusokra hallgatsz, és elhiszed, hogy a siker lehetetlen, vagy abban hiszel, hogy »Istennél minden lehetséges.«

2) Minden nap ébredéskor egészítsd ki ezt a kijelentést: »A célom az, hogy…«

3) Reggelenként egy séta közben gondold végig, mi mindenért lehetsz hálás. Ez elmédet a sikerre hangolja. Az ember nem tud egyszerre hálás és stresszes is lenni. A hála mozgással kombinálva kettős energialökettel és természetes antidepresszánssal ajándékoz meg.

4) Ne csüggesszen el, ahol tartasz, inkább gondolj derűlátón arra, ahová el fogsz jutni.

5) Étkezz a régi alapelv szerint: reggel, mint egy király, délben, mint egy polgár, és este, mint egy kollégista, akinek már egy fillérje sincs.

6) Hidd el, hogy minden okkal történik, és jó dolgok származnak majd a nehéz helyzetekből.

7) Ne pazarold az energiádat pletykára, múltbeli ügyekre, negatív gondolatokra és olyasmire, amit úgysem tudsz irányítani. Fektess be a jelen pozitív pillanataiba.

8) Keress magadnak egy mentort, és te is légy mentora valakinek.

9) Három fontos dolog: erő, lelkesedés és együttérzés.

10) Ne feledd, a kemény munkát nem lehet semmivel kiváltani.

11) Összpontosíts! Kérdezd meg magadtól: »Mi a három legfontosabb dolog, amit ma meg kell tennem?«

12) Gyakorold a »semmi panaszkodás« szabályt! A panaszkodás olyan, mint a hányás, te ugyan jobban érzed magad utána, de az emberek körülötted rosszul lesznek!

13) Olvass több könyvet, mint tavaly!

14) Pihenj többet! Az alvást nem lehet dupla kávéval pótolni!

15) Lefekvés előtt egészítsd ki ezeket a mondatokat: »Hálás vagyok …-ért.« »Ma elvégeztem …-t.«

16) Képzeld el, hogy elméd egy kert. Ha egy napig kigazolod a negatív gondolatokat, és táplálod a pozitív gondolatokat, az nem sokat számít – de ha minden nap megteszed, pompás kerted lesz.”




Megváltott, megszabadított, átirányított

„Oldjátok fel, és hagyjátok elmenni!” (János 11:44)
Amikor Jézus barátja sírjánál állva ezt mondta: „Lázár, jöjj ki!”, négy napja halott barátja – még mindig tetőtől-talpig temetési gyolcsba burkolva – előcsoszogott. A gyolcs, mellyel holttestét körültekerték, nem hullott le róla abban a pillanatban, amikor Jézus szólt hozzá. Kellett valaki, aki leoldozza róla, hogy járni tudjon. Van ebben egy nagyon fontos tanulság: ha elfogadod Krisztust, ő teljesen megváltoztat. Ám bizonyos múltbeli tapasztalatok lelassíthatnak, lelkileg megkötözve tarthatnak, és megszabhatják, milyennek látod magadat. Így, bár a Szentlélek elkezdi a munkát, az átalakulás folyamatához szükség van mások segítségére. Ez nem egyik napról a másikra történik, idő kell hozzá. A Biblia azt írja: „Ezért ha valaki Krisztusban van, új teremtés az: a régi elmúlt, és íme: új jött létre” (2Korinthus 5:17). Épp „létre jövőben” vagy! Amikor Jézus megvált, az olyan, mintha felemelkednél a sírból, múltad lepleibe göngyölve. Mik ezek a síri gyolcsok? Negatív hatások és gondolkodási minták, alacsony önértékelés, régi szokások, ártalmas kapcsolatok, stb. Ezért küld Isten embereket, hogy szeressenek téged, hogy segítsenek megszabadulni és felszabadulni képességeid kibontakozására. Fontos, hogy felismerd ezeket az embereket, és köréjük építsd életedet. Ugyanezért kell bensőséges kapcsolatot kialakítanod Istennel is imádság és bibliaolvasás által. Igéje által valós képet kapsz arról, milyennek lát ő téged. Imádság által megismered szívét, és elkezded magadat az ő szemén keresztül látni. Amikor ez megtörténik, akkor kezdesz megváltott, megszabadított és új irányt kapott életet élni.



Ne nézz vissza!

„Emlékezzetek Lót feleségére!” Lukács 17:32

Mielőtt Isten elpusztította Sodoma városát, két angyalt küldött, hogy mentsék ki onnan Lótot és családját. Utasításuk világos volt: „Mentsd az életedet! Ne nézz hátra, és ne állj meg sehol a környéken! A hegyre menekülj, különben elpusztulsz! … Mögötte menő felesége azonban hátratekintett, és sóbálvánnyá lett.” (1Mózes 19:17,26). Jézus három szóban foglalta össze ezt a történetet: „Emlékezzetek Lót feleségére!” Íme, két tanulság, amit jól jegyezz meg, és ne felejts el:

1) Ne nézz vissza vágyakozva a régi bűnös élvezetekre! A bűn ígérete hamis volt akkor, és most is hamis. „Mert mindenki saját kívánságától vonzva és csalogatva esik kísértésbe. Azután a kívánság megfoganva bűnt szül, a bűn pedig kiteljesedve halált nemz. Ne tévelyegjetek, szeretett testvéreim” (Jakab 1:14-16).

2) Ne nézz vissza bánkódva múltbeli hibáidra! Lót két veje nem akart hallgatni az angyalok üzenetére, ezért ott maradtak a városban. Talán ezért nézett vissza Lót felesége. De ez végzetes volt akkor, és végzetes most is. Ne fetrengj a múlt miatti bánkódás sarában! Ne ragadj le a régi sebeknél! Ne a visszapillantót nézd, hanem az utat magad előtt! Isten nagyszerű dolgokat tartogat számodra, ezért folyik a csata az életedben. Jézus a sátánt tolvajnak nevezte (ld. János 10:10). Már eddig is sok mindent ellopott tőled, ne engedd, hogy további dolgokat is ellopjon. Ma kötelezd el életedet Krisztusnak, és figyeld, hogy áldásai elkezdődnek.




Okos évkezdet

„…az igaz ragaszkodik a maga útjához, és a tiszta kezű ereje megnő.” (Jób 17:9)

Bárki is mondta: „A halogatás időrablás”, igaza volt. Folyton halasztgatunk; megígérjük magunknak, hogy jobban fogjuk csinálni. Légy őszinte: hányat tartottál meg a tavalyi elhatározásaidból? Ebben az évben csináld másképp! Okosan válassz célt! Más szóval a célod legyen: Konkrét: Kelj fel korábban, hogy Bibliát olvass és imádkozz munkába indulás előtt. Szánj időt a családodra! Tornázz! Étkezz helyesen! Törődj a testeddel, hiszen Isten temploma (1Korinthus 6:19-20)!

Szerény: ha egyszerre több dologba vágsz vele, az gyengíti a fókuszt, és nehezebb lesz kitartani mellette. Ha túl sokba fogsz bele, túl kevéssel fogsz végezni. Kezdd kicsiben, és úgy építs a sikereidre, hogy egyszerre csak egy dologgal foglalkozol.

Elérhető: Ne próbálj egy harapással lenyelni egy egész elefántot. A titok az apró lépésekben rejlik. Pál azt mondta: „egyet teszek” (Filippi 3:14). A célok megfogalmazása arról szóljon, hogy mit fogsz megtenni, ahelyett, hogy arról beszélnél, hogy mit nem. Például ahelyett, hogy azt mondanád: „Nem leszek olyan kritikus”, mondd azt: „Mindenkiben, akivel ma találkozni fogok, keresek valami jót” (Filippi 4:8).

Mérhető: Nem tudjuk kezelni azt, ami nem mérhető. Ha dokumentálod az előrehaladásodat (vagy annak a hiányát), az elszámoltathatóvá tesz, megmutatja, hogy milyen messzire jutottál, és mi az, amin még dolgoznod kell.

Időspecifikus: hetente vizsgáld felül a céljaidat (vagy akár naponta, ha nagyon küszködsz)! Így időben ki tudod küszöbölni a hibákat, és irányt tudsz váltani, ha szükséges. A Biblia azt mondja: „Ezekkel törődj, ezekkel foglalkozz, hogy előrehaladásod nyilvánvaló legyen mindenki előtt!” (1Timóteus 4:15). Rajta, határozd el magad, kelj fel a kanapéról, és láss neki!




Újévi fogadalmak

„Egyet teszek: ami mögöttem van, azt elfelejtve, ami pedig előttem van, annak nekifeszülve futok egyenest a cél felé.” (Filippi 3:14)

Valld be őszintén: a tavalyi fogadalmaidból mennyit tartottál meg? Azt mondják, a halogatás időrablás. Folyton megígérjük magunknak, hogy legközelebb jobban csináljuk. De a fogadalmakhoz eltökéltség is kell. Határozott döntés, és a döntés melletti kitartás. Hadd álljon itt most néhány fogadalom, amire el kell szánnod magad az új énben: 1) Időt szánok arra, ami igazán számít. Kelj fel korábban, hogy Bibliát tudj olvasni és imádkozni tudj, mielőtt még elkezded a napodat. Tölts több időt a családoddal! Kezdj el tornázni, és étkezz egészségesen! Vigyázz jobban a testedre, az Isten temploma (ld. 1Korinthus 6:19). 2) Egyszerre csak egy dologgal fogok foglalkozni. Ha túl sok mindent felvállalsz egyszerre, az megosztja figyelmedet, és megnehezíti, hogy kitarts egy dolog mellett. Ha túl sok mindenbe belefogsz, keveset fogsz befejezni. Ezért kezdd onnan, ahol most vagy, és építsd fokozatosan a sikeredet, egyszerre mindig csak egy dologgal foglalkozva. 3) Kicsivel kezdem. Ne próbálkozz nagy falattal, ebben a játékban a kis lépések a szabály. Arról beszélj, amit megteszel, ne arról, amit nem. Például ahelyett, hogy azt mondanád: „nem leszek olyan kritikus”, mondd azt: „ma mindenkiben, akivel találkozok, keresek valami jót” (ld. Filippi 4:8). 4) Feljegyzem az előrehaladásomat vagy annak hiányát. Nem tudod ellenőrizni a dolgaidat, ha nem állítasz fel mércét. Ha szembenézel az igazsággal, látni fogod, hogy már milyen messzire jutottál, és mi az, amin még dolgoznod kell. A Biblia azt mondja: „ezekkel törődj, ezekkel foglalkozz, hogy előrehaladásod nyilvánvaló legyen mindenki előtt” (1Timóteus 4:15)

komment
süti beállítások módosítása