Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Gyere haza és fogadd el Isten békességét és erejét ezen a karácsonyon- Hogyan találjunk valódi békét ezen a Karácsonyon?-Ismerd meg még jobban a Teremtődet...-Mit fogsz adni Jézusnak?

2018. december 23. 10:29 - Andre Lowoa






Gyere haza és fogadd el Isten békességét és erejét ezen a karácsonyon

 

"A reménység Istene pedig töltsön be titeket a hitben teljes örömmel és békességgel" (Róma 15,13)

Hova mész békességért, ha nincs Isten az életedben, ha nem vagy kapcsolatban vele pillanatról pillanatra? Jézus Krisztusnak egy hihetetlen ajánlata van számodra. "Ha megfáradtatok a súlyos terhek cipelésétől, gyertek hozzám, és én megnyugvást adok nektek." (Máté 11,28, CEV fordítás)

Szeretem ezt a verset, mert pontosan annak az ellentétéről beszél, amiről a legtöbb ember azt gondolja, hogy Isten mondani fog. Azt gondolják, hogy mikor Isten azt akarja tőlük, hogy menjenek haza Karácsonykor, akkor ezt fogja mondani: "Gyere haza hozzám, és adok neked szabályokat. Gyere haza hozzám, és adok neked parancsokat. Gyere haza hozzám és adok neked korlátokat. Gyere haza hozzám, és adok neked vallást. Gyere haza hozzám, és adok nektek szertartásokat." De Isten ezek közül egyiket sem mondja. Ő azt mondja: "Gyere haza hozzám, és én megnyugvást adok neked."

Azért vagy olyan fáradt, kimerült és stresszes mindig, mert megpróbálod az életedet a saját erődből megélni. Isten sosem akarta, hogy ez így legyen.

A Biblia azt mondja: "Erőt ad a megfáradtaknak, és az erőtlent nagyon erőssé teszi." (Ézsaiás 40,29)

Ha egy kicsit letörtnek érzed magad, egy kicsit nyugtalannak, egy kicsit kimerültnek, vagy aggódsz ebben a karácsonyi időszakban, gyere haza Istenhez. Ő az, aki alkotott téged, aki figyelte az életed minden pillanatát, aki minden tud rólad, és mégis szeret téged, aki megbocsátott neked és azt mondja: "Gyere haza a békességembe és az erőmbe." Amikor ezt megteszed, az elméd igazi békére talál.

Beszéljünk róla:

* Mik okozzák az idegeskedésedet a karácsonyi időszakban?
* Milyen gyakorlati lépéseket tudsz tenni, hogy csökkentsd az idegeskedést és elfogadd az erőt és a békességet, amit Isten ajánl fel számodra?





Hogyan találjunk valódi békét ezen a Karácsonyon?

„Azt kérem Istentől, hogy nyissa meg szívetek szemét, hogy valóban megértsétek, milyen reménységre hívott meg titeket. Így fogjátok megérteni, milyen gazdag és nagy az az örökség, amit Isten a népének akar adni." (Efézus 1:18, NIV fordítás)

A Karácsonyi időszak alatt gyakran hallod majd a béke szót. Ez egy erőteljes szó, mert mindenki erre vágyik. Vágyakozunk a békére – békességre Istennel, önmagunkkal és másokkal.

Itt a karácsony jó híre: Jézus azért jött a Földre, hogy megadja mind a hármat. Hogyan kaphatjuk meg ezt a békességet?

Jézussal kezdődik. 

Hogyan találsz ilyen békét? A Biblia három lépést ad számunkra. Ezt a három lépést vizsgáljuk meg az elkövetkező néhány napban.

Először szükséged van egy tisztánlátó pillanatra.

Ez egy életet megváltoztató élmény, amely örökre megváltoztat. Soha nem leszel ugyanaz utána. Hirtelen olyannak látod majd Istent, amilyen valójában, és nem olyannak, amilyennek neveltetésedből kifolyólag láttad. Önmagadat is olyannak látod majd, amilyen valójában vagy és nem olyannak, mint amilyennek gondoltad magad. Olyannak fogsz látni másokat, amilyenek valójában és nem úgy, ahogy mások mondják őket. Tisztán látod a gondjaidat. Tisztán látod a múltad, a jelened és a jövődet.

Karácsony egy megfelelő időpont, hogy megéld ezt a tisztánlátó pillanatot. 

Minden személynek az első karácsonykor meg volt ez a tisztánlátása.

  • Józsefnek volt egy álma és hirtelen minden értelmet nyert.
  • A bölcseknek is volt egy ilyen pillanata, amikor a csillagokat bámulták.
  • Máriának is volt egy ilyen pillanata, amikor megértette Isten szavát.
  • A pásztoroknak is volt egy ilyen tiszta pillanatuk, amikor csodát éltek át és elhatározták, hogy meglátogatják a kisded Jézust.
  • Erzsébetnek is volt egy ilyen pillanata Márián keresztül.

Pál ír a tisztánlátásról az Efézus 1:18-ban: „Azt kérem Istentől, hogy nyissa meg szívetek szemét, hogy valóban megértsétek, milyen reménységre hívott meg titeket. Így fogjátok megérteni, milyen gazdag és nagy az az örökség, amit Isten a népének akar adni." (NIV fordítás).

Isten mindent tud rólad; te viszont szinte semmit sem tudsz Istenről. Egy tisztánlátó pillanatra van szükséged, hogy lásd milyen is Ő valójában.

Amíg ez nem történik meg, nem lesz békesség az életedben. Ez nem fog csak úgy megtörténni. 

A karácsonyi történet megmutatja, hogy Isten aktívan dolgozik, hogy legyen egy ilyen pillanatod. Keresd Istent ezen a Karácsonyon!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit gondolsz, miért beszélnek a békéről olyan sokat karácsonykor és még sem érik el azt?
  • Miért nehéz valóságosan látnod önmagad és Istent egy Istentől kapott tisztánlátó pillanat nélkül?
  • Ha te már megtapasztaltad ezt a pillanatot, kinek tudod tovább adni azt?



„Isten ellenáll a büszkének, de kegyelmet ad az alázatosnak.” (Jak 4:6b, ESV-fordítás)

christmas_humble.png

A tegnapi napon azt a kérdést kezdtük körbejárni, miként találhatsz igazi, tartós békére Istennel, önmagaddal és másokkal az idei karácsonyon. Három lépést szükséges megtenned ehhez. Először is, el kell jutnod a megvilágosodás pillanatához.

Másodszor, alázatos magatartást kell tanúsítanod.

Isten megáldja az alázatosságot. A Biblia így ír erről a Jakab levele 4. fejezetének 6. versében. „Isten ellenáll a büszkének, de kegyelmet ad az alázatosnak.” (ESV-fordítás)

A kegyelem az az erő, amelyre szükséged van ahhoz, hogy békességed legyen az életben. Isten ellenszegül az önteltnek, ám kegyelmet ad az alázatosnak. A hiúságodat az Ő mértéktartására kell cserélned.

Több mint 50 esztendeje Istennel járom az utamat. Megtanultam, hogy Istent nem befolyásolja, és nem is hatja meg a siránkozásom.

Az alázatosság ellenben megindítja Isten szívét. Amikor alázattal kérem Isten segítségét, Ő a Menny csatornáit megnyitva kiárasztja a kegyelmét. Alázattal elismeri, hogy Ő Isten, a te stressztűrésednek viszont van határa.

Az Ézsaiás próféta könyve 26. fejezetének 12. ezt írja. „Atyánk, te szerzel nekünk békességet; minden, amit csak elértünk, az valójában tetőled származik!” (NLT-fordítás, második kiadás)

Mikor mondtad ezt utoljára Istennek? Az egyedüli ok, amiért a jelen pillanatban is életben vagy, az az, mert Isten azért teremtett, hogy szeressen. Ha Isten nem akart volna szeretni, akkor nem léteznél. Isten által és Isten számára lettél teremtve. Isten azt is szeretné, hogy tanuld meg Őt viszontszeretni.

Ha békességre vágysz – igazi békességre –, akkor Isten elé kell járulnod a következő szavakkal. „Uram, elismerem, hogy mindent, ami vagyok, és mindenemet, amim csak van – kivétel nélkül, ténylegesen – mind te tartod egyben, nem én. Te teremtetted az életemet. Töredelmesen bevallom, szükségem van rád.”

Láthatod, mi valamennyien tökéletlenek és sérültek vagyunk. Te is, én is. Jézus kivételével minden ember, aki valaha élt, tökéletlen volt. Ezért nincs nyugalmad, ezért stresszel teli az életed. Ezért leszel beteg, és fáradsz bele a betegségbe és erőfeszítésbe. Emiatt nem tudod megoldani mindenféle problémádat.

Hogy békességre lelj, alázatosan meg kell vallanod Istennek, hogy tökéletlen, gyarló ember vagy. Ha ezt nem teszed meg, nem leszel képes nyugalmat találni, mert lehetetlen.

A Biblia gyakorlati útmutatóval szolgál az alázatosság kifejezésére A filippibeliekhez írt levél 4. fejezetének 6. versében. „Semmi felől ne aggódjatok!"

A Szentírás Ige-versei közül ez az egyik, amit a legnehezebb betartani. Ezt az életünk minden napján megszegjük. Az aggodalom magára veszi azt a felelősséget, amelyet Istennek soha nem állt szándékában rád ruházni.

De gondolkodj el! Ha Isten azt mondja, semmi felől ne aggódjunk, ez azt jelenti, hogy Ő segíteni fog elhagynunk az aggodalmaskodást, így békére lelhetünk. Isten melletted áll ebben!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Ha valaki megalázza magát előtted egy nézeteltérést követően, ez hogyan változtatja meg a kapcsolatotok intenzitását?
  • Milyen aggodalmadat a legnehezebb átengedned Istennek?
  • Kivel tudod megosztani az aggodalmadat, miközben megpróbálod azt Istennek átadni?




„Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok, és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek.” (Máté 11:28, NIV-fordítás)

Gondolom, hallottál már „a békességről, amely mindenféle értelmet meghalad”, de valószínűleg még sosem élted át.

Ettől függetlenül, számodra is elérhető. Az elmúlt pár napban megnéztünk három kulcsfontosságú lépést, amely segít igazi és tartós békességre találnunk idén karácsonykor.

  • Először is, tisztánlátásra van szükségünk.
  • Azután arra, hogy a hozzáállásunk alázatot fejezzen ki.

Végül, de nem utolsósorban pedig, számítanunk kell arra, hogy Jézus segíteni fog nekünk.

Isten az irányában támasztott elvárásunk szerint cselekszik az életünkben. Ez a hit szerepe.

Jézus a békesség Fejedelme. Azért jött a Földre, hogy békességet hozzon. Egyetlen mondatban összefoglalja, hogyan hozza el a békességet. „Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok, és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek.” (Máté 11:28, NIV-fordítás) Ha igazán megérted ezt a mondatot, le fog csökkenni a stresszszinted.

Jézus olyan megnyugvást ígér, amely túltesz mindenen, amit korábban megtapasztaltál. Ez sokkal erőteljesebb a fizikai megnyugvásnál; lelki megnyugvást jelent. A legnagyobb gondot ugyanis nem a túlfeszített izmaid jelentik, hanem sokkal inkább a túlhajszolt elméd és a leterhelt szellemed. Szükséged van arra, hogy megpihenj az aggódástól, a feszültségtől, a bűntudattól és a félelemtől.

Erre a békességre nem úgy teszel szert, hogy Tahiti felé veszed az irányt, mivel a gondodat oda is magaddal vinnéd.

Akkor találsz a békességre – a megnyugvásra, amelyre az elcsigázott lelkednek szüksége van –, amikor Jézushoz jössz. Ez hitbeli lépés, amely megmutatja Jézusnak, hogy számítasz a segítségére.      

Ez Isten útja, ahhoz a békességhez, amely sosem múlik el.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Szerinted mit jelent olyan békességet találni, amely „mindenféle értelmet meghalad”?
  • Mi tart vissza attól, hogy Istenhez fordulj, amikor békességre van szükséged?
  • Az életedben mivel kapcsolatban érzed, hogy megnyugvásra lenne szükséged? 




Ismerd meg még jobban a Teremtődet...

 

"A kicsinység érzése, amit éreztek, belőletek származik. Nem az életetek jelentéktelen, hanem ti élitek azt jelentéktelenül... Nyissátok meg az életeteket, és éljetek nyitottan és kiteljesedve!" (2Kor 6,12-13, MSG fordítás)

Az évnek ebben a szakaszában mindenkinek nagyon sok dolgot kell elintéznie - meg kell írnunk az év végi összefoglalókat, meg kell tervezni az ünnepi menüt, és természetesen ajándékokat is kell vásárolnunk.

De számodra valami sokkal fontosabb kell, hogy legyen a középpontban karácsonykor: a Jézussal való személyes kapcsolatod elmélyítése. Miért? Két ok miatt.

Először is, mert Jézus alkotott téged. A Biblia szerint: "Mielőtt bármi létrejött volna, Krisztus létezett, és Ő Istennel volt. Ő mindig is létezett, és Ő maga Isten. Ő teremtett mindent, ami van, és semmi sincs, amit nem ő alkotott. Az örök élet Őbenne van, és ez az élet világosságot nyújt az egész emberiségnek." (Ján1,1-4, TLB ford.)

Nemcsak arra van lehetőséged, hogy az univerzum Teremtőjével találkozz, hanem arra is, hogy a te saját Teremtőddel találkozz. Azt szokták mondani, hogy ha az embernek kétségei vannak valamilyen területen, nézze meg, mit ír a kézikönyv.... De Jézust ismerni, ennél sokkal jobb. Ha tudni akarod, hogyan tudod kihozni a legtöbbet az életedből, meg kell ismerned azt, aki téged alkotott.

Másodszor, mert Jézus nyitja meg a szíved, hogy olyan életet élhess és élvezhess, amelyben jelen van a cél, a békesség és az erő. A Jézussal való kapcsolat biztosítja számodra a helyet a mennyben, de ennél sokkal többet is jelent. Isten azoknak, akik ismerik Őt, olyan életet ígér, amelyben cél, békesség és erő van.

Jézust személyesen ismerni azt jelenti, hogy megváltozik az életed. A cél, az erő és a békesség csak a kezdete annak, amit Isten neked adni akar az életben.

Sajnos a legtöbb ember jelentéktelen életet él, mert értelmetlen dolgok töltik ki az életüket.

Most karácsonykor gondolkodjunk el egy kicsit a fogadós példáján, aki nem készített helyet Jézus számára azon az első karácsonyon. Ez nem akadályozhatta meg, hogy Jézus megszülessen, és Istent sem akadályozta meg abban, hogy megvalósítsa a céljait a történelemben. Ez csak a fogadósnak volt rossz. Elmulasztotta azt a kiváltságot, hogy Isten Fiának helyet adjon, amikor a világra jött.

Ugyanez igaz a te életedre is. Ha nem találsz időt arra, hogy megismerd Jézust, elmulasztod a lehetőséget, hogy megismerd a Teremtődet. Elmulasztod a lehetőségét annak, hogy cél, békesség és erő legyen az életedben, mert ezeket csak Isten Fiától tudod megkapni. Ha nem hagysz az életedben helyet Jézusnak, akkor nem tudod majd betölteni az életeddel azt a célt, amit Ő szán neked.


Beszéljetek róla:

  • Az, hogy megismered az Alkotódat, milyen kihatással lehet arra, ahogy az életedet éled?
  • Életed melyik területén szeretnéd megtapasztalni Isten erejét, békességét és célját?
  • Melyek azok a jelentéktelen dolgok, amelyek távol tartanak attól, hogy Istent jobban megismerhesd?





Mit fogsz adni Jézusnak?



„Bementek a házba, meglátták a gyermeket anyjával, Máriával, és leborulva imádták őt. Kinyitották kincsesládáikat, és ajándékokat adtak neki: aranyat, tömjént és mirhát.” (Máté 2:11.)


Mit adsz annak, akinek megvan mindene? Mit adsz Jézusnak? Azt, hogy belé veted a bizalmadat.

Isten szabad akaratot és választási lehetőséget adott, választhatsz, hogy bízol benne vagy sem. A hit önkéntes. Isten sosem fog kényszeríteni, hogy bízz benne. Tőled függ, hogy mennyire fogsz bízni Istenben 2013-ban.

Mit vársz Istentől az életedre vonatkozóan 2013-ra? Ha azt várod, hogy sok mindent meg fog cselekedni, akkor az úgy is lesz. Ha csak kicsi dolgokat vársz tőle, akkor Isten csak kis dolgokat fog tenni. Ha nem vársz tőle semmit, akkor Isten nem fog tenni semmit, mert Jézus mondja: „Legyen a ti hitetek szerint!” (Máté 9:29.)

Magadban fogsz bízni? Vagy a gazdaságban? Esetleg valaki másban? Vagy Istenben?

Bízol annyira Jézusban, hogy neki add az egész életed? Jézus egy csodálatos ígéretet adott mindenkinek, aki benne bízik. Azt mondja: „De keressétek először az ő országát és igazságát, és ezek is mind ráadásul megadatnak nektek.” (Máté 6:33.)

De először az Ő országát kell keresnünk. Isten célját, tervét és igazságát kell keresnünk a mi életünkre. Ehhez viszont bíznunk kell benne. Kérd Istent, hogy segítsen belé vetni minden bizalmadat az elkövetkező évben, aztán csak figyeld meg, hogy hogyan cselekszik.

komment
süti beállítások módosítása