Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

CSAK FOLYTASD TOVÁBB A GYAKORLÁST!-HOGYAN VÁLTOZTATHATSZ AZ ÉLETEDEN?-Ki a régit… be az újat!-Mi a megtérés?-Okkal vagy itt!

2018. december 14. 00:50 - Andre Lowoa

CSAK FOLYTASD TOVÁBB A GYAKORLÁST!

„Ezekkel törődj, ezekkel foglalkozz, hogy előrehaladásod nyilvánvaló legyen mindenki előtt.” (1Timóteus 4:15)

Bármilyen munkaterületen dolgozik is, egy átlagos ember is meg tudja duplázni termelékenységét, ha elkezdi gyakorolni mindazt, amiről tudja, hogy meg kellene tennie, és nem teszi többé azt, amiről tudja, hogy nem kellene tennie. Nos, a siker nem jön csupán a gyakorlásból, jól kell csinálnod, amit csinálsz, és a megfelelő dolgokat kell tenned. Dr. John Maxwell négy alapelvet ad a gyakorláshoz, amit be kell építenünk mindennapi életünkbe ahhoz, hogy előrejussunk: 1) Jó edző. Hallottál már arról a fickóról, aki benevezte öszvérét a Kentucky Derbyre? „Soha nem fog nyerni” – intette egy barátja. „Tudom” – felelt az ember – „de tanulni és növekedni csak megfelelő társaságban lehet”. Tehát megfelelő emberekkel kell körbevenned magad (ld. 2Thesszlonika 3:7-9). 2) Beleadni a tőled telhető legtöbbet. Olyan módon, időben és helyen gyakorolsz, ami elősegíti, hogy a legtöbbet beleadd? Ösztönzöd magad valamivel? Pál motivációja ez volt: „eltétetett nekem az igazság koronája” (2Timóteus 4:8) 3) Világos cél. Légy biztos abban, hogy mit próbálsz meg elérni! A biztos tudás nélküli erőfeszítés olyan, mint az irány nélküli sebesség. Pál célja ez volt: „…hogy elvégezhessem futásomat és azt a szolgálatot, amelyet az Úr Jézustól… kaptam…” (ApCsel 20:24). 4) Megfelelő források. Pál arra biztatja Timóteust, hogy olvasson (ld. 1Timóteus 4:13). Neked milyen erőforrások állnak rendelkezésedre, melyek segíthetnek fejlődésedben?

Csak akkor fogsz tudni jól játszani, ha jól gyakoroltál. Nos, hol tartasz a gyakorlásban? Épp csak elkezdted? Vagy rohamosan fejlődsz? A nagyján már túl vagy, és most már az apró részletek finomítása következik? Ha tudod, hogy hol tartasz, az segít felismerni, hogy mit kell még tenned. Folytasd hát a gyakorlást!




HOGYAN VÁLTOZTATHATSZ AZ ÉLETEDEN?

„Hadd menjek ki a mezőre kalászt szedni valaki után, akinek megnyerem a jóindulatát!” (Ruth 2:2)
Ruth változtatni tudott sorsán, amikor özvegyen maradt, nincstelen volt, és gyermektelen. Hogyan? Először is: megfelelő tanácsadót választott. Azt mondta Naominak: „… ahová te mégy, odamegyek…” (Ruth 1:16). Az a tény, hogy Naomi zsidó volt, Ruth pedig pogány, hogy Ruth fiatal volt, Naomi pedig idős, nem gátolta Ruthot egy cseppet sem. Kétségtelen, hogy volt idő, amikor nem ugyanúgy látták a dolgokat, amikor még nem voltak közelebbi kapcsolatban egymással. Ám amikor Isten azt akarja, hogy növekedjünk, akkor olyan valakit helyez az életükbe, akinek teljesen különböző élettapasztalatai, más meglátásai vannak. Naomi volt Ruth szeme és füle egy olyan világban, amit Ruth nem ismert; Naomi volt a tanítómestere, ő volt a vezetője, aki eljuttatta Ruthot rendeltetésére. Isten ma is támaszt olyan vezetőket, akik a ma problémáira megoldást nyújthatnak. Ha azt reméled, hogy téged is el fog hívni valamilyen feladatra, ismerd fel azokat, akiket a felkészítésedre küld! Akár azért jönnek, hogy felvidítsanak, akár azért, hogy vigasztaljanak, tanácsoljanak vagy helyreigazítsanak, emlékezz Jézus szavaira: „…aki befogadja azt, akit küldök, engem fogad be…” (János 1 3:20). Másodszor: a megfelelőhelyre ment. Ruth azt mondta: „Hadd menjek ki a mezőre kalászt szedni valaki után, akinek megnyerem a jóindulatát!” Móáb földjén rosszul alakultak a dolgok, de Betlehemben jók voltak a kilátások. Ezért Ruth elhagyta az ismerős terep biztonságát, hitben lépett, és nem csupán túlélnie sikerült, de gyarapodnia is. Végül feleségül ment Bóázhoz, a mező tulajdonosához, és része lett Dávid király és a mi Urunk Jézus Krisztus családfájának. Ez ám a változás! Isten jövődre vonatkozó tervéhez hozzátartozik a megfelelő emberekkel való kapcsolt, és az, hogy te magad a megfelelő helyen légy. Ezért kérd, hogy Ő vezessen!





Ki a régit… be az újat!

„…senki sem tölt újbort régi tömlőbe…” (Márk 2:22)

Jon Walker írja a következőt: „Néhány mérföldnyire a házamtól van egy mini-abc, melyet nemrég átalakítottak. Az alkalmazottak azonban valószínűleg nem olvasták el az erről szóló emlékeztetőt. A pult mögött álló srác új egyenruhát viselt… no meg a korábbról jól ismert mogorva arckifejezést. Ez elgondolkodtatott azon, hogyan próbáljuk meg az újbort régi tömlőkbe tölteni. Jézus azt mondja, hogy kudarcra vagyunk ítélve, mert „…a bor szét fogja repeszteni a tömlőt, így mindkettő tönkremegy...” (NIV). De nem tesszük-e mi is ugyanezt, amikor a keresztény életünkről van szó? A becsületes munka újborát a hanyagság régi tömlőjébe töltjük. A feltétel nélküli szeretet újborát a két lakással arrébb lakó családdal szembeni gyűlölet régi tömlőjébe töltjük. A dicsőítés újborát a pénz, a hatalom, a zene vagy a legújabb videojáték bálványozásának régi tömlőjébe öntjük. Az elmélyült bibliatanulmányozás újborát a „készételek” régi tömlőjébe töltjük. Az alázat újborát az önhittség régi tömlőjébe töltjük. A megbocsátás újborát a keserűség régi tömlőjébe töltjük. A mások előtérbe helyezésének újborát beletöltjük az önző ambíciók régi tömlőjébe. Az öröm újborát a féltékenység és a pártoskodás régi tömlőjébe töltjük. A békesség újborát beleöntjük a viszálykodás régi tömlőjébe.

Megszólalt valamelyiknél a csengő? Ha igen, itt az ideje, hogy kérd Istent, hogy segítsen megszabadulni a testiesség régi tömlőjétől, és tegyen erős, új, tiszta edénnyé. Új teremtésként többé nem a régi viselkedésed határozza meg az életedet, hanem a Krisztussal való kapcsolatod.




Mi a megtérés?

 

„Mert az Isten szerinti szomorúság megbánhatatlan megtérést szerez az üdvösségre”2Korinthus 7:10

A megtérés azt jelenti, hogy beismered bűnödet, megtagadod azt, kéred Isten bocsánatát, és igyekszel ezután másként élni. Azt jelenti, hogy 180 fokos fordulatot veszel, és elindulsz az eddigivel ellentétes irányba. Ha húsz kilométert mentél az úton a rossz irányba, akkor most vissza kell fordulnod, és 20 kilométernyit vissza kell jönnöd. Ez először csüggesztőnek tűnhet. De megtérül, mert legközelebb kétszer is meggondolod, merre indulsz. A megtérés néha azt jelenti, hogy helyre kell hozni a dolgokat másokkal.

Zákeus adószedő volt, aki azon gazdagodott meg, hogy többet szedett be az emberektől, mint amennyi járt. Ám miután találkozott Jézussal, ezt mondta: „ha valakitől valamit kizsaroltam, a négyszeresét adom vissza neki” (Lukács 19:8). Isten kész megbocsátani, de lehet, hogy megengedi, hogy megtapasztald bűnöd fájdalmas következményeit, hogy így késztessen engedelmességre. „Pillanatnyilag ugyan semmiféle fenyítés nem látszik örvendetesnek, hanem keservesnek, később azonban az igazság békességes gyümölcsét hozza azoknak, akik megedződtek általa” (Zsidók 12:11). A sátán megpróbálja majd elhitetni veled, hogy már túl vagy Isten kegyelmének határán, de ez nem igaz. A tékozló fiú elherdálta örökségét és a disznóvályúnál végezte. De amikor elhatározta, hogy hazamegy, apja elébe futott, hogy találkozzon vele és teljes jogú örökösként visszafogadja a családba. Isten ugyanezt teszi meg érted is. „Hagyja el útját a bűnös, és gondolatait az álnok ember! Térjen az Úrhoz, mert irgalmaz neki, Istenünkhöz, mert kész megbocsátani.” (Ézsaiás 55:7).







Okkal vagy itt!

„…láttam Istent színről színre, mégis életben maradtam.” (1Mózes 32:31)
A Biblia azt mondja, hogy a sátán éjjel-nappal azon fáradozik, hogy téged vádoljon (ld. Jelenések 12:10). Ám legyőzheted, ha Isten Igéje „szádban és szívedben” van (ld. Róma 10:8). Amikor a sátán azt mondja, add fel, Isten azt mondja: maradj a pályán (ld. Máté 5:11-12). Amikor a sátán önzésre biztat, Isten azt mondja, tedd mások javát a magad érdekei elé (ld. Filippi 2:3-4). Amikor a sátán azt mondja, szabad másokra neheztelned, Isten azt mondja, bocsáss meg, olyan gyakran, ahányszor csak kell (ld. Máté 6:14-15). Amikor a sátán bosszúállásra sarkall, Isten azt mondja, légy békeszerző (Róma 12:18-19). Amikor a sátán azt mondja, tulajdonítsd magadnak az érdemet, Isten azt mondja, dicsőítsd Jézust (János 17:5). Amikor a sátán azt mondja, hogy csak a külső a fontos, az emberek úgysem fogják észrevenni, mi van belül, Isten azt mondja, hogy ő a szíveket vizsgálja (1Sámuel 16:7). Amikor a sátán azt mondja, ronda vagy, Isten azt mondja, hogy ő csodásan alkotott téged (Zsoltárok 139:14-16). Amikor a sátán azt mondja, egyedül vagy és senki sem ért meg, Isten azt mondja, hogy ő sohasem hagy el, és terve van az életeddel (5Mózes 31:6 és Jeremiás 29:11). Dávid azt mondta: „Abból tudom meg, hogy kedvelsz, ha nem ujjonghat rajtam ellenségem, engem pedig megtartasz…” (Zsoltárok 41:12-13). Az ördög ki fogja játszani a faji hovatartozás kártyáját, és ha azzal nem ér sikert, akkor a gyermekkori fájdalmas emlékeket, vagy előássa múltbeli bűneidet, emlékeztet minden megszegett ígéretre és összetört álomra. Jákób azt mondta: „…láttam Istent színről színre, mégis életben maradtam” (1Mózes 32:31). A lényeg: Istennek terve van az életeddel, különben nem lennél itt!

komment
süti beállítások módosítása