Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Isten már megírta az életed utolsó fejezetét-Isten közel van-Isten mosolyog, amikor teljes szívvel engedelmeskedünk neki-Keresd meg az elveszetteket!-Új kezdet szexuális bűn után

2018. december 12. 10:16 - Andre Lowoa

 

Isten már megírta az életed utolsó fejezetét

„Nagy elvárással éljük az életünket, és felbecsülhetetlen értékű örökségünk van – olyan valódi örökség, amelyet a Mennyben őriznek számunkra, ahol nem éri el sem a változás, sem a romlás.” (1Péter 1:3-4, NLT fordítás)

8776_old-pocket-watch-in-a-tree-macro-hd-wallpaper.jpg

Ha kicsit szétnézel a világban, könnyen úgy érezheted, hogy semmi okod reménykedni. Isten szava viszont egyértelmű: több valódi okunk is van a reménységre. 1Péter első levele öt ilyen okot sorol fel. Kettőt közülük már részleteztem a korábbi áhítatokban:

  1. Isten már azelőtt kiválasztott bennünket, hogy mi őt választottuk.
  2. Isten mindig kegyelmes és irgalmas hozzánk.

A harmadik ok pedig, hogy Isten már bebiztosította a jövőnket. Nem számít, mi fog történni életed hátralevő részében, ha Krisztussal kapcsolatban vagy, akkor Isten garantálja a jövődet. Soha nem fogod elveszíteni az üdvösségedet.

A Biblia szerint: „Nagy elvárással éljük az életünket, és felbecsülhetetlen értékű örökségünk van – olyan valódi örökség, amelyet a Mennyben őriznek számunkra, ahol nem éri el sem a változás, sem a romlás.” (1Péter 1:3-4, NLT fordítás).

Az örökségedet azért kapod, mert egy családhoz tartozol, és általában egy haláleset után jutsz hozzá. Ez olyan jog, amely születésedtől fogva megillet.

Péter öt szót, illetve kifejezést használ a mennyei örökségünk leírására:

  • Lefoglalt: ahhoz, hogy bejuss a Mennybe, helyfoglalásra van szükséged, ezt pedig csak Jézuson keresztül tudod megtenni. Ha viszont már megvan a foglalás, akkor soha nem lehet lemondani.
  • Igazi: nem hamisítvány, hanem valódi.
  • Érintetlen: nem lehet kárt tenni benne, és soha nem tudod elveszíteni. 
  • Nem éri utol a változás és a romlás: nem hervad el, nem megy tönkre és az értékét sem veszíti el.
  • Felbecsülhetetlen: nem tudod számszerűsíteni az értékét.

Isten már megírta az életed utolsó fejezetét. Olyan helyfoglalásod van, amit nem tudsz elveszíteni. Ebben biztos lehetsz, hihetsz benne, rábízhatod magad és reménykedhetsz benne!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miért olyan fontos elhinnünk, hogy biztosak lehetünk Isten ajándékában, a megváltásban?
  • Előfordult-e már, hogy nehezedre esett hinni abban, hogy biztos a megváltásod? Mi segített túljutni ezeken az aggodalmakon?





Isten közel van

 

„Közel van az Úr mindenkihez, aki segítségül hívja.” (Zsolt 145:18/a, NIV-fordítás)

Isten nem olyan távoli, mint a legtávolabbi csillag. Egy szívdobbanásnyira van csak tőled. Ott van veled minden pillanatban. Az apostolok cselekedetei 17. fejezetének 27. versében így ír erről a Biblia: „Isten mindezt azért tette, hogy az emberek keressék Őt, és talán kinyújtsák a kezüket utána, és megtalálják. Habár nincs messze egyikünktől sem.” (NIV-fordítás)

Talán úgy érzed, hogy Isten fényévekre van tőled. De jól tudjuk, hogy az érzésed és a valóság nem mindig egyezik. Az igazság az, hogy Isten most is veled van.

Mert Ő olyan Atya, aki közel áll hozzád.

Sohasem túl elfoglalt ahhoz, hogy figyeljen rád. Ő ennyire közeli, és ilyen a szeretete. A 145. zsoltár szerint „Közel van az Úr mindenkihez, aki segítségül hívja.” Mindig közel van, amikor segítségül hívod. Sokkal többször gondol rád, mint te Őrá. Már a születésed előtt is gondolt rád, és ugyanezt teszi minden nap minden percében. Az igazság az, sokszor mi vagyunk túl elfoglaltak ahhoz, hogy Istenre figyeljünk. Ő viszont sosem túl elfoglalt ahhoz, hogy velünk foglalkozzon.

Isten szereti kielégíteni a szükségletünket. És ezt még csak nem is vonakodva teszi. Szereti megtenni ezt! A Máté evangéliuma 7. fejezetének 11. verse szerint „Ha tehát ti […] tudtok jó ajándékot adni a gyermekeiteknek, mennyivel inkább ad jót a ti mennyei Atyátok azoknak, akik kérik tőle!" Örülj annak, hogy Isten örömét leli abban, ha jó dolgokkal ajándékozhat meg.

Isten együttérez veled a fájdalmadban. Vannak olyanok közöttetek, akik valamilyen nagyobb nehézségen mennek át ezen a héten, és ezért szükségetek van erre az Ige-versre. „Az Úr közel van a megtört szívűekhez, és megmenti a reményvesztett lelkűeket.” (Zsolt 34:18) Isten közel van hozzád, és megért. Fordulj hozzá!

Segítő kérdések az elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mivel kapcsolatban érzed, hogy segítségül kell hívnod Istent?
  • Miből tudhatod, hogy Isten közel van hozzád?
  • Mit kell megváltoztatnod az életedben ahhoz, hogy ne legyél túl elfoglalt Istenhez fordulni?

 

 

Isten mosolyog, amikor teljes szívvel engedelmeskedünk neki

 

"Taníts, Uram, rendelkezéseid céljára, hogy megfogadjam azokat mindvégig!" (Zsoltárok 119:33)

"Gyakran csak a részleges engedelmességünket ajánljuk fel Istennek. Mi akarjuk eldönteni, hogy mely parancsolatait tartjuk meg."

Isten mosolyog, amikor teljes szívvel engedelmeskedünk neki. Az engedelmesség azt jelenti, hogy bármit is kér az Úr, azt megtesszük tiltakozás és tétovázás nélkül. Nem halogatjuk, mondván: "Még imádkozni fogok ezzel kapcsolatban." Megtesszük késlekedés nélkül. Minden szülő tudja, hogy amikor a gyermeke késlekedve engedelmeskedik, akkor valójában engedetlen.

Isten nem köteles mindent megmagyarázni vagy megindokolni, amit kér tőled. A megértés várhat, de az engedelmesség nem. Sokkal többet tanulhatsz meg Istenről az engedelmességed által, mint ha egy egész életen át bibliatanulmányozó csoportokon vennél részt. Valójában néhány parancsát soha nem fogod megérteni, amíg nem engedelmeskedsz azoknak. Az engedelmesség a kulcs a megértéshez.

Gyakran csak a részleges engedelmességünket ajánljuk fel Istennek. Mi akarjuk eldönteni, hogy mely parancsolatait tartjuk meg. Listát készítünk a nekünk tetsző rendelkezéseiről, és azoknak engedelmeskedünk, viszont figyelmen kívül hagyjuk a többit, amelyekről azt gondoljuk, hogy értelmetlenek, bonyolultak, drágák vagy népszerűtlenek. Eljárunk a gyülekezetbe, de nem adakozunk. Olvassuk a Bibliát, mégsem bocsátunk meg annak, aki megbántott bennünket. A részleges engedelmesség valójában engedetlenség.

Aki teljes szívéből engedelmeskedik, az örömmel és lelkesedéssel teszi. A Biblia ezt mondja: "Szolgáljatok az Úrnak örömmel." (Zsoltárok 100:2)

Dávid így gondolkodott: "Taníts, Uram, rendelkezéseid céljára, hogy megfogadjam azokat mindvégig!" (Zsoltárok 119:33)

Amikor Jakab a keresztényekhez szólt, ezt mondta: "Látjátok tehát, hogy cselekedetekből igazul meg az ember, és nem csupán a hit által." (Jakab 2:24)

Isten szava, a Biblia egyértelműen kimondja, hogy az üdvösséget nem lehet kiérdemelni. Kizárólag kegyelem által lehet a tiéd, nem a saját erőfeszítéseid miatt. Ám Isten gyermekeként örömet szerzel mennyei Atyád számára, amikor engedelmeskedsz neki. Az engedelmességből fakadó cselekedet egyben imádat is.

Miért jelent az engedelmességed örömet Isten számára? Azért, mert azt bizonyítja, hogy tényleg szereted őt. Jézus mondta: "Ha szerettek engem, megtartjátok az én parancsolataimat." (János 14:15)




Keresd meg az elveszetteket!

 

"Egymással egyetértésben legyetek, ne legyetek nagyratörők, hanem az alázatosakhoz tartsátok magatokat. Ne legyetek bölcsek önmagatok szerint."

(Róma 12:16.)



Az üzenet magyarázatát a 2. Korinthus 5:19-20. adja meg: "Isten ugyanis Krisztusban megbékéltette a világot önmagával, úgyhogy nem tulajdonította nekik vétkeiket, és reánk bízta a békéltetés igéjét. Tehát Krisztusért járva követségben, mintha Isten kérne általunk: Krisztusért kérünk, béküljetek meg az Istennel!" Ezt az üzenetet kell továbbítanunk a világnak, de gyakran behatároljuk a keresést és a barátságunkat más hívőknek tartjuk fenn.

Jézus viszont megkereste az elveszetteket, szándékosan azokkal barátkozott, akiknek Isten barátságára volt szüksége.

A Biblia azt mondja, hogy amikor a farizeusok látták Jézust a tisztátalan emberekkel, "szóltak tanítványainak: "Miért eszik a ti mesteretek vámszedőkkel és bűnösökkel együtt?" Ő pedig, amikor ezt meghallotta, így szólt: "Nem az egészségeseknek van szükségük orvosra, hanem a betegeknek. Menjetek, és tanuljátok meg, mit jelent ez: Irgalmasságot akarok, és nem áldozatot. Mert nem azért jöttem, hogy az igazakat hívjam, hanem a bűnösöket." (Máté 9:11-13.)

Jézus tudta, hogy ki volt ő Isten terve szerint; Jézus tudta, hogy kié volt Isten igazsága szerint; és tudta, mi a célja földi életének. Ezek megengedték neki, hogy nyugodt maradjon és ne törődjön azzal mit gondolnak vagy mondanak róla mások.

Ez azt jelenti, Jézus nem aggódott amiatt, hogy azzal vádolták bűnösökkel barátkozik (Lukács 19:7.), mert pontosan azt tette, amiért az Atya elküldte: meggyőzni az embereket, hogy béküljenek meg Istennel (2.Korinthus 5:20.).

Hasonlóképpen, nekünk Jézust kell ábrázolnunk, az ő nevében kell beszélnünk azoknak, akik még a "kívül" vannak. Néhányunk már annyira el van szigetelődve a hitetlenektől, hogy már alig van lehetősége jelentőségteljes beszélgetésre velük. A tapasztalat sajnos azt bizonyítja, hogy minél régebben hívő valaki, annál inkább elszigeteli magát a nem hívőktől, vagy éppen kényelmetlenül érzi magát a nem hívők társaságában.

Az eredmény: Már nincsenek hitetlen barátaink.

Jézus azt tanácsolta, hogy a mi tanúságunk a hitetlenek felé barátsággal kezdődjön; ezáltal elnyerjük a jogot arra, hogy kapcsolatainkon keresztül osszuk meg az Evangéliumot másokkal. A régi közhely most is közhely: "Az embereket nem érdekli mennyit tudsz, amíg nem tudják mennyit érsz." Azok akik már Isten barátai úgy mint te és én, mély, igaz és támogató barátságot keresnek, néha kifejezetten a karácsonyi időszak alatt.

Pál apostol bátorít minket, hogy találjuk meg a közös hangot a hitetlenekkel: "Az erőtleneknek erőtlenné lettem, hogy megnyerjem az erőtleneket: mindenkinek mindenné lettem, hogy mindenképpen megmentsek némelyeket. Mindezt pedig az evangéliumért teszem, hogy én is részestárs legyek abban."(1.Korinthus 9:22-23.) Megtalálni a közös hangot, a barátság egyik alapja; vezet minket, hogy a pozitív dolgokat keressük azokban, akik még hitetlenek, a negatív dolgok helyett.

Amikor Jézus találkozott a nővel a forrásnál, arra mutatott rá, hogy mi a közös bennük, nem pedig arra, hogy mi miatt ítélhetné el őt.(János 4.) Ennek eredménye, hogy a nő nem csak hogy Isten barátja lett, hanem elhozta a barátait és családját is Jézushoz.

Ez mit jelent?


* Te tudod, hogy ki vagy? Ez fontos, hogy hitetlenek barátjává válhass. Másrészről, lehet hogy folyton azon aggódsz, mit gondol rólad a többi hívő, vagy lehet, hogy bűnös viselkedésekbe sodródsz, mert azon aggódsz, hogy mit gondolnak rólad a hitetlenek. Jézus tudta, hogy ő ki és kié, tudta Isten célját az életével kapcsolatban. Ez engedte meg, hogy pihenhessen és ne kelljen azzal törődnie, mások mit gondolnak vagy mondanak róla.
* Az embereket szeresd, ne az értékeiket. Isten szereti az embereket (János 3:16.), de ez nem jelenti, hogy szereti a világ értékeit. János apostol figyelmeztet minket, hogy "Ne szeressétek a világot, se azt, ami a világban van. Ha valaki szereti a világot, abban nincs meg az Atya szeretete. " (1. János 2:15.)



* A barátság építéséhez szükséges:

Figyelmesség: "Beszédetek legyen mindenkor kedves, sóval fűszerezett, hogy így mindenkinek helyesen tudjatok felelni."(Kolosség 4:6.)

Rendszeresség: Időt kell töltened hitetlenekkel, ezért hogy a barátjuk lehess.

Hitelesség: "A szeretet ne legyen képmutató."(Róma 12:9/a.)

Légy barátságos mindenkivel: "Egymással egyetértésben legyetek, ne legyetek nagyratörők, hanem az alázatosakhoz tartsátok magatokat. Ne legyetek bölcsek önmagatok szerint."(Róma 12:16.)






Új kezdet szexuális bűn után


„Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz ő: megbocsátja bűneinket, és megtisztít minket minden gonoszságtól." (1Jn 1,9)

 

Isten mércéje sosem változik. A házasság előtti szex elfogadhatatlan számára. Mindig is az volt, mindig is az lesz. Együtt élni valakivel anélkül, hogy házasságban élnél, Isten előtt elfogadhatatlan. Mindig is az volt, mindig is az lesz. A házasságtörés, ha hűtlen vagy a házastársadhoz, Isten előtt elfogadhatatlan. Mindig is az volt, mindig is az lesz. A pornográfia Isten előtt elfogadhatatlan. Mindig is az volt, mindig is az lesz.

Ha viszont bármelyik bűnt elkövetted, nem kell, hogy ezzel záruljon a történeted. Isten ad arra lehetőséget, hogy megtisztulj és újra kezdj.

Hogyan teheted ezt?

  1. Bánd meg. A megbánás azt jelenti, hogy "megváltoztatom a véleményem". Mondhatod, hogy "Igazad volt, Istenem. Rosszul tettem, amit tettem. Bűnt követtem el." Ne ésszerűsítsd vagy mentsd fel magad a bűn alól.
    A legfontosabb, hogy ezt rögtön megtedd. Ha jelenleg viszonyod van valakivel, zárd le még ma!
  2. Fogadd el a megbocsátást. Isten arra vár, hogy megbocsáthasson, megtisztíthasson és helyreállíthasson. Ő felszabadít a szégyen alól, a sajnálattól, a rejtett sérülésektől és a bűnödből következő fájdalmaktól, hogy ne kelljen ezeket magaddal vinned a következő kapcsolatodba. Isten tisztára akarja mosni a palatáblád. A jó hír az, hogy amint Isten megbocsát neked, te is megbocsáthatsz magadnak.
  3. Igazodj és változtass. Kötelezd el ma magad az Isten által jónak látott tiszta életre. Ez azt jelenti, hogy csak azzal a személlyel fogsz lefeküdni, akivel házasságban élsz.
  4. Kérj segítséget naponta. Kötelezd el magad Krisztus felé (ha még nem tetted). Kérd meg, hogy segítsen a nemi vágyaddal kapcsolatban.

A nemi vágy tönkretehet, ha hagyod. Ne hagyd! Van választásod!

Beszéljetek róla:

  • Ha van szexuális bűn a múltadban, amit még nem rendeztél el, menj át a fenti lépéseken még ma, hogy tiszta lappal mehess tovább.
  • Hogyan próbál a mai kultúra meggyőzni arról, hogy az igazság változhat?
  • Miért fontos az, hogy ne vigyünk szégyent vagy sajnálatot a következő kapcsolatunkba?



komment
süti beállítások módosítása