Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A gyülekezetbe járás haszna-A közbenjáró ima ereje-Isten Igéje nem változik-„Jöjj és láss!”-Tedd, amit Isten mondott!-Tegyél a házasságodért!

2018. december 11. 00:22 - Andre Lowoa

 

A gyülekezetbe járás haszna

 

„Örülök, ha ezt mondják nekem: Az Úr házába megyünk!” Zsoltárok 122:1

Az emberek sokféle okból maradnak távol a gyülekezettől. Néha rosszul érzik magukat, mert a hitük nem működik olyan jól, mint szerintük kellene. Vagy még mindig küzdenek bizonyos problémákkal. Vagy depressziósak, mert úgy tűnik, rajtuk kívül mindenki más jól van. Ne hagyd, hogy a csüggedés távol tartson lelki családodtól! Szükséged van szeretetükre és támogatásukra. Szükséged van arra, hogy halld, amikor ezt mondják: „Nekünk sikerült, és Isten kegyelméből te is képes vagy rá.” A Biblia azt mondja: „saját gyülekezetünket ne hagyjuk el, ahogyan egyesek szokták” (Zsidók 10:25). Az elhagyás itt található kifejezése három görög szóból áll össze, melyek egyenként így fordíthatók: ki, le, mögött. Ez nagyjából leírja azt az embert, aki úgy érzi, kihagyták, lelkileg és érzelmileg padlón van, és messze lemaradva mindenki más mögött. Abban a pillanatban, amikor így érzed magad, a sátán azt suttogja: „Ne menj ma gyülekezetbe, maradj otthon; semmi szükséged arra, hogy elmenj azok közé a csupa jó emberek közé.” Ha a sátán el tud szakítani a többi hívőtől, éppen amikor a legnagyobb szükséged lenne rájuk, akkor meg tud fosztani attól, amit Isten tartogat számodra. Igen, persze, otthon is maradhatsz, olvashatod a Bibliát, bekapcsolhatsz keresztyén rádió- vagy tévéadást. De lelki családod körében válaszokat találsz, örömöt élsz át, és olyan bátorítást kapsz, amit sehol máshol nem találnál. A gyülekezet az a hely, ahol a sátán a legkevésbé sem akar látni, amikor mélyen érzed magad. Tudja, hogy ha elmész, megérint Isten jelenléte, és képes leszel kimászni a gödörből, amelyben most vagy. Tehát: járj gyülekezetbe!



A közbenjáró ima ereje

„Mózes, közbelépett nála, és elfordította pusztító haragját.” (Zsoltárok 106:23)

 

Néha Isten mindenható uralkodóként cselekszik, előzetes figyelmeztetés vagy utólagos magyarázat nélkül. Máskor imáinkra adott válaszként lép. Rees Howells, a „walesi közbenjáró” imái olyan nagy hatásúak voltak, hogy neki tulajdonították a nácik terveinek meghiúsulását, és bizonyos második világháborús események alakulását. Hálásak vagyunk Istennek a tudásért és a képességeinkért, de vannak dolgok, melyek csak akkor történnek meg, ha kitartóak vagyunk az imádságban. A Bibliában azt olvassuk, hogy Isten elpusztította volna Izráelt, „de választottja, Mózes, közbelépett nála, és elfordította pusztító haragját.” A történelem nagy lelki ébredései mögött egy láthatatlan, meg nem énekelt erő munkálkodott: a közbenjárók imádsága. Sok győzelem, melyet nyíltan ünneplünk, az ilyen emberek titkos belső szobájában dőlt el. Ez különleges szolgálat, és lehet, hogy Isten téged is erre hív. Lehet, hogy egy betegség korlátoz a mozgásodban, hogy még a szobádat sem tudod elhagyni, de imádság által te is korlátozhatod a Sátán mozgásterét, és keresztülhúzhatod gondosan kidolgozott terveit. Imádság által bármilyen helyzetben, bárhol, bármikor, bárkiért hadba szólíthatod a menny seregeit. Nem csoda, hogy a Sátán megpróbálja eljelentékteleníteni a közbenjáró ima erejét, és mindent megtesz azért, hogy távol tartson minket a közbenjárástól. Az imádságban nincs távolság. Isten azt mondta: „Kérd tőlem, és neked adom örökségül a népeket, birtokul a földkerekséget” (Zsoltárok 2:8). Ideje túllépni az „áldj meg engem” imákon, és nagyobb dolgokat kérni Istentől. Ha az, amit kijelentünk itt e földön, összhangban van azzal, amit Isten elrendelt a mennyben – akkor az meg fog történni (ld. Máté 18:18).




Isten Igéje nem változik


„Minden szavad igaz, minden igazságos törvényed örökkévaló.” (Zsoltárok 119:160 NIV)
Egy kiadóvállalat hirdetése a következő volt: „Tíz könyv, amit el kell olvasnod, mielőtt meghalsz.” A Biblia azonban nem volt köztük! Elképesztő! Ha van olyan könyv, amit valóban el kellene olvasnod, az a Biblia! Amikor egy ismert keresztyén szerző kedvenc szakácskönyve helyett egy „új és korszerű” kiadást kezdett használni, ezt mondta róla: „Egészen más volt. Kényelmes életmódunkhoz alakított. Az emberek ezt próbálják tenni Isten Igéjével is; úgy akarják alkalmazni, hogy kényelmükhöz igazodjon, hogy időt spóroljanak rajta, hogy könnyű legyen értelmezni. Az igazság azonban az, hogy Isten Igéje sohasem változik. A bűn végeredménye ma is ugyanaz: »Mert a bűn zsoldja a halál, az Isten kegyelmi ajándéka pedig az örök élet Krisztus Jézusban, a mi Urunkban« (Róma 6:23). Isten üdvterve nem változott: »Hiszen kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék« (Efezus 2:8-9). Nekünk adott útmutatása ma is ugyanott található: »Az Úr törvénye tökéletes, felüdíti a lelket. Az Úr intő szava határozott, bölccsé teszi az együgyűt. Az Úr rendelkezései helyesek, megörvendeztetik a szívet. Az Úr parancsolata világos, ragyogóvá teszi a szemet.« (Zsoltárok 19:8-9). A harag ellen megoldása ma is ugyanaz: »Légy csendben, és várj az Úrra! Ne indulj fel… Tégy le a haragról, hagyd a heveskedést, ne légy indulatos, mert az csak rosszra visz!« (Zsoltárok 37:7-8). Nem változott az sem, hogyan akar békét adni: »Semmiért se aggódjatok, hanem imádságban és könyörgésben mindenkor hálaadással tárjátok fel kéréseiteket Isten előtt; és Isten békessége, mely minden értelmet meghalad, meg fogja őrizni szíveteket és gondolataitokat a Krisztus Jézusban« (Filippi 4:6-7). A zsoltáros azt mondja: »Minden szavad igaz, minden igazságos törvényed örökkévaló.«” Lényeg: nincs szükség »új és modernizált« változatra abból, ami örökérvényű!




„Jöjj és láss!”

„…Elmentek tehát, meglátták… és nála maradtak…” (János 1:39)

János és András számára nem volt elég, hogy Bemerítő Jánost hallgatták. A legtöbben elégedettek lennénk azzal, ha a nemzet leghíresebb evangélistája közelében lehetünk. Hiszen lehet-e nála nagyobb tanító? Igen! Amikor János és András találkoztak Jézussal, azzal, akiről Bemerítő János beszélt, otthagyták Jánost, és követték Jézust. Figyeld meg, mit kérdeztek tőle: „»Mester, hol van a lakásod?« Ő így szólt: »Jöjjetek, és meglátjátok«. Elmentek tehát, meglátták, hol lakik, és nála maradtak…” (János 1:38-39). Meg akarták ismerni Jézust; meg akarták tudni, hogy mi „csavarta el a fejét”, mitől ég a szíve, és mire vágyik a lelke; látni akarták az arcát, és követni akarták lépteit. Tudni akarták, hogy az-e, akinek János mondta, és ha igen, akkor mégis vajon mit csinál? Erre a kérdésre nem kaphatsz választ, ha csak beszélgetsz másokkal, időt kell töltened az illető személlyel. Jézus válasza a tanítványoknak és neked is: „Jöjjetek, és meglátjátok”. Mit látunk meg? 1) Meglátjuk, hogyan bánik hatalmával. Jézus sohasem használta hatalmát arra, hogy jó benyomást tegyen másokra, vagy hogy meggazdagodjon. 2) Meglátjuk, hogyan bánik az emberekkel. Nem úgy tekint rájuk, mint akik félbeszakítják munkáját, zavarják vagy akadályozzák személyes fejlődését. Nem. „Amikor látta a sokaságot, megszánta őket…” (Máté 9:36). 3) Meglátjuk, mi az elsőrendű számára. „…nagy sokaság gyűlt össze, hogy hallgassák… Ő azonban visszavonult a pusztába, és imádkozott” (Lukács 5:15-16). Tudott valamit, amit mi nem? Nincs fontosabb és nincs nehezebben megtartható kötelezettség, mint bizonyos időt minden nap imában tölteni.





Tedd, amit Isten mondott!

„Nóé… mindenben úgy járt el, ahogyan Isten megparancsolta neki.” (1Mózes 6:22)

Nóé bárkája 300 könyök hosszú, 50 könyök széles és 30 könyök magas volt. Egy könyök kb. 44 cm. Ez azt jelenti, hogy a bárka hossza úgy másfél futballpályányi volt. A befogadótere 43000 m3 volt – nagyjából 350 busz fért volna el benne. Ha az állatok átlagmérete mondjuk, egy juhnak felel meg, akkor 125.000 állat fért el benne. Hogy legyen valami viszonyításunk: a londoni állatkertben 700 fajhoz tartozó 21.600 állat él. Ez azt jelenti, hogy Nóé bárkájába majdnem hat állatkert beleférne. Továbbá, mivel ez volt az első hajó, ami valaha épült, nem is volt hozzá semmilyen kezelési útmutató. Derékszaggató, kemény munka volt felépíteni, vért, izzadságot, könnyet beleadva. Ráadásul hatalmas hit kellett hozzá. Ugyan ki épít hajót a sivatagban? Ki fogja kézbe a kalapácsot 120 éven át valamiért, amire talán nem is lesz szükség? Ki fekteti be egész jövőjét valamire, ami még soha nem történt? A zsidó hagyomány szerint Nóé nem csak úgy hozzáfogott a bárka megépítéséhez – először fákat ültetett. Amikor a fák felnőttek, kivágta őket, deszkát fűrészelt belőlük, és megépítette a bárkát. Még egy érdekes információ: egészen a 19. század végéig nem építettek akkora méretű hajót, mint a bárka volt. A méretarányt viszont mindmáig aranyszabálynak tartják viharállóság tekintetében a tengerhajózásban. Nóé engedelmessége szó szerint megváltoztatta a világot – és az engedelmesség a te világodat is meg fogja változtatni. Ezért tedd azt, amit Isten mondott neked!


„Hit által kapott kijelentést Nóé… és Istent félve és tisztelve készítette el a bárkát…” (Zsidók 11:7)

Nóé azért építette meg a bárkát, mert Isten ezt parancsolta. Ez volt élete elhívása. Számára az engedelmesség deszkák fűrészeléséből és szegek kalapálásából állt. Mindent összeszámolva ez volt a leghosszabb ideig tartó engedelmesség, melyet a Szentírás feljegyez. Nóé engedelmessége a kezdetétől a végéig 43.800 napot vett igénybe. És minden napnyi engedelmességgel Istent dicsőítette. Nem számít, hogy te milyen munkaeszközt használsz – kalapácsot, billentyűzetet, felmosórongyot, focilabdát, táblázatokat, mikrofont vagy kávéfőzőt – használd az engedelmesség eszközeként. Te ezzel dicsőíted Istent. Ez az a mód, amivel azt teszed, amit tenned kell. A Bibliában azt olvassuk: „amit pedig szóltok vagy tesztek, mind az Úr Jézus nevében tegyétek, hálát adva az Atya Istennek őáltala” (Kolossé 3:17). Ne nézd le magad, és ne gondold, hogy amit te csinálsz, az nem fontos. Emlékszel az „egy szög miatt” kezdetű régi példabeszédre? Így szólt: „Egy szög miatt a patkó elveszett. A csata miatt az ország elveszett. Máskor verd be jól a patkószöget!” Isten szemében a legkisebb tett is hatalmas dolog, ha engedelmességből tették. Ha olyan örömmel teszed a kis dolgokat, mintha nagy dolgok lennének, akkor Isten nagy dolgokat fog tenni úgy, mintha csak kis dolgok lennének. Így épül Isten országa. Ezért a mai üzenet számodra ez: tedd, amit Isten mondott neked!

„Nóé Istennel járt.” (1Mózes 6:9 NKJV)

Vajon mi járt Nóé fejében, amikor Isten azt mondta neki, hogy építsen egy hajót a szárazföld közepén? Ilyet még senki sem csinált. A Bibliában mégis azt olvassuk, hogy Nóé „mindenben úgy járt el, ahogyan Isten megparancsolta neki” (1Mózes 6:22). Hogy csinálta? Válasz: „az Istennel járt Nóé” (1Mózes 6:9). Járni azt jelenti, hogy egyik lépést a másik után megtesszük. A gond az, hogy szeretnénk, ha Isten megmutatná a második lépést, még mielőtt megtettük volna a hit első lépését. De amíg nem tesszük meg az első lépést, addig ő nem mutatja meg a következőt. Ha többet szeretnénk megtudni, engedelmesnek kell lennünk a már megkapott kijelentés mértéke szerint. Ezért van, hogy megreked a lelki növekedésünk. Mert csak az ismerős pontig akarjuk követni Krisztust – addig, ahol már korábban is jártunk – de nem tovább. Félünk megpróbálni, amit még soha nem tettünk, mert ez ismeretlen terület. Ezért nem kérjük el az új ajándékokat,az új kenetet,az új álmokat, amiket Isten nekünk akar tudni. Túl kell tenned magad az ismeretlentől való félelmem. Tenned kell valamit, amit eddig soha. Az afrikai impala három méter magasra is fel tud ugrani és akár kilenc méter magas fala van. Miért? Mert nem fog ugrani, ha nem látja, hogy hová érkezne. Velünk is ez a gond, nem igaz? Pénzvisszafizetési garanciát akarunk, mielőtt megtennénk a hit lépését, de a garancia éppen a hitet zárja ki az egyenletből. Isten arra hívott minket, hogy hitben járjunk, nem látásban (ld. Korinthus 5:7). Ezért a mai üzenetet számodra ez: tedd, amit Isten mondott neked!

 „Nóé kegyelmet talált az Úr előtt.” (1Mózes 6:8)

 Azt kérded, mit jelent kegyre találni Istennél? Azt jelenti, hogy Isten megteszi érted, amit te nem tudsz megtenni magasért. Isten kegye lehetőségeket teremt, ajtókat nyit számodra. Az ellenállást támogatásra fordítja. Hozzásegít az előléptetéshez, feljuttat a listára, megköti az üzletet. A Bibliában azt olvassuk: „Jézus pedig gyarapodott bölcsességben, testben, Isten és emberek előtt való kedvességben” (Lukács 2:52). Figyeld meg, ahogy lehet testileg vagy bölcsességben növekedni, ugyanúgy lehet Isten és emberek egyre nagyobb kegyét elnyerni is. Ezért ahelyett, hogy belenyugodnál a kegynek abba a mértékébe, ahol most tartasz, kérj Istentől többet. Azt kérded, hogy lehet kegyre találni Istennél? Engedelmességgel! Azzal kezdődik, hogy átadod az életedet Krisztusnak. „Nem vonja meg javait az Úr azoktól, akik feddhetetlenül élnek” (Zsoltárok 84:12). Isten kegye nem korlátozódik csupán a szellemi világra, az anyagi világban éppúgy megvalósul. Nóé életében ez zseniális találmányokban nyilvánult meg. Nemcsak az első bárkát építette meg úttörőként a hajóács iparágban, de egy csomó más szabadalmat is a magáénak tudhat. A zsidó hagyomány szerint Nóé találta fel az ekét, a kapát, a kaszát és még számos más,a földműveléshez használatos eszközt. Isten kegye jó ötletekben nyilvánul meg. Nem számít, mit dolgozol, Isten segíteni akar benne. Előnyhöz akarja juttatni üzleti tervedet, a kéziratodat, a tanmenetedet, a beadványodat, az értékesítési érveidet stb. De ahhoz, hogy elnyerd ezt a kegyet, engedelmeskedned kell. Ha Isten tudja, hogy övé lesz a dicsőség, akkor a képességeidet és a forrásaidat messze felülmúlóan meg fog áldani

 „Azokat választotta ki Isten, akik a világ szemében bolondok, hogy megszégyenítse a bölcseket, és azokat választotta ki Isten, akik a világ szemében erőtlenek, hogy megszégyenítse az erőseket.” (1Korinthus 1:27)

 Amíg az emberek elismerését keresed, lekorlátozod Istent abban, amit véghez tudna vinni általad. A hit azt jelenti, hogy vállalod, hogy bolondnak néznek. Ezért jár kéz a kézben a hit és az alázat. Nóét bolondnak nézték, hogy bárkát épít a sivatag közepén. Sára számára nevetségesnek tűnt, hogy kilencven évesen gyermeket tud foganni. Mózest bolondnak nézték, amikor azt kérte a fáraótól, hogy engedjék el a rabszolgáit. Bolondságnak tűnt, hogy az izraeliták serege körbejárja Jerikót trombitákat fújva. Dávidot bolondnak nézték, hogy Góliátot egy parittyával támadja meg. A keleti bölcsek bolondnak tűntek, hogy egy csillagot követnek. Péter bolondnak tűnt, amikor kilépett a csónakból egy vihar közepén. Jézust is sokan csúfolták, amikor meztelenül függött a kereszten. Az eredmény viszont mindegyik esetben magáért beszél, nem igaz? Nóé túlélte az özönvizet. Sára megszülte Izsákot. Mózes megszabadította Izráelt Egyiptomból. Jerikó falai leomlottak. Dávid legyőzte Góliátot. A bölcsek megtalálták a Messiást. Péter járt a vízen. Jézus pedig feltámadott a halálból. A te életedben is eljön a pillanat, amikor fel kell hagynod az óvatos mérlegeléssel, és olyat kell tenned, mint eddig soha. Meg kell építened a bárkát, vagy legalábbis el kell ültetned néhány fát, vagy fűrészelned kell néhány deszkát! A hit azt jelenti, hogy úgy cselekszünk, mintha Isten már megválaszolta volna imáinkat; és akkor is úgy cselekszünk, mintha már válaszolt volna, ha – mint Nóé esetében – százhúsz évig kell engedelmeskednünk. Jézus azt mondta: „higgyétek, hogy mindazt, amit imádságtokban kértek, megkapjátok, és megadatik nektek” (Márk 11:24). Mit mondott neked Isten? Kezdj hozzá, tedd meg!

Mert állhatatosságra van szükségetek…” (Zsidók 10:36)

Próbáld elképzelni, milyen lehetett az élet Nóé számára a bárkán. Valószínűleg nem sokat alhatott. Ezernyi állatot etetett, kialmozott utánuk, gondozta őket a nap huszonnégy órájában. A szag pedig valószínűleg az égig ért. Tudtad, hogy az afrikai elefánt ürüléke naponta 36 kilogramm? A bárka büdös és piszkos volt. Ez elég jól szemlélteti, hogy mit jelent néha az engedelmesség. Kemény munkát, ami csak még nehezebb lesz. Isten áldásai néha jócskán megbonyolítják az életünket. De az engedelmesség a bűnnel ellentétben olyan mértékű örömet és beteljesedettséget ad, amit addig soha nem ismertél (ld. Példabeszédek 10:22). Bármilyen látást is adott neked Isten, tovább fog tartani elérni, és keményebben dolgozni kell érte, mint képzelted. Nóé segít reálisan látni a dolgokat, nemde? Ha egy évtized hosszú időnek tűnik az Istentől rendelt feladat végzésére, akkor milyen tizenkét évtized? Csodálatos, mi mindent tud véghezvinni Isten, ha mi kitartóan kalapálunk és szegelünk éveken át! Hajlamosak vagyunk túlértékelni, amit elvégzünk egy év alatt, de alulértékeljük, amit Isten egy évtized alatt végez. A kulcs a tervezés és a kemény munka. A tervezők előrelátók és van jövőképük, a kitartó munkások pedig csak teszik egyik lábukat a másik után, és minden nap hűségesen dolgoznak. A siker nem csupán annyi, hogy eljutunk oda, ahol Isten látni akar, az igazán fontos az, hogy kivé válunk közben. Ha úgy érhetünk célba, mint Pál apostol, aki azt mondta: „Ama nemes harcot megharcoltam, futásomat elvégeztem, a hitet megtartottam” (2Timóteus 4:7). Tehát tedd, amit Isten mondott neked!

 



Tegyél a házasságodért!

„…bármit is mondok… ha szeretet nincs bennem, csődtömeg vagyok” (1Korinthus 13:3 TM)

William Benett, az Egyesült Államok korábbi oktatásügyi minisztere részt vett nemrégiben egy esküvőn, ahol a mennyasszony és a vőlegény esküjében azt fogadta, hogy együtt maradnak, „ameddig a szerelem tart”. Benett ezt mondta: „papírtányérokat küldtem nekik nászajándékba”. Ha jó házasságot akarsz építeni, olyat, ami hosszútávon kitart, összpontosíts a következő négy dologra: 1) Vállald a felelősséget boldogságodért! Ha mindenért a házastársadat hibáztatod, sosem leszel kénytelen őszintén szembenézni önmagaddal, és változtatni viselkedéseden. Ez a felelősség áthárítása! A kapcsolatok nem szemétlerakó helyek. A boldogság belső munka, rajtunk múlik; az egészséges önértékelés és az Istennel való kapcsolat növekedése hozza. 2) Légy barát! Észrevetted már, hogy milyen könnyen elfogadjuk barátainkat olyanoknak, amilyenek, de nehezünkre esik megtenni ezt azzal, akivel összeházasodtunk? Vigyázz, a megszokottság könnyen tiszteletlenséget szül! Hát nem érdemli meg párad legalább azt a tiszteletet, hűséget, türelmet, hálát és nagyrabecsülést, amit másoknak megadsz? 3) Legyenek közös céljaitok! Mindig szükség van valamire, amit együtt tervezhettek, és amiért együtt dolgozhattok. Ez gazdagítja, és magasabb szintre emeli a kapcsolatotokat. Tehát, mi a következő célotok? 4) Légy bátor! Dr. Theodore Rubin mondja: „Nem az a probléma, hogy gondok vannak, hanem az, hogy nem számítanak rá; a legnagyobb gond az a gondolkodásmód, amely problémának tartja azt, hogy problémák vannak!” Az életben nincsenek tökéletes helyzetek. Bátorságra van szükséged ahhoz, hogy szembenézz azzal, ami jön, bármi is az; hogy felismerd, hogy azt, amit nem tudsz megoldani, túlélheted és túl-szeretheted! Rajta hát, tenned kell a házasságodért!
komment
süti beállítások módosítása