Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A problémák felkészítenek az örökkévalóságra-Az Istennek való engedelmesség kockázatvállalást követel-Bocsáss meg másoknak, mert neked is szükséged van megbocsátásra

2018. december 10. 10:27 - Andre Lowoa

A problémák felkészítenek az örökkévalóságra

„Abban örülni fogtok, noha most egy kicsit szomorkodnotok kell, mert különféle kísértések érnek benneteket, hogy a próbát kiállva hitetek, amely értékesebb a tűz próbálta veszendő aranynál, Jézus Krisztus megjelenésekor méltó legyen a dicséretre, a dicsőségre és a tiszteletre. (1Péter 1:6-7 SZIT)

A pozitív gondolkodásmódnál jóval többre van szükségünk ahhoz, hogy túlélhessük ezt a világot. A remény kell nekünk!

Péter első levelében öt okot találunk, amely megmutatja, hogy reménykedhetünk Jézusban. Az elmúlt néhány nap áhítatai közül az első négyet már bemutattam.

  1. Isten már azelőtt kiválasztott minket, mielőtt mi választottuk Őt.
  2. Isten mindig kegyelmes és irgalmas hozzánk.
  3. Isten már előre biztosította a jövőnket.
  4. Isten hatalma megvéd minket.

Végezetül, reménykedhetünk, hiszen Isten felkészít minket az örökkévalóságra.

E cél elérése érdekében mindent felhasznál az életünkben – a jót, a rosszat és a csúnyát. Ha ezt egyszer megérted, rájössz az élet értelmére. Többé már nem mondod, „Uram, miért történik ez?”, mert tudod, hogy miért: hogy felkészítsen minket az örökkévalóságra.

A Szentírás szerint, „Abban örülni fogtok, noha most egy kicsit szomorkodnotok kell, mert különféle kísértések érnek benneteket, hogy a próbát kiállva hitetek, amely értékesebb a tűz próbálta veszendő aranynál, Jézus Krisztus megjelenésekor méltó legyen a dicséretre, a dicsőségre és a tiszteletre." (1Péter 1:6-7 SZIT).

Ezek a sorok három igazságot állapítanak meg a problémákról, amelyek nem csak napjainkban, hanem Péter idejében is jelen voltak.

  • A problémákra szükség van. Ezek nélkülözhetetlen részei a felkészítésnek, ahhoz, hogy a Mennyországba juss.
  • A problémák változatosak. Minden megpróbáltatást meg fogsz tapasztalni különböző formában, méretben és intenzitásban.
  • A problémák átmenetiek. Nem tartanak örökké. Isten azonban ezeket a megpróbáltatásokat használja a céljai elérése érdekében. Ez a rész az életedben jelen lévő problémák három eredményét is leírja.
  • Istenbe vetett hit próbája. Izmokat úgy építesz, hogy közben erősíted őket. Így igaz a hitre is.
  • Megtisztítják az indítékaidat. Istent sokkal jobban érdekli a személyiséged, mint a jóléted. Arra fogja használni a megpróbáltatásokat, hogy csiszolja a jellemedet.
  • Felkészítenek a jutalmadra. A megpróbáltatások, amelyeken most keresztülmész, össze sem hasonlíthatóak a Mennyek jutalmával.

Minden bizonnyal a bajok, amelyeket most átélsz, nem valami szórakoztatóak. Azonban a Szentírás világossá teszi, hogy ezek a problémák csakis a javadat szolgálják. A hitedet erősebbé, a jellemedet jámborabbá teszik, és készen fogsz állni arra, hogy megkapd a jövőbeni jutalmaidat.

Ezért reménykedhetsz, nem számít, hogy éppen mi történik most az életedben!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan valósult meg, hogy Isten a megpróbáltatásaidat a hited erősebbé tételéhez használta?
  • Hogyan lehet megérteni az igazságokat a mai áhítatból, amely abban segít, hogy teljes mértékben reménykedni tudj?
  • Kivel tudod megosztani ennek az áhítatnak az üzenetét?




Az Istennek való engedelmesség kockázatvállalást követel

 

Amikor Heródes meghalt, íme, az Úr angyala megjelent Józsefnek álmában Egyiptomban, és ezt mondta: „Kelj fel, vedd a gyermeket és anyját, és menj Izrael földjére, mert meghaltak azok, akik a gyermek életére törtek.” (Máté 2:19-20)


Amennyire kellemetlen volt Józsefnek családjával Egyiptomba költözni, képzeljük el, mennyivel inkább rémisztő lehetett számára Isten parancsának engedelmeskedve visszamenni Izraelbe. Olyan volt, mint bebújni az oroszlán szájába. Arra készült, hogy Jézust és Máriát visszavigye oda, ahol korábban veszélyben volt a fiának élete. Mivel azonban József bízott Istenben és abban, amit Ő mondott, vállalta a kockázatot, és elment oda, mert tudta, hogy az az a hely számára, ahol lennie kell.

A Biblia azt mondja: Ha félek is, benned bízom! (Zsoltárok 56:4.) Figyeljük meg, ez a vers azt mondja: „ha félek, amikor félek” nem pedig: „ha félnék”. (A fordító megjegyzése: a Biblia úgy beszél a félelemről – és a bizalomról a félelem közepette – mint egy nagyon is valóságos, gyakorlati helyzetről, nem pedig egy feltételes, elméleti állapotról.)
Szeretnénk félelem nélküli életet ezen a világon, de ilyen csak a mennyben lesz. Ebben az életben mindnyájunknak szembe kell néznünk a félelem ilyen vagy olyan formájával.

Vannak nagy félelmeink, és vannak kis félelmeink. Félünk a jövőtől, félünk attól, hogy mi fog történni a munkahelyünkkel, mi fog történni a családunkkal, de félünk kis dolgoktól is, mint az időjárás, vagy hogy vajon a megfelelő dolgot mondtuk-e valakinek, vajon az üzleti prezentáció jól ment-e, sőt olykor attól is félünk, hogy felhívjunk telefonon valakit.

Mindezekben a helyzetekben döntést kell hoznod: Engeded, hogy a félelem irányítson, vagy hitben vállalod a kockázatot, mert tudod, hogy szerető Istened van?

A hitben vállalt kockázat jelentheti, hogy elmész valahova, ahol még sosem voltál, vagy megbocsátasz valakinek, akiről azt gondoltad, hogy sosem fogsz megbocsátani neki. Jelentheti, hogy otthagyod az állásodat. A hit kockázata, hogy imádkozol valamiért, hogy elhatározod, Istenre bízol egy helyzetet vagy egy kapcsolatot, amit eddig saját kezedben tartottál.

Neked mit mond Isten, milyen krisztusi kockázatot vállalj fel hitben?




Bocsáss meg másoknak, mert neked is szükséged van megbocsátásra

 

„Mert ha az embereknek megbocsájtjátok vétkeiket, nektek is megbocsát mennyei Atyátok. Ha pedig nem bocsátotok meg az embereknek, Atyátok sem bocsájtja meg a ti vétkeiteket.” (Máté 6:14-15)

A megbocsátás olyan, mint egy kétirányú utca. Nem várhatod másoktól, hogy megbocsássanak neked, ha Te képtelen vagy nekik megbocsátani.

Jézus úgy mondja, hogy „Mert ha az embereknek megbocsájtjátok vétkeiket, nektek is megbocsát mennyei Atyátok. Ha pedig nem bocsátotok meg az embereknek, Atyátok sem bocsájtja meg a ti vétkeiteket.” (Máté 6:14-15)

Ez egy bibliai igazság. Amit vetsz, azt aratod.

Egyszer egy ember odament John Wesley-hez és azt mondta: „Soha nem tudok megbocsátani annak az személynek.” Wesley a következőket válaszolta: „Akkor remélem, hogy Te soha sem vétkezel. Amikor engesztelhetetlen vagy, akkor épp egy olyan hidat égetsz fel, amin neked is át kellene menned.” Amikor nem bocsátasz meg másoknak, ezzel csak azt éred el, hogy ők se fognak neked megbocsátani. Isten szerint ugyanis szükséged van megbocsátásra.

Amikor azt hallom valakitől, hogy ő képtelen megbocsátani, akkor mindig világossá válik számomra, hogy ez az ember nem tudja értelmezni a megbocsátás fogalmát. Ha megértetted a megbocsátást, akkor valószínűleg képes is vagy megtenni azt. Sok tévhit kering a megbocsátásra való készségünkről. Példaként álljon itt a három legnagyobb félreértés, amely a megbocsátással kapcsolatos.

A megbocsátás nem:

1. Csökkenti a bűn komolyságát. A megbocsátás egy nagy döntés. Megbocsátani valakinek nem azt jelenti, hogy az ellened elkövetett rossz dolgok nem fájnak.

2. A bizalom azonnali helyreállását jelenti. A bizalom egy bizonyos idő elteltével tud újra épülni. Ha egy ember újra és újra megbánt téged, a Biblia azt mondja köteles vagy megbocsátani neki, de nem vagy köteles azonnal bízni benne.

3. A kapcsolat újrakezdését jelenti változtatások nélkül. A megbocsátás nem ugyanaz, mint a kapcsolat újrafelvétel. A megbocsátás az, ami akkor történik, amikor megbántottak. Ha a kapcsolatot újraépítik, a megbántónak három dolgot kell tennie: megbánni, helyreállítást kezdeményezni, ha lehetséges és újraépíteni a bizalmat egy idő után.

Itt az ideje megbocsátani azoknak, akik megbántottak téged. Szükséged lesz mások megbocsátására később neked is. Ne légy akadálya annak, amire hamarosan neked is szükséged lehet.

Beszéljetek róla:

  • Rick pásztor azt mondja, hogy létezik három dolog, ami nem jellemző a megbocsátásra. Melyik az az egy, amelyet nehezedre esik elfogadni?
  • Hogyan értelmezed azt, hogy neked is lesz szükséged megbocsátásra, ami könnyebbé teszi a mások felé való megbocsátásodat?
  • Ki felé kellene a mai napon kifejezned megbocsátásodat?



 

komment
süti beállítások módosítása