Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Isten örül, amikor teljes szívünkből engedelmeskedünk-Isten soha nem ereszt el-Kereszténység: egy kapcsolati rendszer

2018. december 09. 10:18 - Andre Lowoa




Isten örül, amikor teljes szívünkből engedelmeskedünk

 

“Tégy értelmessé, hogy megfogadjam törvényedet, és megtartsam teljes szívvel.” (Zsolt 119:34)


Isten örül, amikor teljes szívből engedelmeskedünk neki! Ez azt jelenti, hogy akármit is kér Isten, azt fenntartás és késedelem nélkül megteszem. Ilyenkor nem fogod elodázni és azt mondani, hogy "majd imádkozom érte." Haladékot nem tűrően belevágsz. Minden szülő tudja, hogy a késleltetett engedelmesség tulajdonképpen engedetlenség.

Isten nem tartozik neked számadással vagy magyarázattal mindazért, amire megkér. Ráérünk megérteni, de engedelmeskedni nem. Az azonnali engedelmesség többre megtanít Istenről, mint egy életen át tartó Biblia tanulmányozás. Sőt, egyes parancsokat csak akkor ért meg igazán az ember, amikor teljesíti azokat. Az engedelmesség pedig elvezet a megértéshez.

Sokszor csak részleges engedelmességet próbálunk felajánlani Istennek. Válogatunk, hogy melyik parancsolatot szeretnénk megtartani. Csinálunk egy listát, felsoroljuk azokat a parancsolatokat, amiket szeretünk, és azokat megtartjuk, de figyelmen kívül hagyjuk azokat, amikről úgy véljük, hogy ésszerűtlenek, nehezek, drágák vagy népszerűtlenek. Elmegyek a gyülekezetbe, de nem fogok tizedet fizetni. Elolvasom a Bibliát, de nem bocsátok meg annak, aki megbántott. Viszont a részleges engedelmesség nem más, mint engedetlenség.

A teljes szívből jövő engedelmességet örömmel, lelkesedéssel teszi az ember. A Biblia azt mondja, hogy "Engedelmeskedjetek az Úrnak örömmel" (Zsolt 100:2, LB ford.)

Dávid hozzáállása ez volt: "Csak mondd meg, hogy mit tegyek, és megteszem. Amíg élek, teljes szívvel és örömmel engedelmeskedem." (Zsolt 119:34, LB ford.)

Jakab, amikor a keresztényekhez szól, ezt mondja: “Istennek azzal okozunk örömet, amit teszünk, és nem csak azzal, amit hiszünk.” (Jakab 2:24 CEV ford.)

Isten Igéje egyértelmű azzal kapcsolatban, hogy cselekedeteinkkel nem érdemelhetjük ki az üdvösséget. Kegyelemből, és nem a mi erőfeszítéseink miatt kapjuk. De Isten gyermekeként örömet szerzünk mennyei Atyánknak, ha engedelmesek vagyunk. Bármilyen cselekedet, ami engedelmességből fakad, az egyben Istent dicsőíti.

Miért tetszik Istennek ennyire az engedelmesség? Azért, mert azt bizonyítja, hogy tényleg szereted. Jézus mondta, hogy "ha szerettek engem, megtartjátok az én parancsolataimat" (Jn 14:15)

Beszéljünk róla:

* Próbáltál már valamit nagyon megérteni? Hogyan tudsz teljes szívvel úgy engedelmeskedni, hogy még többet megtudj Istenről?
* Használtad már a hitbeli meggyőződésedet kifogásként, hogy ne kelljen engedelmeskedned? Mikor?





Isten soha nem ereszt el

„Meg vagyok győződve, hogy soha semmi nem választhat el minket az ő szeretetétől. Sem halál, sem élet, sem angyalok, és maga a pokol minden ereje sem tarthatja távol Isten szeretetét. Mai félelmeink, a holnap miatti aggodalmaink, akár az, hogy hol vagyunk – magasan az ég felett, vagy az óceán legmélyén -, soha semmi nem lesz képes elválasztani minket Isten szeretetétől, amely bizonyságot nyert a mi Urunk Jézus Krisztus által, amikor meghalt értünk” (Róma 8:38-39, TLB-fordítás).

nothing_can_separate.jpg

Nem számít, milyen sanyarú sors köszönt rád, egyetlen fontos igazság felől nyugodt lehetsz: Isten szeretete nem múlik el irántad.

Akár gondtalan, akár mostoha időket élsz, Isten szeretete soha nem ér véget – erre bizton számíthatsz.

Legyen ez az alapigazság az életed egyik legfontosabb örömforrása!

A Biblia így fogalmaz a Róma 8:38-39-ben: „Meg vagyok győződve, hogy soha semmi nem választhat el minket az ő szeretetétől. Sem halál, sem élet, sem angyalok, és maga a pokol minden ereje sem tarthatja távol Isten szeretetét. Mai félelmeink, a holnap miatti aggodalmaink, akár az, hogy hol vagyunk – magasan az ég felett, vagy az óceán legmélyén -, soha semmi nem lesz képes elválasztani minket Isten szeretetétől, amely bizonyságot nyert a mi Urunk Jézus Krisztus által, amikor meghalt értünk” (TLB-fordítás).

Ez ám a jó hír! Amikor kezed Isten kezébe helyezed, ő megragadja azt, és nem ereszti el. Isten a maga teljes valójával kitart melletted.

Amikor a gyermekeim kicsik voltak, kirándulást tettünk a Grand Canyonhoz. Amikor a hegytető pereméhez értünk, megragadtam a két legkisebb gyermekem, Josh and Matthew kezét. Természetesen közelebb akartak merészkedni a szakadék széléhez, mint amennyire én biztonságosnak láttam volna. Megpróbáltak rángatni és kibontakozni a szorításomból, de nem engedtem. Az édesapjuk voltam, és szerettem őket.

A te életedben is lesznek olyan időszakok, amikor el szeretnéd engedni Isten kezét. Fel akarod majd adni a Krisztus iránti elkötelezettségedet, amikor rosszra fordulnak a dolgok.  

Isten azonban nem enged el téged – soha sem. Ha egyszer beletetted a kezed az övébe, annak ott is kell maradnia.

Ha üdvösségedet az érte végzett cselekedetekkel tudnád kiérdemelni, abban a pillanatban elveszíthetnéd, amikor felhagysz ezekkel az erőfeszítésekkel. Ezzel szemben te nem úgy érdemelted ki az Istennel való kapcsolatodat, hanem ingyenes ajándékként kaptad. Ha egyszer odaadták, már nem vehető vissza. 

Ez pedig egy minden képzeletet felülmúló örömforrás a hívő számára.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miért tölthet el valakit örömmel az az alapigazság, hogy Isten szeretete soha nem ér véget?
  • Miért annyira nehéz megbízni Isten végtelen szeretetében?
  • Milyen aggodalmat vagy félelmet szükséges Isten gondjaira bíznod az irántad való határtalan szeretetének fényében?





Kereszténység: egy kapcsolati rendszer


 "Összetartoztok majd és dicsőséget szereztek Istennek, a mi Urunk, Jézus Krisztus Atyjának. Krisztus elfogadott titeket, így nektek is el kell fogadnotok egymást, ami dicsőséget hoz Istennek". (Róma 15: 6-7, NCV fordítás)

Kétféle módon lehet egy családba bekerülni: vagy beleszületsz, vagy örökbe fogadnak. Isten mindkettőt megadja neked: újjászületsz és Isten örökbe fogad. Így tagja leszel Isten családjának. 

A római jogban, amit az új testamentum idején követtek, kitagadhatta valaki a saját gyermekét, de  örökbe fogadott gyermeket nem lehetett soha kitagadni. Isten azt mondja, hogy nem csak újjászületés által lettél a családjának tagja, hanem örökbe is fogadott téged, tehát semmiképp sem tudna kitagni. Ez egy nagyon jó hír!

Talán most azt kérdezed, "Bármit is teszek, akkor sem tagad ki Isten? Valóban?" Igen. Nem számít, hogy mit teszel, ez akkor is így van. 

Ha már egyszer megszülettél, nem tudsz meg-nem-született lenni. Ha már újjászülettél, nem tudod azt semmissé tenni. Okozhatsz szomorúságot az Atyának, ahogyan ezt a földi szüleinkkel is tesszük néha. A kapcsolat is megszakadhat, de bármit is mondanak a szüleid, mindenki tudja, hogy az ő gyermekük vagy. Ugyanígy, ha egyszer Isten gyermekévé váltál, akkor már a családjához tartozol!

A Biblia az 1 Timóteus 3:15-ben ezt mondja: "Azt akarom, hogy tudjátok, hogyan kell Isten családjának tagjaként élnetek. Isten családja az egyház." (GW fordítás). Mi Isten családja vagyunk. A gyülekezet nem egy hely, ahova jársz, hanem egy család, ahova tartozol. Isten templomának egyik építőköve vagy. Isten beoltott a szőlőtőbe és az életnek fájába. Újjászülettél és befogadtak Isten családjába. Krisztus testéhez tartozol, és egy kapcsolati rendszer része vagy. 

A legtöbben úgy gondolják, hogy a kereszténység egy hitrendszer. Igen, a hit valóban nagy szerepet játszik benne, de a kereszténység ennél sokkal több: egy kapcsolati rendszer. Ez azt jelenti, hogy Isten családjához tartozol és része vagy Krisztus testének. 

A Biblia szerint ez olyan, mintha beleszülettél volna egy családba. 

A Rómaiakhoz írt levél 15:6-7 ezt mondja: "Összetartoztok majd és dicsőséget szereztek Istennek, a mi Urunk, Jézus Krisztus Atyjának. Krisztus elfogadott titeket, így nektek is el kell fogadnotok egymást, ami dicsőséget hoz Istennek." (NCV fordítás)

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Milyen előnyei vannak, ha Isten családjába tartozunk?
  • Mik a bizonyítékai a te életedben annak, hogy Isten családjába tartozol? Jól képviseled a családod?
  • Hogyan értékelnéd magad az alapján, hogy mennyire vagy elfogadó másokkal a Krisztus testében?





komment
süti beállítások módosítása