Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Az aranyszabály-„ÉPPEN ELÉG”-Legyőzheted az aggodalmat-Munka és lustaság-Tartsd kordában a haragodat!

2018. december 08. 00:39 - Andre Lowoa

Az aranyszabály

 

„Amit tehát szeretnétek, hogy az emberek veletek cselekedjenek, ti is ugyanazt cselekedjétek velük.” (Máté 7:12)

Próbáld magad a következő állítások valamelyikébe besorolni:

a) mindig erkölcsös vagyok;

b) legtöbbször erkölcsös vagyok; 

c) valamelyest erkölcsös vagyok; 

d) ritkán vagyok erkölcsös;

e) sosem vagyok erkölcsös. 

Nos, melyik kategóriába tartozol? A legtöbben valószínűleg a b)-hez soroltuk magunkat. Miért? Kényelemből. A siker árát megfizetni kényelmetlen. Mások érdekeit előtérbe helyezni kényelmetlen. Önfegyelmet gyakorolni kényelmetlen. Konfrontációt vállalni kényelmetlen. Legtöbben úgy tartjuk, hogy jó dolog erkölcsösnek lenni – mindaddig, míg valaki más erkölcsi botlása miatt nem mi húzzuk a rövidebbet. De ha komolyan gondolod, hogy olyan erkölcsi mércét állítasz fel, ami szerint élni szeretnél, akkor nem kell messzire keresgélned, csak éld meg az aranyszabályt: „Amit tehát szeretnétek, hogy az emberek veletek cselekedjenek, ti is ugyanazt cselekedjétek velük, mert ez a törvény, és ezt tanítják a próféták.” Miért? 

1) Mert ez belső békét és egészséges önértékelést ad. Végtére is önmagaddal kell együtt élned és jól kijönnöd. Ha csak csalással tudsz győzni, elveszíted az önbecsülésedet, félni fogsz a lelepleződéstől, nem mersz majd Istenhez közeledni, és sikeredet is üresnek érzed.

2) Olyan helyzetet teremt, melyben mindenki nyer. Azt hiszed, ahhoz, hogy nyerhess, valaki másnak veszítenie kell? Ez az életfelfogás nem működik. Ha úgy bánsz másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled bánjanak, akkor ők nyernek; és ha ők is hasonlóképpen viselkednek, te nyersz. Vesztesek nincsenek. 

3) Ezt a szabályt könnyű megérteni. Egyszerűen beleképzeled magad a másik ember helyzetébe. Ennyi az egész! Nincsenek bonyolult megfogalmazások vagy joghézagok.


„Mert amilyen ítélettel ítéltek, olyannal ítéltettek; és amilyen mértékkel mértek, nektek is olyannal mérnek.” (Máté 7:2)

 

Egy lelkipásztor új gyülekezetében a következő nyolc szabályt vezette be:

1) Ha gondod van velem, gyere el, és mondd el négyszemközt! Én is ezt fogom tenni veled. 

2) Ha valaki másnak gondja van velem, és hozzád fordul vele, küldd hozzám! Én is ezt fogom tenni. 

3) Ha valaki nem akar eljönni hozzám, mondd azt: „Akkor menjünk együtt!” Én is ezt fogom tenni. 

4) Vigyázz, hogyan értelmezel engem – ezt inkább én szeretném tenni. Olyan könnyű félreérteni egymás szándékait. Én is vigyázni fogok, hogyan értelmezzem a te viselkedésedet.

5) Ha bizalmas a dolog, ne mondd el! Én sem fogok továbbadni bizalmas információt – kivéve, ha az illető ártani akar magának vagy másnak, vagy ha egy gyermek bántalmazásáról vagy ellene elkövetett szexuális visszaélésről van szó. Ugyanezt várom el tőled is.

6) Nem olvasok el névtelen leveleket.

7) Nem alkalmazok manipulációt, és azt sem hagyom, hogy engem manipuláljanak. Te se engedd, hogy téged manipuláljanak, és azt se hagyd, hogy mások általad próbáljanak engem manipulálni.

8) Ha kétségeid vannak, mondd meg! Ha választ tudok adni anélkül, hogy félreértelmeznék valamit, vagy visszaélnék valaki bizalmával, akkor válaszolni fogok. Mindez összefoglalható egyetlen mondatban: „Amit tehát szeretnétek, hogy az emberek veletek cselekedjenek, ti is ugyanazt cselekedjétek velük.” A jó házasság, a jó üzleti kapcsolat, a jó barátság mind ezen a jézusi szabályon alapul. Még egy utolsó gondolat: „a gonosz minden fajtájától tartózkodjatok” (1Thesszalonika 5:22). Ha bármi olyat tennél, amit az emberek kihasználásként értelmezhetnek még az után is, hogy megmagyarázod indítékaidat – inkább ne tedd meg azt! 


„Szeresd felebarátodat, mint magadat.” (Máté 22:39)

Szeresd felebarátodat

Ahhoz, hogy az aranyszabály mindennapjaid részévé váljon, meg kell próbálnod a következő három dolgot megtenni másokért:

1) Bízz bennük! Bizalom nélkül nincs valódi kapcsolat. Henry L. Stimson, az Egyesült Államok volt külügyminisztere mondta: „A legfontosabb lecke, melyet hosszú életem során megtanultam, hogy egyedül úgy lesz valakiből megbízható ember, ha megbízunk benne; és a legbiztosabb módszer arra, hogy valaki megbízhatatlanná váljon, ha nem bízunk benne, és ezt ki is mutatjuk.” Könnyű megbízni valakiben? Nem, különösen nem olyan valakiben, akit nem ismerünk jól. Mégis ez a Krisztustól tanult aranyszabály. Ha szeretnél megbízni másokban, és azt szeretnéd, hogy mások is megbízzanak benned, ne feledd, hogy az az ember, aki megbízik másokban, sosem veszít annyit, mint az, aki nem bízik senkiben.

2) Mondj köszönetet! Donald Laird kapcsolati szakértő mondta: „Mindig segíts építeni az emberek önértékelését… Nincs annál nagyobb dicséret, mint segíteni egy személynek, hogy hasznossá legyen, és elégedettséget találjon hasznossága tudatában.” Hogyan teheted ezt meg? Ha tudtára adod, hogy értékeled erőfeszítéseit. Ha igyekszel őt megdicsérni a hozzá közel állók jelenlétében. Ha valaki alacsonyabb rendűnek érzi magát, akkor ezt folyton kompenzálni akarja, néha egészen agresszív módon; de ha kimutatod, hogy értékeled, nem érez majd állandóan bizonyítási kényszert.

3) Értékeld őket! Tanulmányok azt mutatják, hogy a munkahelyüket elhagyók 70%-a azért keres új állást, mert úgy érzi, az eddigi helyen nem értékelték eléggé. Ez egy vádirat arra vonatkozóan, hogy néhány vezető mennyire rosszul bánik alkalmazottaival! Nincs a világon olyan ember, aki ne szeretné, hogy értékeljék. Te talán nem szeretnéd? Akkor gyakorold az aranyszabályt!






„ÉPPEN ELÉG”

„…nem volt fölöslege annak, aki töbet szedett, sem hiánya annak, aki kevesebbet…” (2Mózes 16:18)
A pusztában Isten mannát küldött népének, hogy táplálja őket. A manna minden reggel csodálatos módon ott volt: „…és szedett ki többet, ki kevesebbet. Amikor azután megmérték ómérrel, nem volt fölöslege annak, aki többet szedett, sem hiánya annak, aki kevesebbet szedett. Mindenki annyit szedett, amennyit meg tudott enni.” (2Mózes 16:17-18). Észrevetted már, hogy vannak az életben olyan időszakok, amikor Isten áldásai „rád szállnak”… és kísérnek téged” (5Mózes 28:2)? Imáidra választ kapsz, az orvosi leletek jók, a számlák ki vannak fizetve, a munkahelyeden minden jól megy, és végre gyerekeid is jó vágányon haladnak. Amikor így van, örvendezz, és adj hálát Istennek jóságáért! Aztán vannak olyan idők, amikor Isten ahhoz ad „éppen elég” világosságot, hogy a következő lépést megtedd. Ilyenkor arra tanít, hogy napról napra (sőt óráról órára) bízz benne; tedd próbára Igéjét, és meglásd, hogy „Szeret az Úr, azért nincs még végünk, mert nem fogyott el irgalma: minden reggel megújul…” (Jeremiás siralmai 3:22-23). A lényeg: Isten soha nem engedi, hogy a holnapra való mannát ma gyűjtsük be. A Biblia azt mondja: „Az én Istenem pedig be fogja tölteni minden szükségeteket az ő gazdagsága szerint dicsőséggel” (Filippi 4:19). Azt akarja, hogy bízd magad Őrá, az Adományozóra, és ne az adományra, hogy bízz Benne, hogy be fogja tölteni minden szükségedet; hogy számíts rá, hogy jó dolgokat fog kihozni rossz helyzetekből is. Nem akarja, hogy feszült és ideges legyél, hanem, hogy: „imádságban és könyörgésben mindenkor hálaadással tárjátok fel kéréseiteket Isten előtt” (Filippi 4:6). Azt akarja, hogy ne gyötrődj többé azon, hogy egyedül vagy, mert „maga az Úr, a te Istened megy veled, nem hagy el téged, és nem marad el tőled” (5Mózes 31:6).í hogy ismerd fel, hogy nem számít, mi mindent hoz az élet, sosem kell megkérdőjelezned az Ő szeretetét, mert az „…örökkévaló…” (Jeremiás 31:3 Károli).





Legyőzheted az aggodalmat

„Ne aggódjatok tehát a holnapért…” (Máté 6:34)

A legtöbb dolog, ami miatt aggódunk, soha meg sem történik, vagy sokkal jobban alakul, mint amire számítottunk. Az aggodalom, éppúgy, mint a hit, szellemi erő. Olyan, mint egy mágnes, magához vonzza azokat a dolgokat, amitől félünk, elhomályosítja ítélőképességünket, és eltorzítja látásunkat. Isten soha nem akarta, hogy a holnap terhét is cipeljük a máéval együtt. Íme tehát három lépés, ami segíthet legyőzni aggodalmaidat: 1) Váltsd fel mással! Nem elég azt mondani valakinek, hogy ne aggódjon, ez nem működik. Az aggodalom olyan, mint egy érzelmi görcs, csak akkor oldódik, ha valami mással helyettesíted. „…ami kedves, ami jóhírű; ha valami nemes és dicséretes, ezekről gondolkodjatok!” (Filippi 4:8 NIV). Más szavakkal: válts csatornát! 2) Elemezd! „… a félelem gyötrelemmel jár…” (1János 4:18). Az aggodalom kínozza az embert; képzeleted ámokfutásba kezd, mindenféle rémisztő jelenetet idéz szemed elé. Ugyanakkor azonban logikátlan is; ha ésszerűen részekre bontva elemzed, elveszti az erejét fölötted, és nem tud többé leuralni. 3) Emelkedj fölé! Egy jól ismert lelkipásztor egyszer a Mississippi fölött repült, amikor az ég elsötétedett. „Nem látjuk, hová tartunk!” – kiáltotta fel. A pilóta nyugodtan válaszolt: „Csak feljebb kell emelkednünk, távolabb a talaj melegétől, porától és füstjétől”. Miután 300 méternyit emelkedtek, tiszta, gyönyörű világba érkeztek. Corrie Ten Boom a hitet így nevezte: „radar, amely áthatol a ködön”. Amikor az aggodalom köde megpróbál körülfogni, felülemelkedhetsz rajta, ha bízol az Úrban. „…akik az Úrban bíznak… szárnyra kelnek, mint a sasok…” (Ézsaiás 40:31).




Munka és lustaság


„Minden munkának megvan a maga haszna, de akinek csak a szája jár, az ínségbe jut.” (Példabeszédek 14:23)

A Példabeszédek könyvében Salamon sokszor használja a rest és lusta szót. A rest ember nem az, aki akarna dolgozni, de nem talál munkát; a rest az, aki tudna dolgozni, de nem akar. Egyszer egy ember segélyt igényelt a szociális osztályon. A hivatalnok megkérdezte, miért van szüksége segélyre? „Mert baj van a szememmel” – felelte az ember. „Mi a baja a szemének?” – kérdezte a hivatalnok. „Nem tudom magamat minden nap munkába járó emberként látni.” Minden rest embernek baj van a szemével. Persze addig ez nem zavarja őket, amíg valaki más dolgozik. Theodore Roosevelt amerikai elnöknek igaza volt, amikor azt mondta: „Senkit se sajnáljunk azért, mert dolgoznia kell. Ha megéri a pénzét, dolgozni fog. Irigylem azt az embert, akinek olyan munkája van, amit érdemes végezni, és jól is végzi azt… az életben messze a legnagyobb jutalom az, ha keményen megdolgozhatunk valamiért, amiért érdemes dolgozni.” Valahogy kiveszett már belőlünk ez a gondolkodásmód. Akármelyik munkáltató megmondja neked, hogy egyre nehezebb olyan alkalmazottat találni, aki dolgozni is fog, aki keményen fog dolgozni, aki jól végzi a munkáját, és be is fejezi az elkezdett feladatot. Isten nem a pihenés ellen van. A kipihent és felfrissült munkás jobban fog dolgozni. Salamon a Példabeszédekben a munka és a lustaság között állít fel ellentétet. Kedves szülők, a legjobb, amit tehettek gyermekeitekért, ha példát adtok nekik jó munkaerkölcsből, így a siker felé indítjátok el őket.




Tartsd kordában a haragodat!

 

„Ha haragusztok is, ne vétkezzetek” (Efezus 4:26)

 

A féktelen harag olyan, mintha beugranál az autódba, felpörgetnéd a motort, és csak túl későn jönnél rá, hogy a fék nem működik. A Biblia azt mondja: „Ha haragusztok is, ne vétkezzetek: a nap ne menjen le a ti haragotokkal, helyet se adjatok az ördögnek!” (Efezus 4:26–27). Érted? A féktelen harag ajtót nyit a sátánnak – és onnan csak lefelé vezet az út! Ezért mielőtt még valami olyat mondanál, amit később megbánsz, de nem tudsz visszavonni, kérdezd meg magadtól:

1) Megéri az, ha most kidühöngöm magam, a hosszú távú következményeket? A Biblia azt mondja: „A higgadt válasz elhárítja az indulatot, de a bántó beszéd haragot támaszt” (Példabeszédek 15:1). Ha kirobbansz, azzal azt kockáztatod, hogy előadod a legkitűnőbb szónoklatot, amit aztán egész életedben bánni fogsz. A harag természeténél fogva elősegíti a túlzásokat, és rávesz, hogy olyan dolgokat mondj, amit nem tudsz visszaszívni. Még jóval azután is, hogy továbbléptél, az éles szavak megőrzik erejüket, továbbra is sebeznek és szétválasztanak.

2) Tényleg megéri más embereket is belerángatni? A harag elkerülhetetlenül kihat a körülötted lévőkre is, mert az ember természetéből adódóan valakinek az oldalára áll, még ha számára nincs is tétje a dolognak. Általában azért vonunk be másokat, hogy ezzel tápláljuk egónkat és igazoljuk helytelen viselkedésünket. Ne tedd ezt!

3) Helyénvaló a haragom? A tudatlanság és igazságtalanság miatt érzett harag mindig fejlődéshez vezet. De könnyen előfordul, hogy apró dolgokat, például meggondolatlan megjegyzéseket vagy fura gyerekeket túlreagálunk. Ahhoz, hogy a harag egészséges eredményt hozzon, mérlegelni kell, és építőnek kell lennie. Pál azt mondja: „a test törekvése halál, a Lélek törekvése pedig élet és békesség” (Róma 8:6). A lényeg a kontroll: a megfontolt, visszafogott válasz a krisztusi reakció. Ez mindig győz.



komment
süti beállítások módosítása