Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Hogyan bánsz a neked szolgáló emberekkel?-Istennek engedelmeskedni kockázatvállalással jár

2018. december 07. 10:40 - Andre Lowoa




Hogyan bánsz a neked szolgáló emberekkel?


„Úgy bánjatok másokkal, ahogyan szeretnétek, hogy veletek bánjanak!
(Lukács 6:31 – NIV fordítás)

Jellemed egyik legnagyobb próbája az, hogy hogyan bánsz azokkal, akik szolgálni próbálnak neked. Legyen szó egy pincérről, pincérnőről, hivatalnokról, alkalmazottról, titkárról, a gyerekedről vagy a társadról, nagyon sokat elárul rólad, hogyan bánsz velük.

Amióta beleszólásom van abba, hogy ki kerüljön a Saddleback Gyülekezet munkatársai közé, gyakran elviszem az embereket étterembe, hogy lássam, hogyan viselkednek a pincérrel. Egy olyan ember, aki ezekben a helyzetekben nyersen, követelőzően viselkedik, nyilvánvalóan olyan jellembeli hiányosságokkal bír, amelyekkel nem szeretném a csapatunk tagjai között tudni.

Jézus azt mondja: „Úgy bánjatok másokkal, ahogyan szeretnétek, hogy veletek bánjanak!” (Lukács 6:31 – NIV fordítás). Talán ez a legegyszerűbb, és egyben a legfontosabb jellempróba a Bibliában.

Eric Hoffer társadalompszichológus mondta egyszer: "a durvasággal a gyenge emberek próbálják az erő látszatát kelteni.” Mindenesetre a durvaság nem vall intelligenciára.

Az otthonunk legjobb hely, ahol ezt a fontos jellempróbát gyakorolhatjuk. A durvaság miatt több házasság ment tönkre, mint bármi más okból. Mikor házassági tanácsadással foglalkoztam, megdöbbentett, milyen apróságok ássák alá a házasságokat.

Gyakran azokkal az emberekkel vagyunk a legtiszteletlenebbek, akik a legfontosabbak nekünk. Ismerek embereket, akik úgy viselkednek a családjukkal, ahogy egy idegennel sohasem tennék.

Néhány évvel ezelőtt a hírekben olvastam egy történetet egy párról, akiknek a házasságát a férj durvasága miatt érvénytelenítették. A feleség elment a bíróságra, és elpanaszolta, hogy a férje állandóan böfög. Beadta a válókeresetet. A bíró az asszony javára döntött, és érvénytelenítette a házasságot. Döntését azzal indokolta, hogy ha a férj valóban szerette volna a feleségét, nem böfögött volna olyan sokat. Ugyanis ha ez ilyen mértékben zavarta az asszonyt, akkor a férfinak tapintatból vissza kellett volna fognia magát.

Az udvariasság a szeretet megnyilvánulása kis dolgokban. Megmutatja az emberek iránti tiszteletet azáltal, hogy életünk legkisebb területein is kedvesek vagyunk.

Beszéljetek róla:

  • Miért azokkal vagyunk gyakran a legtiszteletlenebbek, akik a legfontosabbak a számunkra?
  • Milyen helyzetekben a legnehezebb udvariasnak lenned?
  • Ha a jellemedet az alapján ítélnék meg, hogy hogyan bánsz azokkal az emberekkel, akik szolgálnak téged, mit gondolsz, milyen értékelést kapnál?





Istennek engedelmeskedni kockázatvállalással jár

 

"Amikor Heródes meghalt, íme, az Úr angyala megjelent Józsefnek álmában Egyiptomban, és ezt mondta: "Kelj fel, vedd a gyermeket és anyját, és menj Izráel földjére, mert meghaltak azok, akik a gyermek életére törtek." (Mt 2,19-20)


Amilyen kényelmetlen volt József számára, hogy családjával Egyiptomba költözzön, elképzelhető milyen ijesztő lehetett számára Isten parancsának engedelmeskedni, és visszajönni Izraelbe. Olyan lehetett, mint az oroszlán szájába dugni a fejét. Arra készült, hogy Máriát és Jézust visszaviszi oda, ahol a fia élete veszélyben forgott. De mert bízott Istenben és abban, amit Ő mondott, József vállalta a kockázatot és elindult, mert tudta, hogy Izrael az a hely, ahol lennie kell.

A Biblia írja: "Mikor félek is, benned bízom" (Zsolt 56,4 CEV fordítás) Vegyük észre, hogy az angol fordítás azt mondja, "mikor félek", és nem azt, hogy "ha félek". Lehet, hogy félelmek nélküli életet szeretnénk élni ebben a világban, de ez csak a Mennyben fog megtörténni. Ebben az életben ilyen vagy olyan félelemmel, de szembe kell néznünk.

Vannak kisebb és nagyobb félelmeink. Félünk a jövőtől, mi fog történni a munkánkkal, a családunkkal, és félünk kisebb dolgoktól is: vajon helyes volt-e az, amit mondtunk valakinek, jól sikerült-e a prezentációnk, de még egy telefonhívástól is félhetünk.

Mindegyik helyzetben választási lehetőségünk van. Hagyjuk, hogy a félelem vezesse az életünket, vagy vállaljuk a kockázatot hittel, tudva, hogy van egy Istenünk, aki szeret minket.

Hitben való kockázatvállalás lehet az is, hogy olyan helyre megyünk, ahol korábban még nem jártunk, vagy megbocsátunk valakinek, akiről azt hittük, hogy nem tudunk megbocsátani neki. Jelentheti azt, hogy otthagyjuk az állásunkat. Hitben való kockázatvállalás lehet az imádkozás is valamiért, vagy hogy úgy döntünk, Istenre bízunk egy szituációt vagy kapcsolatot, amit addig görcsösen mi irányítottunk.

Beszéljünk róla:

* Milyen krisztusi kockázatvállalás megtételét kéri tőled Isten?





komment
süti beállítások módosítása