Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A nagy fordulat-Figyelj Isten igazságára-Gyümölcsök csak mély gyökerekből lesznek-Hittel adni

2018. december 02. 10:14 - Andre Lowoa

A nagy fordulat

 

"Hatalmas dolgot cselekedett karjával, szétszórta a szívük szándékában felfuvalkodottakat. Hatalmasokat döntött le trónjukról, és megalázottakat emelt fel. Éhezőket látott el javakkal és bővelkedőket küldött el üres kézzel." Luk. 1, 51-53

Mi az alázat? Az alázat az, amikor azt mondod: " Az Úr terve szerint szeretnék élni, mert az én tervem nem olyan jó, mint az Övé." A Biblia azt mondja : "Alázzátok meg magatokat az Úr előtt és Ő felmagasztal titeket" Jak. 4,10

A Lukács 1, 51-53 részeiben Mária ezt mondja: "Hatalmas dolgot cselekedett karjával, szétszórta a szívük szándékában felfuvalkodottakat. Hatalmasokat döntött le trónjukról, és megalázottakat emelt fel. Éhezőket látott el javakkal és bővelkedőket küldött el üres kézzel."

Látod mekkora fordulat szerepel ebben a részben? Isten azt mondja, hogy azok az emberek, akik azt hiszik, hogy mostmár mindenük megvan, elesnek, és azok, akik azt hiszik, hogy semmijük sincsen, győzni fognak. Azok "fektetnek be" hosszú távra, akik Istenben bíznak.

Kiben vagy miben bízol? Arra helyezed a nagyobb hangsúlyt, amit Isten igéje mond, vagy arra, amit a hírességek mondanak a bulvársajtóban? Vagy, amit álomcsapatod nyilatkozik a meccs végén? Vagy a tőzsdecápák és a tőzsde árai befolyásolnak? Ezek a dolgok, melyekre a kultúránk jelenleg azt mondja, hogy fontosak, öt év múlva már nem fognak számítani. De azok, akik alázattal Istenben bíznak és ismerik az Ő szavát, alapoznak biztos pontra, mert ez az, ami megmarad.

Mária elég jól ismerte az Úr szavát ahhoz, hogy tíz verset tudjon idézni az Ószövetségből, és hogy elénekelje azt. Ismered ennyire a Szentírást? Ha Isten áldását szeretnéd az életedben, el kell mélyedned az Igében, olvasni azt, tanulmányozni és elkezdeni megjegyezni.



Figyelj Isten igazságára

 

"Ügyelj, hogy merre tart a lábad, akkor minden utad biztos lesz." (Péld 4,26)




Ha így szólsz Istenhez: "Mindennél jobban akarom az igazságot", akkor fel fogja fedni előtted különbözőképpen. Például, a teremtésen keresztül, a lelkiismereteden keresztül, és ha tudatosan odafigyelsz rá.

Másképp fogalmazva, az igazság megismerhető. Próbára teheted, kísérletezhetsz vele, bebizonyíthatod.

Ha San Franciscóba akarok eljutni, követem a térképet. Aztán a rákövetkező héten ugyanezt a térképet követve ismét eljutok San Franciscóba, és végül rájövök, hogy a térkép helyes.

Ugyanez igaz a Bibliára is: ha újra és újra követed utasításait, rá fogsz jönni, hogy igazat szól. Meglehet, nem mindig tetszik az út, amerre visz, de oda fog elvinni, ahová ígérte, hogy elvezet.

Gyakran kérdezik emberek, hogy "Isten miért nem írja ki inkább az égre az igazságot?" Ugyan miért tenné? Hiszen adott neked értelmet! De a legtöbb ember nem lassít le eléggé, hogy odafigyeljen Isten igazságára. A legtöbb ember csak sodródik az életben.

A Biblia ezt írja: "Ügyelj, hogy merre tart a lábad, akkor minden utad biztos lesz." (Péld 4,26)

Szánj időt a gondolkodásra, a megfigyelésre, és tedd fel magadnak a kérdést: "Igaz úton járok?"






Gyümölcsök csak mély gyökerekből lesznek

 

“Azok a magok, amelyek a sziklára hulltak, jelképezik azokat az embereket, akik szívesen hallgatják és el is fogadják az Igét. Viszont nincs mély gyökerük és csak rövid ideig van hitük. Amikor az élet kezd nehezebbé válni, feladják.” Lukács 8,13 (CEV Fordítás)


Tavasszal Dél-Kaliforniában teljesen kizöldül a fű, kivirágzanak a vadvirágok, a pipacsok, egy igazán igazán szép látvány. Viszont mikor eláll az esőzés, a hegyek újra bebarnulnak. Tudjátok miért? Mert a fűnek nincs gyökere, így aztán nem tud annyira mélyre nőni, hogy eljusson a forrásokig, melyek a föld alatt vannak.

Sekélyes talajban egy gyökér nélküli növény hamar kihajthat és jól is nézhet ki, viszont nem lesz tartós az élete. Nagyon hamar el fog száradni, mivel nincsenek gyökerei.

A Lukács 8,13 ezt mondja: “Azok a magok, amelyek a sziklára hulltak, jelképezik azokat az embereket, akik szívesen hallgatják és el is fogadják az Igét. Viszont nincs mély gyökerük és csak rövid ideig van hitük. Amikor az élet kezd nehezebbé válni, feladják.”  (CEV fordítás).

Gyakran, mikor halljuk Isten szavát, izgatottak leszünk tőle, viszont nem engedjük, hogy munkálkodjon is bennünk, csak látszólag érint minket, csak az érzelmeinkre van hatással. Pillanatnyilag ösztönzően hat ránk, de nem hagyunk időt arra, hogy elmélyedhessünk benne.

Te tényleg ilyen ember akarsz maradni? Nem hiszem, sokkal inkább egy mélyen meggyökerezett ember, a sekélyes helyett, így mikor a válság évekig is kitart, te továbbra is gyümölcsöket teremhetsz. Amikor pedig az erősebb szelek is megérkeznek, valaki megbetegszik a családban, vagy meghal, ezek sem döntenek le a lábadról, mivel erősek a gyökereid.
 
De hogyan fejlesztheted ki ezeket a szellemi gyökereket? Két módja van ennek: tölts naponta időt Istennel és hetente gyűlj össze egy kisebb csoportban hívőkkel. Szükséged van arra, hogy időt tölts egyedül Istennel, viszont más hívők erősítésére is.

Ha nem nem töltesz időt minden nap Istennel, ki fogsz száradni és össze fogsz rogyni, nem fogod bírni, ha megnövekszik rajtad a nyomás. Nap mint nap le kell ülnöd és csendben hallgatnod Istenre, olvasni a Bibliát és beszélgetni Vele. Akár zenét is hallgathatsz, vagy ha szeretsz írni, vezess naplót. A lényeg, hogy végig Istenre összpontosíts.

Fontos, hogy legyen egy kis csoport is, ahova hetente eljársz. Ez azért fontos, mert mindegyikünknek megvan a maga szemellenzője és nincs teljes rálátásunk az életre. Egy csoporton belül az emberek olyan dolgokat is megláthatnak az életedben, amit te magad nem veszel észre, ezért szükségünk van egymásra. Egy csoporton belül tanulhatsz a tagoktól, viszont te is erősítheted őket, így a lelki gyökerek megerősödhetnek.

Beszéljetek róla:

  • Hol kell változtatnod a napi programodon, hogy több időt tölthess Istennel?
  • Milyen dolog befejezésére ösztönöznek a lelkileg felemelő pillanatok?
  • Mit gondolsz, Isten miért teremtett minket társas lényeknek?



Hittel adni

„Hit által ajánlott fel Ábel értékesebb áldozatot, mint Káin, és a hite miatt igaznak lett nyilvánítva, amikor Isten elismeréssel szólt az ő áldozatáról.” (Zsid. 11:4, NIV fordítás)

 trust-god.jpg

Az adás és a hit együtt jár. Isten valójában mindig arra használja a pénzügyeinket, hogy a hitünket tesztelje.

Történt már veled olyan, hogy választanod kellet egy csekk vagy a tizedet befizetése között? Az ilyen próba arról szól, hogy mit részesítünk előnyben. Aztán a szeretetünknek a próbája is. De leginkább a hitünké. Bízunk-e igazán Isten gondviselésében annyira, hogy az első helyre tegyük Őt az életünkben?

Érdekes, hogy a Zsidókhoz írt levél 11. részében – a bibliai „hírességek csarnokában"– az első ember, aki említésre kerül, Ábel, Ádámnak és Évának egyik fia.

Mit tett Ábel, ami miatt bekerült a bibliai hírességek csarnokába Mózes, Ábrahám és a többi nagy közé? Soha semmi figyelemre méltót vagy nagyszerűt nem tett, és arról se tudunk, hogy bármilyen kockázatot vállalt volna. Mi tette őt mégis naggyá? Az, hogy hitből ajánlotta fel az áldozatát Istennek.

A Biblia azt mondja, „Hit által ajánlott fel Ábel értékesebb áldozatot, mint Káin, és a hite miatt igaznak lett nyilvánítva, amikor Isten elismeréssel szólt az ő áldozatáról.” (Zsidók 11:4 NIV fordítás). Ábel nem azért szerepel a bibliai hírességek között, amit adott, hanem azért, ahogyan adta azt.

Isten a legkevésbé sem törődik azzal, hogy mennyit adunk neki. Ő inkább azzal törődik, hogy milyen hozzáállással és szívvel adjuk, amit adunk. Ha nem hitből tesszük, inkább ne adjunk semmit, mert akkor semmi haszna sincs. A Biblia azt is mondja, hogy „Hit nélkül lehetetlen Istennek tetszeni.” (Zsidók 11:6, NIV fordítás). Istennek nincs szüksége a pénzünkre, Ő a szívünket szeretné.

Kétféle módon adhatunk: az eszünkkel, vagy kijelentés alapján. Ha az eszünkkel adunk, akkor az elménkben egyszerűen végiggondoljuk, hogy mit és mennyit tudunk adni. Ehhez egyáltalán nincs szükség hitre, ezt még egy ateista is meg tudja tenni.

Amikor azonban kijelentés alapján adunk, akkor hagyjuk, hogy Isten megmutassa, mit és mennyit akar, hogy adjunk hitből. Ez azt jelenti, hogy imádkozunk és kérjük, hogy Isten mutassa meg, milyen mértékben akarja, hogy hittel rá hagyatkozzunk abban a helyzetben. Utána pedig megtesszük azt, amit mond.

Ilyen az, amikor hitből adunk. Ez segít abban, hogy növekedjünk, érettebbek legyünk és még inkább Krisztusra hasonlítsunk.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

• Korábban hogyan adtál, ésszel, vagy az alapján, amit Isten kijelentett számodra?
• Miért gondolod, hogy sokan tartanak a hitből való adástól?
• Szeretnéd, ha más lenne az adáshoz való hozzáállásod vagy a pénzzel kapcsolatos gondolkodásmódod?      Ha igen, milyen változást szeretnél?



komment
süti beállítások módosítása