Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Miért nem tudom megállni, hogy rosszat tegyek?-Mit jelent radikálisan hálásnak lenni?-Radikális hála

2018. november 27. 10:43 - Andre Lowoa





Miért nem tudom megállni, hogy rosszat tegyek?

 

Ha azt mondjuk, hogy nem vagyunk bűnösök, önmagunkat csaljuk meg, és az igazság nincs meg bennünk. (1Ján 1:8, NIV-fordítás)

2_1.jpg

A bűn mindig együtt jár az önbecsapással. Amikor bűnbe esel, becsapod magadat, mert azt gondolod a szívedben, hogy amit te teszel, az eredményesebb, mint amire Isten kért meg.

Ha nem akarsz többé kudarcot vallani, azzal kell kezdened, hogy önmagadat legyőzöd. Őszintén át kell tekintened az életedet, szembe kell nézned a valósággal, és a probléma mélyére kell ásnod. Mi az a dolog az életedben, amiről azt gondolod, hogy nem probléma? Mi az, amivel kapcsolatban azt mondogatod magadnak, hogy nem vagy a függője? Mire mondod azt az életedben, hogy Nem nagy dolog”?

Nem kifejezetten fontos, hogy kábítószer-függőségről, túlköltekezésről, pornófüggőségről vagy ponyvaregény olvasásáról van-e szó. Mindegyiket a fájdalomtól és a bűntől való menekülésre használod. Addig azonban nem tudsz kigyógyulni ezekből, ameddig fel nem ismered a probléma valódi gyökerét.

Nincs szükség arra, hogy teljesen összetörjél, mielőtt igazán megváltoznál. Körülötted most is nagyon sok figyelmeztető jel van, te viszont nem hallgatsz ezekre. Haladsz tovább a pusztítás felé.

Nem kell, hogy így legyen! Felismerheted a probléma valódi gyökerét, és tudsz tenni az ellen.

Megkérdeztem a gyülekezetben levő hivatásos lelki gondozókat. Mi a legnagyobb probléma, amivel szembesültök?” Folyamatosan ezt mondják. Az emberek túl sokáig várnak, mielőtt segítséget kérnek. Így már majdnem lehetetlen a változás.” Figyelmeztető jelek sokasága mutatkozik a házasságban, mielőtt a férj és feleség különválik. A hátramaradott ezt kérdezi. Mit tegyek most?” Hát, nem túl sokat. Hamarabb kellett volna dolgozni ezen. A legtöbb ember figyelmen kívül hagyja a jeleket, és vár addig, amikor már túl késő, és így szükségtelen fájdalomnak teszi ki magát.

A Biblia szerint, Ha azt mondjuk, hogy nem vagyunk bűnösök, önmagunkat csaljuk meg, és az igazság nincs meg bennünk.” (1Ján 1:8, NIV-fordítás)

Mik azok a kemény kérdések, amiket fel kell tennünk magunknak az életünk vétkeivel kapcsolatban? Mik azok a vészjelzések, amiket nem veszünk figyelembe?

Ha meg akarsz gyógyulni, szembesülnöd kell a valódi problémával. Szembesülnöd kell az igazsággal.

Segítő kérdések az elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Hogyan tart vissza a büszkeséged attól, hogy felismerd a problémád gyökerét?
  • Miért gondoljuk olyan gyakran, hogy jobban tudjuk Istennél, mi a jó nekünk?
  • Mit gondolsz, mit vár el Isten tőled, miután szembesültél a valódi problémáddal?




Mit jelent radikálisan hálásnak lenni?

„Minden körülmények között hálát adjatok; mert ez az Isten akarata számotokra Jézus Krisztusban.” (1Thesszalonika 5:18, GNT fordítás)

Következőképpen néz ki a radikális hála: „Minden körülmények között hálát adjatok; mert ez az Isten akarata számotokra Jézus Krsiztusban.” (1Thesszalonika 5:18).

Vegyük észre, hogy a Biblia azt mondja, hogy minden körülmények között, és nem azt hogy minden körülményért. Nagy a különbség! Nem kell hálásnak lenned a rossz dolgokért, amik történnek az életedben. Sok gonosz dolog van a világban, és nem minden az Isten akaratából történik. Tulajdonképpen, legtöbbször az Isten akarata nem történik meg; a mi akaratunk valósul meg. Tehát nem köszönjük meg Istennek a világban történő gonosz dolgokat, hanem a dolgok közepette adunk hálát Istennek.

Miért lehetek hálás Istennek minden körülmények között? Először is azért, mert tudom, hogy Isten kezében tarja a gyeplőt. És tudom, hogy Isten a rosszból képes jót kihozni. Tudom, hogy Isten még a hibáimat is át tudja fordítani valami olyasmire, ami jól működik – tud kihozni jót belőle. Tudom, hogy nem kell örökké élnem itt a Földön. Tudom, hogy egy napon a Mennybe kerülök. Tudom, hogy nem veszíthetem el az üdvösségemet. Tudom, hogy bármi történjen is, Isten mindig szeretni fog engem. Számos olyan dolog eszembe jut, amiért minden körülmények között hálás lehetek, még azon körülmények között is, amelyek dög nehezek.

Az igevers azt is mondja, hogy mindenben hálát adjunk. Az a görög szó, ami itt szerepel az a ‘pos’ szó, ami azt jelenti, hogy bármilyen, minden, bárki, mindenkor, bárhol, mindenhol, tehát mindent jelent. Azt jelenti, hogy nincs kivétel, nincsenek kifogások és mentségek.

Ez meglehetősen radikálisnak tűnik, ugye? Ezért hívják radikális hálának.

Semmi erőfeszítés nem kell ahhoz, hogy hálásak legyünk egy kapott kedves ajándékért. Bárki hálás tud lenni ezért; könnyen megtehető. Ám hálásnak lenni minden körülmények között az a radikális hála.

Minden körülmények között hálát adjatok; mert ez az Isten akarata számotokra Jézus Krisztusban. Az emberek azt mondják, hogy meg akarják tudni, mi az Isten akarata és hogy mit szeretne Isten, hogy tegyenek az életükben. Nos, hálát adni minden helyzetben az Isten akarata a számunkra – és minél hálásabb vagy, annál közelebb kerülsz az Istenhez!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Melyek azok a Bibliából vett ígéretei Istennek, amelyeket ha megtanulunk, eszünkbe juttatják, hogy köszönetet mondjunk neki, még a nehéz körülmények között is?
  • Miként hat rád az, amikor látod amint mások minden körülmények között kifejezik radikális hálájukat?
  • Miért akarja Isten, hogy gyakorold a radikális háláadást? Miként van hatással az életed többi területére ez a szokás?



Radikális hála

 

"...mindenért hálát adjatok, mert ez Isten akarata Jézus Krisztus által a ti javatokra."
(1 Thesszalonika 5:18)

 


Hálaadónapot nem csak egyszer kellene egy évben tartanunk. Ez egyfajta lelki szokás kéne, hogy legyen a hívők életében. Minél mélyebben megérted Isten szeretetét, annál hálásabb leszel.

Tehát, hogyan lehetünk radikálisan hálás?

A Bibliában, 1 Thesszalonika 5:18-ban azt olvassuk, hogy "...mindenért hálát adjatok, mert ez Isten akarata Jézus Krisztus által a ti javatokra." Ez a radikális hálaadás. Minden körülmények között hálát adni, mert az Isten akarata.

Hálás lehetsz Istennek minden körülmény között, mert Isten hatalma alatt van minden. Isten ki tud hozni jót a rosszból. Helyre tudja hozni a buta hibákat, amiket elkövetsz. Mindegy, hogy mi történik, Isten szeretete feléd nem szűnik meg. Legalább száz dolog van, amiért hálásak lehetünk bármilyen körülmény között, még akkor is, ha nem  úgy tűnik.

A radikális hála - a képesség, hogy hálásnak tudunk lenni minden körülmények között - Isten akarata, mert ez szövetséget, közösséget eredményez.

Mit értek ez alatt? A hála mindig mélyíti a kapcsolatot közted és embertársaid között, valamint közted és Isten között.

Bárkivel is akarsz mélyebb kapcsolatot kiépíteni, kezd el kifejezni a háládat annak az embernek. Ha eltávolodtál a férjedtől vagy feleségedtől, akkor el kellene kezdened úgy viselkedni, mint amikor randiztatok. Fejezd ki a hálád! Írj neki kis kedveskedő vagy bátorító üzeneteket. Hívd fel, üzenj neki napközben, mondd el neki, hogy hálás vagy. Viselkedj úgy, ahogyan kapcsolatotok elején viselkedtél. Azért tűnt el a szerelem érzése, mert már nem teszed azokat a dolgokat, amelyek kiváltották a szerelmet, és valahol természetesnek, egyértelműnek veszed, hogy egy pár vagytok.  

Építeni akarod a házi csoportod? Nem elég, ha csak elmész. A hét folyamán írj nekik sms-t, email-t, hívd fel őket. Mondd azt, hogy "Hálás vagyok érted, mert ...". Rájössz, hogy minél hálásabb vagy a házi csoportodért, annál erősebbé válik a kötelék a csoporton belül.

A Biblia azt mondja: "Vigasztaljátok tehát egymást, és építse egyik a másikat, ahogyan teszitek is." (1 Thesszalonika 5:11) Ahogy bátorítod, építed a másikat, rájössz majd, hogy Isten is úgy épít téged, a vele és embertársaiddal való mély kapcsolatokon keresztül.

Beszéljetek róla

  • Kit kellene bátorítanod, kivel kellene felvenned a kapcsolatot a héten? Kinek kellene kimutatnod a háládat?
  • Milyen egyszerű módokon tudod kimutatni a hálád házastársad, barátaid vagy házi csoportod tagjai felé?
  • Ahogy kifejlődik ez a magatartásod a hála irányában, milyen változásokat veszel észre magadban és a kapcsolataidban?



komment
süti beállítások módosítása