bischof_manfred_scheuer-_dsc0490_web.jpgAz egyházmegye honlapjának tájékoztatása szerint levélben kérte Ferenc pápát Manfred Scheuer, az ausztriai Linz megyéspüspöke arra, hogy engedélyezze a "kipróbált" nős férfiak ("viri probati") pappá szentelésének lehetőségét, a nősülés mellett döntő (vagyis a cölibátusi fogadalmukat elhagyó) papok szolgálatban maradását, valamint nők diakónussá szentelését.

A püspök szerint mindezeket az egyházmegye katolikus hívei követelik, amit ő csupán közvetíteni szeretne Ferenc pápa felé. Scheuer szerint a linzi egyházmegyében súlyos gondot kezd jelenteni a szolgálatban lévő papság elöregedése és a papi hivatások hiánya, a gond mértéke pedig egyre sürgetőbbé teszi a megfelelő megoldás megtalálását.

Sokan úgy sejtik az Egyházban, hogy a jövő év őszére tervezett, a pán-amazóniai térség problémáival foglalkozó püspöki szinódus biztosítja majd az apropót arra, hogy Ferenc pápa beavatkozzon a kötelező papi cölibátus egyházfegyelmi gyakorlatába, vagy hogy akár még nők diakónussá szentelését is megnyissa.

https://katolikusvalasz.blog.hu/2018/11/22/nos_papokat_es_noi_diakonusokat_ker_ferenc_papatol_linz_puspoke