Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A legjobb önbecsülés!-Egynek az ereje-Használd a józan eszedet!-Jócselekedet-Mondj ma biztató szavakat!-Ne add fel!

2018. november 22. 00:11 - Andre Lowoa

A legjobb önbecsülés!

„A teljes szeretet kiűzi a félelmet.” (1János 4:18)

Mivel Isten szeretete az egyedüli „tökéletes” szeretet, elűzi a félelmet. Mitől félsz? Hogy nem kapsz meg valamit, amire szükséged van, vagy hogy elveszítesz valamit, amivel most rendelkezel? „Az Ő tökéletes szeretete irántunk leszámol minden félelemmel… Ha félünk, az… azt mutatja, hogy nem vagyunk teljesen meggyőződve arról, hogy Ő valóban szeret minket” (1János 4:18 TLB). Ma kérd Istent arra, hogy új módon láthasd meg, mennyire szeret téged, mert amit Ő szeret, azt megjutalmazza, megvédi, és gondoskodik róla!

Vonzódunk azokhoz az emberekhez, akik szeretnek minket – akkor miért olyen nehéz számunkra, hogy Istenhez menjünk imádságban? Azért, mert szükségünk van arra, hogy új módon ismerjük meg irántunk való szeretetét! Pál azt írja: „[Imádkozom azért]… hogy képesek legyetek felfogni… Krisztus szeretetének mérhetetlenül nagy dimenzióit…” (Efézus 3:18 TM). Mérhetetlen szeretet! Isten nem tudna jobban szeretni, mint ahogy most szeret! Azt kérdezed: „Milyen Isten szeretete?” Nézz a keresztre! Ha te lettél volna az egyetlen ember, aki valaha is élt, Jézus akkor is meghalt volna egyedül teérted. „Mibe kerül nekem Isten szeretete?” – kérded. Nincs feltételekhez kötve. Nem tettél semmit, hogy kiérdemeld, ezért akkor sem veszíted el, ha elbuksz. Ő soha nem hagy fel azzal, hogy szeressen! A Biblia azt mondja: „… egyáltalán semmi sem állhat közénk és Isten szeretete közé…” (Róma 8:39 TM).

Ha már biztonságban érzed magad Isten szeretetében, akkor elkezdheted beismerni gyengeségeidet, keresni az Ő segítségét, erősödni, és használni azokat az ajándékokat, melyeket ő adott neked. Ha tudod, hogy Isten szeretete azon alapul, aki vagy, és nem a bőröd színén vagy az életben elért eredményeiden, akkor a legjobb önbecsüléssel rendelkezel, ami onnan ered, hogy Isten nagyra becsül téged.



Egynek az ereje

„Menj, és a te erőddel szabadítsd meg Izráelt Midján markából! Én küldelek téged!” (Bírák 6:14)

Gedeon bálványimádó családból származott, ezért nem hitte, hogy nagy jövő várna rá. Isten azonban másként gondolta. Azt mondta Gedeonnak: „Menj, és a te erőddel szabadítsd meg Izráelt Midján markából! Én küldelek téged!” Ma pedig úgy emlékezünk Gedeonra, mint a legnagyobb vezetők egyikére a Bibliában. Ez az, amit „egynek az ereje” néven ismerünk. Kételkedsz abban, hogy egyetlen ember is hatalmas változást érhet el? Winston Churchill meggyőzte Angliát, hogy képesek túlélni a náci harci gépezetet. Lee Iacocca kezébe vette az ügyeket a Chryslernél, és megmentette a vállalatot a csődtől. Florence Nightingale átformálta a betegellátást azzal, hogy hangsúlyozta a kórházakban a tisztaság és higiénia fontosságát, és gyakorlatát máig alkalmazzák. Rosa Parks, egyetlen színesbőrű nő, évszázados faji megkülönböztetést döntött meg. Nem kell Abraham Lincolnnak vagy Teréz anyának lenned, hogy hatást érj el. Talán nem lesz akkora, és olyan messzire ható a befolyásod, mint nekik, de a jótékonyság otthon kezdődik, ami azt jelenti, hogy ott tudsz növekedni és gyarapodni, ahová Isten elültetett. Henry Wadsworth Longfellow írja Az élet zsoltára című versében: „A nagyoknak élte mondja, / Éltünk lehet drága, nagy / S harcz után a sík homokba' / Egy-egy nyomunk csak marad.”* Gedeonhoz hasonlóan talán nem tudod megváltoztatni családod történetét, vagy meg nem történtté tenni múltbeli hibáidat. De tanulhatsz belőlük, növekedhetsz általuk, és hagyhatsz magad után olyan hagyatékot, ami mellett elhomályosul az, amit te örököltél. Nem tudod, hogy fogj hozzá? Kötelezd el életedet Krisztusnak, és kövesd az ő lábnyomát!


„Lásd, eléd adtam ma az életet és a jót…” (5Mózes 30:15)

Isten azt mondta népének: „Lásd, eléd adtam ma az életet és a jót, de a halált és a rosszat is. Ezért parancsolom ma neked, hogy szeresd Istenedet, az Urat, járj az ő útjain, tartsd meg parancsolatait, rendelkezéseit és döntéseit, és akkor élni és szaporodni fogsz, mert megáld téged Istened, az Úr.” (5Mózes 30:15–16).

Egyetlen ember, akinek szíve tele van Isten iránti szeretettel, láncreakciót indíthat el. John Wilkes Booth megrázta a világot, amikor merényletet követett el Abraham Lincoln ellen. Akkoriban Booth testvérét, Edwint tartották az egyik legnagyobb színésznek Amerikában. Mivel azt hitte, hogy családja már sosem moshatja le nevéről a szégyent, felhagyott a színészettel, és visszavonult életet élt. Mégsem a halál és a csalódottság örökségét hagyta hátra, hanem az élet és jó befolyás örökségét. Néhány évvel a Lincoln elleni merénylet előtt Edwin egy New Jersey-i vasútállomáson volt. A közelében egy fiatalember megbotlott, és kis híján egy mozgó vonat alá esett. Edwin habozás nélkül a fiatalember után nyúlt, és gallérjánál megragadva visszarántotta őt. A fiatalember röviden köszönetet mondott, de Edwin nem is álmodott arról, milyen jelentősége lesz ennek a pillanatnak. Néhány évvel később levelet kapott Ulysses Grant elnöktől, melyben az elnök megköszönte neki hősies tettét. Miért? Mert a fiatalember, akit megmentett, Robert Todd Lincoln volt, Abraham Lincoln fia. Edwin Booth azt kérte, hogy ezzel a levéllel együtt temessék el, ez emlékeztette őt arra, hogy a múltat talán nem tudjuk megváltoztatni, de a jövőt igen. Isten kegyelméből te is megváltoztathatod a tiédet!







Használd a józan eszedet!

„Boldog az az ember, aki megtalálta a bölcsességet, és az az ember, aki értelmet kap.” (Példabeszédek 3:13)

A siker titka, hogy a jó dolgot tegyük a megfelelő időben. Tryon Edwards teológus mondta: „Legyen mindenre elkülönített időd és helyed, és mindent a maga idejében és a maga helyén tegyél… így nemcsak többet fogsz elérni, de sokkal több szabadidőd is lesz, mint azoknak, akik folyton kapkodnak.” Ha már belefáradtál abba, hogy állandó stresszben élsz, akkor figyeld meg, hogyan mutat rá Dr. Howard Hendricks teológiai professzor a stressz forrásaira: 1) Túl sok mindenre mondunk igent. Dr. Lewis Sperry Chafer egyszer azt mondta: „A legtöbb lelki tevékenységünk alig több olcsó fájdalomcsillapítónál, amivel enyhíteni próbáljuk életünk ürességének fájdalmát.” Sokféle tevékenykedésünk nem segít az üresség gyökerét kezelni. 2) Nem állunk meg feltöltődni. Szinte kötelességünknek érezzük, hogy a napirend minden kis részletét betöltsük. De ne csapjuk be magunkat, az még nem tervezés, ha kerüljük, hogy két feladat időpontja között átfedés legyen. A következmény pedig, hogy stresszes, indulatos tömeggé válunk, ide-oda cikázva rosszul megtervezett tevékenységek között, melyek kevéssé járulnak hozzá lelki jóllétünkhöz. 3) Nem élvezzük, amit már elértünk. „A beteljesült kívánság jólesik az embernek” (Példabeszédek 13:19). Mivel mindig annyi dolgunk van, gyakran anélkül rohanunk a következő kötelezettség felé, hogy befejeznénk az előző feladatot, vagy időt szánnánk egy kis hátradőlésre, élvezve a jól végzett munka örömét. Nem csoda, hogy életünket jelentéktelennek érezzük. 4) Többel tartozunk, mint amennyit vissza tudunk fizetni. Legközelebb, amikor hitelkártyával akarsz vásárolni, inkább várj! Nem feltétlenül kell nemet mondanod, csak tárd Isten elé azt, amiről úgy gondolod, szükséged van rá, és kérdezd meg, mi az ő véleménye erről. Ha valóban fejleszteni szeretnéd lelki életedet, használd a józan eszedet, és figyelj oda ezekre az alapelvekre!




Jócselekedet

„Ne késs jót tenni…!” (Példabeszédek 3:27)

Dan Clark visszaemlékszik arra, amikor tinédzser korában sorban állt az édesapjával, hogy jegyet vegyenek a cirkuszba. Észrevettek maguk előtt egy szegény családot. A szülők egymás kezét fogták. Nyolc gyermekük volt, valószínűleg mind fiatalabb 12 évesnél. Látható volt, hogy a cirkusz valami egészen új kaland lesz számukra. A pénztáros megkérdezte, hány jegyet kérnek. A férfi büszkén így válaszolt: „Nyolc gyermekjegyet és két felnőttjegyet kérnék”. Amikor a pénztáros megmondta a végösszeget, a feleség elengedte a férje kezét és lehajtotta a fejét. A férfi kissé közelebb hajolt az ablakhoz és megkérdezte „Mennyit is mondott?” A pénztáros elismételte az árat. A férfinak szemmel láthatóan nem volt annyi pénze. Összetörtnek tűnt. Clark azt mondja, hogy az édesapja mindezt látva elővette a pénztárcáját, kivett belőle egy húszfontost, és leejtette a földre. Azután lehajolt, felvette a bankjegyet, és megérintette a férfi vállát, ezt mondva: „Elnézést, azt hiszem, ez az öné”. A férfi pontosan tudta, hogy mi történik. Clark apjának szemébe nézett, megragadta a karját, kezet szorított vele, és könnyek között mondta: „Köszönöm, köszönöm, uram. Ez igazán sokat jelent nekem és a családomnak”. Clark és az édesapja visszamentek az autójukhoz, és hazamentek. Nem volt elég pénzük arra, hogy cirkuszba menjenek aznap este, de ez nem számított. Áldássá lehettek egy egész család számára, és ez olyan dolog volt, amit egyik család sem fog soha elfelejteni. Ezt hívják úgy, hogy „jócselekedet”.




Mondj ma biztató szavakat!

 

„Hiszen másokat intettél, és a lankadt kezeket erősítetted.” (Jób 4:3)
 

A Biblia azt mondja: „azokra a dolgokra törekedjünk tehát, amelyek a békességet és egymás építését szolgálják” (Róma 14:19). Amikor Jób bajban volt, barátja, Elifáz emlékeztette őt arra, hogy a múltban Jób szavai biztatásul szolgáltak azoknak, akik már-már feladni akartak valamit.

Szavaink árthatnak vagy gyógyíthatnak, áldhatnak vagy fáraszthatnak, pusztíthatnak vagy szabadíthatnak, lerombolhatnak vagy felépíthetnek. „Élet és halál van a nyelv hatalmában” (Példabeszédek 18:21).

Jon Walker írja: „Te, akinek ott él Jézus a szívében – képes vagy gyilkosságra. Én is. Hatalmunkban áll szavainkkal halált szólni… vagy életet. Talán neked is mondtak már gyilkos szavakat. »Nem vagy elég okos… elég sovány… elég gyors… elég jó… egy igazi keresztyén nem is gondolna ilyesmire.« Egy olyan világban, ahol az embereket folyamatosan ostorozzák és leszólják, Isten neked szuperhősi képességet adott arra, hogy legyőzd a negatívitást. Éltető szavakat szólsz, ha ezt mondod: »Számítasz nekem. Kedvellek olyannak, amilyen vagy… az életed igenis számít. Céllal vagy teremtve. Isten szeret téged, és hihetetlenül értékes vagy számára.« Isten kegyelmének hangjává válhatsz mások életében, támogatva, szeretve, segítve és bátorítva őket szavaiddal.” Isten azt akarja, hogy bátorítsuk egymást, de ez nem hízelgést vagy hájjal kenegetést jelent. Azt jelenti, hogy olyan szavakat mondunk, amelyek segítenek másoknak talpon maradni, és továbbmenni. Szavaid új reményt adhatnak egy barátnak, rokonnak, szomszédnak vagy munkatársnak, aki már épp összeesett volna. Micsoda ajándék!






Ne add fel!

„…örvendeztek, noha most… kissé megszomorodtatok különféle kísértések között” (1Péter 1:6)
Az 1950-es években Mary Ash volt az első nő, aki helyett kapott a World Gift Company igazgatótanácsában. Ám ez nem volt számára sima ügy! Bár kiérdemelte a helyét az üzleti világban, üzlettársai nem akarták komolyan venni, azt panaszolva, hogy „úgy gondolkodik, mint egy nő.” Csalódottságában 1963-ban nyugdíjba ment, és írt egy könyvet azzal a céllal, hogy segítse a nőket az üzleti életben. Konyhaasztalánál ülve összeírta mindazokat a pozitívumokat, amiket korábbi munkahelyein látott, és azokat a dolgokat is, amelyeken lehetett volna még mit fejleszteni. Ezzel egyúttal marketingtervet készített a saját ideális vállalatának. A könyvelője és az ügyvédje meglehetősen elcsüggesztették, de férje támogatásával mégis elindított egy új kozmetikai üzletláncot, ahová csak nőket vett feé és képzett ki eladóknak. A mottója az volt: „Első Isten, második a család, harmadik a karrier.”Amikor férje váratlanul meghalt, egyedül is folytatta az üzlet vezetését. Egyetlen üzlethelyiséggel indult Dallasban, mindössze 5000 dollárnyi befektetéssel, de egy év alatt a Mary Kay Cosmetics 200 000 dollár bevételt hozott, a következő évben pedig ezt megnégyszerezte; amikor 1968-ban tőzsdére került, a vállalat már 10 millió dollárnál is többet hozott. Mary Kay három bestsellert írt, az üzleti modelljét a Harvard egyetemen is tanítják, vállalatát a Fortune Magazine a nőknek való tíz legjobb vállalat közé sorolta, és a 100 legjobb munkahely közé Amerikába. Amikor 2001-ben meghalt, 800 000 szépségtanácsadója volt 37 országban, az éves eladás meghaladta a 2 milliárdot. Soha ne becsülj alá valakit, akinek van látása és eltökéltsége! Ha nehézségekkel szembesülsz, ne add fel! Csodálatos öröm vár rád.

"Ez a kincsünk pedig cserépedényekben van." (2Korintus 4:7,)

"Most pedig, Uram, Atyánk vagy Te, mi sár vagyunk és Te a mi alkotónk, és kezed munkája vagyunk mi mindnyájan." Ézsaiás 64:7

Pál azt írja: "Ez a kincsünk pedig cserépedényekben van, hogy ezt a rendkívüli erőt Istennek tulajdonítsuk, és ne magunknak." Cserépedény sokféle van: bögre, tál, csupor stb., a lényeg azonban az, hogy mi van bennük. Lehet, hogy az edény csorba vagy repedt, de ha elmosogatják és megtisztítják, még lehet használni. Ne add fel hát csupán azért, mert valaki rájött, hogy repedezett cserépedény vagy, itt-ott kicsorbulva. Kiáltás hangzik a jerikói úton, amit rajtad kívül talán senki sem hall meg. Egy haldokló bűnöző üdvözül, ha fájdalmad ellenére is Isten szavát hirdeted, hiszen minket is az az üzenet mentett meg, ami másokat megment. Az evangéliumnak nem gyengéje, hanem erőssége a bukott ember elfogadása. Ég és  föld a különbség a lázadó szív fagyossága és az összetört szív kiáltása között, mely azt mondja: "Isten, ments meg engem önmagamtól!" Ha csak egy keveset is megpillantunk Isten kegyelméből, az mindannyiunkat térdre kényszerít: megvalljuk és elhagyjuk bűneinket, és "foglyul ejtünk minden gondolatot a Krisztus iránti engedelmességre." (2Korintus 10:5,)

Egy lelkész azt írja: "Az emberek egyoldalú bizonyságtételeket hallgatnak, és ettől elcsüggednek. Azt hiszik,hogy csak ők küszködnek, nekünk minden rendben van az életünkben. Azért érzik így, mert szépítünk a dolgokon, és nem mondjuk el a teljes igazságot. Isten irgalmazzon nekünk! Hiszen az evangélium üzenete az, hogy a kegyelem mentett meg minket, most is a kegyelem tart meg, és a jövőben is csak a kegyelem ment ment meg."

Ha kell, menj el a Fazekas műhelyébe (ld. Jeremiás 18:1-4), engedd, hogy visszategyen a korongra, és újraformázzon - de semmiképp ne add fel!



komment
süti beállítások módosítása