Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A pozitív ima erős kapcsolatot teremt-A Sátán retteg a tisztaságra törekvő emberektől-A Szent Lélek teszi Isten szavát személyessé

2018. november 19. 10:25 - Andre Lowoa

 

A pozitív ima erős kapcsolatot teremt

 

 

„És az az imám, hogy a szeretetetek egyre gazdagabb legyen ismeretben és az éleslátás mélységében, és képesek legyetek megérteni, mi a legjobb; és hogy tiszták és hibátlanok lehessetek a Krisztus napjára, tele a megigazulttá válás gyümölcsével, amely Jézus Krisztuson keresztül terem, Isten dicsőségére és dicséretére.” (Fil 1:9-11, NIV-fordítás)

Kérlek, most gondolj valakire, aki  idegesít, például valaki olyanra, akivel feszült a viszonyod, vagy aki egyszerűen csak bosszant. Két kérdésem van. Imádkozol ezért az emberért? Vagy csak panaszkodsz, morgolódsz, és a kákán is csomót keresel vele kapcsolatban? Ha többször imádkoznál, sokkal kevesebb okod lenne ezt tenni. Ez a te döntéseden múlik.

Működik a panaszkodás és morgolódás? Nem. Az ima működik? Igen. Akkor miért teszed gyakrabban azt, ami nem működik, mint azt, ami működik?

Pál ezt mondja A filippiekhez írt levél 1. fejezetének 4. versében. „Amikor imádkozom, örömmel mondom el a kérésemet veletek kapcsolatban.” (NLT-fordítás, második kiadás)

Pál nemcsak imádkozott a környezetében levő emberekért, hanem örömmel imádkozott értük!

A pozitív ima sokkal hatékonyabb, mint a pozitív gondolkodás. A pozitív gondolkodás nem fogja megváltoztatni a férjedet vagy a feleségedet, sem a gyermekedet, a barátodat vagy a helyzetedet. A pozitív gondolkodás téged megváltoztathat, de mást nem. A pozitív ima viszont változást tud hozni egy másik ember életében.

Szeretnéd tudni, mi a leggyorsabb módja annak, hogy egy rossz kapcsolat megjavuljon? Kezdj el imádkozni a másikért! Ez meg fog változtatni téged is, és képes megváltoztatni a másik embert is.

Pál még azt is elmondta nekünk, hogyan imádkozzunk másokért. „És az az imám, hogy a szeretetetek egyre gazdagabb legyen ismeretben és az éleslátás mélységében, és képesek legyetek megérteni, mi a legjobb, és hogy tiszták és hibátlanok lehessetek a Krisztus napjára, tele a megigazulttá válás gyümölcsével, amely Jézus Krisztuson keresztül terem, Isten dicsőségére és dicséretére.” (Fil 1:9-11, NIV-fordítás)

Ezekből a versekből megtudhatjuk, hogyan imádkozzunk a környezetünkben levő emberekért.

1. Imádkozz azért, hogy növekedjenek a szeretetben. És az az imám, hogy a szeretetetek egyre gazdagabb legyen ismeretben és az éleslátás mélységében.”

2. Imádkozz azért, hogy jó döntést hozzanak, „…és képesek legyetek megérteni, mi a legjobb...”

3. Imádkozz azért, hogy tisztességesen és becsületesen éljenek, „...hogy tiszták és hibátlanok lehessetek a Krisztus napjára...

4. Imádkozz azért, hogy olyanná váljanak, mint Jézus, „...tele a megigazulttá válás gyümölcsével, amely Jézus Krisztuson keresztül terem, Isten dicsőségére és dicséretére.”

Kezdj el így imádkozni magadért és másokért, és látni fogod majd, ahogy Isten változást hoz abban a kapcsolatodban, amit te már reménytelennek gondoltál. Istennél semmi sem lehetetlen!

Segítő kérdések az elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Kik azok az emberek az életedben, akikkel feszült vagy rossz a viszonyod, és akikkel kapcsolatban az előbb említett négyféle módon kellene imádkoznod?
  • Hogyan változtat meg téged is a pozitív ima, és nem csak azt, akiért imádkozol?
  • Mi „a megigazulttá válás gyümölcse”, amely Jézus Krisztuson keresztül terem (lásd Gal 5:22-23)?




A Sátán retteg a tisztaságra törekvő emberektől

 

„Álljatok meg tehát, az igazság mint egy öv legyen a derekatokat körül a megigazulás pedig mint egy páncél a mellkasotokon.” (Pál levele az efezusiakhoz 6:14 - HCSB fordítás) 

Nem kell különösebben rosszul viselkedjünk ahhoz, hogy Sátán ránk találjon. Ő már csak ilyen. A Biblia (Jelenések könyve 12.10) testvéreink vádlójának nevezi őt. Semmi másra nem vágyik, csak arra, hogy Jézus követőire támadhasson.

Igaz ugyanakkor az is, hogy a tisztátalan életvitelünk ajtót nyit ezeknek a támadásoknak. Tudja, hogy ha beteszi a lábát a szívünk ajtaján, könnyen elbotlunk. A kísértések számtalan formáját fogja elénk hozni, a pornográfiától a könyveken át a zenékig – mindent, ami hatástalanná tesz minket Isten királyságának építésében.

Ez az, ami miatt Pál páncélja olyan fontos nekünk, akiket a Sátán kísértésekkel dobál meg. Az Efezusiakhoz írt levél 6. fejezetének 14. versében Pál arra sürgeti a hívőket, hogy „Álljatok meg tehát, az igazság mint egy öv legyen a derekatokat körül a megigazulás pedig mint egy páncél a mellkasotokon.”

Egy harcba induló római katona mindig viseli a páncélját, hogy védje a szívét. Semelyikük nem indulna háborúzni nélküle.

Mi sem tehetjük. Pál azt írja, hogy az igazságosság, a szándékaink tisztasága mellvértként szolgálnak minket. Amikor azt kérjük Istentől, hogy adjon nekünk tiszta szívet és szándékot, ezt a páncélzatot vesszük magunkra.

Sátán retteg a tiszta szívű embertől – nem a tökéletesektől, hanem azoktól, akik helyesen akarnak cselekedni, és tisztán akarják tartani magukat. Azoknak, akik erre törekszenek, nem kell tartaniuk a gonosztól, hiszen éppen Sátán fél tőlük.

A tisztaság nem jelent tökéletességet. Semelyikünk nem felelne meg ennek a követelménynek. Isten a szándékaink tisztaságát várja, nem tökéletes cselekedeteket. Azt, hogy amikor elrontasz valamit, akard helyrehozni. Nem nyerheted el Isten áldását a családod életében, a munkahelyeden, vagy az életed bármely területén, hacsak nem törekszel komolyan erre.

Ha például megnyitod a szíved a kapzsiság előtt, akkor egyenes út fog vezetni a pusztulásba. Ha Sátán arra akar rávenni, hogy egyre többet és többet akarj magadnak, rá fog venni az adócsalásra és a kétes ügyletekre. Ha pedig szíved ajtaját a büszkeség felé nyitod meg akkor Isten elismerése helyett a többiek tapsát kapod csak meg.

Csakhogy ez sehová nem vezet. Tiszta szív nélkül a Sátán meg fog szerezni magának. Nem kell erősnek lenned vele szemben, de mindenképpen szükséges magadra öltened Isten fegyverzetét.

Beszéljetek róla!

  • Vannak-e az életednek olyan területei, amelyeket meg kell tisztítanod? Miért éppen ezeket? Mit tehetsz ezért?
  • Kit tudsz arra megkérni, hogy segítsen téged ezen az úton maradni?


 

A Szent Lélek teszi Isten szavát személyessé

A Segítő, a Szent Lélek, akit az Atya fog küldeni az én nevemben, ő fog megtanítani titeket mindenre és emlékeztetni fog mindenre, amit mondtam nektek.(János 14:26 GNT fordítás)

Ahhoz, hogy megértsd az ima természetét, tudnod kell, hogy Isten kétféle módon nyilatkozik meg. Amikor általánosságokban szól, azt logos-nak hívjuk, ez Isten szava, amelyet egyaránt mindenkihez intéz. Amikor pedig  egyénekkel beszél, személyesen az Ő szaván keresztül, ez a rhema. Ez is egy módja annak, ahogyan Isten válaszol az imáidra.

Hogyan beszél hozzánk Isten személyesen?

Az Ige szerint a Szentlélek feladata, hogy a Biblián keresztül rámutasson, hogyan alkalmazzuk azt személyre szabottan:

A Segítő, a Szent Lélek, akit az Atya fog  küldeni az én nevemben, ő fog megtanítani titeket mindenre és emlékeztetni fog mindenre, amit mondtam nektek.(János 14:26 GNT fordítás)

De, amikor ő, az Igazság Lelke eljön, ő fog vezetni titeket minden igazságra. János 16:13a NIV fordítás)

A fenti két idézetben Jézus arra utal, hogy a Szentlélek három feladatot lát el az életünkben: oktat, emlékeztet és vezet bennünket. Így formálja át a logos-t rhema-vá, és így világít rá, eképp érteti meg velünk az Igazságot.

Nincs semmi misztikus abban, amit fentebb leírtam. Ez bármikor megtörténhet veled is. Voltál valaha olyan misén, amelyen úgy érezted, mintha a lelki pásztor kifejezetten hozzád beszélt volna? Eközben pedig a következő járt a fejedben: Vajon honnét tudja ez az ember, hogy nekem éppen ilyen jellegű problémáim vannak? Vajon honnét veszi, hogy most pontosan ezekre a szavakra van szükségem? Isten mindegyőnk számára személyessé teszi az egyébként általános értelmű üzenetet, azaz egy rhema-val ajándékoz meg.

Előfordult már veled, hogy egy baráttal vagy szomszéddal személyes problémákat vitatva azon törted a fejed: 'Most mégis mit kellene mondanom?', majd hirtelen eszedbe jutott egy témába illő Ige-rész? Mit gondolsz, hogyan történhetett ez? Csak úgy, hogy a Szentlélek tökéletes időzítéssel sugallta neked a  helyzetnek megfelelő gondolatokat.

Így munkálkodik Isten az életünkben. A Szentlélek Isten Igéjével tanít bennünket annak személyes használatára. Úgy is mondhatnánk, hogy elevenné, valódivá teszi az Igét az életeünkben.

rhema jelenléte nagyban hozzájárul hited épüléséhez, fejlődéséhez. Pál apostol azt mondja a hit Isten rhema-jának hallásából fakad, amely mégerőteljesebb és méghatékonyabb imaéletet eredményez. Így lehetsz tanúja annak, hogyan dolgozik Isten Igéje az életedben.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Jellemezd azt az időt, amikor Isten adott neked egy rhema-t.
  • Mit mondanál, örömmel fogadod vagy inkább kizárod a Szent Lélek munkáját az életedben? Miért?
  • Hogyan hoz létre a hit elmélyültebb imaéletet?




komment
süti beállítások módosítása