Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Megtanulni szeretni az irritáló embereket- Miért imádkozunk Jézus nevében?-Nagylelkű életet élni

2018. november 17. 10:38 - Andre Lowoa



Megtanulni szeretni az irritáló embereket

 

„Amennyiben lehetséges, és rajtad áll, élj békében mindenkivel.” (Róma 12:18, NIV-fordítás)

Az egyik legfontosabb képesség, amit elsajátíthatsz a Krisztussal való járásod során, az az, hogy megtanulod szeretni a nehéz természetű, fárasztó embereket.

Íme, négyféle módszer, amit Jézus példájából látunk, ahogyan bánt a körülötte élő kezelhetetlen emberekkel!

  • Lásd be, nem tudsz mindenki kedvében járni. Még Isten sem tud! Tagadd meg a játszmát (Máté 22:18)!
  • Tanulj meg nemet mondani az irreális elvárásnak. Konfrontálódj velük úgy, hogy „az igazságot mondod szeretettel” (Eféz 4:15/a, NIV-fordítás).
  • Soha ne állj bosszút (Máté 5:38-39)! Ez csupán az ő szintjükre alacsonyít le téged.
  • Imádkozz értük (Máté 5:44)! Mindkettőtöknek segíteni fog. Engedd, hogy Isten beszéljen a szívükre.

Használd ezeket a metódusokat, hogy megtanuld szeretni a körülötted élő idegesítő, kezelhetetlen embereket , így válva egyre inkább Jézushoz hasonlóvá.

Segítő kérdések az elmélkedéshez, beszélgetéshez 

  • Hogyan segít az, ha imádkozol a nehéz természetű emberekért?
  • Mit jelent az igazságot mondani szeretetben?
  • Vajon miért érzünk gyakran késztetést arra, hogy még az irritáló embereknek is a kedvében akarjunk járni?


 

Miért imádkozunk Jézus nevében?

„És én mindazt megcselekszem, amit az én nevemben kértek, hogy az Atya dicsőítessék a Fiúban. Bármit kérhettek tőlem az én nevemben, és én azt megteszem.” Ján. 14:13-14. (NIV fordítás)

 A Biblia azt mondja, hogy: „ És én mindazt megcselekszem, amit az én nevemben kértek, hogy az Atya dicsőítessék a Fiúban. Bármit kérhettek tőlem az én nevemben, és én azt megteszem.” Ján. 14:13-14. (NIV fordítás). Isten válaszolni akar az imáidra, de azt is szeretné, ha Jézus nevében kérnél tőle.

Mi az, ami miatt Jézus neve olyan különleges? Az igazat megvallva, ezzel én sem voltam sokáig tisztában. Aztán egyszer hallottam valakit eképpen imátkozni: „…a Jézus nevében. Ámen. ”Azt gondoltam, hogy ezt a szófordulatot az ima befejezéseként, mint egy szellemi kijelentkezésként használta az illető, úgy mint a — „10-4 cimbora"— vagy ahogy a 20. századi ismert hírolvasó, Walter Cronkite mondta minden adása végén: "ez már csak így van."

Néhányan úgy gondolják, hogy "a Jézus nevében" egy egyfajta misztikus jelszó, amely hozzáférést jelent Istenhez. Mintha csak így szólnánk: "Ez lenne az összes kérésem... A jelszó pedig: "A Jézus nevében. Ámen".

Mit jelent "a Jézus nevében" imádkozni?

Hallottam egy történetet, amely nagyon jól illusztrálja ezt. Egy lelkész barátom elvitte a születésnapját ünneplő fiát és annak körülbelül tizennégy barátját egy karneválba, ahol egy köteg belépőjegyet vásárolt a különböző játékokra. A barátom megállt a bejáratnál, és minden egyes új körnél adott egy jegyet a hozzá szaladó gyerekeknek. Egy kis idő elteltével azonban felfigyelt egy idegen kisfiúra, aki az övéi közé vegyülve kért a jegyekből. Így megkérdezte a barátom a fiútól: „Te is a fiam egyik kis barátja vagy?” "Nem!" - válaszolta ő. „Akkor miért adjak neked jegyet? Erre a kisfiú megfordult, a barátom fiára mutatott és így szólt: „Azért, mert a fiad azt ígérte.”  És a barátom úgy is tett.

A történet tanulsága szerint nincs jogom elvárni, hogy Isten válaszoljon az imáimra. Ellenkezőleg, én vagyok adósa  az Úrnak. Éppen ezért, amikor kéréssel fordulok Istenhez, ezt sosem a saját érdememben teszem. Jézus érdemei miatt járulhatok hozzá. Csak annyit mondok, hogy „Atyám, Fiadra hivatkozva térdeplek előtted, erőt merítve abból, amit Jézus már elvégzett értem a kereszten. Ő megígérte nekem, hogy kérhetek Tőled a nevében, és én most éppen ezt teszem.”

Nem hiszem, hogy szükséges minden egyes imádságot  "a Jézus nevében”, frázissal zárni, ha egyébként  tiszta szándékkal és helyes hozzáállással szólunk. Ám úgy gondom, hogy nem árt így imádkozni. Miért? Mert ez emlékeztet bennünket arra, hogy milyen alapon is van jogunk az ima eszközéhez. Azért, mert Jézus az, aki lehetővé tette számunkra, hogy az imáinkkal Istenhez forduljunk, aki meg is hallgatja és válaszol is azokra.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:
• Hogyan változhatnak meg az imáid, ha tudod, hogy Krisztus érdemeiért jössz az Atyához?
• Próbáld ki a héten, hogy Jézus nevét tudatosan használod ima közben, és figyeld meg, hogy milyen különbségeket veszel észre akkor, amikor így imádkozol?




Nagylelkű életet élni

 

„Adj neki szívesen, és ne essék rosszul az, hogy adsz, mert éppen azért fogja megáldani Istened, az ÚR minden munkádat és minden szerzeményedet.” 5 Móz 15:10

Isten nagylelkű Isten. Mindenünk azért van, mert Ő adta nekünk ajándékba. Isten nagylelkűségéből származik mindenünk.

Isten azt szeretné, ha követnénk a jó példát. Szeretné, ha létjogosultságot kapna életünkben a nagylelkűség. Akkor sajátíthatjuk el ezt az ajándékot, ha megtanulunk adni, nemcsak kapni. A minket körülvevő kultúrában minden önközpontú. Arra bátorít, hogy szerezz meg mindent.


Isten azonban nem így gondolkodik. Az angol Message bibliafordítás érhetőbbé teszi a fenti igeverset a mai kornak is: „Adj szabadon és gondolkozás nélkül. Ne legyen a szíved kapzsi. Az adakozáshoz való jó hozzáállásod Isten áldását hozza az életedre mindabban, amit teszel, munkálkodsz, és amibe belefogsz.” (a fordító)

Lelkipásztorként törődök Veled és azt szeretném, ha Isten áldása teljessé lenne az életedben és mindazon, amibe belekezdesz. Szeretném, ha Isten áldása kiáradna az életedre. A Biblia azt tanítja, hogy ez viszont csak úgy lehetséges, ha megtanulunk nagylelkűek lenni.


Fontos megjegyezni, hogy nem azért adunk, hogy áldást kapjunk cserébe. Azért adunk, hogy mások számára áldássá válhassunk. Érezzük a különbséget?

Rossz indok csak azért adni, mert elvárunk valamit viszonzásul. Azért adok, hogy áldás lehessek, nem azért, hogy áldást nyerjek. Ha azonban egyre többet adok, Isten gondoskodik arról, hogy én se maradjak áldás nélkül.

A Biblia tele van a nagylelkűségre vonatkozó ígéretekkel. Isten azt mondja, ha bízunk be és kegyesen adunk, meg fogja áldani a vagyonunkat, egészségünket, családunkat, pályafutásunkat, időnket, múltunkat, jelenünket és a jövőnket.

Micsoda csodás lehetőség lelki örökségünk megteremtésére!





komment
süti beállítások módosítása