Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Nem kell a bűnnel élned-Szeresd felebarátodat, mint önmagad!-Válaszd a megbocsátást, ne a pletykát!

2018. november 16. 10:25 - Andre Lowoa



 

Nem kell a bűnnel élned


"Az az ember, aki visszautasítja hibája beismerését sosem lehet sikeressé.D eha bevallja és elhagyja azokat, második lehetőséget kap." (Példabeszédek 28:13 TLB)

 

Isten mindig készenáll az embernek egy újabb esélyt adni. Ez az egyik alapja a Kereszténységnek. Mindannyian voltunk már felelőtlenek. Mindannyian szúrtuk már el. A Biblia ezt mondja nekünk: "Nincs ember aki ne lenne mindig jó és bűntelen." (Prédikátor 7:20 NLT, második kiadás)

Isten nem akarja, hogy a felelőtlenséged súlyos terhe alatt éld az életedet. A bűn lerombolja a magabiztosságod, megrontja a kapcsolataidat, a múlthoz köt, és még az egészséged is megromlik. Pár évvel ezelőtt olvastam egy tanulmányt, miszerint a kórházakban lévő emberek 70%-a hazamehetne, ha rájönne, hogyan oldja fel a bűnét. 

Isten messzemenőkig jobb életet szeretne ennél neked. Nem szeretnél bűnnel élni. És van egy nagyon fontos igazság, amiben  mindig tarts ki: Nem kell.

Isten azt szeretné, ha az ígeret és a remény értelmében élnél. Isten még a buta döntésekből is tud jót kihozni, ha azokat átadjuk neki.  Ha ezt teszed, akkor mire számíthatsz az Úrtól?

1: Isten azonnal megbocsát: Abban a pillanat amikor átadod a bűnöd Istennek, ő megbocsát.

2: Isten ingyen bocsát meg: nem kell megkeresned az árát, és nem tudod kiérdemelni.

3: Isten mindent megbocsát: Tisztává tesz a bűnödtől

Ha bemocskolódtál bűnnel és szégyennel, akkor valószínűleg állandósulni fog, bármilyen problémád is van. Azt mondod majd magadnak, hogy mivel elbuktál benne, rossz ember vagy. És mivel rossz ember vagy, azért újra elbuksz. Ez egy jó kis kör, amiből nem nagyon látjuk a szabadulást- legalábbis nem megunkban. 

Kell egy erő melléd. Kell egy Megváltó. Szükséged van Jézusra.

 

Beszéljetek róla: 

- Más embereknél hogyan láttad a bűn hatását fizikailag, mentálisan, érzelmileg és lelkiekben?

- Mi tart vissza attól, hogy bocsánatot kérj Istentől?

- Ma miért kell bocsánatot kérned? 







Szeresd felebarátodat, mint önmagad!

 

Ekkor előállt egy törvénytudó, hogy megkísértse őt, és ezt kérdezte: „Mester, mit tegyek, hogy elnyerjem az örök életet?” (Lukács 10:25)

Ha Jézus megjelenne ma este a CNN képernyőjén, és megkérdeznék, mit kell tenni az örök élet elnyeréséhez, újra ugyanaz hangzana: „Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes erődből és teljes elmédből, és felebarátodat, mint magadat.” (Lukács 10:27)

A törvénytudó, ha már egyszer feltette ezt a kérdést, követelte a „felebarát” fogalmának részletes, gyakorlati meghatározását is. (Lukács 10:29)

Jézus, mint szelíd tanító, szelíd humorral, nem válaszolt közvetlenül (vagy éppen, hogy megtörje a törvénytudó tréfáit). Helyette elmondott egy történetet egy férfiről, akit összevertek és otthagytak a Jerikóba vezető úton, hogy meghaljon.

Először egy pap járt arra, de a sérültet meglátva, csendesen átment az út túlsó oldalára.

Aztán egy férfi ment arra, aki a helyi templom gondnoka volt, de mikor meglátta az embert, ő is elkerülte.

Végül, jött egy lenézett, megvetett nemzetségből való férfi, egy samáriai, aki megállt, hogy segítsen a sérült emberen. Megtisztította, bekötötte a sebeit, elvitte egy közeli fogadóba, kifizette a kezelését, a szállását, míg újra lábra nem tud állni.

– Ki volt a sebesült ember felebarátja? – kérdezte Jézus.

– Aki irgalmas volt hozzá. – válaszolta a törvénytudó.

– Igazad van, - mondta Jézus – menj, és cselekedj ugyanígy! (Lukács 10:37 alapján)

A második legnagyobb parancsolat az után, hogy „Szeresd az Urat, a te Istenedet mindeneddel, amid van” az, hogy „Szeresd felebarátodat, mint önmagad”. A következő néhány áhítatban Rick pásztor erről a második legnagyobb felelősségünkről fog tanítani, szeretni a felebarátainkat.




Válaszd a megbocsátást, ne a pletykát!


„A szeretet virágzik, amikor a vétség bocsánatot nyer, de a hosszas elidőzés azon még a barátokat is elválasztja.” (Péld 17:9; GNT-fordítás)

Valljuk csak be, amikor az életedben van egy őrjítően idegesítő valaki, aki valami őrült dolgot tesz, akkor majdnem lehetetlen, hogy ne ülj be a kocsiba, vagy ne vedd a kezedbe a telefonodat, mert fel akarsz hívni valakit, és el akarod mondani. „Te! Nem fogod elhinni, hogy mit tett!” Valójában lehet, hogy még be sem fejezi, de már nekilátsz az sms írásának! Így teszünk az őrjítően idegesítő emberekkel. El akarjuk mesélni valakinek a dolgait, és a jóváhagyására várunk. A legnehezebb dolog a világon, hogy hagyjunk fel ezzel, és engedjük el ezt. Lehet, hogy jóleső érzés felhívni valakit, és elújságolni az őrjítően idegesítő illető dolgát, de tulajdonképpen szeretetlen viselkedésre is utal.

A Biblia azt mondja, hogy még az ellenfeleinknek is bocsássunk meg. A példabeszédek könyve 17. fejezetének 9. verse ezt mondja. „A szeretet virágzik, amikor a vétség bocsánatot nyer, de a hosszas elidőzés azon még a barátokat is elválasztja.”

Mi a pletyka? Az információ megosztása arról a valakiről, aki nem része a problémának, illetve a megoldásnak. Lehet, hogy az illetőnek semmi köze nem volt az adott helyzethez, ám általad bevonódik azért, hogy te jobban érezd magadat a bőrödben. A pletyka lényegében a megtorlás egy formája; visszaérsz, illetve visszakerülsz ahhoz az emberhez, anélkül, hogy beszélnél vele; ehelyett róla beszélsz, és a háta mögött

A pletyka hihetetlenül romboló. Rombolóan hat a gyülekezetekre, a családokra és a vállalatokra egyaránt; valamint romboló az életedre nézve is, mert szétszaggat, és a legközelebb álló barátságot is szétdúlja.

A legrosszabb dolog a pletykában az, hogy az őrjítően idegesítő ember nyer, mert nagy hirtelen ez az ember fogja uralni a beszélgetésedet, és kontroll alatt tartja az érzelmedet is. Az egész nap azzal telik, hogy pletykálsz róla, ahelyett, hogy valami olyan nagyszerű dologról beszélnél, ami a saját életedben történik. Ne engedd, hogy ez az őrjítően idegesítő ember nyerjen az által, hogy pletykálsz róla.

A Biblia ezt közli Péter első levele 3. fejezetének 9. versében. „Sohase bánjatok rosszul azzal, aki veletek rosszul bánik, és ne mondjatok rosszat annak, aki nektek rosszat mond! Ellenkezőleg! Áldással viszonozzátok a rosszat! Hiszen Isten erre hívott el benneteket, és így kapjátok meg az áldását.”

Pletykálkodás közben elmarad Isten áldása! De úgy is dönthetsz, hogy pozitív beszélgetést folytatsz, és olyan szavakat használsz, amik emelik az áldás áradatát.

Segítő kérdések az elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Mi a stratégiád arra nézve, hogy elkerüld a pletykálkodást, illetve hogyan tudsz szembeállni azzal?
  • Mit gondolsz, miért olyan nehéz elfordulni a pletykától?
  • Hogyan fordíthatod a pletykát a pozitív megnyilvánulás irányába?




komment
süti beállítások módosítása