Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A Biblia boldogságreceptje-Az érzelmek félrevezetők lehetnek-Ismerd el hibáidat!-Isten mindent megtesz, kerül, amibe kerül-SZABADULJ MEG A TE IZMAELEDTŐL!-TUDD, HOGY MI AZ ÉLETED CÉLJA!

2018. október 30. 00:08 - Andre Lowoa

A Biblia boldogságreceptje

„Mindezek az időtől és a körülményektől függnek” (Prédikátor 9:11)

Olyan ember vagy, akinek mindenben világos válaszokra van szüksége, aki fekete-fehérben gondolkodik, és nem tudja elfogadni a szürke különféle árnyalatait? Nos, az igazság az, hogy nincs mindenre válaszunk, ami a világban történik. Isten sok kérdésünkre és küzdelmünkre azt mondja: „később elmagyarázom”. A modern tudomány szeretné elhitetni velünk, hogy ha van rá elegendő idő, akkor minden konkrét, egzakt, mérhető és bizonyítható. De már rég rájöttünk, hogy ez nem így van. Például miért él át egy család tragédiát, míg egy másik nem? Miért dobnak el több ételt minden este azok, akiknek van, mint amennyivel jól lehetne lakatni azokat, akiknek nincs? Miért halnak meg ártatlan gyerekek? Akár az őrületbe is kergetheted magadat ezekkel a kérdésekkel, akkor sem fogsz választ találni rájuk. Mit tehetsz tehát? A Biblia azt mondja: „Edd csak örömmel kenyeredet, és idd jókedvvel borodat, mert mindig az volt Isten jóakarata, hogy ezt tedd! (…) Élvezd az életet feleségeddel együtt, akit szeretsz (…) Tedd meg mindazt, ami a kezed ügyébe esik, és amihez erőd van (…) Nem a gyorsak győznek a futásban, nem a hősök a harcban, nem a bölcseknek jut a kenyér, nem az értelmeseknek a gazdagság és nem a tudósoknak a jóindulat, mert mindezek az időtől és a körülményektől függnek. Nem tudja az ember azt sem, hogy mennyi ideje van még. Ahogyan a halak veszedelmes hálóba kerülhetnek, ahogyan a madarak tőrbe eshetnek, ugyanúgy jutnak kelepcébe az emberek is, ha hirtelen rájuk szakad a veszedelem ideje.” (Prédikátor 9:7–12). Összegzésül: tanulj meg együtt élni a megválaszolatlan kérdésekkel, teljes szívből bízz Istenben, és hozd ki minden napból a legtöbbet. Ez a Biblia receptje a boldogságra.




Az érzelmek félrevezetők lehetnek

„Minden féltve őrzött dolognál jobban óvd szívedet, mert onnan indul ki az élet!” (Példabeszédek 4:23)

Egy keresztyén író ezt írja: „Évekig az érzelmeim irányították az életemet. Olyan volt, mintha a hullámvasúton utaztam volna; egyik nap nevettem és jól éreztem magam, a következőn meg sírtam és sajnáltam magam. Gyötörtek és irányítottak engem. Érzelmi érettségre volt szükségem, de Isten segítsége kellett ahhoz, hogy elérjem. Nagyon könnyű beleesni abba a csapdába, hogy inkább hiszünk a változékony érzéseinknek, mint annak, amit Isten mond az Ő Igéjében. És állandóan akarati döntést kell hoznunk arra nézve, hogy a dolgokat inkább Isten szerinti módon tegyük, ne pedig a magunk módján. De ha így teszel, felfedezed, hogy az élet sokkal élvezetesebb, ha Isten terve szerint élsz.”

Mint ahogy nem engedsz be mindenkit, aki az ajtódon kopogtat, és nem hagyod, hogy otthon érezze magát, úgy azt se engedd, hogy bármilyen felbukkanó érzelem meghatározhassa a napod irányát vagy megválaszthassa a reakcióidat. A Biblia azt mondja: „Vigyázz arra, mit gondolsz, mert a gondolataid irányítják az életedet!” (Példabeszédek 4:23 NCV); „Foglyul ejtünk minden gondolatot a Krisztus iránti engedelmességre” (2Korinthus 10:5); ha nem áll összhangban Isten Igéjével, akkor ne gondolj rá! Pál azt mondja: „hitben járunk, nem látásban” (2Korinthus 5:7), mert (és ez most lehet, hogy meg fog lepni) nem mindig fogod érezni Isten jelenlétét. A keresztrefeszítés után két tanítvány gyalogolt az emmausi úton, amikor Jézus megjelent, és csatlakozott hozzájuk. De ők nem ismerték fel, hogy ki volt Ő. Nem ismerték fel azt a vezetőt, akit három éven át követtek, mert „más alakban jelent meg” (Márk 16:12). Isten a hit Istene, és ő olyan módon munkálkodik, amit a hit, és nem az érzelmek ismernek fel.




Ismerd el hibáidat!

 

„Aki semmibe veszi az intést, önmagának árt, aki pedig hallgat a dorgálásra, értelmessé válik.” (Példabeszédek 15:32)
 

Hibái, gyengeségei és bukásai ellenére Isten Dávidot így nevezte: „szívem szerint való férfi” (ld. ApCsel 13:22). S azon tulajdonságok közül, melyek Dávidot naggyá tették, az egyik a hibáinak beismerésére való készsége volt. Íme, két példa erre:

1) Saul haragja elől menekülve Dávid egy bizonyos papnál keresett menedéket – emiatt Saul parancsba adta a papok és hozzátartozóik, összesen 85 ember kivégzését. Dávidot lesújtotta a hír, de nem mentegetőzött. A lemészárolt pap fiának ezt mondta: „én okoztam apád egész háza népének a vesztét” (1Sámuel 22:22). El tudod képzelni, milyen lehet, amikor valaki felelősnek érzi magát ilyen tragédiáért?

2) Amikor Nátán próféta szembesítette Betsabéval elkövetett bűnével, az annak eltussolására tett kísérlettel, és a férj meggyilkolásával, Dávid elismerte: „Vétkeztem az Úr ellen!” (2Sámuel 12:13). Lenne benned elég lelki érettség ilyen beismerésre? Vagy hajlamos vagy mentegetni tetteidet, mert félsz, hogy az emberek elítélnek, bírálnak vagy elutasítanak? Előfordul, hogy támadva érzed magad, ha valaki véleményt mond rólad, akár pozitív, akár negatív a visszajelzése? Ilyenkor némán visszavonulsz? Vagy viszont vádolod azt, aki hibáztat? Ellenséges megjegyzéseket teszel? Gúnyolódni kezdesz? Nem leszel attól kevesebb, ha hibát követsz el, de attól igen, ha mentegetni próbálod. Ne engedd, hogy a büszkeség megfosszon a bölcsességtől, ami abból adódik, hogy elismered hibáidat, és végső soron növekedésedre fordítod őket. „Aki semmibe veszi az intést, önmagának árt, aki pedig hallgat a dorgálásra, értelmessé válik” (Példabeszédek 15:32).







Isten mindent megtesz, kerül, amibe kerül

„…ahol megnövekedett a bűn, ott még bőségesebben kiáradt a kegyelem” (Róma 5:20)
Pál azt írja: „…féktelenül üldöztem az Isten egyházát, és pusztítottam azt” (Galata 1:13). Nyilvánvaló, hogy Pálnak eszébe sem jutott, hogy keresztyénné legyen. Zsidóként a törvény megszállottja volt. Értelmiségként a legélesebb elmékkel is vitába tudott szállni. Művelt, sőt magasan képzett volt, és elkötelezett vallása tantételei iránt. Ugyanakkor gyűlölte a keresztyéneket! Végignézte, ahogy Istvánt, az első vértanút halálra kövezték. Bár személyesen nem vett részt ebben, de őrizte az Istvánt megkövezők ruháit (ld. ApCsel 7:57-59). Pál nem is álmodott arról, hogy egy napon átáll a másik oldalra. Ha azonban Istennek terve van az életeddel, akkor meg fog tenni mindent annak érdekében, hogy tervét véghezvigye. Ő már jóval azelőtt elkezdett dolgozni az életedben, mint hogy te felfigyeltél volna rá. Istennek már akkor is terve volt arra, hogyan fogja használni Pált, amikor ő még István kivégzőinek ruháit őrizte. Ugyanígy veled is terve volt már akkor, amikor te még partikra jártál, a saját fejed után mentél, egyik kapcsolatból a másikba ugrottál, és csak az érdekelt, hogyan szerezz még több pénzt. Mindezek nem állították meg Istent, mert „ahol megnövekedett a bűn, ott még bőségesebben kiáradt a kegyelem.” Ha Pál tudta volna, hogy Isten azt tervezi, hogy találkozik vele aznap a damaszkuszi úton, lehet, hogy másik utat választott volna. De „…hirtelen mennyei fény villant fel körülötte, és amint a földre esett, hallotta, hogy egy hang… szólt hozzá…” (ApCsel 9:3-4). Ennek a büszke farizeusnak találkozója volt Istennel, olyan találkozója, ami nem volt benne a naptárában, olyan találkozója, ami lelökte őt a magas lóról. Isten mindent megtesz azért, hogy engedelmeskedj akaratának, kerül, amibe kerül. Tehát vigyázz! Isten nem fogja megengedni, hogy makacsságod aláaknázza életedre vonatkozó tervét!





SZABADULJ MEG A TE IZMAELEDTŐL!

„Űzd el a rabszolganőt és a fiát…” (Galata 4:30)
Izmael azért született, mert Ábrahám megpróbáltatta siettetni Isten tervét, és emberi erőfeszítés által akarta beteljesíteni. Te is ezt teszed? Mindannyiunknak megvannak a magunk „Izmaelei”: egy jó ötlet, ami azonban nem Isten ötlete, és csak bonyolítja az életedet. Azt mondod: „De hiszen Isten Izmaelt is szerette!” Igaz, és meg is áldotta (ld. 1Mózes 17:20). Ugyanakkor Isten azt mondta, hogy az Ő tervét csak Izsák által teljesíti be. Amikor le akarod előzni Istent, vagy megpróbálod helyettesíteni az Ő akaratát a te akaratoddal, akkor nem csak magadnak okozol szenvedést, de a szeretteidnek is. Lelki értelemben szólva, amikor Isten azt mondja neked: „Űzd el a rabszolganőt és a fiát”, ezzel azt mondja: „Ideje lerendezni a múltat, és tiszta lappal kezdeni.” Figyelj meg még valamit ebben a történetben: ahogy Izmael és Izsák, néha a te csodád és a te hibád is növekedhet együtt, egy fedél alatt. Előfordulhat, hogy egy területen nagyon rosszul mennek a dolgok, más területen viszont jól. Ma lehet, hogy azt mondja neked Isten: „Meg kell szabadulnod ezektől a dolgoktól, mert én más sorsot terveztem számodra.” Fájdalmas elengedni olyan dolgokat, amiket testünk teremtett, de nincs más választásunk. Íme, az előtted álló lehetőségek: ha az ő kérlelésük irányít, elveszíted azt a nagyszerű dolgot, amit Isten tartogat számodra; vagy mondhatod azt: „Bármennyire is szeretlek, Istent jobban szeretem.” Ha hajlandó vagy arra, hogy lemondj valamiről, amit szeretsz, mert Istent jobban szereted, ezt hívják a „dicsőítés áldozatának” (ld. Zsidók 13:15). Amikor ezt felajánlod Istennek, akkor kerülsz abba a helyzetbe, ahol már fogadni tudod életedre szóló áldásainak teljességét.




TUDD, HOGY MI AZ ÉLETED CÉLJA!

„…akiket elhatározása szerint elhívott.” (Róma 8:28)

Senki más nem mutathatja meg neked az életed célját, de íme néhány módszer arra, hogyan fedezheted fel te magad. 1) Nézz magadba! Mi indít meg? Mi érdekel? Pál azt mondta: „… kényszerítve vagyok arra, hogy az evangéliumot hirdessem…” (1Korinthus 9:16 NIV). 2) Nézz vissza! Mit tanított neked az élet? A tapasztalatok adják meg nekünk azt a bölcsességet, amire szükségünk van ahhoz, hogy betölthessük rendeltetésünket. Mit mond el a múltad a jövődről? 3) Nézz körül! Isten soha nem hív el egyedül. Mózesnek 70 vénre volt szüksége. Jézus 12 tanítványt választott. Pál beszél azokról, akik vele dolgoztak. A rendeltetés betöltéséhez megfelelő tárakra van szükség az életben. 4) Nézz előre! Helen Keller mondta: „A vakságnál egyedül az rosszabb, ha van látóképességünk, de nincs látásunk”. Mit látsz a hit szemein keresztül? Szent Ágoston mondta: „a hit az, amikor hisszük, amit nem látunk, jutalma pedig az, hogy megláthatjuk, amit hiszünk”. 5) Nézz szét! Milyen források hozzáférhetők számodra? Például: könyvek, CD-k, konferenciák, mentorok? Ha látásod nem nagyobb nálad, akkor nem Istentől van. És minél nagyobb, annál több erőforrásra van szükséged hozzá. 6)Nézz fel! Jeremiás azt írja: „…Saját szívük látomását hirdetik, nem azt, amit at Úr adott” (Jeremiás 23:16). Isten minket „elhatározása szerint” hívott el az Ő céljaira, nem a szükségek szerint, nem azért, mert az ajtó nyitva van, vagy amiatt, hogy az emberek majd értékeljék és jutalmazzák tehetségünket. Látásodnak az Istentől rendelt célt kell betöltenie, semmi mást! Tehát ma mi a feladatod? Fel kell ismerned a célodat? Fel kell élesztened a látásodat? Vagy újra be kell állítanod a fókuszpontot?
komment
süti beállítások módosítása