Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A bátor emberek megoldják a konfliktusaikat-A bennünk élő tanúságtevő-A félelem ellenszere az igazság-Az örökkévaló gondolkodás ereje-Az élethosszig tartó tanulás útja ezzel a választással kezdődik-Isten akarata és a képességeid

2018. október 27. 10:40 - Andre Lowoa

A bátor emberek megoldják a konfliktusaikat

 

„Mert nem a félelemnek és a gyávaságnak lelkét adta nekünk Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét. (2 Timóteus 1:7 NLT, második kiadás)

Miért szeretné Isten tőlünk, hogy békében éljünk mindenkivel?  Mert a megoldatlan konfliktusoknak három káros hatása is van az életünkre.

Először is akadályozza az Istennel való kapcsolatodat. Amikor haragban vagy másokkal, nem lehetsz harmóniában Istennel. Amikor zavart vagy, amikor konfliktusaid vannak másokkal, nem lehet tiszta kapcsolatod Istennek. A Biblia azt mondja: „Ha valaki azt mondja, „Szeretem Istent”, de a testvérét gyűlöli, az az ember hazug.” (1 János 4:20a NLT, második fordítás)

Másodszor: a megoldatlan konfliktusok akadályozzák az imádságodat. Újra és újra arról beszél a Biblia, hogy ahol konfliktus, bűn és diszharmónia van az életedben, ott az imádság is akadályozott.

Harmadszor: a megoldatlan konfliktusok akadályozzák a boldogságodat. Nem lehetsz egyszerre boldog és konfliktusokkal teli egyszerre. Ha a konfliktus a bejárati ajtón jön be, a boldogság a hátsó ajtón távozik.

Szóval nem akarsz megszabadulni az életedben jelen lévő konfliktusoktól? Bármilyen konfliktus megoldásának a kiinduló pontja az, hogy át kell venni a kezdeményezést. Ne várj a másik emberre, hogy odajöjjön hozzád – menj Te hozzá! Legyél te a béketeremtő!

Ne vedd semmibe a konfliktust! Ne tagadd a konfliktust! Ne söpörd a szőnyeg alá a konfliktust!

Hallottad már az alábbi kifejezést: „Az idő mindent begyógyít!”? Ez butaság! Az idő semmit nem gyógyít meg!

Sőt az idő rosszabbá teszi a dolgokat. Ha van egy nyílt sebed, és nem foglalkozol vele, attól még az megmarad. A harag neheztelésbe megy át és a neheztelésből keserűség lesz.

A konfliktusok nem oldódnak meg maguktól. Tudatosan foglalkoznod kell vele.

Csak a bátor emberek tudnak konfliktust megoldani. Talán a legbátrabb dolog amit tehetsz, hogy felteszed magadnak a kérdést, amit eddig mellőztél hosszú ideig a házasságoddal,  a gyermekeiddel, az alkalmazottaiddal vagy a főnököddel vagy bárkivel kapcsolatban.

Hol találhatsz bátorságot szembenézni ezzel? Istentől kapod.

A Biblia a 2 Timóteus 1:7-ben azt mondja: „Mert nem a félelemnek és a gyávaságnak lelkét adta nekünk Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét. (2 Timóteus 1:7 NLT, második kiadás).

Ez azt jelenti, hogy ha engeded Isten Lelkének, hogy betöltse az életedet, akkor erővel, szeretettel és józansággal fog betölteni. És Isten szeretete győzedelmeskedik a félelem felett.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Van olyan probléma életed bármely területén, amelyet eddig mellőztél? Pénz? Bizalom? Család? Gyermekek? Kommunikáció? Értékek? Időbeosztás?
  • Mit teszel annak érdekében a mai napon, hogy kezdeményezőként léphess fel ezeknek a konfliktusoknak a megoldásában?
  • Mit jelent engedni Isten Lelkét betölteni az életedben?




A bennünk élő tanúságtevő

 

"Mert nem a szolgaság lelkét kaptátok, hogy ismét féljetek, hanem a fiúság Lelkét kaptátok, aki által kiáltjuk: "Abba, Atya! Maga a Lélek tesz bizonyságot a mi lelkünkkel együtt arról, hogy valóban Isten gyermekei vagyunk."(Róm 8,15-16)



Tegyük fel a következőt:

Egy nyugalmas hangulatú étteremben üldögélsz, amikor egy idősebb férfi kissé kötekedővé válik és hangos beszéde által bekúszik a negatív hangulat az étkezőbe. .

Éppen akkor foglal helyet Mrs. Jones néhány barátjával. Ünnepi hangulatban vannak, nevetgélnek, ölelkeznek, sőt derűsen üdvözlik a körülöttük vacsorázókat is.

Buli van, ahová mindenki hivatalos! Örömük kiárad és betölti az egész termet, még a kötekedő idős férfi is mosolyog és nevet.

Energiájuk megváltoztatja a teljes hangulatot, és felkelti a vágyat másokban is, hogy csapatuk része legyen.

Mrs Jones csak egy pillanatképe saját magunknak, amikor engedjük, hogy Isten tökéletes szeretete kiűzze a félelmet az életünkből (1Ján 4,18). Szeretetben élünk, ami azt jelenti Istenben élünk, és Istennek ez a szeretete teljes, mivel Ő bennünk él (1Ján 4,16).

Isten Szentlelke tanúskodik a lelkünkben, hogy Isten gyermekei vagyunk (Róm 8,15-16). Jézus öröme pedig, mely bennünk munkálkodik kiáraszt egy erőlködés nélküli tanúságot Isten bennünk lévő életéről.

A mi célunk Jézusban az, hogy oly módon megragadjuk Isten kegyelmét, hogy a szeretet és öröm, amit megtapasztalunk ragályos legyen, szétáradjon a körülöttünk levőkre, és vágyat ébresszen bennük, hogy csatlakozzanak a mi családunkhoz - Isten családjához.





A félelem ellenszere az igazság

 

„Akiket pedig Isten lelke vezérel, azok Isten fiai. Mert nem a szolgaság lelkét kaptátok, hogy ismét féljetek, hanem a fiúság lelkét kaptátok, aki által kiáltjuk: „Abbá Atya”.Maga a Lélek tesz róla bizonyságot a mi lelkünkkel együtt arról, hogy valóban Isten gyermekei vagyunk.” (Róma 8:14-16)

Amikor gyermek voltam, nem ijedtem meg túl gyakran. Bátran játszottam. De akármikor megijedtem, mindig édesapám vállán sírtam ki magamat. Tudtam, hogy Ő erős. Tudtam, hogy Ő bárkit képes legyőzni.

Pontosan ezt kell most is tennünk, amikor félünk. Ne koncentrálj a félelmedre. Figyelj Istenre és kérd meg Őt, hogy segítsen neked. A Róma 8:14-16 azt írja: „Akiket pedig Isten lelke vezérel, azok Isten fiai. Mert nem a szolgaság lelkét kaptátok, hogy ismét féljetek, hanem a fiúság lelkét kaptátok, aki által kiáltjuk: „Abbá Atya”.Maga a Lélek tesz róla bizonyságot a mi lelkünkkel együtt arról, hogy valóban Isten gyermekei vagyunk.” (Róma 8:14-16)

A félelem ellenszere az a tény, hogy nem vagy többé rabszolga, hanem Isten gyermeke vagy. Isten gyermekének lenni megváltoztat mindent. Egy család tagja vagy mostantól. És a család tagja óvják egymást.

Tegyük fel, hogy egy nagyvárosban nevelkedtél fel és a családod a Maffia tagja volt. És gyermekként valaki megpróbált bántalmazni téged. Jogosan mondhattad: "Várjunk csak egy percet! Tudod Te ki vagyok én? Az apám Guido. Egy olyan ajánlatot fog neked tenni, amit nem tudsz visszautasítani! Biztos vagy benne, hogy hozzám akarsz érni? Mert Én a CSALÁD tagja vagyok”.

Pontosan ezt szeretné Isten, hogy érezd, amikor félsz. Te az Ő családjának egy tagja vagy és Isten gondot visel a gyermekeire. Támogat téged. Tudván, hogy a Világegyetem alkotójának gyermeke vagy, mindent megváltoztat.

Kiálts Istenhez! Kérd az Ő segítségét!

Beszéljetek róla:

  • Mitől félsz mostanában? Mi az igazság ezzel a félelmeddel kapcsolatban? Hol foglalt helyet ebben a helyzetben Isten?
  • Fel tudsz idézni egy olyan múltbéli tapasztalatot, ahol Isten megvédett téged egy félelemmel teli esemény vagy időszak közepette?




Az élethosszig tartó tanulás útja ezzel a választással kezdődik

„A szíved legyen nyitva az intelemnek, az okos beszédnek meg a füled.” (Példabeszédek könyve 23:12 SZIT)

Az egész életen át tartó tanulásod útja egy választással kezdődik. Ezt a választást egyedül csak te hozhatod meg. Ez egy hihetetlenül fontos döntés, amely az egész életedre kihat.

A Szentírás szerint: „A szíved legyen nyitva az intelemnek, az okos beszédnek meg a füled.” (Példabeszédek könyve 23:12 SZIT).

Amikor 15 éves voltam, elköteleződtem a folyamatos tanulás mellett. Azt mondtam, hogy annyit szeretnék tanulni, amennyit csak tudok. Sok éven keresztül naponta legalább egy könyvet elolvastam. Tizenéves koromban kezdtem el gyűjteni a könyveket, és jelenleg a könyvtáramban több mint 35000 kötet található. A könyvek ajtót nyithatnak minden elképzelhető témára.

A tanítás nem szűnik meg a bizonyítványok megszerzésével. Valójában még hallottam is az emberektől, amikor azt mondják: Annyira örülök, hogy befejeztem a tanulmányaimat, és most már elkezdhetem a karrierem építését. Mondd ezt Istennek és nevetni fog. Isten még nagyon sok mindenre meg akar tanítani téged! Azt akarja, hogy a tanításod soha ne érjen véget.

A tanulás nem egy életszakasz, hanem maga az élet! Isten azt akarja, hogy minden nap tanulj valamit. Soha ne hagyd abba!

Kezdj munkálkodni azon, hogy ebben az évben elsajátíts egy új készséget el. Isten azt akarja, hogy növekedj. Más lehetsz és másnak – jobbnak – is kell lenned az évek múlásával, mint amilyen most vagy.

Ez a te érdeked, hogy ekként cselekedj. Az egész életen át tartó tanulással jobb vezetővé, jobb szülővé, jobb házastárssá, jobb baráttá válsz. Sokkal eredményesebb leszel a munkádban. Sikert és hasznot hoz.

A Biblia így fogalmaz: „Ha életlen a fejsze és nem köszörülik meg, akkor nagyobb erőt kell kifejteni. A bölcsesség előnye a siker.” (Prédikátorok könyve 10:10 SZIT).

Ha egy tompa élű fejszével aprítod a fát, sokkal több energiát fogsz belefektetni. Amennyiben éles a fejszéd – amely a készségre utal a Bibliai idézetben –, nincs szükség akkora erőkifejtésre.

A Szentírás azt mondja, hogy dolgozz okosabban, ne keményebben. Soha nem vesztegeted az időt akkor, amikor a fejszédet élesíted.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi az új információk vagy új készségek tanulásának a legjobb módja – egy tanfolyam, könyvolvasás, mentorral való beszélgetés, vagy esetleg más módszer? Hogyan segíthet neked, hogy egy életen át tartó tanulóvá válj?
  • Mi az, amivel többet tudtál meg ebben az évben, ami igazán segített az életedben?
  • Gondold át: amikor olvasod ezeket az áhítatokat, egy könyvet vagy egy szemináriumon veszel részt, éppen a spirituális baltádat élezed Milyen más konkrét módja van, hogy megélezd a baltád?






Az örökkévaló gondolkodás ereje

 

"Mivel hogy az Ő gyermekei vagyunk, annak az áldásnak a birtokosai vagyunk, amit Ő tartogat az övéi számára, és Krisztussal együtt birtokolni fogjuk, amit Isten számára tartogatott; mert ha osztozunk Krisztus szenvedéseiben, osztozunk majd a dicsőségében is. Mert azt gondolom, hogy a jelen szenvedései nem hasonlíthatók, ahhoz a dicsőséghez, amely nyilvánvaló lesz majd számunkra." (Róm 8,17-18 GNT ford.)

maci.png

Egy híres harvardi tanulmány egyszer közvetlen kapcsolatot mutatott a hosszú távú gondolkodás és a siker között. Minél jobban fókuszál az ember a rövid távú célokra, annál nagyobb eséllyel fog elbukni. Azok, akik arra koncentrálnak, hogy mi a jó nekik abban a pillanatban, kudarcra és sikertelenségre vannak ítélve.

A keresztyéneknek ez könnyebb döntést jelent. Amikor a hosszú távú gondolkodásról beszélünk, akkor az örökkévalóságról van szó. Nem 40-50 évre tervezünk. Millió és billió évre tervezünk a jövőre.

Az örökkévalóság tudatával a gondolataidban a legsikeresebb emberré válhatsz. Amikor hosszú távra tervezel, akkor az utadba kerülő pillanatnyi problémákat is kezelni fogod tudni.

A Róma 8, 17-18 szerint: "Mivel hogy az Ő gyermekei vagyunk, annak az áldásnak a birtokosai vagyunk, amit Ő tartogat az övéi számára, és Krisztussal együtt birtokolni fogjuk, amit Isten számára tartogatott; mert ha osztozunk Krisztus szenvedéseiben, osztozunk majd a dicsőségében is. Mert azt gondolom, hogy a jelen szenvedései nem hasonlíthatók, ahhoz a dicsőséghez, amely nyilvánvaló lesz majd számunkra." (GNT ford.)

Egy napon, ha te is Krisztus követője vagy, jutalmat kapsz azért amit azzal tettél, ami rád volt bízva. Használd a képességeidet, az idődet, a kincseidet és a befolyásodat Isten céljaira, és Isten majd megjutalmaz a döntéseidért. A fenti versek azt is mondják, hogy azért is jutalmat kapunk majd, amit Jézus tett: "Krisztussal együtt örökölünk majd, amit Isten számára tartogatott."

Sok minden vár majd ránk a Mennyországban. Összehasonlítva azzal, ami számodra a Mennyben fenn van tartva, a jelenlegi problémák és szenvedések eltörpülnek.

Nem egyszerű hívőként élni. Nem egyszerű azt tenni, ami helyes. Néha nehéz másoknak Jézusról beszélni. Nem könnyű a tizedet megfizetni. De az előnyök, amit Krisztus Jézus követése és az engedelmesség jelent, felülmúlják a jelen fájdalmát.

Beszéljetek róla:

  • Gondolj egy jelenlegi problémádra, és ami megváltozna, ha örökkévaló szempontból tekintenél rá!
  • Az aggodalmaid közül mennyi tűnne kevésbé fontosnak, ha az örökkévalósággal hoznál kapcsolatba?
  • Az örökkévalóságon gondolkozva, mi tűnik fontosnak számunkra?





Isten akarata és a képességeid

 

„Legyünk találékonyak, hogyan bátoríthatjuk, szerethetjük és segíthetjük egymást! (Zsidók 10:24 – MSG fordítás)


Évekkel ezelőtt abban a kiváltságban volt részem, hogy pár órát együtt tölthettem egy igazi szupersztárral, Paradicsom Bobbal.

Valójában Phil Vischernek hívták, ő volt Paradicsom Bob hangja, az elragadó Veggie Tales megalkotója. Beszélgetésünk közben Vischer azt mondta: „Nincs boldogabb hely, mint mikor Isten akarata és a te képességeid találkozásában vagy.”

Rick pásztor tanítja, hogy az az A.L.K.A.T, ahogyan Isten megalkotott téged, az az ő számodra szóló akaratának lényeges része, az ő akaratának és a te képességeidnek, tehetségeidnek a közös metszetébe, találkozási pontjába hoz.

Az A.L.K.A.T. egy betűszó, egy akronim, amit Rick pásztor így magyaráz a „Céltudatos Élet” –ben:

A A szív adománya
A Biblia azt tanítja, a szíved határozza meg az érzéseidet, a szavaidat, a cselekedeteidet.
„Minden féltve őrzött dolognál jobban óvd szívedet, mert onnan indul ki az élet!” (Példabeszédek 4:23)
„Mert az Isten adta szívükbe, hogy végrehajtsák szándékát” (Jel 17,17)
„Mert Isten az, aki munkálja bennetek mind az akarást, mind a cselekvést az ő tetszésének megfelelően.” (Fil 2,13)
Mit szeretek szívből adni?

L Lelki ajándékok
Isten lelki ajándékokat ad, hogy használd a szolgálatban. (Róma 8; 1.Korintus 12; Efézus 4)
„…viszont mindenkinek saját kegyelmi ajándéka van Istentől: kinek így, kinek amúgy” (1Kor 7,7b)
Milyen lelki ajándékot kaptam?

K Karakter
Karaktered, személyiséged meghatározza, hogyan használod az ajándékaidat. Például lehet két embernek ugyanaz az ajándéka, az evangélizálás, de ha az egyik introvertált (befelé forduló), a másik pedig extrovertált (kifelé forduló, aktív) személyiség, az ajándék különbözőképpen fog megnyilvánulni.
„Mert ki ismerhti meg az emberek közül azt, ami az emberben van? Egyedül az emberi lélek, amely benne lakik.” (1Kor 2,11)
Hogyan lehet személyiségem, karakterem leginkább segítségemre a szolgálatban?

A Adottságok
Ezek természetes képességek, amelyeket Isten ad, hogy képes legyél megvalósítani a célját.
„Betöltöm őt isteni lélekkel, bölcsességgel, értelemmel és képességgel mindenféle munkálatra” (2Móz 31,3)
„És különbségek vannak az isteni erő megnyilvánulásaiban is” (1Kor 12,6)
„a mi alkalmasságunk Istentől van.” (2Kor 3,5b)
Milyen természettől fogva adott képességeim vannak?

T Tapasztalat
Van ötféle általános tapasztalat, amelyek hatással vannak a mások felé történő szolgálatodra:
tanulmányi, oktatási tapasztalatok,
szakmai, hivatásbeli tapasztalatok,
lelki, szellemi tapasztalatok,
szolgálati, szolgálatból fakadó tapasztalatok
és fájdalmas megtapasztalások.
Milyen tapasztalataim vannak, amelyeket alkalmazhatok a szolgálatomban?


Kérj meg más keresztyéneket, segítsenek neked meghatározni mely területeken vagy a legjobb, és hogyan használhatnád ezeket az ajándékaidat, tehetségeidet a szolgálatban.


Beszéljetek róla és imádkozd át ezeket a kérdéseket:
• Miben vagyok jó, amit felajánlhatok mások szolgálatként másoknak?
• Mit tudok, amit megtaníthatok másoknak?
• Mit adhatok másoknak áldásként?






komment
süti beállítások módosítása