Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A düh dühöt terem, a bölcsesség pedig türelmet-Az alázatosság egy alternatíva

2018. október 25. 10:04 - Andre Lowoa



A düh dühöt terem, a bölcsesség pedig türelmet


„Az értelmes ember türelmes, díszére válik, ha megbocsátja a vétket.” (Péld 19:11)

A megbántott emberek megbántanak másokat. Amikor valaki megbánt téged, azért teszi, mert őt is megbántották. A barátságtalan emberek azok, akik sosem tapasztaltak kedvességet. Az érzés nélküli emberek sosem érezték szeretve magukat. Amikor valaki goromba, keserű, barátságtalan, szarkasztikus, gonosz lelkű vagy arrogáns, a teljes lényével azt kiáltja, hogy „Fájdalmam van! Hatalmas adag szeretetre van szükségem! Nem érzem biztonságban magamat!" A biztonságban levő, szeretetben élő emberek viselkedése nem ilyen. Azok, akik mélyen szeretve és mély biztonságban érzik magukat, nagylelkűek és jóakaratúak másokkal szemben.

Ha csak bosszút akarsz állni az embereken, rendben. Akkor nem is vagy jobb, mint ők. Amikor bosszút állsz, nem vagy jobb a téged támadó embernél. Hogy jobb legyél a támadódnál, le kell győznöd a gonoszságot a jósággal. Szeretettel kell reagálnod. Túl kell látnod a szavaikon, egészen a fájdalmukig.

Edwin Markham írt egy rövid verset, amelyik így hangzik: „Rajzoltak egy kört, hogy kizárjanak engem, egy eretneket, egy lázadót, egy kicsúfoltat, de nekem és a szeretetnek megvolt a bölcsességünk, hogy nyerjünk. Rajzoltunk egy kört, amelyik bevonta őket."

Van egyfajta tévhit, amit mindenkinek beadott a modern pszichológia, de ami totálisan hibás. Csak bizonyos mennyiségű düh van az életedben. Olyan, mintha lenne egy veder dühöd. Amikor az a veder megtelik, a modern pszichológusok szerint, azt ki kell fejezned, egyszerűen ki kell öntened. Aztán, amikor a veder üres lesz, megtisztító hatású lesz.

Ha elhiszed ezt a tévhitet, akkor egész életedben fogsz küszködni a dühvel, mert a dühveder nem létezik. Egy egész gyár működik! Az a gyár képes folyton termelni és termelni és termelni. Amikor megszabadulsz attól, még többel fogsz maradni. Tulajdonképpen, minél többször öntesz ki dühöt magadból, annál többször fog termelődni.

A tanulmányok egymás után mutatják ki, hogy az agresszió csak agressziót tud szülni. A dühkitörés a legtöbb esetben még nagyobb haraghoz vezet, egészen addig, amíg szokásos mintává válik az életedben.

A megoldás nemcsak annyi, hogy kidobd a dühödet, hiszen egyszerűen újra felgyűlik! A megoldás elengedni. Isten segíteni fog ezt megtenni!

„Az értelmes ember türelmes, díszére válik, ha megbocsátja a vétket.” (Péld 19:11)

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Szerinted sokszor miért olyan nehéz elengedni dolgokat, néha kimondottan azokkal szemben, akiket a legjobban szeretünk?
  • Hogyan fogja a következő igaz tény tudata megváltoztatni az életedet? A megbántott emberek bántanak másokat. A barátságtalan emberek sosem tapasztaltak kedvességet.

 

Az alázatosság egy alternatíva

„Alázzátok meg tehát magatokat Istennek hatalmas keze alatt, hogy felmagasztaljon titeket annak idején." (1 Péter 5:6)

Amikor sikeresek vagyunk sokkal könnyebb nagyot esni mintsem fenntartani magát a sikert. Hajlamosak vagyunk büszkének lenni és elfeledkezni Istenről, és a siker szétmorzsolódik, amikor ezt tesszük.

Ha benne találtad magad ebben a helyzetben, akkor nagyon fontos megtenni az első lépést.

A Biblia ezt mondja: „Emlékezzél meg mekkorát estél, és térj meg, és az előbbi cselekedeteket cselekedd; ha pedig nem, hamar eljövök érted." (Jelenések 2:5a, GNT fordítás).

Ha büszkévé válsz, akkor muszáj bűnbánást gyakorolnod, ami azt jelenti, hogy meggondolod magad és megváltoztatod a gondolkodásod az életed felől és másik irányba fordulsz.

Miért kell bűnbánatot tartani? Az alázatosság egy alternatíva. Az Igében nem olvasunk olyant, hogy imádkozzunk Istenhez, hogy alázatossá tegyen bennünket, hisz az alázatosság egy olyan dolog, amit mi magunk választunk.

A Biblia ezt mondja: „Alázzátok meg tehát magatokat Istennek hatalmas keze alatt, hogy felmagasztaljon titeket annak idején." (1 Péter 5:6).

Az alázatosság egy alternatíva.

Íme a különbség a büszkeség és az alázatosság között. A büszkeség az, amikor magamnak tulajdonítom a hitelt olyan dolgokért, amiket Isten, vagy mások, rajtam keresztül, vagy értem tettek. Az alázatosság nem jelenti azt, hogy kevesebbet gondolsz magadról; hanem azt, hogy másokra és Istenre többet gondolsz.

Ha azt tapasztalod, hogy sikereid vannak és hogy kezdesz büszkévé válni, akkor tarts bűnvallást és bűnbánást ma! Válts perspektívát azzal kapcsolatosan, hogy ki vagy, és hogy honnan származnak a sikereid.

A Biblia ezt mondja: „Mert aki magát felmagasztalja, megaláztatik; és aki magát megalázza, felmagasztaltatik." (Máté 23:12).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan láttad megnyilvánulni a büszkeséget mint problémát, egy olyan ember életében, aki fontos számodra?
  • Nem tartod túlságosan fogékonynak magad a büszkeségre az életed bizonyos részeiben? Ha igen, miért?
  • Imádságos szívvel vedd fontolóra a következőt: Szükséges-e bűnbánatot tartanom és megtérnem a büszkeségemből?





komment
süti beállítások módosítása