Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Hogyan használja Isten fájdalmunkat arra, hogy segítsen növekedni-Hogyan oldja a feszültséget a szelídség és az alázat?-Segíts másokat azzal, amit Isten Neked tanított!

2018. október 16. 10:24 - Andre Lowoa




Hogyan használja Isten fájdalmunkat arra, hogy segítsen növekedni

 

„Azt pedig tudjuk, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál, azoknak, aki szeretik őt.” (Róma 8,28 NIV fordítás)

A gyász, a veszteség és a fájdalom elkerülhetetlen része az életünknek. De tudtad, hogy Isten felhasználja a bánatunkat arra, hogy segítsen nekünk növekedni? Háromféleképpen is teszi ezt.

Először is, Isten felhasználja a fájdalmat, hogy felhívja a figyelmünket. C.S. Lewis azt írta: „Isten suttog hozzánk örömünkben, de kiált hozzánk fájdalmunkban.” A fájdalom Isten hangszórója. Csak nagyon ritkán változunk, amikor látjuk a tüzet. Akkor változunk, amikor érezzük a forróságot.

A Példabeszédek 20,30 ezt mondja: „Néha fájdalmas tapasztalatok kellenek ahhoz, hogy megváltoztassuk útjainkat.” (TEV fordítás).

Másodszor, Ő a rosszból is jót tud kihozni. A Biblia egyik leghíresebb verse a Róma 8,28, amely azt mondja: „Azt pedig tudjuk, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál, azoknak, aki szeretik őt.” (NIV fordítás).

Amikor veszteséget tapasztalsz, akkor az egy lehetőség, hogy formálódjon a személyiséged. Nem kontrollálhatod a fájdalmadat, amin keresztül mész, de eldöntheted, hogy keserűvé vagy jobbá tegyen. Eldöntheted, hogy egy lépcsőfok legyen az életedben, vagy egy akadály. Emlékezned kell, hogy bár fájdalmad van, Isten a Te javadat szolgálja ezzel.

Harmadsorban, Isten az örökkévalóságra készít fel bennünket. A Biblia a 2Korinthus 4,17-18-ban azt mondja: „Mert a mi pillanatnyi könnyű szenvedésünk minden mértéket meghaladó, nagy, örök dicsőséget szerez nekünk, mivel nem a láthatókra nézünk, hanem a láthatatlanokra, mert a láthatók ideig valók, a láthatatlanok pedig örökkévalók.”

Bizonyára hallottad már tőlem azt, hogy az autódat nem viheted magaddal a Mennybe. A porcelánjaidat, a ruháidat sem viheted a Mennybe, sőt a karrieredet sem. A személyiségedet viszont igen. Te egyedül önmagadat viheted oda.

Istent jobban érdekli a személyiséged fejlődése, mint a kényelmed. Miért? Mert kényelmesen érezheted magadat a Mennyben, de ez az élet az előkészület ideje. Ez az élet a tanulás és a bemelegítés időszaka. A földi problémáid késszé tesznek az örök dicsőségre. Ez a vigasz.

Amikor fájdalmad van, érdemes megkérdezned magadtól: „Mit tesz most Isten?” Fel akarja hívni a figyelmedet valamire? Megpróbálja a jót kihozni a rosszból? Felkészíti a személyiségedet a Mennyre?

Beszéljetek róla:

  • Mit jelent az, hogy minden a javunkra szolgál? Azt jelenti, hogy Isten csak jó dolgokat enged meg a hívők életében?
  • Miért könnyebb néha az itt-és-most állapotra összpontosítani, mint a Mennyre?
  • Hogyan tudod felkészíteni magadat, hogy meghalld Isten szavát, amikor éppen fájdalmad van?



Hogyan oldja a feszültséget a szelídség és az alázat?


„Tanuljátok meg tőlem, hogy szelíd vagyok, és alázatos szívű, és megnyugvást találtok lelketeknek” (Máté 11:29b NIV fordítás).

cross-106416_1280.jpg

A harmadik dolog, amit a Biblia stressz kezelésről szóló igeversében Jézus említ: „Tanuljátok meg tőlem, hogy szelíd vagyok, és alázatos szívű, és megnyugvást találtok lelketeknek” (Máté 11:29b NIV-fordítás).

Mit tanulhatsz meg Jézus Krisztustól, ami hárítja a feszültséget az életedben? Szelídséget és alázatot. Te így reagálsz: „Álljunk csak meg egy pillanatra! Ez nem éppen az, amit meg szeretnék tanulni. Miért nem inkább azt mondta Jézus, hogy „Megtanítalak benneteket a szívósságra és ellenállásra”, vagy hogy „Megtanítom nektek, hogyan legyetek magabiztosak és bátrak”?” Jézus azt akarja, hogy szelídséget és alázatot tanulj, hogy így lehessen segítségedre a stressz kezelésében. Azt kérdezed,"miért?".

Valószínűleg nem vagy tudatában, de a stressz két legfőbb okozója az életedben az önteltség és az agresszió.

Agressziónak nyitsz utat, ha elhamarkodottan cselekszel; amikor nem vársz, nem mérlegelsz, nem halogatsz, és nem gondolod végig. Nem bízol Isten útmutatásában és irányításában, csak fejest ugrasz valamibe. A következmény az lesz, hogy túlvállalod magad, és telezsúfolod az életed csupa olyan dologgal, aminek nem lenne ott helye.

Az önteltség téveszméjében „tudod, mi a legjobb neked”, így életed minden területét az ellenőrzésed alá vonod. Azt hiszed, hogy jobban tudod kezelni a dolgokat, mint Isten. Nem gondolod, hogy valószínűleg a szemléleted lehet a legnagyobb feszültségforrás az életedben?

Az igazság az, hogy amikor megpróbálsz mindent te csinálni, mindent uralni, mindenhol ott lenni és mindent megtapasztalni, az maga az agresszió és önteltség. Mi lehet hát az ellenszer? A szelídség és alázat. A két dolog, amiről azt gondoljuk, hogy szükségtelen az életben, az épp az a két dolog, ami gátat vet a stressznek az életünkben.

Már minden egyebet megkíséreltél, hogy oldjad a feszültségedet. Miért nem próbálsz meg bízni Istenben? Jöjj Jézushoz! Ő szelíd és alázatos szívű, nála megpihenhetsz.

Beszéljünk róla:

  • Hogyan gyakorolhatod ma a szelídséget az emberek iránt és mindennapi elkötelezettségeid során?
  • Mit jelent megalázkodni Isten előtt?




Segíts másokat azzal, amit Isten Neked tanított!

 

“Dániel ezután bement Arjókhoz, akinek a király megparancsolta, hogy végezze ki a babiloni bölcseket. Dániel ezt mondta neki: Ne öld meg a a bölcseket! Vigyél a királyhoz, és én megmondom az álma jelentését.“ (Dániel 2:24 NLT fordítás)



Amikor egy lehetetlennek tűnő kéréssel nézel szembe, a legegyszerűbb megoldás feladni azt. Úgy gondolod, hogy a főnököd kereshetne valaki mást a feladatra. Feltételezed, hogy a társad egyszerűen nem ért meg téged. Gyanús számodra, hogy a tanárod nem tartja számon a kiadott feladatok mennyiségét.

Ám mi történik akkor, ha Istennek más tervei vannak? Előfordulhat e, hogy Isten szándékosan terelt téged  ebbe a helyzetbe, hogy általa segíthess valaki másnak?

Erre ad bizonyságot Dániel története, amellyel az elmúlt néhány napban foglalkoztunk. Láthattuk, hogy Dániel nagyszerű példát tanusít, amelyet érdemes követni, ha lehetetlen helyzetbe kényszerülünk.

1. Ne ess kétségbe, és kérdezgesd, hogy miért történik mindez..
2. Kérj több időt.
3. Gyűjts imatársakat.
4. Imádkozz Istenhez támogatásért.
5. Kérd Isten természetfeletti segítségét.
6. Dicsőítsd Istent.

 Dániel azután használta mindazt, amit Isten megmutatott neki, hogy megmentsen másokat. Isten megmentette Dánielt a lehetetlen feladattól, de ezt nemcsak Dániel érdekében tette. Isten azt akarta, hogy Dániel másokon segítsen.

A Biblia szerint:“Dániel ezután bement Arjókhoz, akinek a király megparancsolta, hogy végezze ki a babiloni bölcseket. Dániel ezt mondta neki: Ne öld meg a a bölcseket. Vigyél a királyhoz, és én megmondom az álma jelentését.“ (Dániel 2:24 NLT fordítás)

Isten választ adott a király álmára, de Dániel nem fedte fel azt anélkül, hogy ne biztosította volna a babilóniai bölcsek biztonságát.

Isten nemcsak téged akar megmenteni, hanem mindenki mást is! Féltve óvja a családodat és a barátaidat, ugyanakkor  a versenytársaidat és ellenségeidet is. Isten számára mindenki egyformán fontos.

Nekünk is pontosan ezt kellene tennnünk.
Éppen ezért van szükség arra, hogy te és én minél több emberhez juttassuk el a Jézusról szóló evangéliumot. Isten akarata, hogy mindenki megismerje saját életének küldetését, továbbá, hogy mindenki egytől-egyig megismerje Őt.

Ez a te bizonyságod és küldetésed a világon.

 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan segíthetsz más embereknek azáltal, amit Isten tanított neked?
  • Kinek van szüksége a környezetedben arra, hogy tudja, Isten megmentett téged?
  • Kinek segítene, ha tudná mindazt, amit Istentől tanultál ?




komment
süti beállítások módosítása