Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Hozd ki belőle a legtöbbet!-Nehéz emberekkel dolgozni-Tartozunk azzal, hogy életünket adjuk testvéreinkért-Tervezés lépésről-lépésre-Vedd fel az új ruhádat!

2018. október 15. 00:25 - Andre Lowoa

Hozd ki belőle a legtöbbet!

„… igyekezzetek a városnak jólétén… mert annak jóléte lesz a ti jólétetek.” (Jeremiás 29:7 Károli)
Olyan helyen tart az életed, ahol nem szívesen vagy? Nos, Istennek van szava hozzád, de lehet, hogy nem az, amit hallani akarsz. Szava ugyanaz, amit Jeremiás által is küldött népének a babiloni rabszolgaságba, amikor távol voltak mindentől, ami a szívüknek kedves volt. „Nem fogtok egyhamar hazajutni, tehát változtassatok a hozzáállásotokon! Lássatok munkához, és igyekezzetek kihozni mindenből a legjobbat! Vegyetek házakat, ültessetek kerteket, házasítsátok ki gyermekeiteket… sőt, imádkozzatok annak a városnak békességéért és jólétéért, ahol éltek, mert, ha az virágzik, ti is jól fogtok élni.” (Jeremiás 29:5-7 parafrázis). Az izraeliták azért kerültek a babiloni fogságba, mert Isten megengedte, hogy foglyul ejtsék őket. Lehet, hogy te is azért vagy ott, ahol most vagy, mert Isten helyezett oda, hogy általad megáldhassa a körülötted élőket? Ne várd hát tétlenül, hogy a körülmények megváltozzanak, kezdj el vetni mások életébe olyat, aminek szeretnéd aratását látni a saját életedben is! Miért? Mert, ha ők áldást nyernek, te is áldást nyersz! Honnan tudom? Mert Jézus azt mondta: „Adjatok, és adatik nektek… Mert amilyen mértékkel ti mértek, olyan mértékkel mérnek viszonzásul nektek” (Lukács 6:38). Martha Washington mondta: „Eltökéltem, hogy vidám és derűs leszek minden körülmények között. Megtanultam, hogy a boldogság vagy gyötrelem sokkal nagyobb részben múlik a hozzáállásunkon, mint a körülményeinken.” Ez egészen úgy hangzik, mint amit Pál is mondott: „…én megtanultam, hogy körülményeim között elégedett legyek” (Filippi 4:11). Ha a puszta túlélés helyett jólétet szeretnél, hozd ki a legtöbbet abból, ahová Isten helyezett!




Nehéz emberekkel dolgozni

„Egy nagy házban pedig nemcsak arany- és ezüstedények vannak, hanem fa- és cserépedények is; amazokat megbecsülik, emezek pedig közönséges használatra valók.” (2Timóteus 2:20)

javamra

Isten hollókat használt – amik a zsidó kultúrában tisztátalan állatnak számítanak – arra, hogy Illés prófétát táplálja az éhínség idején. Nehémiás egy pogány királytól kapott pénzből építette újjá Jeruzsálem falait. A lényeg: ne korlátozd le Istent. Néha pont azokat az embereket használja, akiket általában elkerülnénk, arra, hogy gondoskodjon szükségeinkről, és ha ezeket az embereket kizárjuk az életünkből, akkor megfosztjuk magunkat attól az áldástól, amit Isten nekünk tartogat. Vigyázz, ha hajlamos vagy a személyválogatásra, azzal végeredményben magadnak ártasz! Nem kerülheted el, hogy nehéz emberekkel kelljen dolgoznod. Ezt Isten tervezte így.

Miért?  Mert azt akarja, hogy növekedj a negatív légkörben is anélkül, hogy az magába szippantana.

Dávid kifejlesztette magában a képességet, hogy olyan emberekkel tudjon dolgozni, akikkel nehéz kijönni. Nem nagyon lehet nehezebbet elképzelni annál, mint ha a főnöködet gonosz lélek szállta meg! Eleinte Dávid élvezte Saul király kegyét, de miután megölte Góliátot, Saul azt kereste, hogyan ölhetné meg őt. Dávid mégsem változtatott soha stratégiáján. Ott maradt Saul udvarában, mert tudta, hogy rendeltetése oda köti. Mivel ilyen bölcsességet tanúsított, végül övé is lett a királyság! Isten alapelvei örökérvényűek. Dávid nem korlátozta le sem magát, sem Istent. Megértette, hogy kétféle ember létezik: megbecsült edény és közönséges használatra való edény. Isten pedig mindkettőt használja. Dávid nem az emberekre figyelt, nem hagyta, hogy befolyásolják vagy megfélemlítsék, így nagyszerű lehetőségek nyíltak meg előtte, mert az előítélet nélküli hozzáállása miatt Isten bárkit használhatott az életében.

Tanulj meg te is jól kijönni a nehéz emberekkel; aki ma a legnagyobb kihívás számodra, holnap talán a legnagyobb segítség és a legnagyobb áldás lehet.






Tartozunk azzal, hogy életünket adjuk testvéreinkért

„Mi is tartozunk azzal, hogy életünket adjuk testvéreinkért.” (1János 3:16 MBT)



Miközben egy áldozatkész szolgálatra hív el bennünket, Isten nem kéri tőlünk, hogy bármivel is többet tegyünk annál, mint amit Jézus tett, aki áldozatként jött, hogy eltörölje bűneinket és helyreállítsa elrontott kapcsolatunkat Istennel … ha Isten így szeretett bennünket, mi is tartozunk azzal, hogy szeressük egymást.

Ahogyan Rick Warren általában tanítja, minden hívőnek ismerős a János 3:16, „Úgy szerette Isten a világot…” meg kell, hogy ismerjük az 1 János 3:16-ot is „ez az, ahogyan nekünk ismernünk és gyakorolnunk kellene a szeretetet: Krisztus az életét áldozta értünk. Ezért aztán nekünk is áldozatkész életet kell élnünk hívőtársainkért és nem csupán saját dolgainkra kell törekednünk.” (MSG alapján)

A lényeg tulajdonképpen az, hogy a szolgálat nem választható el az áldozathozataltól.

Egy folyamatosan érésben levő hívő ember életének el kell mozdulnia a kis áldozatoktól az áldozatra való készségnek addig a szintjéig, amikor ha kell, bármit vagy akár mindent készek vagyunk megtenni azért, hogy segítsünk másoknak növekedni a hívő életükben.

A költő király, Dávid, megértette ezt, és nem akart olyan áldozatot bemutatni Istennek, ami neki semmibe sem került volna:

De a király ezt felelte Araunának: Így nem! Csak áron veszem meg tőled, mert nem akarok ingyen kapott áldozatot bemutatni Istenemnek, az ÚRnak. Megvette tehát Dávid azt a szérűt és a marhákat ötven ezüst sekelért. (2Sám 24:24 MBT)

Kifizetni valaminek az árát a szolgálatban messze túlmutat a pénzügyi dolgokon. Jelentheti azt is, hogy fel kell adnunk az álmainkat, elvárásainkat, hírnevünket, nyugdíjazásunkat vagy bármit, amit csak Isten kér annak fejében, hogy mások életét szeretettel gazdagabbá tegyük.

Mi sokat nyerhettünk abból, hogy az előttünk élő hívők meglátták, hogy a szolgálat szerves része az áldozathozatal. Most itt az idő számunkra is, hogy ugyanezt megtegyük másokért, úgy élve, mint Dávid király, aki egészen haláláig szolgált az ő nemzedéke felé.

Mert miután Dávid a maga nemzedékében, az Isten akarata szerint szolgált, meghalt, és eltemették atyái mellé (ApCsel.13:36 MBT)

Beszéljünk róla:

* Hogyan tudsz úgy szolgálni, hogy az maradandó nyomot hagyjon a hívők következő generációja számára?
* Milyen áldozattal jár ez a szolgálat a Te részedről?




Tervezés lépésről-lépésre




Adja meg szíved vágyát, teljesítse minden tervedet!
(Zsoltárok 20:5)



A sikeres emberek készek áldozatot hozni, és időt fordítani a felkészülésre, amit a sikertelen emberek nem készek megtenni.

Előző nap házi feladatot adtam. Leírtad, mik akadályoznak a céljaid elérésében? Remélem, igen. Szükséges azonosítanod az akadályaidat ahhoz, hogy lépésről-lépésre megtervezhesd a legyőzésüket. Ez a hatodik lépés a sorban, hogy eljuss oda, ahol lenni akarsz.

1. lépés – Határozd meg a jelenlegi helyzetedet!
2. lépés – Konkrétan határozd meg mit akarsz!
3. lépés – Keresd Isten ígéretét!
4. lépés – Kérd Istent, hogy segítsen neked!
5. lépés – Azonosítsd be a korlátaidat!
6. lépés – Készíts tervet lépésről-lépésre!

1.Mózes 24:12-14-ben láthatjuk, hogy Eliézer, Ábrahám szolgája, egyszerű, de jól átgondolt tervet készített arra, hogyan találja meg Izsák feleségét. Urának tevéi közül tizet vitt magával, ízelítőül megpakolva őket Ábrahám vagyonának legjavából. Elutazott Náhór városába, és a városon kívül megpihentette a tevéket egy kútnál.

Aztán így imádkozott Eliézer: „Uram, Ábrahámnak, az én uramnak Istene! Adj eredményt még ma, és mutasd meg hűségedet az én uram, Ábrahám iránt! Ideállok a forrás mellé, amikor a városbeli leányok kijönnek vizet meríteni. Legyen úgy, hogy ha azt mondom valamelyik leánynak: Nyújtsd ide a korsódat, hadd igyam! - ő pedig azt mondja: Igyál, sőt még a tevéidet is megitatom - akkor őt rendelted szolgádnak, Izsáknak, és ebből tudom meg, hogy megmutattad hűségedet uram iránt!” (1.Mózes 24:12-14)

Ez nagy dolog volt, mert a tevék rengeteget isznak. Azt jelentette, hogy a lánynak 20, 30, talán 40 vödör vizet is fel kellett húznia. Ez komoly elkötelezettséget kíván. Eliézer pedig éppen ilyen lányt keresett – egy lányt, aki kedves, nagylelkű, szolgálatkész szívű, aki kész segíteni azon, aki szükségben van, aki kész többet megtenni, mint amit elvárnak tőle.

És tudod, a terv működött! Egy Rebeka nevű lány inni adott Eliézernek, és a tevéit is megitatta.

Amikor tervet készítesz, hogy legyőzd az akadályokat és elérd a céljaidat, tégy fel magadnak két kérdést:

1. Hogyan szándékozom elérni, ha már tudom, hogy mi a célom?
2. Mennyi idő kell ehhez?

A második kérdés fogja meghatározni a programodat, a határidőidet, az időbeosztásodat. Ez fog segíteni, hogy végiggondold a tevékenységeid menetét.

Most lehet, hogy azt gondolod, „Rick, ez rengeteg munka, ez sok időt vesz igénybe.” Igazad van, ehhez idő kell. Ezért nincs az amerikaiak (és a magyarok)* 95%-ának írott terve. Egy friss Harward tanulmány kimutatta, hogy az amerikaiak csupán 5%-ának van írott terve, és ezek közül legtöbben az ország legmagasabb jövedelmű emberei között vannak. Ez azért van így, mert a sikeres emberek készek áldozatot hozni, és időt fordítani a felkészülésre, amit a sikertelen emberek nem készek megtenni.

Vagy hagyod, hogy sodorjon az élet, vagy kaphatsz vezetést az életedre azáltal, hogy időt szánsz annak a végiggondolására, hogy Isten hol akar téged látni. Érdemes a jövődért erőfeszítéseket tenni? Igen, teljes mértékben!




Vedd fel az új ruhádat!


„Öltsétek fel az új embert.” (Efezus 4:24)

Ha elmédben helytelen gondolatokat dédelgetsz, akkor megkísérthet, hogy így mentegesd magad: „Ugyan, mit árthat?” Sokkal többet, mint gondolod! Azzá válsz, amin gondolkodsz. A Biblia azt mondja: „vessétek le a régi élet szerint való óembert… öltsétek fel az új embert” (Efezus 4:22-24). Talán nem akarod elismerni, hogy még mindig hordasz néhányat azok közül a „régi ruhák” (viselkedésminták, kedvtelések és szokások) közül, de az igazság az, hogy nem tudod felvenni az új ruhádat, amíg le nem veszed ezeket a régieket. Nem tarthatod meg a régi holmikat a szekrényben sem, rossz időkre tartogatva őket, és nem hagyhatod szerteszét a padlón sem, hogy valaki beléjük botoljon. Meg kell szabadulnod tőlük. „Vessétek le a régi élet szerint való óembert, aki csalárd és gonosz kívánságok miatt megromlott; újuljatok meg lelketekben és elmétekben, öltsétek fel az új embert, aki Isten tetszése szerint valóságos igazságban és szentségben teremtetett. Ezért tehát vessétek le a hazugságot, és mondjatok igazat… a nap ne menjen le haragotokkal, helyet se adjatok az ördögnek. A tolvaj többé ne lopjon, hanem inkább dolgozzék, és saját keze munkájával szerezze meg a javakat, hogy legyen mit adnia a szűkölködőknek. Semmiféle bomlasztó beszéd ne hagyja el a szátokat, hanem csak akkor szóljatok, ha az jó a szükséges építésre… ne szomorítsátok meg Isten Szentlelkét… Minden keserűség, indulat, harag, kiabálás és istenkáromlás legyen távol tőletek minden gonoszsággal együtt. Viszont legyetek egymáshoz jóságosak, irgalmasak, bocsássatok meg egymásnak, ahogyan Isten is megbocsátott nektek Krisztusban.” (Efezus 4:22-32). A mai üzenet tehát számodra ez: ideje levenned a régi ruháidat és felvenned az újat!




 

komment
süti beállítások módosítása