Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Bátran nézz szembe a hibáiddal!-Élethosszig tartó tanulás

2018. október 02. 10:17 - Andre Lowoa

 

Bátran nézz szembe a hibáiddal!

 

"Ha azt mondjuk, hogy nincsen bűnünk, önmagunkat csaljuk meg, és nincs meg bennünk az igazság."

(1. János 1:8)

Közülünk nagyon sokan egyfajta álarcot viselnek. Nem akarjuk, hogy bárki is meglássa a valódi énünket; nem akarjuk, hogy bárki is lássa a hibáinkat.
Gyakran megpróbáljuk eltakarni a tévedéseinket és hibáinkat a következő módszerekkel:

* Másokat hibáztatunk. Ádám is ezt tette, miután evett a fáról. Évát hibáztatta (ő pedig a kígyót). Kezdetektől fogva másokat okolunk. Nem akarjuk beismerni a saját hibáinkat, ezért másvalakire irányítjuk a figyelmet. A lényeg, hogy rólunk elterelődjön az érdeklődés.
* Kifogásokat is gyártunk. Úgy teszünk, mintha semmi rossz nem történt volna. Az élet nagyszerűen zajlik. Minden rendben.
Sajnos a tettetés nem működik. A Biblia mondja az 1. János 1:8-ban: "Ha azt mondjuk, hogy nincsen bűnünk, önmagunkat csaljuk meg, és nincs meg bennünk az igazság.".


Szembe kell nézned a hibáiddal ahhoz, hogy szabaddá lehess tőlük. Menj szembe vele és mondd: "Megtettem. Öntelt módon viselkedtem az emberekkel. Nem vagyok jó apa, sem jó férj. Gyenge vezető vagyok." Itt az ideje annak, hogy ezt kimondd.

Ne úgy fejezd be ezt a megvallást, hogy "de...". Ne mondd, hogy "Ez nem nagy ügy...". Ne próbáld megmagyarázni másoknak, hogy valójában ez egy erősség. Csak ismerd be és légy szabad!


Beszéljünk róla:

Mire tehetne téged késszé a szabadság, amit a hibáiddal való szembesülés után nyersz el?



Élethosszig tartó tanulás

„Aki értelmet szerez, szereti az életét, aki megőrzi az értelmességet, jót nyer.” Péld. 19:8

A legtöbb ember fiatalkorát az iskolapadban tölti. A tanulás és a folyamatos fejlődés iránti vágy remélhetőleg a későbbiekben is tovább él bennünk. Mindannyiunk előtt ott áll a lehetősége annak, hogy folytassuk az élethosszig tartó tanulást és elménk fejlesztését.

A Biblia sok helyen beszél az ismeretszerzés fontosságáról és az előrelépésre való törekvésről, ahogyan azt Lukács evangéliumában is olvashatjuk: „Szeresd az Urat, .. teljes elmédből..”(10:27).

Hogyan szeretheted Istent az elméddel? Úgy, hogy használod, erősíted, és nem hanyagolod el. A Biblia ezt tanítja: „Aki értelmet szerez, szereti az életét, aki megőrzi az értelmességet, jót nyer.” (Péld. 19:8)

Szeretnél sikereket elérni az életben? A Biblia azt mondja, hogy tanuljunk, és amit elsajátítottunk azt kamatoztassuk is.

Nem véletlen, hogy a világ szinte összes országában a keresztények alapították az első iskolákat és kórházakat. Hisszük, hogy Isten nem csak a lelkünk épségéről gondoskodik. Neki ugyanúgy fontos az elménk és a testünk egészsége is.

Lehet, hogy nem volt lehetőséged formális oktatásban részt venned, de még most is sokféle módon képezheted magad. A tanulás folytatása vagy újrakezdése kitűnő befektetése lehet az idődnek és a pénzednek – mert ez befektetés a saját jövődbe is.

Összegezzük tehát: a tanulás nem ér véget az iskola befejezésével, és ma már nem csak iskolákban fejlesztheted magad, és számos módja van a tanulmányok folytatásának is. Ahhoz, hogy sikeres legyél az életben, szükséged van az élethosszig tartó tanulásra és ismeretszerzésre. Azonban nem árt egy kis odafigyelés sem, hiszen elménket a megfelelő dolgokkal kell megtöltenünk és azokat óvni is kell a minket körülvevő káros hatásoktól is.

A Példabeszédek 14:3 ezt mondja: „Ragaszkodj a .. tanításhoz, ne hagyd el; őrizd meg azt, mert az a te életed.”

 

A következő napok áhítataiban meg fogunk veletek osztani néhány olyan bibliai bölcsességet arról, hogyan is tudjuk megőrizni és fejleszteni az elménket, függetlenül attól, hogy középiskolában, egyetemen vagy pedig felnőttként folytatjuk a tanulást.

 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan hasznosíthatod azokat az igazságokat, ötleteket, elveket, amelyeket eddig már megtanultál?
  • Hogyan tudnád elkötelezni magad az egész életen át tartó fejlődésre?
  • Hogyan kerülhetsz közelebb Jézushoz, ha fejleszted és ápolod az elméd?




komment
süti beállítások módosítása