Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Békesség – ez a te örökséged!-Használd a rád ruházott hatalmat!-Hogyan imádkozz gyermekeidért?-Isten valóság!-Jó kapcsolatok-Jó színben feltűnni-Samcar titka

2018. szeptember 29. 00:01 - Andre Lowoa

Békesség – ez a te örökséged!

„Az én békességemet hagyom rátok.” (János 14:27 AMP)

Pál azt mondja: „Krisztus békessége uralkodjék a szívetekben” (Kolossé 3:15). A békesség születésednél fogva megillet. Jézus azt mondta: „Békességemet hagyom rátok”. Az a szó, hogy „hagyom”, azt jelenti: „örökül hagyom”; ezt a kifejezést végrendeletekben szokták használni. Mikor valaki meghal, legértékesebb tulajdonát hagyja azokra az emberekre, akiket szeret; nem ócska lomot hagy rájuk. Ám önmagában az a tény, hogy Jézus az Ő békességét ránk hagyta, még nem jelenti azt, hogy automatikusan működik is az életünkben. Ez egy olyan tartalék, amelyből naponta kell merítenünk. Az ellenség mindent meg fog tenni, hogy kimerítse. Tudja, hogy ha zaklatott vagy, olyan dolgokat mondasz és teszel, amiket később megbánsz. Ráadásul, ha elvesztetted a békességedet, nehezebben hallod meg Isten hangját.

Gyakran az aggódás az első reakciónk a konfliktusokra és a problémákra. Ha ilyenkor valakit eláraszt a békesség, az árulásnak vagy érzéketlenségnek tűnhet. Tudat alatt azt gondoljuk: „Ha érdekel a dolog, akkor aggódom miatta. Ha ez valóban fontos, akkor egyfolytában idegeskednem kell.” Tévedés azt hinni, hogy egy ügynek a kimenetelét pozitívan befolyásolja az aggódással töltött idő mennyisége. Nem, a legjobb probléma-megoldó eszközöd a békesség. A megoldások könnyebben és természetesebben jönnek békés, nyugodt állapotban, ellenben a félelem és az aggódás akadályozza a megoldást. Az aggodalom felnagyítja a problémát, és az nem használ, ha tápláljuk a nyugtalanságot. Isten békessége a rendelkezésedre áll, ha őt választod. Ne adj hát teret a negatív érzések ámokfutásának az életedben. A Biblia azt mondja: „Ha a Szentlélek irányítja az életünket, ő … békességet … fog teremni bennünk” (Galata 5:22 TLB). Jézus azt mondta: „Ne nyugtalankodjék a ti szívetek!” (Jn 14:1). Ez azt jelenti, hogy lehetőséged van választani a béke és a belső konfliktus között. Válaszd tehát a békét; ez a te örökséged!




Használd a rád ruházott hatalmat!

„íme, hatalmat adtam nektek... az ellenség minden erején..." (lukács 10:19)
Éppen téged pécézett ki a Sátán támadása célpontjának? Azon töprengsz: „Ugyan miért foglalkozik egyáltalán ilyen valakivel, mint én?" A válasz: a hatásod. Jób olyan hatással volt másokra, ami folyamatosan idegesítette a Sátánt. Egyszer ezt mondta Isten a Sátán­nak: „Észrevetted-e szolgámat, Jóbot?" (Jób 1:8). Nem sokkal ez után a párbeszéd után a Sátán megtámadta Jób egészségét, gyermekeit, házasságát és megélhetését. Nem tudod úgy magadra vonni Isten figyelmét, hogy közben a Sátán ne figyelne fel rád! Ami Istent dicsőíti, az az ellenséget feldühíti. Mi azonban hatalmat kaptunk arra, hogy győzni tudjunk felette. Jézus azt mondta: „Láttam a Sátánt villámként leesni az égből. íme, hatal­mat adtam nektek, hogy kígyókon, skorpiókon tapodjatok, és az ellenség minden erején, és hogy semmi se árthasson nektek." (Lukács 10:18-19). Figyeld meg: elhívásod nem arra szól, hogy legyőzd a Sátánt, azt már megtette Jézus 2000 évvel ezelőtt. A te felada­tod az, hogy érvényesítsd ezt a vereséget minden nap. Jézus már lefegyverezte a Sátánt, sőt nyilvánosan megszégyenítette őt a kereszten (ld. Kolossé 2:15). Amikor MacArthur tábornok találkozott a japán haderő legfelsőbb parancsnokával a II. világháború végén, kivette kezéből a kardját, kinyilvánította győzelmét, és ki kényszerítette a feltétel nélküli megadás aláírását. Ezt tette érted Jézus a kereszten. Amikor meghalt, majd feltámadt, megfosztotta a gonoszt az erejétől, és kinyilvánította: „Nekem adatott minden hatalom mennyen és földön. Menjetek el tehát, tegyetek tanítvánnyá minden népet..." (Máté 28:18-19). Menj az Ő hatalmával! Menj az Ó erejével! Menj az Ő nevében! Ő hatalmat adott az ellenség miden ereje felett - hát használd ezt a hatalmat!




Hogyan imádkozz gyermekeidért?

„… Lelkemet árasztom utódaidra, áldásomat sarjadékaidra.” (Ézsaiás 44:3)
Isten ígéreteire hivatkozva kell imádkoznod gyermekeidért. Hatékonyak ezek az imádságok? Igen! Isten azt mondja: „… gondom van rá, hogy igémet beteljesítsem” (Jeremiás 1:12). Mi olyan Istent szolgálunk, aki ígéreteket tesz, és ígéreteit be is teljesíti. „Ilyen lesz az enyém is, amely számból kijön: nem tér vissza hozzám üresen, hanem véghezviszi, amit akarok, eléri célját, amiért küldtem” (Ézsaiás 55:11). Tehát imádkozz gyermekeidért minden nap, és állj rá ezekre az ígéretekre:
„Lelkemet árasztom utódaidra, áldásomat sarjadékaidra” (Ézsaiás 44:3). „Ilyen szövetségem van nekem velük – mondja az Úr: Lelkem, mely rajtad nyugszik, és igéid, amelyeket szádba adtam, nem fogynak ki szádból, utódod szájából és utódod utódainak a szájából, mostantól fogva mindörökké – mondja az Úr” (Ézsaiás 59:21). „Ezt mondja az Úr: Hagyd abba a hangos sírást, ne könnyezzenek szemeid! Mert meglesz szenvedésed jutalma – így szól az Úr - visszatérnek fiaid az ellenség földjéről. Reménykedhetsz a jövőben – így szól az Úr -, mert visszatérnek fiaid hazájukba” (Jeremiás 31:16-17). „…az igazak utódai megmenekülnek” (Példabeszédek 11:21). „Boldog ember az, aki az Urat féli, sok örömet talál parancsolataiban. Utódja hős lesz a földön, a becsületesek nemzedéke áldott lesz” (Zsoltárok 112:1-2). „Higgy az Úr Jézusban, és üdvözülsz mind te, mind a te házad népe!” (ApCsel 16:31).



Isten valóság!

„Világosságom és segítségem az Úr, kitől félnék? Életemnek ereje az Úr, kitől rettegnék?” (Zsoltárok 27:1)

Milyen reményük van az ateistáknak vagy az agnosztikusoknak? Semmilyen! W. O. Saunders író mondta az American Magazine című folyóiratban: „Szeretném bemutatni önöknek a világ egyik legmagányosabb és legboldogtalanabb emberét… azt, aki nem hisz Istenben. Be tudom mutatni önöknek az ilyen embert, mert én magam is ilyen vagyok, és miközben magamat bemutatom, egyúttal bemutatom a környezetemben élő agnosztikusokat és szkeptikusokat is, mert mindenhol vannak ilyenek. Meglepődne, ha tudná, hogy az agnosztikusok irigyelik az ön Istenbe vetett hitét, azt, hogy elhiszi, hogy a menny várja önt a túlvilágon, hogy áldott bizonyossága van afelől, hogy találkozhat szeretteivel egy másik életben, ahol nem lesz könny és fájdalom. Egy agnosztikus bármit odaadna azért, ha el tudná fogadni ezt a hitet és az e hit nyújtotta vigasztalást, de ő csak a sírt és az anyagmegmaradást ismeri. A sír után nem lát mást, csak azt, hogy a sejtek, melyekből egykor a teste és a személyisége összeállt, lebomlanak, de ebben a materialista szemléletmódban én nem találok semmi örömet… Lehet, hogy bátornak mutatja magát, de nem boldog… Néha vágyik egy botra, amire támaszkodhatna. Ő is keresztet hordoz. Számára ez a világ nem más, mint egy bizonytalan tutajon hányódni az örökkévalóság vizein, és semerre sem látni a partot. Szíve megszakad minden egyes értékes életért, akik a tutaján vannak – de csak sodródnak, sodródnak, sodródnak, senki sem tudja, hová. De aki Krisztusban bízik, az bátran mondhatja: »Világosságom és segítségem az Úr, kitől félnék? Életemnek ereje az Úr, kitől rettegnék?«”




Jó kapcsolatok

„Gyermekeim, ne szóval szeressünk, ne is nyelvvel, hanem cselekedettel és valóságosan.” (1János 3:18)

Gyermekeim, ne szóval szeressünk, ne is nyelvvel, hanem cselekedettel és valóságosan.

Íme, öt szentírási módszer, amivel javítani lehet emberi kapcsolataink minőségén:

1) Mindig mutasd ki, hogy értékeled a másikat! Kik azok az emberek, akik igazán számítanak életedben? Add tudtukra, hogy szereted őket – és tedd ezt gyakran! Gyakorold a 10-1 szabályt: tíz dicséret jusson minden egyes bírálatra! Sokan úgy gondolják, hogy a legjobb módszer mások segítésére, ha helyreigazítjuk őket. Nem, a legjobb módszer a segítségre, ha a jót igyekszünk meglátni bennük. Dr. John Maxwell ezt a 101%-os alapelvnek nevezi. Keresd meg azt az egy dolgot a másikban, amit csodálsz benne, aztán adj hozzá 100% biztatást! Ez segít, hogy jobban kedveld őt, és viszont ő is téged.

2) Másokat tarts magadnál fontosabbnak! „Jóakarattal szolgáljatok, mint az Úrnak és nem mint embereknek” (Efezus 6:7). Ha magadévá teszed ezt a gondolkodásmódot másokkal kapcsolatban, akkor messzire juthatsz az életben.

3) Szolgálj másoknak örömmel! Egy légitársaság vezetője arról beszélt, milyen nehéz megfelelő alkalmazottat találni és betanítani: „Szolgáltatást adunk el, de ezt a legnehezebb megtanítani, mert senki sem szeretné, ha szolgának tartanák.”

4) Bocsásd meg, engedd el, és lépj túl rajta! Ha valaki megbántott, és ezt tudomására akarod hozni, akkor tedd meg rögtön. Aztán bocsásd meg, engedd el, és lépj túl rajta! Ha pedig nem éri meg felhozni, akkor felejtsd el, és lépj tovább!

5) Legyen időd azokra az emberekre, akik számítanak! Ne érkezési sorrend szerint oszd be az idődet! Nem mindig a hangosan követelőknek jár a figyelem, azokra összpontosítsd energiádat, akik igazán számítanak az életedben!




Jó színben feltűnni

 

„… tedd kezedet a szádra!” (Példabeszédek 30:32)

 

A nyelvünk csak néhány centiméternyire van az agyunktól, de némelyek fecsegését hallva akár azt gondolhatnánk, hogy a szánk és az eszünk kilométernyi távolságra van egymástól! Jakab azt mondta: „… a nyelv… egész testünket beszennyezi, és lángba borítja egész életünket…” (Jakab 3:6).

Ramona Cramer Tucker írónő szavaival: „Elismerem, hogy sokat beszélek… Nem célom, hogy visszaéljek mások bizalmával, de valahogy a szám hamarabb beindul, mint az agyam… Istennek azonban világos álláspontja van a pletykát illetően. Tudja, hogy a szabadjára eresztett nyelv tönkreteheti a másik ember jó hírnevét, bizalmatlanságot vihet egy kapcsolatba, arra biztathatja a pletyka terjesztőjét, hogy kiszínezze történetét, és arra kísérti, hogy szembesítés esetén hazudjon… Szeretek megosztani híreket, szeretek jól értesült lenni, és mivel erre jár rá az agyam, könnyen beleesek a pletyka csapdájába, akár a jó szándék álarca alatt, sőt, akár olyan felvezetéssel is, hogy »jó lenne, ha imádkoznál …-ért.« De attól, hogy jó szándék vezet a hírek továbbadásában, attól még nem biztos, hogy ez helyénvaló.” Legtöbbször azért akarunk másokat rossz színben feltüntetni – hogy mi magunk jobbnak tűnjünk! Olyanok vagyunk, mint a gőgös farizeus a templomban, aki így imádkozott magában: „Isten, hálát adok neked, hogy nem vagyok olyan, mint a többi ember…” (Lukács 18:11). A Példabeszédek írója ilyen tanácsot ad: „Ha fennhéjázásból bolondságot követtél el, és rájöttél, tedd kezedet a szádra!” (Példabeszédek 30:32). Egy dolog rosszat gondolni – egészen más annak hangot is adni.

A mondás szerint azt nem akadályozhatod meg, hogy a madár átrepüljön a fejed felett, de azt igen, hogy fészket rakjon a hajadban! Tégy hát magadnak és a környezetedben mindenki másnak egy szívességet – gyakorold, hogy csukva tartod a szádat, amíg az agyad nem indul be!


„… ha valaki beszédében nem vétkezik…” (Jakab 3:2)

 

Amikor fel vagyunk zaklatva, nagy a kísértés, hogy „kiteregessük mások szennyesét.” De ha valaki más rovására akarunk jó színben feltűnni, az mindig visszafelé sül el.

Egy keresztyén író megjegyzi: „Az önigazultság érzése hamarabb változik szégyenné, mint hogy el tudnál onnan menni, letennéd a telefont, vagy rákattintanál a »küldésre«… Nem tudom eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos uralkodni a nyelvünkön. Bárcsak engem is figyelmeztetett volna valaki, hogy hagyjam abba a beszédet, és kezdjek imádkozni!”

Egy Michelle nevű hölgy kemény lecke árán tanulta meg ezt. Egy munkatársával ebédeltek egy étteremben, majd kimentek a női mosdóba. Miközben a frizurájukat igazgatták, elkezdtek beszélgetni egyes munkatársaikról, akik az őrületbe kergetik őket. Michelle hirtelen dörgedelmesen kitört egy Beth nevű munkatársukra, akinek fogalma sincs arról, mennyi gondot okoz az egész csapatnak. Michel éppen belekezdett volna, hogy részletesebben is kifejtse a témát, amikor kinyílt az egyik fülke ajtaja, és kijött onnan Beth, fülig vörösen és felzaklatva. Ami feszültség-kiengedésnek indult, a pillanat törtrésze alatt változott kínos szituációvá… Beth sírva rohant ki, Michelle pedig már nem tudta visszaszívni, amit mondott. Beth nem tért vissza a munkahelyére, másnap felmondott. Miközben a munkatársak leplezetlenül örültek a szerintük jó hírnek, Michelle nyomorúságosan érezte magát… Megpróbálta felhívni Beth-t, még egy bocsánatkérő levelet is írt, de választ nem kapott. Ami még rosszabb, Michelle keresztyén, Beth nem az.

„Amit tehát szeretnétek, hogy az emberek veletek cselekedjenek, ti is ugyanazt cselekedjétek velük” (Máté 7:12). Kölcsönkenyér visszajár, és a meggondolatlan beszéd is sokáig visszajár majd kísérteni.





SAMCAR TITKA

„...Samgar... hatszáz filiszteus férfit vert szét egy ökörösztökével..." (Bírák 3:31)

A Biblia azt mondja: „Samgar... hatszáz filiszteus férfit vert szét egy ökörösztökével. Ő is megszabadította Izraelt" (Bírák 3:31). Samgar egyszerű földműves volt. Volt egy kis földje, és kész volt harcolni érte. Az esélyei nem voltak túl jók: 600 az 1-hez. De ő meghazudtolta az esélyeket, megmentette a földjét, és megszabadította Izraelt. Te is kezdhetsz kicsiben és mégis nagy áldássá válhatsz mások számára. A Biblia azt mondja: „Ne vesd meg ezt a kicsiny kezdetet, mert az Úr örül, ha látja, hogy a munka elkezdődik..." (Zakariás 4:10 NLT). Minden nagy tölgy egy kis makkból nő ki. Tom Monaghan a Domino's Pizza nevű üzletét 1960-ban egyetlen kicsi bolttal kezdte. Nyolc évig küszködött. Amikor a boltja porig égett, a biztosító veszteségeire dolláronként csupán egy centet fizetett. Egyedül a pizzához értett, így egy másik boltot nyitott. Heti száz órát dolgozott. Ekkoriban csak egyszer vett ki szabadságot, mindössze egyetlen hétre - a nászútjára. 1971-re másfél millió dollár adóssága volt. Ott maradt azonban azon a területen, amihez értett, ez pedig a pizza volt, és valami újjal próbálkozott. A menüt csupán a pizzára korlátozta, és úgy határozott, hogy házhozszállításba kezd, frissen és forrón viszi a vásárlóknak a pizzát, és nem kér a szállításért felárat. Ez bejött. 2007-re a Domino's Pizza kinőtte magát: 6100 boltja volt szerte az Egyesült Államokban és más országokban. Ma ő az ország egyik leggazdagabb embere, és bevételének legnagyobb részét jótékony célokra adományozza. Mi volt a titka? Ott kezdte el, ahol volt. Harcolt azért, amiről hitte, hogy az Istentől kapott célja. Amikor pedig a padlóra került, újra felállt.





Samgar veszélyes időkben élt. Filiszteus rablócsapatok kószáltak szerte az országban, és fosztogatták a népet: „Samgar idejében... kihaltak az ösvények; akik útra keltek, rejtett ösvényeken jártak" (Bírák 5:6). Samgar egyetlen fegyvere egy ökörösztöke volt; ez egy hosszú bot, aminek fém csúcsa van, és ezzel hajtják, ösztökélik az ökröket. Ám amíg meg nem támadták, addig nem jött rá az ebben rejlő lehetőségekre. Értsd meg a következőt: Isten neked is adott egy „ökörösztökét", valamit, amit felhasználhatsz arra, hogy győzni tudj abban a helyzetben, amivel szembenézel. Ha Istent kérdezed, Ő meg fogja mutatni, mi az. Mint ahogy annál a fiúnál, akinek 5 kenyere és 2 hala volt: Isten kezébe vesz valami kis dolgot, megáldja, aztán megsokasítja, hogy megáldjon vele másokat. A Biblia azt mondja, hogy készen kell állnunk „akár alkalmas, akár alkalmatlan az idő" (2Timóteus 4:2). Ez azt jelenti, hogy meg kell ragadnunk az alkalmat. Fel kell készülnöd most, amikor úgy tűnik, semmi sem történik, mert az idő változni fog, és hirtelen alkalom adódik a cselekvésre. Amikor pedig ez megtörténik, készen kell lenned. Az életben vagy feléd jönnek a lehetőségek, vagy elmennek melletted. Főiskolás korában egy professzor azt mondta Martin Luther Kingnek, hogy ha továbbra is ilyen magasröptű szavakat fog használni, soha nem lesz nagy hatású nyilvános szónok. El tudod képzelni, mit gondolhatott az a bizonyos professzor, amikor meghallotta King híres „Van egy álmom" beszédét, és látta, hogyan menetel a polgárjogokért? Mi a te ökörösztökéd? Használd, és Isten meg fogja áldani!
komment
süti beállítások módosítása