Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Légy bizonyos, Isten ereje benned van!-Lépések a hatékony Biblia tanulmányozáshoz-Ne a világhoz igazodj, inkább hagyd, hogy Isten átformáljon!

2018. szeptember 27. 10:41 - Andre Lowoa

 




Légy bizonyos, Isten ereje benned van!

 

„Káléb csitította a Mózessel szembeforduló népet, és ezt mondta: Bátran fölmehetünk és elfoglalhatjuk, mert meg tudunk birkózni vele.” (4Mózes 13:30)

Isten azt akarja, légy bizonyos az igazságban: általa minden lehetséges. Amire figyelsz, amire fókuszálsz, az meghatározza a viselkedésed, és hatással van a hitedre.

Amikor az izraeliták először megközelítették Kánaán határát, Mózes kémeket küldött az Ígéret Földjére, hogy felmérjék a helyzetet. Tíz kém olyan jelentéssel tért vissza, mely a föld óriásaira fókuszált, a magas és erős férfiak megfélemlítették a kémeket, akik úgy érezték, lehetetlen győzniük.

Két kém azonban Isten ígéretét tartotta figyelme középpontjában, hogy Isten az izraelitáknak adja ezt a földet. Az egyik kém, Káléb csendesítette őket: „Fel kellene mennünk, hogy birtokba vegyük azt a földet, mert egészen bizonyos, hogy meg tudjuk tenni.” (4Mózes 13:30 – NIV fordítás)

Káléb Isten hatalmára fókuszált, nem pedig az előtte levő óriásokra. Manapság sok óriást láthatsz, melyek kihívást jelentenek a hitednek: az idő, az energia, a pénzügyek, az erőforrások, a félelem és a hitetlenség óriásai.

Isten azt akarja, légy biztos benne, hogy ő beléd tölti az erejét, ezért bármit meg tudsz tenni, hogy legyőzd ezeket az óriásokat. Isten azt mondja, birtokba tudsz venni egy bővölködő életet, mert ő veled van.

Látva amint Isten keze félresöpri életedben a személyes óriásokat, még bizonyosabb leszel, hogy bármit megtehetsz általa, aki megerősít téged. „Mindenre van erőm a Krisztusban, aki megerősít engem.” (Filippi 4:13)

Beszéljünk róla:

* Milyen óriásokkal nézel szembe ma, amelyek túl nagynak tűnnek ahhoz, hogy kezelni tudd? Vajon ezek Isten számára is túl nagyok?
* A nap folyamán ott tartod-e fókuszod Isten Igéjén, amit reggel tanulmányoztál? Mit kellene tenned, hogy ez egész nap bizonyosságot adjon Isten erejében?





Lépések a hatékony Biblia tanulmányozáshoz

"Nyisd föl a szememet, hogy megláthassam, milyen csodálatos a te törvényed." (Zsoltárok 119:18)

Isten Igéjének tanulmányozása meg fogja változtatni az életedet, ha a gyakorlatba is át tudod ültetni azt, amit tanultál. Ez viszont a te Biblia tanulmányozási hajlandóságoddal kezdődik.

A Bibliában azt olvassuk, hogy "Nyisd föl a szememet, hogy megláthassam, milyen csodálatos a te törvényed." (Zsoltárok 119:18)

Isten rengeteg dolgot szeretne megmutatni nekünk, de ehhez hajlandóak kell, hogy legyünk nyitott szemmel igéjébe tekinteni.

Tehát, hogyan is tanulmányozzuk Isten Igéjét? A hatékony Biblia tanulmányozás – függetlenül attól, hogy milyen módszert használsz – öt részből áll. Ma két részt mutatok be nektek, holnap pedig a fennmaradó három részről fogok beszélni.

1. Jó kérdéseket tegyél fel. A Biblia tanulmányozás elsajátítása azt jelenti, hogy megtanuljuk, hogyan tegyél fel jó kérdéseket az írásból. Természetesen nincs korlát, hogy mennyi kérdést tehetsz fel a Bibliából, mert nincs határa a bölcsességének és az éleslátásának. Minél mélyebbre ásol, annál több aranyat találsz.

Az olvasott szöveghez feltett kérdések segíteni fognak neked abban, hogy egy új szemszögből lásd a szöveget. Eljutsz majd oda, hogy bármikor is veszed elő Isten Igéjét, tanulmányozás céljából, új igazságok fognak eléd bukkanni belőle.

2. Írd le a megállapításaidat. Soha ne tanulmányozz Bibliát toll és papír nélkül (vagy billentyűzet nélkül, ha az kényelmesebb számodra). Amikor felteszed a kérdéseidet és megtalálod a válaszokat, írd le egy papírra, amit megtanultál belőle. Olvashatod a Bibliát anélkül, hogy leírnál bármit is, de tanulmányozni enélkül nem tudod.

Dawson Trotman - aki a Navigators Gyülekezet alapítója volt - szokta mondani: "A gondolatok kibogozzák saját magukat, amint átpréselődnek az ajkainkon és az ujjainkon." Más szavakkal, ha nem tudod kimondani vagy leírni, akkor nem igazán gondoltad át. Még ha nem is látsz semmit egy igeversben, írd le, hogy nem látsz benne semmit. Maga az a tény, hogy leírod ezeket, új gondolatok felé fog terelni.

Beszéljetek róla

  • Gondolj a helyre, ahol Isten Igéjét szoktad minden nap tanulmányozni. Mennyire segíti vagy hátráltatja ez a hely a koncentrációdat?
  • Kinek tudod feltenni a Bibliával kapcsolatos kérdéseidet? Kivel tudod megosztani a gondolatokat, amelyeket Isten feltárt előtted?
  • Milyen eszközökre van szükséged ahhoz, hogy könnyebben leírd a megfigyeléseidet Biblia tanulmányozás közben?


    "(Jézus) így válaszolt: "Meg van írva: "Nem csak kenyérrel él az ember, hanem minden igével, amely Isten szájából származik.""" (Máté 4,4 NIV fordítás)

    Isten azt szeretné, hogy alkalmazzuk az Ő Igéjét és hagyjuk, hogy az megváltoztassa életünket, ez viszont Igéjének tanulmányozásával kezdődik. Hogyan tanulmányozhatod Isten Igéjét? Tegnap két fő alapelvet mutattam be. Ezeket bármilyen bibliatanulmányozási módszerhez alkalmazhatod.

    1. Jó kérdéseket tegyél fel

    2. Írd le a megállapításaidat.

    Ma pedig három további alapelvet osztok meg veletek.

    3. Alkalmazd az Igét a saját életedre! Elmozdulsz a "Mi történik?"-től az "Hogyan tovább?" felé, és teszed, amit a Biblia ír. Minden bibliatanulmányozás végső célja az alkalmazás. Más szóval, hogyan fogja ez az igerész az életemet megváltoztatni? Soha ne érjük be azzal, hogy megértettük. Akarnunk kell a bibliai igazságokat az életünk részévé tenni. 

    Az értelmezés alkalmazás nélkül abortusz! Még azelőtt megállítod a folyamatot, mielőtt elkezdené működését. Minden bibliatanulmányozási erőfeszítés meddő, ha nem az lesz az eredménye, hogy jobban hasonlítunk Krisztushoz.

    Valójában, csak azt hiszed el a Bibliában olvasottakból, amit az életedben alkalmazol is. Hiszel abban, hogy a Krisztusról szóló evangéliumot meg kell osztanod másokkal? Hiszel az adakozásban? Ezek szerint cselekszel? Ha nem, akkor nem hiszed el igazán, amit a Biblia tanít ezekről. A probléma, mellyel legtöbben küszködünk nem az, hogy nem értjük a Bibliát, hanem az, hogy nem alkalmazzuk, amit megértünk.

    4. Tanulmányozd a Bibliát rendszeresen! Ne csak véletlenszerűen nyisd ki a Bibliát. Tanulmányozd szisztematikusan azáltal, hogy minden egyes versen, könyven, témán vagy tételen végig haladsz. Ennek az ellentéte az a régi módszer, amikor kinyitod a Bibliát, ráböksz egy versre és azon gondolkodsz. Ez nem fogja meghozni az Isten által elvárt eredményt az életedben.

    5. Olvasd el a Bibliát újra és újra! Ez az egyszerű eszköz meg fogja változtatni az életedet. Elképesztő, hogy mennyi mindenre ráébredsz, hogyha ugyanazt a fejezetet újra és újra átolvasod, majd néhány hónap múlva ismét előveszed! Minél többször olvasol el egy részt, annál több mindent fedezel fel benne.

    Nincs a mainál jobb nap arra, hogy elkezd a Bibliát tanulmányozni. Nem számít milyen módszert választasz. Alkalmazd ezt az öt alapelvet, és bármelyik könyvet is olvasod, többet fogsz abból így nyerni.

    Beszéljetek róla

    • Mit gondolsz, életed melyik területén szeretné Isten, hogy a mai napon alkalmazd igéjét?
    • Van barátod, akire számíthatsz? Ha még nincs, mit gondolsz, hogyan segítene ez az alapos bibliatanulmányozásban?
    • Rendszeres vagy véletlenszerű a bibliatanulmányozási módszered? Mit tehetsz annak érdekében, hogy szisztematikusabban tanulmányozd a Bibliát?



Ne a világhoz igazodj, inkább hagyd, hogy Isten átformáljon!

„Ne igazítsátok magatokat e világ normáihoz, hanem engedjétek, hogy Isten alakítson át titeket értelmetek teljes megújulásával. Akkor tudni fogjátok Isten akaratát.” (Rómaiakhoz írt levél 12:2, GNT fordítás)

Két lehetőség van előtted: vagy igazodsz a világ normáihoz, vagy hagyod, hogy Isten megváltoztasson.

Nincs középút.

Kérdezd csak meg Dánielt.

Dániel választás előtt állt. Vagy eszi a király ételét és igazodik a Babilóniai Birodalom diktálta szabályokhoz, vagy nem hajlandó beszennyezni magát és hű marad az elveihez.

Dániel erős maradt. Soha nem felejtette el, ki is ő valójában. Azt mondta, „Megváltoztathatod a helyet, ahol élek, a ruházatomat és a nevemet,  de nem fogod megváltoztatni a szívemet. Nem fogok megfelelni e társadalom normáinak.”

Sokan másképp döntünk, mint Dániel. Ahelyett, hogy az értékrendünkhöz ragaszkodnánk, a többiekhez hasonlóan élünk és hozzájuk igazodunk.

Pedig a Biblia felhívja a figyelmet, hogy „Ne igazítsátok magatokat e világ normáihoz, hanem engedjétek, hogy Isten alakítson át titeket értelmetek teljes megújulásával. Akkor tudni fogjátok Isten akaratát” (Rómaiakhoz írt levél 12:2 GNT fordítás).

Sokat beszélek olyan emberekkel, akik nem tudják, hogy Istennek mi a terve az életükkel, mert már annyira hozzáigazodtak a világ értékrendjéhez. Sokkal inkább foglalkoznak azzal, hogy másokhoz hasonlóak legyenek, mint azzal, hogy azzá az egyedi és különleges személlyé váljanak, akinek Isten teremtette őket. Ha azzal foglalkozol, hogy hogyan igazodj a világhoz, nem fogsz odafigyelni arra, hogy Isten át szeretne formálni téged. És így nem fogod megtudni, mi Isten akarata.

De ha úgy döntesz, ahogy Dániel, és az Istentől való legjobbat választod, akkor Isten át fog formálni téged. És akkor tudni fogod, mi az Ő akarata.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Az életed mely területén akarsz leginkább megfelelni a világnak? Miért?
  • Az életedben kialakult milyen szokásaid vagy tevékenységeid segítenek abban, hogy Istennel együtt tudj tenni azért, hogy megváltozzon a gondolkodásmódod és ne igazodj a világhoz?
  • Ahogyan engeded Istennek, hogy átformálja a gondolkodásmódodat, hogyan látod egyre tisztábban, mi az Ő akarata az életedben?





komment
süti beállítások módosítása