Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A Bibliában van az örökséged-A hittel együtt jár a kockázatvállalás-A reménytelen véget Jézus végtelen reménnyé változtatja-A szeretet örül annak, hogy Isten jó másokhoz

2018. szeptember 25. 10:55 - Andre Lowoa

A Bibliában van az örökséged

"Most pedig Istenre bízlak titeket és kegyelme igéjére, akinek van hatalma arra, hogy építsen és örökséget adjon a szentek közösségében." (Apostolok Cselekedetei 20:32)

 

Van egy örökség, ami rád vár. A Biblia megígérte, hogy lesz örökséged, ha olvasod Isten igéjét.

Az Apostolok Cselekedetei 20:32-ben ezt olvassuk: "Most pedig Istenre bízlak titeket és kegyelme igéjére, akinek van hatalma arra, hogy építsen és örökséget adjon a szentek közösségében."

Az örökség az, amit azért kapsz, mert jogosan tartozol egy családhoz.

Tegyük fel, hogy Kis János az édesapád, és meghal. Butaság lenne olvasatlanul hagyni a végrendeletét. Nem kapnád meg, ami jogosan megillet téged. Nem lenne a tiéd mindaz, ami neked, Kis János gyermekének jár.

Amikor Jézus követőjévé válsz, nem csupán hívő leszel - odatartozó is leszel. Isten családjának a része leszel. Családi előjogok járnak ezzel a döntéssel. Lesz egy lelki örökséged.

Ezzel szemben, ha úgy éled le az életedet, hogy nem tudod, hogy mi jár neked mint Isten gyermekének, az nem csak szomorú, de butaság is lenne. Isten azt akarja, hogy növekedj, és tudd, hogy mi az, amit rajta keresztül kapsz. Ehhez olvasnod kell a Bibliát.

Azt olvassuk 2 Timóteus 3:16-17-ben, hogy "A teljes Írás Istentől ihletett, és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre; hogy az Isten embere tökéletes és minden jó cselekedetre felkészített legyen."

A Biblia célja az, hogy meg tudd élni mindazt, amit Isten készített számodra, ez Isten öröksége neked. Isten azt szeretné, hogy mindened meglegyen, amire szükséged van ahhoz, hogy az légy, akinek teremtett téged. Ehhez 4 dolgot tesz az Ige által:

  • Tanít téged. Isten megmutatja az utat, amin járnod kell.
  • Megdorgál téged. Isten megmutatja, ha letérsz az útról.
  • Kijavít téged. Isten megmutatja, hogyan térj vissza az útra.
  • Kiképez téged. Isten megmutatja hogyan maradj az úton.

Így segít téged Isten igéje abban, hogy növekedj, és, hogy a tiéd legyen az örökség, amit ő készített neked.

Beszéljetek róla

  • Hogyan változna az életed, ha azt az igazságot tükrözné, hogy örökséged van a Királyok Királyától?
  • Mi az, ami a te örökséged része, de még nem fogadtad el?
  • Hasznos eszközöd a Biblia minden nap? Mindent a javadra fordítasz a tanácsaiból?




A hittel együtt jár a kockázatvállalás

"Hű az, aki elhív erre titeket; és ő meg is cselekszi azt." (1Thessz 5,24)


Ahogy követjük Jézust, egyre mélyebbre vezet minket a hitben, arra kérve minket, hogy vállaljunk kockázatokat. De ez a kockázatvállalás sosem 'ugrás a sötétbe', inkább egy sajátos kockáztatás, aminek megtételére Jézus hív.

Azért kér erre, mert minden egyes hittel vállalt kockázat bizonyítja, hogy Jézus gondodat viseli, ahogy Ő azt ígérte. Minden alkalommal, amikor teszünk egy hitbeli lépést, távolodunk attól, hogy látásból higyjünk, függetlenül Istentől, közeledünk ahhoz, hogy a hit életét éljük, ahol valóban elhiszed, hogy biztonságban vagy Isten ígéretei által. "Hű az, aki elhív erre titeket; és ő meg is cselekszi azt." (1Thessz 5,24)

Mikor nem hit szerint élünk, hűtlenül élünk - mivel minden döntés, amit Isten nélkül hozunk meg, hit nélküli döntés, nem számít mennyire helyesnek vagy helytelennek tűnik. Jézus ahhoz a mély, bensőséges kapcsolathoz vezet el, amit ő is átél az Atyával. "Bizony mondom néktek: a Fiú önmagától semmit sem tehet, csak ha látja, hogy mit tesz az Atya; mert amit az Atya tesz, azt teszi a Fiú is, hozzá hasonló módon." (Jn 5,19)

Beszéljetek róla

* Mi a természetes reakciód, ha azt hallod: kockázatvállalás?
* Melyek azok a lépések, amiket Isten mond, hogy tegyél meg, de számodra kockázatosnak tűnnek? Hogy fogsz előre haladni a hitben?



A reménytelen véget Jézus végtelen reménnyé változtatja

„Sőt mi magunk is elszántuk magunkat a halálra, hogy ne önmagunkban bizakodjunk, hanem Istenben, aki feltámasztja a halottakat, … megszabadított minket, és meg is fog szabadítani. Benne reménykedünk, hogy ezután is megszabadít.” (1Kor 1:9b-10)

Pál tudta, hogy Isten javunkra „dolgozik rajtunk”. A Biblia ezt írja az 1Kor 1:9b-10-ben: „Sőt mi magunk is elszántuk magunkat a halálra, hogy ne önmagunkban bizakodjunk, hanem Istenben, aki feltámasztja a halottakat, … megszabadított minket, és meg is fog szabadítani. Benne reménykedünk, hogy ezután is megszabadít.”

A zsákutcák célja, hogy megtanulj bízni Istenben. Miért engedi Isten, hogy elfajuljanak a dolgok és kicsússzon az irányítás a kezünkből? Azért, hogy elhitesse veled, hogy inkább benne bízzál, mint saját zsenialitásodban és okosságodban.

Milyen ígéretet kapsz, amikor bízol Istenben? Ő megszabadított, meg fog szabadítani a jövőben is, és folyamatosan adja szabadítását. Háromféle módon szabadít meg Isten.

1. Isten megszabadít a körülményektől. Van amikor Isten csodálatosan megváltoztatja a körülményeket, a Vörös-tenger megnyílik. Ez sokszor fog bekövetkezni a te életedben is, de nem mindig adja meg ezt Isten.

2. Isten megszabadítja a személyedet. Ahelyett, hogy a körülményeidet változtatná meg, Isten téged változtat meg legbelül. Ad egy új álmot, új elképzelést, új személyiséget, új látásmódot.

3. Isten végső szabadítása a Mennyország. Isten nem ígérte, hogy ebben a világban nem lesz fájdalom vagy megoldja az összes problémádat. Mivel a földön járunk, fájdalom, gyász és szenvedés van az életünkben. Isten végső ajándéka, hogy egyszer a Mennyországba kerülünk, ahol nem lesz többé fájdalom, gyász és szenvedés, nem lesz szívfájdalom.

Csak egyetlen út van, hogy a Mennybe kerülj. Jézus mondta: „Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, csak énáltalam.” (Jn 14:6). Amikor zsákutcában vagy, Jézus képes a reménytelen véget végtelen reménységgé változtatni!

Zsákutcában vagy? Arra kérlek, vedd a problémádat, a helyzetedet, a saját életedet és add oda Jézus Krisztusnak. Jézus mindig a te javadat fogja nézni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Függetlenül, hogy a hited milyen fázisában jársz, mit vársz Istentől, hogy megtegyen az életedben?
  • Életed nehéz helyzeteiben vagy zsákutcáiban, hogyan változik meg hozzáállásod, ha életedet Jézus Krisztusnak adod?







A szeretet örül annak, hogy Isten jó másokhoz


Örüljetek azokkal, akik örülnek, és sírjatok azokkal, akik sírnak!” (Rómabeliekhez írt levél 12:15, ESV fordítás)

A Biblia azt mondja, “Örüljetek azokkal, akik örülnek, és sírjatok azokkal, akik sírnak!” (Róma 12:15, ESV fordítás). Észrevetted már, hogy ennek a mondatnak a második része könnyű, az első része viszont nagyon nehéz is tud lenni?

Amikor valaki nehéz időszakon megy keresztül, könnyű együttérzőnek lenni vele. Könnyű lelkesíteni az embereket, amikor mélypontra kerülnek. De sokszor ki nem állhatjuk, amikor előléptetést kapnak vagy jól mennek a dolgaik. Nem igazán tudjuk jól kezelni mások sikerét. Ahelyett, hogy örülnénk, neheztelés támad bennünk. Sőt, esetleg azt kívánjuk, bárcsak valami rossz dolog történne velük, mert azt gondoljuk, hogy ha valakinek a gyertyáját elfújjuk, akkor a miénk majd fényesebben ragyog.

Isten kegyelme kifogyhatatlan. Ha Isten egyenlő mértékben jutalmaz másokat is, mi abban a rossz? Nem azzal kell foglalkoznom, hogy ő mit akar adni másoknak, hanem inkább azzal, hogy én hogyan használom azt, amit nekem adott.

Hadd mondjak el még valamit az irigységgel kapcsolatban. Az irigység általában a közvetlen környezetedbe, az emberi kapcsolataidba, a hozzád közel állókhoz való viszonyodba férkőzik be. Általában nem azokra az emberekre vagy irigy, akikkel csak távoli kapcsolatban állsz. Lehet, hogy azt mondod, „Ó, bárcsak olyan lehetnék, mint az a szupersztár vagy az a híres ember.” De ez nem olyan, mint az az érzés, amit azok felé az emberek felé érzel, akik közel állnak hozzád. A barátok és a hozzánk közel álló emberek sikerét látni a legnehezebb néha.

Az irigység alattomos. A másik embert értéktelenebbnek tartja, rombolja a kapcsolatokat és tönkreteszi az életed. Láthatatlanul működik, rejtve, de romboló hatású. És rengeteg örömtől foszt meg az életben.

Meg akartál házasodni, de mégsem vagy házas. Vagy lehet, hogy házasságban éltél, de az teljesen tönkrement. Most tehát utálod az esküvőket. Amikor kapsz egy esküvői meghívót, neheztelni kezdesz. Nem szereted az esküvőket, mert azt hiszed, amikor másvalaki gyertyája ragyog, akkor a tiéd csak pislákolni tud. De tévedsz.

Sokkal jobban fogod élvezni az életet, ha megtanulsz örülni mások sikereinek. Ha kizárólag akkor vagy csak boldog, amikor neked minden összejön, az életed nagy részében boldogtalannak fogod magad érezni, mert nem fog mindig minden sikerülni, ahogy egyikünknek sem. De ha megtanulsz örülni mások sikereinek, és örülni tudsz, amikor mások örülnek, akkor mindig boldog lehetsz.

A Biblia azt mondja az 1. Korinthus 13:4-ben, hogy „A szeretet nem irigykedik.” Irigynek lenni azt jelenti, hogy egyáltalán nincs benned szeretet egy másik ember felé. Viszont ha van benned szeretet, nem vagy irigy, mert "a szeretet nem irigykedik."

A szeretet örül annak, hogy Isten jó másokhoz is.

Beszéljetek róla

  • Kik azok, akiket felhívsz, amikor valami nagyon jó dolog történt veled és meg akarod osztani az örömödet? Te is egy ilyen barát tudsz lenni mások számára?
  • Láttad már azt, hogy az irigység meg tud rontani egy kapcsolatot?
  • Az irigység hogyan tud beférkőzni a szívünkbe? Mit tehetünk annak érdekében, hogy ne tudjon ott gyökeret verni?





komment
süti beállítások módosítása