Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A 100 fokos magatartás-Átültetve-Becsületességre törekedj, ne a népszerűségre!-Felkészítve a célra-Ne felejts el felejteni!-Tedd túl magad rajta!

2018. szeptember 18. 00:12 - Andre Lowoa

A 100 fokos magatartás

„… a lélekben buzgók” (Róma 12:11)

Amikor egy értékesítéssel foglalkozó cég telefonon tárgyalt Tim Dumlerrel egy értékesítői állás ügyében, ő azt mondta nekik, hogy az a célja, hogy a legjobb alkalmazottjuk legyen. Amikor személyesen is találkoztak vele, medöbbenve vették észre, hogy csaknem teljesen vak. De ő megígérte, hogy vesz egy gépet, amely felnagyítja a betűket. Így a komoly kétségek ellenére is felvették. És jól tették! Tim korán jött, későig dolgozott, és 6 éven belül a legjobb értékesítőjük lett. Az ügyfelek azért szerették, mert aki vak, az nagyon jó hallgatóvá válik; a munkatársai pedig a figyelmes, pozitív hozzáállása miatt szerették. Tim azt mondta: „Szomorú, hogy csökkentlátó vagyok, de ez a csapás jobb emberré tett. Sokkal több mindenem van, mint amim nincs.” Timnek 100 fokos hozzáállása van.

Hogy mi az a 100 fokos hozzáállás? Mack Anderson motivációs szónok így magyarázza: „99 celsius fokon a víz forró, 100 fokon forr. A forrásban lévő vízből gőz keletkezik, és a gőz egy mozdonyt is megmozgat. Ez az egyetlen fok mennyit számít az üzletben és az életben egyaránt! Ez különbözteti meg a jót a nagyszerűtől.”

És most egy kis egyenes beszéd a lézengőknek, akikben nincs semmi ambíció, akik nem találnak semmi célt, semmi értéket az életben: „Teljes szívvel szolgáljatok, mint az Úrnak, és nem mint embereknek; mert tudjátok, hogy az Úr megjutalmaz mindenkit minden jóért, amit tesz” (Efézus 6:7-8 NIV). A Biblia azt mondja nekünk, hogy legyünk: „lélekben buzgók”. A „buzog” szó fortyogást, zubogást, pezsgést vagy forrást jelent. Más szóval legyen 100 fokos a hozzáállásunk! Egyébként, amikor Isten jutalmat ígér az ilyen magatartásért, nem kell addig várnod, míg a mennybe érsz, hogy ezt a jutalmat élvezhesd.





Átültetve

„… ő vitt át minket szeretett Fiának országába” (Kolossé 1:13)
A Biblia azt mondja, hogy Isten „szabadított meg minket a sötétség hatalmából, és ő vitt át minket szeretett Fiának országába”; egy másik fordításban így olvassuk: „kiragadott minket a sötétség hatalmából, és áthelyezett szeretett Fia országába” (kat. fordítás). A kérdéses szónak több jelentésárnyalata is van, így mindkét fordítás helyes, bár különböző nézőpontból világít rá ugyanarra az igazságra. Nézzük meg ezeket a jelentésárnyalatokat: 1) átszállít, átruház. Amikor valaki megvesz egy házat, a ház birtokjoga átruházódik rá, a tulajdoni lapra immáron az ő nevét írják rá. „Mert áron vétettetek meg: dicsőítsétek tehát Istent testetekben” (1Korinthus 6:20). Isten a tulajdonos, megvásárolt magának, ezért joga van bárhová elküldeni, és bármit kérni tőled. 2) átültet, lefordít. Amikor könyveket fordítunk, a szövegüket átültetjük egyik nyelvből a másik nyelvbe. Az új nyelvben egészen másként hangzanak a szavak. Értsd meg ezt: már egy új országban élsz, ne használd többé a másik birodalom nyelvét! Ha Isten Igéje azt mondja, képes vagy rá, te ne mondd, hogy „nem tudom”, ez olyan, mintha jeleznél a Sátánnak, hogy még mindig hatni tud rád – vagy ami még rosszabb: irányítani tud! Az újjászületés új nyelvet is kíván. A Biblia azt mondja, hogy élet és halál van a nyelv hatalmában. Tehát ahhoz, hogy virulni tudj Isten országában, és élvezhesd ennek az országnak a javait, meg kell tanulnod minden egyes helyzetben azt mondani, amit Isten Igéje mond róla. Ez nem könnyű. És nem lehet egyik napról a másikra megtanulni. De ha minden nap elmerülsz a Szentírásban, eljutsz majd odáig, hogy szavaidban az igét tudod idézni. Amikor az megtörténik, az életed sokkal jobbá lesz.





Becsületességre törekedj, ne a népszerűségre!

„A becsületeseket feddhetetlenség vezeti." (Példabeszédek 11,3)

József nem volt hajlandó kihasználni Potifár feleségének közeledését; nem azért, mert azt gondolta, nem tudná megúszni, hanem azért, mert tudta, hogy többé nem tudna együtt élni önmagával, ha megtenné. Ted Engstrom írja: „A világnak szüksége van olyan emberekre, akiket nem lehet megvásárolni; akiket köt az adott szavuk; akiknek a jellem fontosabb, mint a gazdagság; akiknek véleményük és akaratuk van; akik felülmúlják hivatásukat; akik nem haboznak kockáztatni; akik nem veszítik el egyéniségüket a tömegben; akik kis dolgokban éppoly becsületesek, mint nagy dolgokban; akik nem mennek bele semmilyen egyezménybe a rosszal; akiknek törekvései nem saját önző vágyaikra korlátozódnak; akik nem fogják azt mondani, hogy azért tették, mert „mindenki ezt csinálja”; akik őszintén megmondják barátaiknak a rossz híreket is, nemcsak a jókat, igaz barátok jó és rossz sorban egyaránt; akik nem hiszik, hogy a siker eléréséhez a legjobb eszköz a körmönfont ügyeskedés, a ravaszkodás és a keményszívűség; akik nem félnek kiállni az igazságért akkor sem, ha az nem népszerű; akik nyomatékosan nemet tudnak mondani, még akkor is, ha az egész világ igent mond."

Leo Randall pszichiáter a becsület megalkuvásának nevezi azt, amit felfedezett Nixon elnök és a Watergate botrányban érintett néhány közeli bizalmasa közötti kapcsolatban. Feljegyzett egy beszélgetést Howard Baker szenátor és Herbert Porter, Nixon szárnysegéde között. Baker: „Érzett valaha lelkiismeret-furdalást amiatt, amit tett?" Porter: „Nem". Baker: „Miért?" Porter: „A tömeg nyomása. Attól féltem, hogy nem fognak csapatjátékosnak tartani". Tehát a becsületességre törekedj, ne a népszerűségre!





Felkészítve a célra

„... Kit küldjek el, ki megy el követségünkben?" (Ézsaiás 6:8)
Meg kell értened két dolgot. Először, hogy a kölcsönzött hitnek nincs ereje. Szemé­lyes találkozásra van szükséged Istennel, vagy az életednek nem lesz hatása. Az apos­tolokról azt olvassuk, hogy miután betöltekeztek Szentlélekkel „...nagy erővel tettek bizonyságot... és nagy kegyelem volt mindnyájukon" (ApCsel 4:33). Másodszor, hogy a fel nem használt erő értéktelen. Ézsaiás azt írja: „...megremegtek a küszöbök eresz­tékei, és a templom megtelt füsttel" (Ézsaiás 6:4). Micsoda észbontó élmény ez a temp­lomban! Ézsaiásnak mégis ki kellett mennie, elhagyni a templomot, és végrehajtani Isten terveit. „Majd az Ur szavát hallottam, aki ezt mondta: Kit küldjek el, ki megy el követségünkben? Én ezt mondtam: Itt vagyok, engem küldj! Ő válaszolt: Menj, és mondd meg e népnek:..." (Ézsaiás 6:8-9). Időt kell töltened Isten jelenlétében, kapcso­latot kell építened vele, aztán el kell vinned üzenetét azokhoz, akik körülötted élnek és szenvednek. Amikor Jézus felvitte tanítványait a Megdicsőülés [Színeváltozás] hegyére, Pétert annyira megragadta az élmény, hogy ott akart maradni. „...Uram, jó nekünk itt lennünk..." (Máté 17:4). Krisztus azonban megmagyarázta neki, hogy az 0 ereje nem raktározásra, hanem szétosztásra való. Pál azt írta: „Mert semmi olyanról nem mernék beszélni, amit nem Krisztus tett általam..." (Róma 15:18). Pál nem azzal dicsekedett, amit Krisztus érte tett, hanem azzal, amit általa tett. Istennek egyetlen célja van azzal, hogy betölt Szentlelkével, az, hogy téged felhasználjon mások szolgálatára. Jézus azt mondta: „Az Úr Lelke van énrajtam, mivel felkent engem, hogy evangéliumot hirdessek a szegényeknek; azért küldött el, hogy a szabadulást hirdessem a foglyoknak, és a vakoknak szemük megnyílását; hogy szabadon bocsássam a megkínzottakat, és hir­dessem az Úr kedves esztendejét" (Lukács 4:18-19). Az erőt határozott céllal kaptad!



Ne felejts el felejteni!


„Bocsássatok meg annak, aki ellen valami panaszotok van!” (Márk 11:25 NKJV)

Bármennyire is szereti egymást két ember, biztos, hogy lesznek olyan konfliktusaik, amikor kegyelmet és megbocsátást kell gyakorolniuk. Tudtad, hogy a boldog házasokkal, akik együtt maradnak, ugyanannyiszor fordul elő, hogy valamiben nem értenek egyet, mint azoknál a házaspároknál, akik boldogtalanok és elválnak? Statisztika bizonyítja, hogy ez így igaz! Nem a konfliktusok hiánya őrzi meg a házasságot, hanem az, hogy képesek vagyunk kezelni a konfliktusokat, ha felmerülnek. Nos, hogyan kezeljük a konfliktusokat? Önmérsékletet gyakorolva, ami nem engedi, hogy a probléma fájdalmasan felduzzadjon, és megosztást keltő holtvágányra tereljen. A konfliktuskezelés azt is jelenti, hogy tudod, mihez kezdj a fájdalmas érzésekkel, mint a harag, a csalódottság és az összetört remények. Másként fogalmazva: tudod, hogy kell megbocsátani és felejteni. Csakhogy az érzelmi sebeket és feszültséget csaknem lehetetlen elfelejteni; minél inkább próbáljuk felejteni, annál jobban emlékszünk rá. Akkor mi a megoldás? Emlékezz rá, hogy el kell felejtened! Próbálj úgy tenni, mint Isten, aki úgy dönt, hogy nem tartja számon, amit tud rólunk. Igéjében azt mondja: „Én, én vagyok az, aki eltörlöm mégis álnokságodat önmagamért, és vétkeidre többé nem emlékezem” (Ézsaiás 43:25). Ez azt jelenti, hogy ha van valami, amiért számonkérnéd házastársadat, akkor csak egy megoldás van: bocsásd meg, és felejtsd el! Lehet, hogy soha nem fogod elfelejteni, milyen bántás ért, de dönthetsz úgy, hogy megbocsátod, és továbblépsz. Igen, ez nem könnyű, de képes lehetsz rá. Hogyan? Ha azokra a dolgokra gondolsz, amikről mások talán nem is tudnak, de amiket Isten megbocsátott neked. Ezt a kegyelmet ki tudod terjeszteni a házastársad felé is.




Tedd túl magad rajta!

„Aki szeretetre törekszik, fátyolt borít a vétekre, de aki folyton arról beszél, elszakad a barátjától.” (Példabeszédek 17:9)
 
A szeretet türelmes
 

Számtalan barátság ment már tönkre azért, mert az egyik ember megsértődött azon, amit a másik mondott vagy tett. A lelki növekedés jele, hogy milyen gyorsan tudod túltenni magad a sértéseken és bántásokon; minél érettebb vagy, annál kevesebb ideig tart megbocsátani a bántást és továbblépni. Egy keresztyén író így fogalmazott: „Jól van, tehát egy barátod cserben hagyott, és most sértve érzed magad… vagy túl elfoglalt ahhoz, hogy visszahívjon, vagy válaszoljon az e-mailedre… vagy együtt vacsoráztok egy másik házaspárral, és a másik férfi beszól a férjednek, mert így akar viccesnek tűnni… Sértések mindig fognak érni… Jézus megmondta, hogy így lesz (ld. János 16:33). Az emberek már csak emberek. Ha egy barátod megbántott vagy megsértett – tedd túl magad rajta! Nyomd meg a Control-Alt-Delete gombokat*! Ne engedd, hogy a keserűség gyökeret eresszen… »A szeretet türelmes, jóságos… nem fuvalkodik fel… nem gerjed haragra, nem rója fel a rosszat… mindent elfedez, mindent hisz, mindent remél, mindent eltűr« (1Korinthus 13:4–7). Ez lehetetlennek tűnik… és Isten szeretete nélkül valóban az is. Ezért add meg magad az ő szeretetének, nézd el a sérelmeket, és járj szeretetben, mert jövő héten neked lesz szükséged feltétel nélküli szeretetre. Egyikünk sem tökéletes. Ha azt akarod, hogy barátaid elnézzék bántó tetteidet, te is légy elnéző velük!” Imádkozz ma így: „Atyám, köszönöm a kapcsolatokat, melyekkel megáldottál. Ma úgy döntök, hogy elengedek minden sérelmet és bántást… elnézem… elfelejtem, és továbblépek. Nem fogok listát vezetni bántásaikról. Kegyelmet és feltétel nélküli szeretetet kínálok nekik. Jézus nevében. Ámen.”

*Számítógépes parancskombináció a gép vagy programok lefagyása esetén a feladatkezelő indítására.

komment
süti beállítások módosítása