Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A helyes gondolkodásmód kialakítása-A hit imája-Anyagi nehézségekkel küzdesz?-Isten áldásainak árjában élni-Isteni útmutatás-Légy valódi!- TANULD MEG AZ IGÉKET!

2018. szeptember 16. 00:29 - Andre Lowoa

A helyes gondolkodásmód kialakítása

 

„Olyan ő, ahogy gondolkodik szívében.” (Példabeszédek 23:7 KJV)

Gyakorlással te is kifejleszthetsz magadban helyes gondolkodásmódot. Figyelj meg két dolgot:

1) A bölcs emberek előrelátók. „A szorgalmas tervei hasznot hoznak” (Példabeszédek 21:5 NIV). A szorgalmas ember dolgozik, tanul és tervet készít. A siker nem úgy működik, hogy csak úgy belebotlunk, és utólag jövünk rá, hogyan jutottunk oda. Akár az üzleti életben, akár a szolgálatban drámai módon növekedni fog a sikered, ha nagyra értékeled a megfelelő gondolkodást. Victor Hugo írta: „a kis emberek kicsinyesen gondolkodnak.” Azok az emberek, akik nem fejlesztik ki magukban a helyes gondolkodásmódot, általában ki vannak szolgáltatva a körülmények kénye kedvének – vagy más emberek gondolatainak. Nem tudják megoldani problémáikat, újra meg újra akadályokkal találják szembe magukat. Mivel nem gondolkodnak előre, ezért folyton reakció üzemmódban vannak. Egy régi német közmondás szerint jobb az üres pénztárca, mint az üres fej. Akiknek helyes gondolkodásmódjuk van, azok felülkerekednek a nehézségeken, beleértve a forráshiányt is, ezért azok, akik nem gondolkodnak, gyakran rá vannak utalva a gondolkodókra. James Allen írja az As a Man Thinketh [Olyan ő, ahogy gondolkodik] című könyvében: „Minden, amit az ember elér, vagy amiben elbukik, egyenes következménye gondolatainak.” Elhiszed ezt? Ha igen, akkor nagyra fogod értékelni a helyes gondolkodást, és elsőrendű fontosságúnak fogod tartani életedben.

2) A jól gondolkodók mindenben a jót keresik, nem a rosszat. Ők e szerint a szentírási alapelv szerint élnek: „ami igaz, ami tisztességes, ami igazságos, ami tiszta, ami szeretetre méltó, ami jó hírű, ha valami nemes és dicséretes, azt vegyétek figyelembe” (Filippi 4:8).





A hit imája

„És a hitből fakadó imádság megszabadítja a szenvedőt.” (Jakab 5:15)

Amikor egy lelkipásztor meglátogatott egy hölgyet az öregotthonban, a hölgy megkérte őt, hogy imádkozzon a gyógyulásáért. A lelkipásztor megtette. Erre az asszony így szólt: „Felsegítene a tolószékből?” A lelkipásztor döbbenten engedelmeskedett. A nő tett egy pár lépést, majd futni és ugrálni kezdett, míg az egész épületben mindenki meg nem hallotta. Később az autójában a lelkipásztor felnézett, és így szólt: „Uram, többé ne tedd ezt velem!” A Biblia azt mondja: „a hitből fakadó imádság megszabadítja a szenvedőt”. Akkor hát miért vagyunk meglepve, amikor Isten cselekszik?

Egy vendégprédikátor azt mondta a gyülekezetnek, hogy ha valakinek imádságra van szüksége, jöjjön előre, de magában múltbeli eredménytelenségére gondolt. Harminc ember jött előre a hívásra, és ő imádkozott értük. A következő héten felhívta egy nő, és ezt mondta: „Múlt vasárnap maga imádkozott a férjemért. Rákja volt, és meghalt.” „Sok haszna volt az imámnak” – gondolta a lelkész. De a hölgy folytatta: „Amikor bementünk a gyülekezetbe, a férjem dühös volt. Látni akarta, ahogy felnőnek az unokái, és minden nap átkozta Istent. Elviselhetetlen volt mellette az élet. De miután ön imádkozott érte, más emberként távozott. Az utolsó napjai voltak a legjobbak, amiket valaha is átéltünk; beszélgettünk, nevettünk és dicsőítő énekeket énekeltünk. A betegsége nem múlt el, de ő maga meggyógyult.

Csak Isten tudja, hogy egyesek miért gyógyulnak meg, míg mások nem. De a nekünk szóló utasítások világosak: „Beteg-e valaki közöttetek? Hívassa magához a gyülekezet véneit, hogy imádkozzanak érte, és kenjék meg olajjal az Úr nevében. És a hitből fakadó imádság megszabadítja a szenvedőt, és az Úr felsegíti őt” (Jakab 5:14-15).




Anyagi nehézségekkel küzdesz?

Anyagi nehézségek

„… a ti mennyei Atyátok pedig tudja, hogy szükségetek van minderre.” (Máté 6:32)
 

Donna Savage írja: „Férjem lelkipásztorságának első éveiben jövedelmének fele elment a jelzálog törlesztésére… Megtanultam, hogyan lehet a pánikot békességre cserélni, úgy, ha a következőkért imádkozom. Tisztánlátásért. A pénz kapcsolatban van önértékelésünkkel. Kiválthat olyan érzéseket, mint a szégyen, a félelem, a büszkeség és a harag. De Isten Igéje »világosságot gyújt, értelmessé teszi az együgyűeket« (Zsoltárok 119:130). Kreativitásért. Ha több pénzt szeretnél, többet kell keresned, vagy kevesebbet kell költened. Kreatív Istenünk van, és ő »megjutalmazza azokat, akik őt szorgalmasan keresik« (Zsidók 11:6 KJV). Kérd őt, mutassa meg, hogyan növelheted bevételedet. Összeköttetésekért. A gyermekek ismerik a »kösd össze a pontokat« feladatot, amelyben, ha összevissza pontokat meghatározott sorrendben összekötünk, akkor láthatóvá válik egy kép, amit egyébként nem vennénk észre.

Minden a megfelelő összeköttetésen múlik, és Isten meg tudja tenni, hogy utadba hozza a megfelelő embereket, akik megoldást jelentenek anyagi problémádra. Megelégedésért. Ahogy egy földrengés feltárja egy épület szerkezetének gyengeségét, a pénzügyi nehézség is felfedi a lelki gyengeséget. Pál azt mondta: »megtanultam, hogy körülményeim között elégedett legyek« (Filippi 4:11). A kulcsszó: megtanultam. A nehézségek mindannyiunkat beiratnak az alapfokú megelégedettség tanfolyamra, de nem kapunk mind egyforma házi feladatot. Vagyunk néhányan, akik pénzügyi nehézségek által tanultuk meg, és szereztük bizonyítékát Isten hűségének.” Savage így folytatja: „Nem egyszer adtam ultimátumot Istennek, hogy »ezt én nem bírom tovább.« Ugyanakkor ünnepeltem azt a kalandot, hogy minden percben az isteni forrásoktól függök. Bizonyosságát szereztem Isten hűségének imádságaimban és éléskamrámban egyaránt, és ezt soha nem korlátozta a bankszámlám egyenlege.”


„… ezek is mind ráadásul megadatnak nektek.” (Máté 6:33)
 

Imádkozz így: „Mennyei Atyám, Igéd azt mondja: »keressétek először az ő országát és igazságát, és ezek is mind ráadásul megadatnak nektek.« Te nagyon is képes vagy anyagi helyzetem megoldására, pontosan tudod, mit kell tenni. Kérlek, irányítsd lépteimet (Példabeszédek 3:5–6)! Segíts emlékeznem arra, hogy te úgy tervezted, hogy forrásaid szabadon áramoljanak azoktól, akiknek feleslegük van azokhoz, akik szükségben vannak (2Korinthus 8:14). Hiszem, hogy van költségvetési terved az én életemre is, és amikor a jövőtől való félelem fenyegetése rám zúdul, én továbbra is reménykedni fogok, és egyre jobban foglak dicsőíteni téged (Zsoltárok 71:14). Amíg átviszel ezen a krízisen, én csak rád figyelek, mert te megígérted, hogy megőrzöl teljes békében (Ézsaiás 26:3). Bocsáss meg, ha aggódom! Most minden gondomat rád vetem (1Péter 5:7). Nem kell egyedül hordanom ezeket a terheket… leteszem őket, és elfogadom a tőled jövő megnyugvást (Máté 11:28). Megígérted, hogy betöltöd minden szükségemet (Filippi 4:19), hogy szívesen megajándékozol országod áldásaival és javaival (Lukács 12:32). Azt mondtad, hogy semmi felől ne aggódjam, inkább hálaadással tárjam eléd kéréseimet (Filippi 4:6–7). Tudom, hogy gondoskodni fogsz a holnapról, mert te vagy Jahve Jire, az én gondviselőm (Máté 6:34). Te tudod, mire van szükségem és mikor… te vagy a bőven elég Istene (Efezus 3:20). Köszönöm, hogy minden szükségemet betöltöd, hogy békességet és biztonságérzetet adsz. Jézus nevében. Ámen.

 





Isten áldásainak árjában élni

„… hogy erősek legyetek, bemehessetek és birtokba vehessétek… azt a tejjel és mézzel folyó földet” (5zes 11:8-9)
Amikor az izraeliták rabszolgák voltak Egyiptomban, a Nílustól kellett vizet hordaniuk, hogy öntözni tudják a földeket és legyen mit enniük. El tudod képzelni, hogy egész életed vízhordó rabszolgaként telik, minden nap vizet húzol egy kútból, csak hogy valahogy eltengődj? Azonban a dolgok megváltoztak! Isten azt mondta nekik: „…hogy birtokba vegyétek… azt a tejjel és mézzel folyó földet. Mert z a föld… nem olyan, mint Egyiptom földje… Ott, ha elvetetted a magot, a lábaddal kellett öntöznöd…” (5Mózes 11:8-10). Íme a tanulság: az Istennel való járásban elérhetsz olyan helyre, ahol már nem kell vizet húznod a kutakból, mert folyóvizek és mélyből fakadó források öntöznek; ahol már nem kell „megizzadnod” érte, mert Isten jósága elárasztja életed minden területét. Ennek az ígéretnek azonban feltétele van: azok kapják meg, akik engedelmesek Istennek. „Tartsátok meg mindazt a parancsolatot, amelye én ma parancsolok nektek, hogy erősek legyetek, bemehessetek és birtokba vehessétek azt a földet…” (5Mózes 11:8). Az engedelmesség olyan, mint tudni helyes kódot. Lehetővé teszi, hogy hozzáférj Isten áldásaihoz és meríts belőlük, mert az Ő akaratában jársz. Mind Isten áldásainak árjában akarunk élni, igaz? Mégis olya kevesen élünk így. Kik az áldott emberek? 1) Akik Isten útmutatásai szerint cselekszenek. 2) Akik szembenéznek a félelem óriásaival életünkben. 3) Akik nem engedik, hogy a többiek „pusztai gondolkodásmódja” megingassa őket. 4) Azok, akik ki tudják mondani hittel: „…az Úr… bevisz arra a földre, és nekünk adja… ne féljetek…” (4Mózes 14:8-9). Te is lehetsz ilyen áldott ember!


Isteni útmutatás

„Jó és igaz az Úr, ezért megmutatja a vétkeseknek a jó utat.” (Zsoltárok 25:8)

A Szentírásban végig azt láthatjuk, hogy Isten átlagos, hétköznapi emberekhez szólt, és hozzád is fog szólni! Ábrahámnak megmondta, hogy mikor hagyja el otthonát (ld. 1Mózes 12:1), Jákóbnak azt, hogy mikor térjen haza (ld. 1Mózes 31:3). Illésnek megmondta, hogy találhat élelmet az éhínség közepette (ld. 1Királyok 17:1–5). Pált kétszer is visszatartotta attól, hogy elinduljon egy kínálkozó lehetőség felé, mert valami jobbat tartogatott számára.

A Biblia azt mondja: „Jó és igaz az Úr, ezért megmutatja a vétkeseknek a jó utat. Az alázatosakat igazságosan vezeti, és az ő útjára tanítja az alázatosakat. Az Úr minden ösvénye szeretet és hűség azoknak, akik megtartják szövetségét és intelmeit.” (Zsoltárok 25:8–10). Semmi sem fontosabb az életben, mint Isten vezetése. Más emberek csak megerősíthetik és tisztázhatják, amit Isten már elmondott neked. Amíg őt nem hallottad, megkísérthet, hogy más emberek ötleteit Isten vezetésének hidd – és ez árthat neked. Különleges és egyedi vagy, és Istennek egyedi terve és célja van veled. Ha nem tudod biztosan, merre indulj, állj rá ígéretére: „Vezetem majd a vakokat olyan úton, amelyet nem ismertek, ismeretlen ösvényeken viszem őket. A sötétséget világossággá változtatom előttük, a rögös utat simává. Ezeket a dolgokat véghezviszem, nem mulasztom el.” (Ézsaiás 42:16). Ennél jobb nem is történhetne veled!

„Isten az, aki munkálja bennetek mind az akarást, mind a cselekvést az ő tetszésének megfelelően.” (Filippi 2:13)

Húzd alá magadnak: Isten munkálkodik benned. Amikor gondolkozol valamin, amikor kinyitod a szádat, amikor megmozdítod a lábadat, vagy használod a kezedet arra, amit ő a szívedbe helyezett. Abban a pillanatban, amikor igent mondasz akaratára, ő képessé tesz annak véghezvitelére. Figyeld meg, hogy nem mutatja meg akaratát, amikor elhív. Először elhív, aztán ahogy hitben engedelmeskedve követed őt, fokozatosan, lépésről lépésre felfedi akaratát, erőt és képességet ad utadra. Ha azt gondolod, hogy szeretnél több részletet is tudni, mielőtt elkötelezed magad, akkor jól figyelj.

1) Isten talán úgy intézi, hogy kényelmetlenül érezd magad ott, ahol most vagy. „Mint mikor a sas kirebbenti fészkét… úgy vezette az Úr” (5Mózes 32:11–12 NIV). Az anyamadár, hogy fiókáit megtanítsa repülni, szó szerint kitaszigálja őket a fészekből. El tudod képzelni, mit gondolhatnak? „A saját anyám tette ezt velem!” De amíg a sasfiók rá nem kényszerül, hogy elhagyja a fészek biztonságát, nem jön rá, hogy repülésre született, ám amikor kiterjeszti szárnyait és rátalál az erejére, akkor meghódítja az eget. Nos, úgy érzed, hogy Isten éppen kilökdös komfortzónádból?

2) Isten útmutatását lehetetlen követni az ő segítsége nélkül. Ő tervezte ezt így. Jézus azt mondta: „nélkülem semmit sem tudtok cselekedni” (János 15:5). 3) Isten vezetése állhatatos. Az emberi ötletek eltűnhetnek, de Isten vezetése megmarad. Ez azt jelenti, hogy az idő neked dolgozik – ezért igazítsd lépteid ütemét Istenhez, és ne akard leelőzni őt!

„Benne reménykedünk, hogy ezután is megszabadít” (2Korinthus 1:10)

Pál azt írja: „Mert azt akarjuk, testvéreim, hogy tudjatok arról a nyomorúságról, amely Ázsiában ért minket: rendkívüli mértékben, sőt erőnkön felül megterheltettünk, annyira, hogy az életünk felől is kétségben voltunk. Sőt mi magunk is elszántuk magunkat a halálra, hogy ne önmagunkban bizakodjunk, hanem Istenben, aki feltámasztja a halottakat; aki ilyen halálos veszedelemből megszabadított minket, és meg is fog szabadítani.” (2Korinthus 1:8–10 RÚF). Ami Pál számára az út végének tűnt, az csupán Isten ereje és kegye kiáradásának új kezdete volt életében. Ezért mondja, hogy ezáltal tanulta meg, hogy ne önmagában bízzon, „hanem Istenben, aki feltámasztja a halottakat”. Amikor úgy tűnik, hogy terveid meghaltak, Isten feltámasztó ereje akkor kezd még hatalmasabban munkálkodni az életedben. Amíg van egy szerető mennyei Atyád, akit segítségül hívhatsz, amíg van egy ige, amire támaszkodhatsz, és van hited, amit aktiválhatsz, addig minden okod megvan az örömre. Tehát rajta, kezdd el hívni Istent már ma! Tedd hittel, nem pedig kételkedve! Számíts rá, hogy kiárasztja erejét az érdekedben, és figyeld, hogyan fordítja meg a helyzetet! Miért? Mert most már benne kezdesz bízni, aki valóban tehet valamit! Soha ne feledd, hogy bármennyire erős és sikeres vagy is, az életben sosem lesz olyan pillanat, amikor ne lenne szükséged Isten kegyelmére és útmutatására. Minél hamarabb megtanulod ezt, annál jobban jársz.







Légy valódi!

„Hasonlók vagytok a meszelt sírokhoz” (Máté 23:27)

Marybeth Whalen írja: „A festők a lépcsőház falát festették… Egy héttel később rájöttem, hogy bár a falat újrafestették, a szokások nem változtak. A gyerekek továbbra is… maguk mögött húzták piszkos kezüket, így ami tiszta fehér volt, piszkosszürke lett… A falhoz hasonlóan, ha nem vigyázok, én is elfedhetem, mi is van ott… viselhetek keresztyén feliratú pólót, magammal vihetem mindenhova a Bibliámat, mosolyoghatok, mintha minden nagyszerű lenne, és jókat beszélgethetek arról, hogy milyen Istennel járni, de mélyen legbelül ott vannak a ronda régi szokások… arra várva, hogy felbukkanjanak, amikor az élet zavarossá válik… Én is lehetek egy modern farizeus, aki a meszelésre összpontosít… és nem veszi figyelembe a felszín alatti mocskos dolgokat.” A bibliai időkben a sírokat fehérre meszelték kívülről, hogy leplezzék a benn rejlő halált és romlást. Jézus azt mondta a farizeusoknak: „Az emberek, akik rátok néznek, azt hiszik, szentek vagytok, de belül csupa szélhámosság van” (TM). Ha farizeus módra viselkedsz, azt mondva: „Köszönöm, Istenem, hogy nem vagyok bűnös, mint a többiek” (Lukács 18:11 NLT), az elzárja előled a kegyelmet, a könyörületet és az együttérzést. Olyan társadalomban élünk, melyet a külső megjelenés vezérel, és Jézus megértette, milyen veszélyei vannak annak, ha a kinézetre összpontosítunk a lelkiállapot helyett. Nos, hogyan akadályozhatod meg ezt? a) Kövesd Jézus példáját! Ő a megtörtek, elfeledettek, elveszettek és magányosak szolgálatára specializálódott. b) Soha ne feledd, hogy bár keresztyén vagy, még mindig küzdened kell bizonyos területeken. c) Kérd Istent, hogy fedje fel azokat a viselkedésmintákat, amelyek a külső megjelenésre összpontosítanak, ahelyett, hogy a szívre figyelnének. d) Olyan nyílt, őszinte emberekkel vedd körül magad, akik felemelnek, amikor elesel, és arra bátorítanak, hogy valódi legyél!




TANULD MEG AZ IGÉKET!

„Közei van hozzád az ige, a te szádban és a te szívedben" (Róma 10:8)
Semmi nem hoz nagyobb lelki hasznot, mint a szentírási versek megtanulása. Ima­életed megerősödik. Bizonyságtételed hatékonyabb lesz. Az emberek keresni fogják tanácsaidat. Szemléletmódod megváltozik. Elméd érzékenyebbé, éberebbé válik. Bi­zalmad megnő. Hited megszilárdul. Ha már próbáltál megtanulni igéket kívülről, de fel­adtad, próbáld újra az alábbi hét egyszerű lépést követve. 1) Válassz olyan időpontot, amikor elméd szabad, semmi sem tereli el figyelmedet! 2) Tanuld meg az igehelyet is, ismételd el, valahányszor kimondod az igét! Számokat nehezebben tanulunk meg, mint szavakat. 3) Olvass el minden igeverset többször - suttogva, sőt hangosan ki­mondva is! Ha hallod magadat, ahogy kimondod a szavakat, az segít mélyen beépül­niük emlékezetedbe. 4) A hosszabb igeverset oszd fel természetes egységekre! Tanuld meg az igehelyet, aztán az ige első szakaszát! Aztán ismételd el az igehelyet és az első szakaszt, amikor továbblépsz a második szakaszra. így haladj tovább, mindig egy újabb szakaszt adva a már elismételthez. 5) Inkább tanulj meg egy kis részt pontosan, mint egy nagyobbat pontatlanul. Ne lépj tovább a következő versre, amíg az előzőt nem tudod tökéletesen elmondani. 6) Térj vissza hamar a tanultakra! 20-30 perc múlva ismételd el újra, amit tanultál. A nap végére szilárdan beépül elmédbe az ige, ha napközben 15-20 alkalommal újra előveszed. (Ezt megteheted autóvezetés vagy munka közben is.) 7) Minél hamarabb használd kimondva az igeverset! Az igeversek megtanulásának gyakorlati célja van, nem csupán az elméleti tudás. Használd az igét beszélgetéseidben, levelezésedben, mindennapos lehetőségeidben! Alkalmazd a ta­nultakat a mindennapi élethelyzetedben! Csodálkozni fogsz az eredményen!
komment
süti beállítások módosítása