Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Légy nagylelkű, mert Isten is az-Miért tűri el Isten a gonoszságot?-Minden Istenről szól-Ne harcolj a kísértéssel, menekülj el!

2018. szeptember 11. 10:37 - Andre Lowoa



Légy nagylelkű, mert Isten is az

„A szolgálatotoknak köszönhetően, dícsérni fogják Istent. A feléjük, és minden hívő felé mutatott  nagylelkűségetek lesz a bizonyítéka annak, hogy engedelmesek vagytok Krisztus Jó Hírének.” (2 Korintus 9:13, NLT fordítás)

Krisztus követőiként, fontos hogy nagylelkűek legyünk.

De miért annyira fontos ez?

Íme három példa arra, hogy milyen hatással van a nagylelkűség az életünkre.

Boldoggá tesz. Az Apostolok cselekedetei 20:35 szerint: „Emlékezzetek az Úr Jézus szavaira: Nagyobb áldás adni, mint kapni.” (NLT fordítás) Ha jobban megfigyeled, Jézus nem azt állította, hogy nem áldás, ha kapsz valamit. Természetesen boldoggá tesz, de a világ mindig azt sugallja, hogy ez fog a legboldogabbá tenni. Jézus ennek éppen az ellenkezőjét állította, amikor azt mondta, hogy boldogabbá tesz, amikor adsz, mint amikor kapsz.

Így van értelme.

A Biblia ezt mondja a 2 Korintus 9:6-ban: „Emlékezzetek rá: aki szűken vet, szűken fog aratni is, és aki nagylelkűen vet, nagylelkűen fog aratni is.” (NIV fordítás) Mindannyian szeretnénk, ha mások nagylelkűek lennének velünk. Azt hiszed, hogy ha szűkmarkúan önzést vetsz, akkor nagylelkűséget fogsz aratni Istentől és másoktól? Isten azt mondja, hogy ez nem így működik. A vetésnek és az aratásnak van egy törvényszerűsége. Tehát ha nagylelkűséget akarsz aratni, akkor nagylelkűséget kell vetned.

Bemutatja a világnak, milyen Isten.

A Biblia szerint: „A szolgálatotoknak köszönhetően, dícsérni fogják Istent. feléjük, és minden hívő felé mutatott  nagylelkűségetek lesz a bizonyítéka annak, hogy engedelmesek vagytok Krisztus parancsolatainak..” (2 Korintus 9:13, NLT fordítás)

Amikor a nagylelkűségről van szó, mindig felbátorít, ha Isten nagylelkűségére gondolok. Csak nézd meg a világot, amelyben élünk, vagy az életet, amit Tőle kaptunk! Gondolj bele, hogyan gondoskodik rólunk! Ő a nagylelkűség tökéletes példája. Amikor pedig azért vagyunk nagylelkűek, mert Isten is így viszonyul hozzánk, azzal másoknak is bemutatjuk Őt.

Kész vagy befogadni Jézust a szívedbe?

Kész vagy elfogadni Isten ajándékát, a kegyelmét számodra?

Ez egy egyszerű imádság, amiből Isten tudni fogja, hogy elfogadod Jézus ajándékát.

Ima:

„Drága Istenem! Félek, de mégis szeretnélek megismerni. Nem értek mindent, de köszönöm, hogy szeretsz. Köszönöm, hogy velem voltál, akkor is, amikor nem vettem észre. Köszönöm, hogy az én oldalamon állsz – hogy nem azért küldted el Jézust, hogy elítéljen, hanem azért, hogy megmentsen.

Bevallom, hogy eddig nem is ismertem fel, hogy szükségem van Megváltóra, ma viszont szeretném befogadni  szívembe. Kérlek, ments meg a múltamtól és mindattól, amit bánok, a hibáimtól, a bűneimtől, a szokásaimtól, a sérüléseimtől és a gyengeségeimtől. Kérlek vegyél el minden aggodalmat és tölts be a Te szereteteddel! Békességben akarok lenni veled, és szükségem van rá, hogy a békességedet add a szívembe.

Kérlek, ments meg a te céljaidra! Szeretném tudni, miért helyeztél erre a bolygóra, és betölteni azt a célt, amelyre teremtettél. Szeretném tudni, hogyan szeresselek és hogyan tudok bízni Benned. Kapcsolatban szeretnék lenni veled. Jézus nevében kérem ezt."

Ámen.!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Emlékezz vissza egy olyan esetre, amikor boldogabbá tett, hogy adtál valamit, mint ha neked adtak volna. Vissza tudsz emlékezni egy olyan esetre, amikor nagyobb áldás volt adni, mint kapni?
  • Hogyan vethetnél nagylelkűséget?
  • Miként volt Isten nagylelkű veled? Hogyan mutatod ki a háládat felé?




 

Miért tűri el Isten a gonoszságot?

 

Ján 3:19 Az ítélet pedig azt jelenti, hogy a világosság eljött a világba, de az emberek jobban szerették a sötétséget, mint a világosságot, mert a cselekedeteik gonoszak.


Minden józanul gondolkodó embert sokkolt, dühített és egészen megdermesztett az a rettenetes tömeggyilkosság, amelyben ártatlan amerikaiakat gyilkoltak meg Szeptember 11.-én. Szabadon áradtak könnyeink, szívünket pedig mély fájdalom járta át.
A szenvedéssel kapcsolatban olyan őszinte, személyes és magától értetődő a kérdés:
-Miért engedi Isten, hogy ilyen gonoszság történjen? Ha Isten olyan nagyszerű és olyan jó, miért engedi meg, hogy az emberek így bántsák egymást?
A válasz ugyanaz, mint ami a legnagyszerűbb áldásunk és a leggonoszabb átkunk:
-Képesek vagyunk arra, hogy döntsünk. Válasszunk jó és rossz között. Isten szabad akaratot adott nekünk. Saját képmására teremtett bennünket. Megadta a szabadságot, hogy megválasszuk a viselkedésünket, és megadta a döntés képességét lelkiismereti kérdésekben is. Ez az egyik nagy különbség, ami kiemel bennünket az állatok közül, de ugyanez a forrása a világot elborító fájdalomnak is.

Mindegyikünk alkalmas és hajlamos az önzésre és a gonosz cselekedetekre, és valahányszor ez történik, emberek sérülnek meg!
A bűn az önzésből ered. Azt akarom cselekedni, amit én akarok, nem pedig azt, amit az Isten mond nekem. Sajnálatos módon a bűn mindig fájdalmat okoz másoknak, nemcsak nekünk.

Isten eltörölhetné a gonoszságot a Föld színéről egyszerűen azzal, hogy elveszi a döntési szabadságunkat. Bábukká tehetne minket, akiket madzagon rángathat. Ezzel a lépéssel a gonoszság teljesen megszűnne. De Isten nem bábunak teremtett. Azt akarja, hogy szabadon és önként szeressék és dicsérjék Őt azok a teremtményei, akiket eleve kiválasztott és elhívott a szeretetre. Ez a szeretet nem volna valódi, ha nem lenne más választásunk is.

Igen, Isten vissza is tarthatta volna a terroristákat attól, hogy öngyilkos küldetésüket végrehajtsák. Zárlatossá tehette volna a szabad akaratukat, ahelyett, hogy ezt tegyék. De ebben az esetben ahhoz, hogy igazságos maradjon, mindannyiunkkal ezt kellene tennie. Bár te és én sem vagyunk terroristák, mégis önző döntéseinkkel és cselekedeteinkkel másokat bántalmazunk.

A szabad döntések világában Isten akarata ritkán teljesül! Sokkal gyakoribb, hogy a könnyebbik utat választva a saját akaratunkat teljesítjük. Ne hibáztasd Istent a 9/11 tragédiájáért. Hibáztasd azokat, akik megtagadják Isten parancsát, miszerint: „Szeresd embertársadat, mint önmagadat!”
A mennyországban! Ott Isten akarata tökéletesen teljesül! Ezért nincs szenvedés, fájdalom vagy gonoszság nála. De ez itt a föld. Egy bukott, tökéletlen hely. Itt minden nap döntenünk kell amellett, hogy teljesítjük Isten akaratát. Ez nem automatikus. Nem megy magától. Ezért mondta Jézus, hogy így imádkozzunk:


„…Legyen meg a Te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is…”


A Biblia elmagyarázza nekünk a gonoszság gyökerét is: Mi emberek sokkal inkább keressük a magunk kedvét, semmint hogy annak a kedvére tegyünk, aki megteremtett bennünket.
Sok más kérdés is átvillan az agyunkon rosszabb napokon, de a választ nem a közvéleménykutatók, a tudósok, vagy a politikusok fogják megadni. Istenre kell tekintenünk és az Ő Igéjére vigaszért és iránymutatásért, válaszokért a kérdéseinkre.
Le merném fogadni, hogy az imaházak és Isten házai zsúfolásig telve voltak a Szeptember 11. utáni hétvégén. Megpróbáltatásainkban Teremtőnkhöz kiáltunk, csak hogy találkozzunk vele. A vágy mélyen belül gyökerezik és egyetemleges. 2001. szeptember 11-én milliók ajkát hagyták el elsőként ezek a szavak: „Ó, Istenem!”

Arra teremtettünk, hogy kapcsolatban éljünk Istennel, de Ő arra vár, hogy mi önként válasszuk Őt! Ő kész rá, hogy vigasztaljon, vezessen és tanácsoljon minket fájdalmainkban.
De a döntés rajtunk áll!



Minden Istenről szól

 

„Mert minden egyedül Istentől származik. Minden az ő hatalma által él, és minden az ő dicsőségét szolgálja.” (Róma 11:36 TLB-fordítás)

god.jpg

Nem rólad szól minden.

Nem haszonszerzésről, politikáról vagy bármi másról. Minden Istenről szól. Talán emlékszel, hogy a Céltudatos élet c. könyv első mondata így hangzik: „Nem rólad szól minden.” De lehet, hogy arra már nem emlékszel, hogy az első fejezet címe az, hogy „Minden Istenről szól.” Ezt a kettőt nem lehet elválasztani egymástól. Azért nem rólad szól minden, mert minden Istenről szól.

Amíg ezt nem érted, addig az élet soha nem nyer valódi értelmet számodra. Amíg erre nem jössz rá, nem fogod megérteni, amit mondok. Az én életem célja nem a szórakozás vagy az élvezetek hajszolása, nem a vagyonszerzés, nem magas pozíciók elérése, nem a politika terén való előrejutás, nem a hatalomszerzés, és nem is az, hogy népszerű legyek. Az életemnek nem célja semmi, ami a világ szemében érték. Az életem célja az, hogy Isten dicsőségére éljem azt.

A Róma 11:36 így ír: „Mert minden egyedül Istentől származik. Minden az ő hatalma által él, és minden az ő dicsőségét szolgálja”. A Föld és az univerzum minden teremtményét azért teremtette Isten, hogy az Ő dicsőségére legyen.

Mit következik ebből?

Ha minden Istenről szól, és nem rólad, vagy a pénzszerzésről, a népszerűség-hajhászásról, vagy a világ szemében értékes bármi egyébről, akkor ez azt jelenti, hogy a legfontosabb dolog az életben az, hogy szeresd Istent. Jézus ezt így fogalmazta meg: „Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szíveddel, lelkeddel és elméddel. Ez az első és legfőbb parancsolat.” (Máté 22:37-38)

Semmi sincs, ami ennél fontosabb lenne! Ha ezt figyelmen kívül hagyod, hiábavalóság az egész életed. A legfontosabb dolog az életben az, hogy megismerd és szeresd Istent, aki alkotott téged.

Beszéljetek róla

  • Mi az életed célja?
  • Hogyan próbál napjaink tömegkultúrája meggyőzni téged arról, hogy minden rólad szól?
  • Hogyan tudod a gyakorlatban megvalósítani azt, hogy Istent teljes szíveddel, lelkeddel és elméddel szereted?




Ne harcolj a kísértéssel, menekülj el!

Legyetek éberek. Legyetek továbbra is erősek a hitben. Legyetek bátrak és erősek!” (1Kor 16,13 NCV fordítás).

Sok ember megijed, amikor kísértéssel kell szembenéznie. Megijed attól, hogy belekerült egy ilyen helyzetbe, és úgy gondolja, hogy elég erősnek kellene lennie ahhoz, hogy meg is tudjon birkózni a helyzettel. De nem kell, hogy bűntudatod legyen a kísértés miatt. A kísértés nem bűn. Akkor bűn, ha engedsz a kísértésnek. A Biblia azt írja, hogy Jézus minden emberi kísértést megtapasztalt, mégsem vétkezett. A kísértés nem bűn. Az a lényeg, ahogy a kísértésre reagálsz.

A Biblia arra tanít, hogy meneküljünk el a kísértésektől: „Legyetek éberek. Legyetek továbbra is erősek a hitben. Legyetek bátrak és erősek!” (1Kor 16,13 NCV fordítás) Ébernek lenni azt jelenti, hogy tudatában vagyok annak, hogy mi jelent számomra kísértést, hogy távol tudjak maradni attól.

Két dologtól kell távol tartanod magad: a számodra kísértést okozó helyzetektől (körülményektől), és a számodra kísértést jelentő társaságtól (azoktól az emberektől, akik kísértést okoznak neked). A Saddleback Church egyik lelkésze, John Baker mondta, hogy ha túl sok időt töltünk el egy fodrászüzlet körül, előbb-utóbb le fogjuk vágatni a hajunkat. És ez igaz! Ha gondod van az alkohollal, ne egy bárba menj szendvicset enni. Menj máshová! Tudnod kell, hogy mi okoz számodra kísértést, hogy mikor, hol és ki által eshetsz kísértésbe, és utána kerülnöd kell azokat a helyzeteket és embereket.

Ha kísértésbe eshetsz a repülőtéri könyvesboltokban, ne menj be! Ha bizonyos tévécsatornák okoznak kísértést számodra, töröld ki azokat! Nálunk otthon bizonyos csatornákon kód van, és bár a legfiatalabb családtag jelenleg a feleségem, Kay - a gyerekeink ugyanis már nem laknak velünk - még véletlenül sem akarom megkockáztatni, hogy olyan adóra kapcsoljak és olyat nézzek, amire nincs szükségem.

Ugyancsak nagyon fontos elkerülni a számunkra kísértést jelentő társaságot! Az 1Kor 15,33-ban ezt írja az Ige: „Ne legyetek ostobák! A rossz társaság megrontja a jó jellemet!” (TEV fordítás). Van néhány ember, akikkel meg kell, hogy szüntesd a kapcsolatot. Lehet, hogy olyan barátaid vannak, akikkel nem kellene barátkoznod, mert általában ők húznak le téged, és nem te emeled fel őket. Hogyha eltávolítanak Krisztustól, akkor nem a barátaid! A rossz társaság megrontja a jó jellemet!

De mit tegyél, ha megpróbálod elkerülni a kísértést jelentő körülményeket vagy embereket, és mégis kényes helyzetben találod magad? Menekülj! Ne csak sétálj el, hanem rohanj! Ne próbálj harcolni, hanem menekülj el! És foglalkozz inkább az életben levő jó dolgokkal!

Beszéljetek róla:

  • Melyek azok a körülmények vagy helyzetek, amelyekben tudod, hogy kísértés érhet? Milyen terved van arra, hogy elkerüld ezeket?
  • Kik azok a barátok, akik segíteni tudnak a Krisztussal való utadon és a kísértés elleni harcaidban? Miért fontos, hogy tőlük biztatást, bátorítást kapj?
  • Melyek azok az Isten tiszteletére és dicsőségére szolgáló dolgok vagy gondolatok, amelyekkel elmenekülhetsz a kísértésekből?

 



komment
süti beállítások módosítása