Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Akinek megbocsátottak, annak meg kell bocsátania-Hinned kell, mielőtt megláthatod-Hogyan értékeld önmagad-Isten azt mondja: megbocsátottam neked-Jézus Krisztus: GPS az élethez-Készíts grafikont a szellemi növekedésről-Kevesebbel többet végzel

2018. szeptember 02. 10:11 - Andre Lowoa

Akinek megbocsátottak, annak meg kell bocsátania


„Nézzétek el egymás hibáit, és bocsássatok meg mindenkinek, aki megbántott. Emlékezzetek, hogy az Úr megbocsátott nektek, így nektek is meg kell bocsátanotok egymásnak." (Kolossé 3:13, NLT fordítás, második kiadás).

0119.jpg


Kegyelmes vagy az emberekkel szemben? Isten ezt várja tőlünk, de nem mindig könnyű erre emlékezni, mert olyan gyakran csak magunkra fókuszálunk.

Néha könnyebb önzőnek lenni mint irgalmasnak. Úgy tekintesz a lassú bolti pénztárosra, mint egy öt perces kiesésre a napodból, ahelyett, hogy meglátnád az embert, aki lehet, hogy éppen azért küzd, hogy megtartsa az állását, vagy aki épp öt perccel előtte kapta meg élete legrosszabb hírét.

Úgy tekintesz valakire a családodban, aki valamivel küzd, mint aki lemerít téged, ahelyett, hogy meglátnád a reménytelenségét egy kétségbeesett helyzetben. Úgy látod azt a személyt, aki átvágott előtted az autópályán, mint a sátán megtestesülését, ahelyett, hogy csak egy pofátlant látnál, akinek szüksége van Isten szeretetére.

Az igazság az, hogy mindannyian szerencsétlenek vagyunk, akiknek szükségünk van Isten szeretetére. Ezért jött Jézus Krisztus a világba, hogy kegyelmet mutasson az embereknek, hogy emlékeztessen minket arra, amit Isten értünk tett. A legalapvetőbb mód arra, ahogy Isten kimutassa kegyelmét, a megbocsátása. És a legalapvetőbb mód, ahogyan szeretné, hogy irgalmasságot mutassunk mások felé az, hogy megbocsátunk nekik.

A Kolossé 3:13-ban azt olvassuk, hogy „Nézzétek el egymás hibáit, és bocsássatok meg mindenkinek, aki megbántott. Emlékezzetek, hogy az Úr megbocsátott nektek, így nektek is meg kell bocsátanotok egymásnak." (Kolossé 3:13 NLT fordítás, második kiadás)

Az emberek gyakran kérdezik tőlem: „Hogyan legyen erőm megbocsátani? Nincs bennem erre erő!" Bennem sincs meg erre az erő! Az egyetlen hely, ahol erőt kapok a megbocsátáshoz az, ha elgondolkodok, hogy milyen sokat bocsátott meg nekem Jézus. Amikor erre emlékezek, akkor megkapom Tőle az erőt és irgalmat, hogy megbocsássak másoknak.

Clara Barton-nak, a Vörös Kereszt alapítójának egyik barátja egyszer egy rendkívül kegyetlen dologra emlékeztette őt, egy olyan dologra, amit valaki évekkel előtte követett el ellene. Barton úgy viselkedett, mintha már nem is emlékezne a dologra. Amikor a barát megkérdezte, hogy nem emlékszik, ő ezt a híressé vált választ adta: „Nem, én határozottam emlékszem, hogy elfelejtettem."

Mire van szükséged, hogy felejteni tudj? Ha nem bocsátasz meg, nem tudod élvezni Isten elképzelését az életed további idejére, mert a meg nem bocsátás a múltba fog zárni. Saját magad javára meg kell bocsátanod, és utána folytatnod az életed. A megbocsátás nem azt jelenti, hogy amit valaki tett, az helyes volt, vagy, hogy nem lesznek következményei a történteknek. Annyit jelent, hogy elengeded a haragodat és fájdalmadat, és átadod azt Istennek, hogy be tudd tölteni az életed célját.

Amikor ez lehetetlennek tűnik, amikor úgy érzed, hogy nem tudsz kegyelmes lenni valakivel, emlékezz egy dologra: Jézus megbocsátott neked. Ha emlékezel a kegyelemre, amit Isten irántad mutatott, erőd lesz irgalmasnak lenni és megbocsátani másoknak.

Beszéljetek róla

  • Hogyan érint valakit, ha megbocsátasz neki? Hogyan érint téged?
  • Mit kell elengedned, hogy meg tudj bocsátani és Isten segítségével irgalmas légy valakivel?
  • Hogyan tart vissza a neheztelés és a keserűség attól, hogy betöltsd a céljaidat?






Hinned kell, mielőtt megláthatod

“A hit annak a biztos tudata, hogy amiben reménykedünk meg is fog történni; bizonyosságot ad azokról a dolgokról, melyeket nem látunk." (Zsidókhoz írt levél 11:1, NLT kiadás)

A hit a jövőt ábrázolja. Elhinni valamit, mielőtt azt meglátnád. A Zsidókhoz írt levél 11:1-ben azt olvassuk, hogy “A hit annak a biztos tudata, hogy amiben reménykedünk meg is fog történni; bizonyosságot ad azokról a dolgokról, melyeket nem látunk." (NLT fordítás)

Sokan mondják, hogy "Hiszem, ha látom!" Isten azt mondja, hogy pont az ellentéte igaz: "Akkor fogod látni, ha először elhiszed." Nagyon sok dolog van az életben, amiben először hinni kell és csak utána látható meg.

Az 1960-as években az oroszok kiküldték az első asztronautát az űrbe. Körberepülte a földet, majd amikor visszatért, egy sajtótájékoztatón a következőket mondta: "Kerestem a Mennyországot, és kerestem Istent, de nem találtam sehol. Ezért, Isten nem létezik." A Kommunisták, akik ateista diktatúrát folytattak azt mondták: "Most már tudományos bizonyítékunk van arra, hogy nincs Isten." Úgy hat hónappal később, John Glenn kiment az űrbe, háromszor körberepülte a Földet a Geminivel, visszajött, majd ő is tartott egy sajtótájékoztatót. Azt mondta, hogy "Mindenhol Istent láttam! Láttam a dicsőségét a galaxisban. Láttam a pompáját az univerzumban. Láttam a fenségét a csillagokban."

Melyiknek volt igaza? Mindkettőnek. Jézus azt mondta: "Amíg nem születsz újjá, nem láthatod meg az Isten Királyságát." (János 3:3) Mielőtt az életedben megtörténne a lelki átalakulás, a tudatod beszűkült állapotban van, hogy láthasd annak a lehetőségét, hogy mire képes Isten az életedben.

Wernher von Braun, a nukleáris megmozdulások atyja azt mondta: "A történelemben soha nem jött létre nagyszerű eredmény, hit nélkül." A hit miatt tervez egy építész házat, mert először el kell hinnie, hogy meg lehet csinálni. A hit miatt gyakorol és vállalja a megmérettetést egy olimpiai atléta, mert hiszi, hogy elérheti a célt. A hit miatt dolgozik a szobrász vagy egy festő, mert hiszi, hogy meg tud festeni egy képet, vagy ki tud faragni egy szobrot. A hit miatt tartja lehetségesnek egy tudós, hogy embert küldhet a Holdra. Valakinek el kell hinnie, mielőtt megláthatod. Ez az élet egyik örökérvényű igazsága.

Beszéljetek Róla

  • Mit gondolsz, mit szeretne Isten elvégezni az életedben?
  • A hit hogyan kellene, hogy befolyásolja a célkitűzéseidet?
  • Mit gondolsz, miért akarja Isten hogy higgyünk, ahelyett, hogy csak megmutatná az eredményt mielőtt hinnénk?




Hogyan értékeld önmagad

 

"Járuljatok őhozzá, mint élő kőhöz, amelyet az emberek ugyan megvetettek, amely azonban Isten előtt "kiválasztott és drága"."
(1. Péter 2:4)

Isten azt mondja, hogy nemcsak elfogad Téged, hanem értékesnek is tart.

Mit gondolsz, mennyit érsz? Nem a vagyonodra gondolok, hanem arra, hogy te magad mennyit érsz. Soha ne keverd össze azt, amid van azzal, amit önmagadban érsz. Lehetsz gazdag vagy szegény, de ennek semmi köze ahhoz, hogy te mint személy mennyit érsz.

Két dolog van, ami meghatározza az életben, hogy mennyit ér valami:
1. mennyit hajlandó valaki kifizetni érte,
2. kinek a tulajdonában volt valami azelőtt.

A fenti két megállapítás alapján te mennyire vagy értékes? Kérdezd meg magadtól: "Kié vagyok?" és "Milyen árat fizettek értem?" Az 1. Korintus 7:23 azt írja, "Áron vétettetek meg, Krisztus által, ezért hozzá tartoztok" (szó szerinti fordítás).

Istenhez tartozol, Jézus az életével fizetett érted. A kereszt bizonyítja, hogy mit érsz.

Soha senki nem fizetett nagyobb váltságdíjat annál, mint amit Isten kifizetett érted! Elfogadott és értékes vagy.

Péter egy építkezés képét használja, hogy bemutassa, milyen értékesek vagyunk. Isten építi ezt az épületet, ami az Egyházat, Isten családját ábrázolja, és te vagy az egyik építőköve. "Járuljatok őhozzá, mint élő kőhöz, amelyet az emberek ugyan megvetettek, amely azonban Isten előtt "kiválasztott és drága" (1. Péter 2:4).
Jézus az élő kő. Ő tökéletes volt, mégis sokan elutasították. Talán azt gondolod, "Ha tökéletes lehetnék, akkor elfogadnának." Nem! Jézus tökéletes volt, de még őt sem fogadta el mindenki. De Isten előtt kiválasztott és drága volt.

Isten építi az Egyházát, de ez nem templomokban vagy gyülekezeti épületekben van. Isten az emberekben él, és te vagy az Ő szellemi háza. Péter azt mondja, hogy egy élő kő vagy. Amikor átadod az életed Krisztusnak, egy építőkő leszel Isten nagyszerű tervében.

Beszéljünk róla!

* Hogyan befolyásolhatja a másokkal és magaddal szembeni viselkedésedet az, ha megérted, mennyit ér egy keresztény Isten szemében?
* Mi a bizonyítéka az életedben annak, hogy megragadtad azt a szabadságot, ami abból fakad, hogy Jézus Krisztus megváltott?





Isten azt mondja: megbocsátottam neked

 

"Én, én vagyok az, aki eltörlöm álnokságodat önmagamért, és vétkeidre többé nem emlékezem. "Ézsaiás 43:25


Bár hívők vagyunk, olyankor, amikor gondjaink vannak, azt szoktuk gondolni, hogy Isten épp leszámol velünk, hogy most aztán jól bosszút áll rajtunk.

Hasonló történet szól egy fiatalemberről, aki elindult fel, egy hegyi tóhoz kocsival. Aztán út közben elkezdett hullani a hó, így kiszállt a kocsiból, hogy a kerekekre felszerelje a hóláncot. Amíg ezzel foglalatoskodott, közeledett egy másik autó is. A srác rémülten nézte végig, ahogy a másik kocsi az övébe csapódott, és egy sziklához préselte. Gyalog folytatta az útját a hegyre – a hóban, havas esőben egyre jobban átfázva. Majd ahogy végre felért és bekanyarodott, meglátta, hogy a faháza leégett. Ekkor fejét a falba veregetve kiszakadt belőle a kérdés, „Istenem, miért pont én?”. Az ég erre megnyílt és egy hang hallatszott, „Mert vannak emberek, akik egyszerűen az agyamra mennek.”

Lehet, hogy úgy érzed, Isten valahogy így viszonyul hozzád. Úgy gondolod, hogy Isten épp leszid téged, amikor problémáid vannak. De a Biblia úgy írja, „Én, én vagyok az, aki eltörlöm álnokságodat önmagamért, és vétkeidre többé nem emlékezem.” (Ézs. 43:25) Isten nem forral bosszút. Hogyha elfogadtad Jézust Megváltódnak, már nincs ítélet azok ellen, akik Krisztusban vannak. A hibáidat nem emlegeti fel, hanem eltörli őket. A bűneiddel nem játszadozik, hanem elengedi azokat.





Jézus Krisztus: GPS az élethez

„Szemünket Jézuson kell tartanunk, aki vezet minket és hitünket teljessé teszi.” (Zsidókhoz írt levél 12:2, CEV fordítás)

 

Amikor vezetek, könnyen elkalandozik a figyelmem. A feleségem mindig mondogatja, hogy „Rick, az útra figyelj!”. Egyszer annyira elbambultam, hogy nem mentem ki a Los Angeles-i reptér lehajtójánál, és így lekéstem a repülőgépemet, és nem tudtam megtartani az előadást, amire indultam. Kis túlzással már Kanadában jártam, amikor észrevettem, hogy valamikor korábban nem mentem le a kijáraton.

Néhányan lelki értelemben vett figyelemhiány-zavarunk van. Tulajdonképpen könnyebb lelkileg figyelemhiányossá válni, mint testileg – ez az, amikor leveszed a szemedet az Úrról. Bár egykor ráléptetek a gyógyulás útjára, lehet, hogy néhányan mégis visszatértetek a régi életetekhez, amit a nyomorúság, bűntudat, szégyen, rossz szokások, fájdalom és megkötözöttségek jellemeztek; mindezt azért, mert levettétek az Úrról a tekinteteteket.

Emlékszel arra, amikor Péter a vízen járt? Egészen addig, amíg Jézusra tekintett, képes volt a lehetetlenre. De amint levette róla a szemét és a vízre nézett, elkezdett süllyedni. Az az oka annak, hogy egyesek közületek ma süllyednek, hogy a problémáikra, a körülményeikre és a nehézségeikre néznek. Levették a tekintetüket az Úrról.

A tengerészek évszázadokon keresztül a Sarkcsillagot követve tájékozódtak, amikor a tengereken utaztak. Azért figyelték mindig ezt a csillagot, mert ez sohasem változtatta meg a helyzetét. Valami változhatatlanra tudtak tekinteni az életükben, ami alapján tájékozódhattak.

Neked is egy ilyen Sarkcsillagra van szükséged az életedben. Szükséged van valamire, ami soha, de soha nem változik meg. Ez kizár minden emberi lényt, mert az emberek változnak. Muszáj valami olyannak lennie, ami nem változik. Manapság természetesen már nincs szükségünk a Sarkcsillagra, mert vannak GPS-es navigációs rendszereink. Mivel a műholdon keresztül ezek is egy változhatatlan viszonyítási ponthoz vannak igazítva, meg tudjuk velük határozni, hogy hol vagyunk, hova kell mennünk és hogyan juthatunk oda.

Mindenkinek szüksége van egy ilyen GPS-re az életében. És ez Jézus Krisztus! Miközben minden más körülötted változik, Krisztus mindig a te változhatatlan fókuszpontod marad. „Szemünket Jézuson kell tartanunk, aki vezet minket és hitünket teljessé teszi.” (Zsidókhoz írt levél 12:2, CEV fordítás)

Beszéljetek róla:

  • Melyek azok a megkötözöttségek, problémák vagy bántások, amik lelkileg figyelmetlenné tesznek?
  • Mit kell változtatnod az Úrral való időtöltésedben ahhoz, hogy képes legyél mindig rá összpontosítani?
  • Írjatok egy listát vagy beszéljetek azokról az igazságokról, amiket tudtok Isten jelleméről. Melyek azok a változhatatlan jellemvonásai, amelyekre ma rábízhatod magadat?




Készíts grafikont a szellemi növekedésről

“Figyeljünk oda és ragadjuk meg, amit hallunk, hogy el ne sodródjunk.“ (Zsidók 2:1) 

A szellemi érettségre jutás folyamatában együtt kell működnöd Istennel. Ennek egyik módja az, hogy elhiszed, Isten munkálkodik az életedben - még akkor is, ha nem így érzed. A szellemi érettségre jutás néha fárasztó és lépésről lépésre történő munka, és a fejlődés fokozatosan történik. A Biblia ezt mondja: “Mindennek megvan a kijelölt ideje; minden dolognak az ég alatt.” (Prédikátor 3:1, GNT fordítás)

A szellemi életünknek is vannak évszakjai, időszakai. Néha egy rövid, intenzív növekedési időszak van (tavasz), amit egy stabilizáló és próbákkal teli időszak követ (ősz és tél).

Hogy mi van azokkal a problémákkal, szokásokkal és sérülésekkel, amiktől csodával határos módon szeretnél megszabadulni? Lehet csodáért imádkozni, ám ne légy csalódott, ha az imamegválaszolás egy fokozatos változáson keresztül valósul meg. Idővel a lassú, állandó vízfolyás a legkeményebb sziklát is lecsiszolja, a nagy szikladarabokat kavicsokká változtatja. Idővel egy kis hajtás óriási, 107 méter magas vörösfenyővé tornyosul.

Vezess naplót a megtanultakról, vagy írd fel egy jegyzetfüzetbe a tanulságokat. Ne az eseményeket írd le, hanem azt, amit tanultál azokból. Írd le az ösztönös megérzéseidet és azt, amit Isten önmagáról, saját magadról, az életről, emberi kapcsolatokról vagy más egyébről tanít neked. Jegyzed fel ezeket, hogy később majd át tudd nézni, vissza tudj emlékezni és át tudd adni a következő nemzedéknek (lásd: Zsoltárok 102:18 és 2 Timóteus 3:14).

Azért kell újra és újra tanulnunk a leckéket, mert elfelejtjük őket. Ha rendszeresen átolvasod a szellemi növekedéseddel kapcsolatos feljegyzéseidet, az segíthet, hogy ne menj keresztül sok szükségtelen fájdalmon és bánaton. A Biblia azt mondja: “Figyeljünk oda és ragadjuk meg, amit hallunk, hogy el ne sodródjunk. “ (Zsidók 2:1)

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Az elmúlt hónapban tapasztaltad, hogy érettebb lettél szellemileg? És az elmúlt évben?
  • A szellemi növekedés melyik időszakában, évszakában vagy jelenleg?
  • Papír és toll használatán kívül milyen más lehetőségek vannak arra, hogy fel tudd jegyezni a szellemi növekedéseddel kapcsolatos dolgokat?




Kevesebbel többet végzel

„Hiábavaló korán kelnetek és későn feküdnötök és  csontig koptatni munkával az ujjaitokat. Nem tudjátok, hogy Isten örömmel ad pihenést azoknak, akiket szeret?” (Zsolt. 127:2 MSG fordítás)

willow_tree_quest.jpg

A Biblia azt mondja a Márk 12. rész 30. versében, hogy "Szeresd az Urat, teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes elmédből és minden erődből" (NLT fordítás). Másképp fogalmazva: szeresd az Urat minden beszédeddel, minden érzéseddel, minden gondolatoddal és minden cselekedeteddel. Isten elsősorban beszélő, érző, gondolkodó, és cselekvő lénynek formált meg minket.

A "cselekvők" az erejükkel szeretik Istent. Ők az élet energikus aktivistái – a teljesítők, a végrehajtók, a munkát felvállalók, és ők azok az emberek, akik előre lendítik és a gyakorlatban megvalósítanak dolgokat.

Miért vannak „cselekvők”?

A világban el kell végezni bizonyos dolgokat. Nem csak kommunikációra, együttérzésre és megfontoltságra van szükség, hanem tennünk kell azért, hogy a dolgok el legyenek végezve. Olyan emberekre van szükség, akik energikusak, aktívak, akikben tenni akarás van.

De mindenkinek vannak hibái, és a „cselekvőké” az, hogy túl sok munkát vállalnak fel. Ők mindig dolgoznak. Soha nem állnak le, hogy  gondolkozzanak vagy érezzenek és soha nem érnek rá.

Isten azt mondja a Zsoltárok 127:2-ben: „Hiábavaló korán felkelnetek és későn lefeküdnötök és csontig koptatni munkával az ujjaitokat. Nem tudjátok, hogy Isten örömmel ad pihenést azoknak, akiket szeret?" (MSG ford.) Ha te egy „cselekvő” vagy, akkor ez egy jó igevers lehet számodra, amit a fürdőszobai tükrödre kiragaszthatsz magadnak. Isten azt akarja, hogy azok, akiket Ő szeret, pihenjenek is.

Néhányatoknak arra van szüksége, hogy kevesebbet tevékenykedjen. Ez nem azt jelenti, hogy Isten dolgaival foglalkozz kevesebbet, hanem azt, hogy más területeken tevékenykedj kevesebbet, hogy  több idő jusson arra, ami a leginkább fontos.

A Biblia azt mondja, hogy amikor kereszténnyé válsz, Isten belül új emberré formál: "ezért ha valaki Krisztusban van, új teremtés az, a régi elmúlt, az új van itt!" 2 Korintus 5:17 (NIV fordítás).

Amikor hívővé válsz, Isten megbocsátja, amit a múltban tettél, megtalálod az életed igazi értelmét, és otthonod lesz a mennyben. Viszont szeretném elmondani neked, hogy mi az, ami nem változik meg, amikor Krisztushoz jössz: a személyiséged. Isten nem lassít le, nem fog vissza téged, amikor hozzá jössz, csak más irányba fordít. És  Ő erőt is akar adni neked. Soha ne felejtsd el, hogy a személyiségedet Ő alkotta meg.

Isten nem akarja, hogy egy másokhoz hasonló klón módjára imádd, szolgáld és szeresd őt. Azt szeretné, hogy a te egyedi személyiségeddel szolgáld őt. És Ő a személyiségedet erővel akarja felruházni, és nem elnyomni. Ő az, aki még inkább azzá tesz, aki vagy, és olyanná, amilyen eddig még sohasem voltál.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

• Te milyen személyiség vagy, beszédes, érző, gondolkodó vagy inkább cselekvő típus? Miért gondolod így?
• Milyen területeken kell, hogy kevesebbet tevékenykedj ahhoz, hogy több időd jusson az igazán fontos dolgokra?
• Te és a barátaid hogyan látják a személyiségedet megnyilvánulni abban, ahogy dicséred és szolgálod az Urat?




komment
süti beállítások módosítása